Ασθένειες Κύστεις σε καναρίνι Norwich

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sissy
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sissy

PB Senior Member
Εγγραφή
28 Απρ 2006
Μηνύματα
8.063
Πόλη
Βουλιαγμένη
Πριν 3 χρονια απεκτησα ενα καναρινι (αρσενικο) norwich. Δεν ειχα ξανα καναρινι αυτης της ρατας. Η χρονολογια στο δακτυλιδι του ειναι 04 (Ολλανδιας).

Ηταν ενα πουλακι πολυ ζωηρο και κελαιδουσε πολυ ομορφα! Το ειχα ηδη 8-9 μηνες οτον αρχισα να βλεπω διαφορα στην συμπριφορα του, σταματησε να κελαιδαει. Το στηθος του εδειχνε φουσκωμενο δεξια, (ειχαν στριψει-κατσαρωσει τα πουπουλα του, γι αυτο δεν το αξιολογησα αμεσα) σιγα σιγα αρχισε να ζυγιζεται μπρος-πισω για να ισσοροπησει!

Εψαξα το σωματακι του και οταν συνειδητοποιησα τι εβλεπα με επιασε πανικος! Ενας <ογκος> σε μεγεθος μεγαλου κερασιου στο δεξι μερος του στηθους του!

Τον πηγα στον κτηνιατρο, μου εξηγησε τους κινδυνους (π.χ. 7 σταγονες αιμα= αιμοραγια =θανατος και αλλα) Συμφωνησαμε οτι δεν ειχαμε πολλες επιλογες. Η΄ τον αφηναμε ετσι και οπως μπορουσε ζουσε.. (οσο ζουσε). Η΄ του εκανε ναρκωση (λογω μεγεθους) και του αφαιρουσε την κυστη-ογκο.

Αποφασισαμε οτι αξιζε να προσπαθησουμε... Μου εξηγησε οτι το πουλακι ηταν σε καλη φυσικη κατασταση και οτι ειχαμε πολλες πιθανοτητες να του προσφερουμε καλυτερη ζωη.
Τον ΝΑΡΚΩΣΕ και του αφαιρεσε 4 συνολικα κυστεις (οπως αποδειχτηκε) μια σαν... μεγαλο κερασι! (ραμματα)... Μια σαν ρεβυθι! (ραμματα)... Και δυο, σαν φακες!😱

Ο γιατρος οταν τελειωσε, μας εδειξε οτι ειχε αφαιρεσει... σχεδον το μισο πουλι σε μεγεθος! Εγκλειστα φτερα και σμιγμα. Ευτυχως ολα πηγαν καλα! Απο τοτε λοιπον τον ψαχνω πολυ συχνα και του αφαιρω τα εγκλειστα φτερα που ειναι σε μεγεθος... σισαμιου.

Δυστυχως δεν τα ανακαλυπτω ολα παντα σε μικρο μεγεθος ετσι επεμβαινει ο κτηνιατρος.. (δεξιοτεχνης στο ψαξιμο) Ευτυχως παντα ηταν ενα αφανταστα ηρεμο πουλακι και ετσι αντιμετωπιζει το προβλημα του με λιγοτερο στρες.

Ελπιζω να μην σας κουρασα. Αν εχει καποιος εμπειρια στο θεμα ισως μπορει να την προσθεσει...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 
Σίσσυ νομίζω πως είναι σχετικά συχνό φαινόμενο στα καναρίνια "Τύπου". Οι κύστεις αυτές είναι γνωστές και ως lumps.

