Εξωτικά Κόκκινο αβαντάβατ - Red avadavat (Amandava amandava)

Το κόκκινο αβαντάβατ, γνωστό επίσης με τις ονομασίες red avadavat, strawberry finch, red munia, είναι ένα εξωτικό πτηνό με καταγωγή από τη νοτιοανατολική Ασία

Κόκκινο αβαντάβατ, η σπίζα φράουλα​

Κόκκινο αβαντάβατ

Το κόκκινο αβαντάβατ είναι αρκετά γνωστό κατοικίδιο πτηνό στους λάτρεις των εξωτικών πτηνών, λόγω του πανέμορφου φτερώματος του αρσενικού. Το σώμα χρωματίζει ένα έντονο και ζωντανό κόκκινο το οποίο ταιριάζει εξαίσια με το απαλό καφέ των φτερών. Η ουρά του είναι και αυτή κυρίως κόκκινη και τελειώνει σε καφέ.

Τα φτερά στην κάτω πλευρά τους έχουν λευκές βουλές οι οποίες συνεχίζονται μέχρι τα πλευρά και ξαναρχίζουν στο πίσω μέρος της ουράς. Η κοιλιά είναι κατάμαυρη και αυτό το μαύρο συνεχίζει και χρωματίζει όλο το κάτω μέρος της ουράς.

Μαύρο βρίσκουμε σε μικρή ποσότητα και στην μάσκα του πουλιού που κάνει ωραία αντίθεση με το έντονο κόκκινο του ράμφους. Εξού και η αγγλική ονομασία του strawberry finch.

Πολύ ελκυστικό πτηνό και αρκετά μικρό, αφού είναι στο μέγεθος ενός σπουργιτιού. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι τα αρσενικά παίρνουν τους εντυπωσιακούς χρωματισμούς τους μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Υπάρχει μια μετάλλαξη του είδους, πολύ σπάνια μεν αλλά υπαρκτή και είναι αυτή του κόκκινου Αβαντάβατ με κίτρινο ράμφος.

Διάκριση φύλου​

Το να ξεχωρίσουμε τα δύο φύλα είναι πολύ απλό. Το αρσενικό είναι κόκκινο ενώ στο θηλυκό αντιθέτως, κυριαρχεί το καφέ που είναι πιο έντονο στις φτερούγες και όσο κατεβαίνει προς την κοιλιά γίνετε μουσταρδί. Έχει και αυτό μαύρη μάσκα και ελάχιστες βουλές στα φτερά. Κόκκινο υπάρχει μόνο στο πάνω μέρος της ουράς και στο ράμφος.

Μόνο το αρσενικό κελαηδάει και μάλιστα πολύ μελωδικά και γλυκά.

Γεωγραφική κατανομή και βιότοποι​

Συναντάται στην Ασία και πιο συγκεκριμένα στο Πακιστάν, Ιάβα, Ινδία, κομμάτια του Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Κίνα.

Το Αβαντάβατ ζει κυρίως σε πεδιάδες και σε μέρη με ψηλό γρασίδι ή καλλιέργειες κοντά σε νερό. Φωλιάζει σε θάμνους και χτίζει κυκλικές φωλιές από χοντρό χορτάρι.

Ζουν σε ζευγάρια και όχι σε ομάδες, παρόλα αυτά είναι κοινωνικό πτηνό και συμβιώνει με άλλα πουλιά σε μια μεγάλη κλούβα-aviary.

Διατροφή​

Ως βασική τροφή του red avadavat, ένα μείγμα μικρών σπόρων είναι αρκετό. Μπορούμε να τους δίνουμε και τερμίτες, όταν αυτοί είναι διαθέσιμοι. Ακόμα γρασιδόσπορους, φρούτα και λαχανικά θα καταναλωθούν ευχάριστα απ’το πτηνό. Τρώνε επίσης κεχρί καναρινόσπορο καθώς και αυγοτροφή ή βραστό αυγό.

Δείχνουν να τους αρέσουν πολύ σπόροι που έχουν βλαστίσει οι οποίοι θα τους δώσουν πολλές βιταμίνες. Φυσικά σουπιοκόκαλο και άμμος με όστρακα πρέπει να βρίσκονται πάντα στο κλουβί όπως και φρέσκο νερό.

Αναπαραγωγή​

Τα αρσενικά strawberry finch ωριμάζουν αναπαραγωγικά από τον 8ο μήνα της ζωής τους, ενώ τα θηλυκά από τον 12ο. Παρόλα αυτά, είναι καλύτερο να ξεκινούν την αναπαραγωγή σε ηλικία 1,5-2 χρονών, αλλιώς μπορεί να υπάρξουν προβλήματα απειρίας (πέταγμα αυγών ή νεοσσών έξω από την φωλιά).

Κατά την αναπαραγωγική περίοδο, η οποία είναι από Οκτώβρη μέχρι Φλεβάρη, ο αρσενικός κοκκινίζει έντονα και τραγουδάει συχνά. Κάνει επίδειξη στο θηλυκό με το τραγούδι του και αν αυτό επιθυμήσει να ζευγαρώσει κουνάει κατακόρυφα την ουρά του.

Ζευγαρώνουν σύντομα και μετά ψάχνουν για φωλιά. Η φωλιά θα πρέπει να είναι κλειστού τύπου και θα την κτίσουν με ίνες κοκοφοίνικα και λευκά πούπουλα που πρέπει εμείς να βάλουμε στο κλουβί. Η θηλυκιά θα γεννήσει γύρω στα 6 αυγά που θα κλωσήσει 13 μέρες.