Καλώς το αναφέρεις. :)
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Σταυρο :) πως μπορουμε αραγε εμεις που δεν ξερουμε απο ρατσες
να μαθουμε για τις <ευαισθησιες-αδυναμιες> τους; 😕
( Εγω ας πουμε αν ηξερα οτι μπορουσε ενα norwich να εχει αυτο το προβλημα,
δεν νομιζω οτι θα εκανα συτη την επιλογη ρατσας )
 
Αν ξέρω καλά από τα καναρίνια, αυτό γίνεται αν ζευγαρώσεις δύο πουλιά "buff", τότε τα φτερά γίνονται πολί μαλακά και το πουλί έχει πάντα πρόβλημα με tote ta ftera ginounte poli malago kai to pouli exi panda problima me "lumps". Για να μην παίρνεις ένα τέτοιο πουλί, πρέπει να ξέρεις από φτέρωμα κι πως να χωρίσεις "buff" και "yellow".

Δεν είναι εύκολο και σίγουρα θέλει πάρα πολύ εμπειρία να βλέπεις τη διαφορά

Αλέξανδρος
 
Σίσσυ δε γνωρίζω πολλές λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα. Γενικότερα πάντως, η ενημέρωση για τη ράτσα που μας ενδιαφέρει θα πρέπει να προηγείται της επιλογής. Ακόμη και οι ερωτήσεις σε ένα φόρουμ σχετικά με τα υπέρ/κατά μια μιας ράτσας, θα έπρεπε να κυριαρχούν έναντι των ερωτήσεων "Ενδιαφέρομαι να αγοράσω..."
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
καλησπέρα
sissy οι κύστες ή LUMPS είναι ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στα καναρίνια που έχουν "μαλακό" φτέρωμα. Τέτοια είναι πολλές ράτσες τύπου (όπως το δικό σου που είναι Νόριτς) καθώς και τα μωσαικού τύπου καναρίνια.
Μέχρι σήμερα στην ξένη βιβλιογραφία δεν αναφαίρεται ακριβώς το αίτιο που τις προκαλεί. Δεν είναι σίγουρο αν είναι κληρονομικό ελλάτωμα ή έχει σχέση με την δομή του φτερού και τη διατροφή.
Εμφανίζεται μετά την πτερόρροια όταν ορισμένα φτερά (ίσως επειδή είναι πολλή μαλακά) δεν μπορούν να σπάσουν τον θήλακα του δέρματος, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν κάτω από το δέρμα, πολλές φορές συμπαρασύρουν και άλλα με αποτέλεσμα να δημιουργήτε ολόκληρη περιοχή με κύστη.
Συνήθως δεν δημιουργεί κάποιο λειτουργικό πρόβλημα στο πουλί αλλά είναι άκρως αντιαισθητικό.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μην έχουν τα πουλιά μας κύστες, είναι:
α) προσέχουμε τα ζευγαρώματα που κάνουμε. Τα ζευγάρια πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν ανόμοια (αντίθετα) φτερώματα.
β) Δεν ζευγαρώνουμε πουλιά που έχουν κύστες.
γ) Κατα τη διάρκεια της πτερόρροιας δίνουμε τροφές πλούσιες (ή εμπλουτισμένες) με πρωτείνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία (ειδικά μεθειονίνη, που είναι βασική για την ανάπτυξη των φτερών).
δ) δίνουμε τη δυνατότητα στα πουλιά όταν αλλάζουν φτερά να κάνουν μπάνιο για να μαλακώνει το δέρμα και να μπορούν να βγούν τα νέα φτερά.

Από πέρυσι κάνοντας όλα τα παραπάνω δεν είχα πουλιά με κύστες και τα μεγαλύτερα πουλιά μου που είχαν πρόπερσυ, δεν ξαναεμφάνισαν.

Στα πουλιά που έχουν κύστες μπορούμε να τις αφαιρέσουμε. Αν ψάξεις, στη βάση της κύστης, υπάρχει συνήθως ένα μικρό άνοιγμα. Από αυτό το άνοιγμα, συνήθως χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε τομή, μπορούμε να αφαιρέσουμε το περιεχόμενο. Καλά είναι να το κάνουμε αυτό μετά την πτερόρροια όπου τα φτερά μέσα στην κύστη θα έχουν ολοκληρωθεί. Αν το κάνουμε νωρίτερα, θα τρέξει αίμα και το πουλί ίσως πονέσει, γιατί τα φτερά ακόμη αιματώνονται.
Ενοιείται ότι βάζουμε στο άνοιγμα μετά την επέμβαση μπεταντίν και δίνουμε πλούσια τροφή για ιχνοστοιχεία κλπ.
 
Ahhh ksexasa...

afta ta poulia pou exoune afto to problima, prepei na dinoume sinexio BIOTIN me tin aygotrofi i sto nero, to BIOTIN kanei ta ftera pio skliro kai tote einai pio efkolo na anoigoune kai den ginoune "lumps"


Alexandros
 
το λαμψ ειναι οπως προειπαν οι προηγουμενοι απο buff και buff ζευγαρωμα και θα πρεπει να ζευγαρωνεται πουλια με buff και yellow τωρα για να ξεχωρισετε τα buff και τα yellow ειναι σχετικα ευκολο απλα βγαλτε ενα πουπουλο απο το στηθος και δειτε το εαν ειναι σε σχημα φυλλου ελιας{ελλειψοειδες και απαλο}ειναι buff εαν ειναι σε σχημα κορμου δεντρου{στενο και μακρυκαι σκληρο}ειναι yellow
 
Κυστεων συνεχεια λοιπον! Καθε δυο μηνες περιπου, κανουμε επισκεψη στον γιατρο, διοτι ενω 'ψαχνω' συχνα τον admiral, πότε καποια κυστη μου ξεφευγει και πότε δεν καταφερνω να βγαλω καποια! Αυτη την φορα λοιπον, ειχε στην πλατουλα του προβλημα και ετσι ξαναπηγαμε στον γιατρο, σε μικροτερο χρονικο διαστημα του 'κανονικου'. Για πρωτη φορα σκεφτηκα να τραβηξω φωτογραφιες και να σας τις δειξω, γιατι πιστευω οτι τα λογια ειναι φτωχα και δεν μπορουν να περιγραψουν την εικονα
1) Η πλατη του πριν παμε στον γιατρο
2)ο κτηνιατρος Αχιλλέας Ακρίβος αφαιρεσε τις τρεις κυστεις χρησιμοποιωντας νυστερι, ηταν απο τις φορες που δεν χρειαστηκε να τον ναρκωσει!
3)Στο κατω αριστερο μερος της φωτογραφιας μπορειτε να δειτε την ποσοτητα που βγηκε απο εναν και μονο πορο! Τα υπολοιπα εγκλειστα φτερα βγηκαν απο αλλους δυο.
Πριν φυγουμε για το σπιτι
 

Συνημμένα

  • 1 στο σπιτι.webp
    1 στο σπιτι.webp
    9,7 KB · Προβολές: 744
  • 2  Αχιλ. Ακρίβος.webp
    2 Αχιλ. Ακρίβος.webp
    9,8 KB · Προβολές: 674
  • εγκλειστα φτερα.webp
    εγκλειστα φτερα.webp
    10,4 KB · Προβολές: 713
  • μετα την επεμβαση.webp
    μετα την επεμβαση.webp
    16,7 KB · Προβολές: 624
Χθες πήγα και εγώ σε ένα γνωστό μου εκτροφέα για μια κύστη που έβγαλε ένα μωσαϊκό αυτό που έκανε ήταν να δέσει με ένα σπάγκο κόμπο γύρω από την κύστη με σκοπό να κόψει την αιμάτωση του σημείου και να πέσει από μόνο του, κατά τα λεγόμενα του με αυτό τον τρόπο δεν ξαναβγαίνει σε αυτό το σημείο ξανά, τώρα περιμένω τα αποτελέσματα για να πω την αλήθεια νόμιζα ότι θα άρχιζα το τρέξιμο για να αγοράσω νυστέρι και λαβίδα.
Αυτό που θα ήθελα να σε ρωτήσω είναι αν καυτηρίασε τη πληγή και δεύτερο αν σου έδωσε καμιά αντιβίωση για να προλάβει καμιά μόλυνση και αν ναι ποια;
 
Απολυμανε την πληγη με μπεταντιν μονο, δεν την καυτηριασε. Εκτος μιας φορας, που ειχε κανει ραμματα και υπηρξε μια μικρη αιμορραγια, δεν μου εχει δωσει αντιβιωση. Λυπαμαι αλλα δεν θυμαμαι ποια ηταν, γιατι εχει περασει σχεδον ενας χρονος, απο τοτε.
 