Οι νεοσσοί είναι κυρίως γυμνοί με πολύ λίγο χνούδι να τους καλύπτει. Θα είναι εξαρτημένοι από τους γονείς τους για τρεις ακόμα εβδομάδες και μετά θα μπορούν να τρώνε από μόνοι τους.

Από πλευράς μας, για να τα αναπαράγουμε θα πρέπει να τους κάνουμε προετοιμασία διατροφικά με ποικιλία χορταρικών και συνεχείς πηγές ασβεστίου. Σπόροι όπως κία μπορούν να χορηγηθούν για ενέργεια.

Όταν οι νεοσσοί βγουν από τα αυγά τους, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι την κυρία τροφή, αυγοτροφή, και ζωντανή τροφή, χωρίς το τελευταίο να είναι άμεσα απαραίτητο.

Κατά την όλη διάρκεια αυτής της περιόδου καλύτερα να κρατάμε τα πουλιά σε ζευγάρια καθώς υπερασπίζονται τις περιοχές τους με μεγάλη επιθετικότητα, όχι μόνο σε πουλιά του είδους τους, αλλά και σε συγγενικά πουλιά.

Φροντίδα​

Για την σωστή διαβίωσή τους, τα κόκκινα αβαντάβατ χρειάζονται μεγάλες ζευγαρώστρες. Για άριστη διαβίωσή θα ήταν καλύτερα σε μεγάλες κλούβες (aviaries), ανάμικτα με άλλα φιλήσιχα πουλιά και πλήθος ασφαλών φυτών.

Σε περίπτωση που ένα aviary δεν είναι εφικτό, καλό θα ήταν να διακοσμούσαμε το κλουβί με ψεύτικα ή και αληθινά φυτά. Στα aviaries, δεν χρειάζονται φωλιές καθώς τα αρσενικά είναι πολύ ικανά στο να φτιάχνουν φωλιά και μπορούν να φτιάξουν δικιά τους σε κάποιο φυτό!

Έχουν πρόβλημα με τα νύχια τους καθώς μεγαλώνουν πολύ γρήγορα για αυτό θα πρέπει να τους τα κόβετε. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, οι ξύλινες πατήθρες βοηθούν στην φυσική τριβή τους.

Οι πατήθρες πρέπει να τοποθετούνται οριζόντια στο κλουβί, από την μια πλευρά στην άλλη και με απόσταση για να ασκείται με το πέταγμα το πουλί. Δεν χρειάζεται παιχνίδια πάρα μόνο χώρο για να πετά. Μην κρατάτε πάνω από ένα ζευγάρι μαζί γιατί θα γίνουν πολλές μάχες για διεκδίκηση χώρου. Τον χειμώνα θα χρειαστούν έξτρα ζέστη γιατί δεν αντέχουν το κρύο.

Κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας, χρειάζεται πολύ υγρασία και συνεχείς έκθεση στον ήλιο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το φανταχτερό του φτέρωμα. Είναι πολύ ωραίο να τα παρακολουθείς, εάν υπάρχει πολύς χώρος, την ώρα που πετούν. Παράγουν έναν μοναδικό ήχο για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Πρέπει να προσέξετε και να μην επιχειρήσετε να τα διατηρείτε μαζί με Green Strawberry finch ή Orange Breasted Waxbill γιατί μπορεί να ζευγαρώσουν δημιουργώντας υβρίδια.

Τους αρέσει να περνούν χρόνο στον πάτο της κλούβας, για αυτό φροντίστε να τον καθαρίζεται συχνά. Εκεί θα ευχαριστηθεί ιδιαίτερα ζωντανή τροφή, δημιουργώντας του μια αίσθηση ότι βρίσκετε στο φυσικό του περιβάλλον. Αν το φροντίζετε καλά, θα μπορέσει να ζήσει γύρω στα 7 με 10 χρόνια προσφέροντάς σας υπέροχες στιγμές! Αξίζει κάνεις να ασχοληθεί, και να το διαδώσει περισσότερο στην χώρα μας!

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Amandava amandava
Ελληνική ονομασία: Κόκκινο αβαντάβατ, αβαντάβατ
Αγγλική ονομασία: Red avadavat, red munia, strawberry finch
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Εστριλδίδες (Estrildidae)
Γένος: Amandava
Είδος: A. amandava

red-avadavat-og.jpg Ζευγάρι κόκκινα αβαντάβατ
 
Καλησπέρα. Τα συγκεκριμένα πουλάκια αντέχουν σε κλουβί στη νότια Ελλάδα? Υπάρχει κάποιος εκτροφέας από όπου θα μπορούσα να πάρω πληροφορίες? Ευχαριστώ
 
Καλησπέρα. Τα συγκεκριμένα πουλάκια αντέχουν σε κλουβί στη νότια Ελλάδα? Υπάρχει κάποιος εκτροφέας από όπου θα μπορούσα να πάρω πληροφορίες? Ευχαριστώ
Γενικά λίγα εξωτικά, και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αντέχουν τον χειμώνα στην Ελλάδα. Σε εξωτερικό χώρο πάντα. Εκτροφέα είναι πολύ δύσκολο να βρεις και επειδή δεν είναι και η ευκολότερη ράτσα, μετά από πολύ ψάξιμο και διάβασμα θα μπορούσες να αγοράσεις από εξωτερικό ή αν είσαι τυχερός να βρεις κάποιον στο Facebook. Όχι τόσο έμπιστη πηγή βέβαια...
Υ.Γ. μπορεί να πετύχεις και σε καμία έκθεση αν διαβάσεις ότι οργανώνεται κάπου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top