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μην έχουν τα πουλιά μας κύστες, είναι:
α) προσέχουμε τα ζευγαρώματα που κάνουμε. Τα ζευγάρια πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν ανόμοια (αντίθετα) φτερώματα.
β) Δεν ζευγαρώνουμε πουλιά που έχουν κύστες.
γ) Κατα τη διάρκεια της πτερόρροιας δίνουμε τροφές πλούσιες (ή εμπλουτισμένες) με πρωτείνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία (ειδικά μεθειονίνη, που είναι βασική για την ανάπτυξη των φτερών).
δ) δίνουμε τη δυνατότητα στα πουλιά όταν αλλάζουν φτερά να κάνουν μπάνιο για να μαλακώνει το δέρμα και να μπορούν να βγούν τα νέα φτερά.
Παρακαλω ακολουθηστε τις παραπανω οδηγιες, αμαρτια ειναι να υποφερουν τα πουλακια.
sissy .. Περαστικα!
 
ευχαριστουμε πολυ για την παρουσιαση.
τρομερα χρησιμο...
!
περαστικα του...
μακαρι να μην ξαναβγαλει ποτε...

εχω καποιες αποριες σισσυ! Πολλες δλδ...😕
...ηταν απο τις φορες που δεν χρειαστηκε να τον ναρκωσει!
τι ειδους ναρκωση;
δεν βαζει καποια αλοιφη τοπικα; Το ναρκωνει το πουλακι;
κ αν ναι,... Που την κανει την ενεση; 😱
ποσο κραταει η διαδικασια
κ αν κινδυνευει σε τπτ με την ναρκωση...


κ το αλλο που ειδα...
... Εκτος μιας φορας, που ειχε κανει ραμματα και υπηρξε μια μικρη αιμορραγια...
πω πω ταλαιπωρια!
τα διαβασα κ σφιχτηκα...ραμματα σε τοσο λεπτο δερματακι;
τι νημα ειναι; Ποτε κ πως φευγουν τα ραμματα;

οτι εχεις κουραγιο να εξηγησεις απ αυτα... Θα σου ειμαι υποχρεωμενη.


sorry για τις πολλες ερωτησεις ε;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Το καημενο... Κοιτα τι περναει... Καλα χωρις ναρκωση δεν υπεφερε; Παντως σου αξιζουν συγχαρητηρια που το τρεχεις συνεχεια στους γιατρους και δεν το χεις παρατημενο! Αλλα ειναι ενα κουκλι... Και οπως λεμε μπρος τα καλη τ ειναι ο πονος! 😛 δες το κι ετσι!
 
Καποιες φορες κουραζεται απ' οτι καταλαβαινω, συνηθως δεν φαινεται να υποφερει Φωτη. Να σκεφτεις, οτι μετα απ' ολη αυτη την διαδικασια, οταν τον βαλει ο γιατρος στο κλουβακι μεταφορας του, αρχιζει σχεδον αμεσως να τρωει!:D
 
τι ειδους ναρκωση;
δεν βαζει καποια αλοιφη τοπικα; Το ναρκωνει το πουλακι;
κ αν ναι,... Που την κανει την ενεση; 😱
ποσο κραταει η διαδικασια
κ αν κινδυνευει σε τπτ με την ναρκωση...


κ το αλλο που ειδα...

πω πω ταλαιπωρια!
τα διαβασα κ σφιχτηκα...ραμματα σε τοσο λεπτο δερματακι;
τι νημα ειναι; Ποτε κ πως φευγουν τα ραμματα;

οτι εχεις κουραγιο να εξηγησεις απ αυτα... Θα σου ειμαι υποχρεωμενη.

sorry για τις πολλες ερωτησεις ε;

Δεν ξερω ιδιαιτερες λεπτομερειες Ευα, αλλα θα προσπαθησω να σου μεταφερω οτι εχω καταλαβει η' δει, διοτι δεν με αφηνει ο γιατρος παντα να παρακολουθω:
Δεν του κανει ενεση, το βαζει (ολο το πουλακι, λογω μεγεθους)μεσα σε μια μασκα χειρουργειου που βγαζει καποιο αεριο, ετσι το κοιμιζει (μια φορα ετυχε να ειμαι μεσα και να το δω)
Η διαδικασια κραταει αναλογα την περιπτωση απο 5-15 λεπτα (αν μπορω να θυμηθω καλα, με το αγχος που εχω καθε φορα)
Φανταζομαι οτι η ναρκωση (οπως και στους ανθρωπους) για καλο δεν ειναι, αλλα αφου εχει βρεθει ηδη η καταλληλη 'δοση', το πουλακι εχει ξυπνησει μια χαρα απο 2-3 ναρκωσεις και ο γιατρος κρινει οτι πρεπει να γινει. Γινεται!
Την πρωτη φορα που του εκανε ραμματα, πηγαμε σε δεκα ημερες και του τα εκοψε, μια αλλη φορα, ηταν απο αυτα που τ' απορροφα ο οργανισμος και δεν χρειαστηκε να του τα αφαιρεσει. Τωρα, οτι αφορα στην ερωτηση σου για το τι νημα ειναι (λογω του επαγγελματος του πατερα μου) ηξερα οτι παλια χρησιμοποιουσαν νηματα απο εντερα ζωων, φανταζομαι οτι ολα πια θα ειναι συνθετικα πλεον.
 
σ ευχαριστω πολυ σισσυ για τις πολυ χρησιμες διευκρινησεις σου...

για το νημα,
πιο πολυ ειχα την απορια,
πανω στο "ποσο λεπτο" μπορει να ειναι...

γιατι το δερμα των πουλιων ειναι απιστευτα λεπτο...
[των καναρινιων δλδ ... Κ ολων αυτων σε αναλογο μεγεθος-δεν ξερω για τ'αλλα]

αλλα,
αν δεν το βλεπα στο ποστ σου, δεν θα μπορουσα ποτε να φανταστω ...ραμματα σε καναρινι!

κ για την ναρκωση,... Πρεπει να ναι πολυ καθοριστικη η ποσοτητα της δοσης φανταζομαι...

τρεμω στην ιδεα, μην χρειαστει ποτε κανενα απ τα δικα μου κατι τετοιο...

εισαι πολυ θαρραλεα μπραβο σου! 🙂

κ 10 μπραβο
κ για την συνεχη κ αδιαλλειπτη φροντιδα που του παρεχεις...

το αξιζει καθε πλασματακι που εχουμε διαλεξει να..."υιοθετησουμε"!

μακαρι ολοι οσοι φροντιζουν ζωακια να ναι τοσο προσεκτικοι κ δοτικοι μ αυτα
κ να μοιραζονται ετσι απλοχερα τις γνωσεις τους,
για να μπορουμε ολοι να ενημερωνομαστε πανω σε ασθενειες κ θεραπειες
 
Σίσσυ μου απλα ένα μεγάλο μπράβο για την αγάπη και το ενδιαφέρον που δείχνεις στο πλασματάκι. Και βέβαια ένα μεγάλο μπράβο και στο Αλμυράκι για την υπομονή του και την γενναιοτητά του.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Ενα τεραστιο μπραβο σε σενα που αγαπας τοσο πολυ το καναρινακι σου. Ειναι αληθεια δυσκολο γιατι ειναι τοσο μικρουλη και ευαισθητο και κοιτα τι τραβαει. Ειμαι σιγουρη πως θα σε λατρευει!
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Back
Top