Ασθένειες Κύστες στο μάγουλο κανάρας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης GreenRed
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

GreenRed

PB Member
Εγγραφή
29 Ιαν 2009
Μηνύματα
213
Πόλη
Ακράτα Αχαΐας
Εμφανίστηκε κύστη υποδερμική στο 'μάγουλο' κανάρας σε ομαδικό κλουβί με άλλα 2 θηλυκά. Την απομόνωσα, επάλειψα με ελαφρύ αντισηπτικό και μέσα σε 3 μέρες επανήλθε. Στη διάρκεια που είχε την κύστη, δεν παρουσίασε κανένα σημάδι αδιαθεσίας, ανορεξίας, αλλαγής στα περιττώματα. Μετά από πολλές μέρες επαναλαμβάνεται το ίδιο σε άλλη, σήμερα μάλλον είναι σε ύφεση. Υπάρχει κάποια εμπειρία πάνω σε αυτό? Το πουλί κατά τα άλλα είναι σε άριστη κατάσταση. Ηλικία: χρονιάρικο
 
Κι εγώ έχω μια χρονιάρικη κανάρα σε ομαδικό κλουβί (σε εξωτερικό χώρο)
με άλλες 4 θηλυκιές κι εδώ και 8 μέρες έχει κύστη στο μάγουλο. Δεν της έβαλα τίποτα και η κύστη παραμένει. Το πρωί θα της βάλω BETADINE. Η συμπεριφορά της είναι κανονική. Σε άλλο καναρίνι δε μου έχει εμφανιστεί.
 
επίσης σε εξωτερικό χώρο. Το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν έχουν κνησμό, δεν έχω αντίστοιχο ιστορικό και επίσης, δεν είναι καθόλου άκεφη
 
Λεγοντας κυστη τι ακριβως εννοεις Πολυβιε; Τι περιειχε;Εσπασε και τοποθετησες αντισηπτικο; ή απορροφηθηκε;
Στην αλλη καναρα που εμφανιστηκε;
 
Απορροφήθηκε, το αντισηπτικό το χρησιμοποίησα προληπτικά, δεν ξέρω πως και αν επέδρασε. Η δεύτερη κανάρα, το παρουσίασε πάλι στο μάγουλο (μεγαλύτερη διάσταση) άγγιζε τα όρια του ματιού, σήμερα δείχνει σημεία υποχώρησης.
 
Προφανώς δεν πρόκειται για κύστη από νέα πούπουλα αλλά από κάποια μόλυνση. Θα πρότεινα να απολυμάνεις με μπενταντιν σαπούνι ή χλωρίνη ( με τη χλωρίνη το κλουβί θέλει καλό ξέπλυμα με καυτό νερό πολύ καλά) όλο το κλουβί και ταϊστρες πατήθρες.
 
Εγω σκεφτηκα ισως και απο την τροφη, εαν δεν εχει αποθηκευθει σε σωστες συνθηκες απο αποψη υγιεινης.
 
Πληροφοριακά, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την εξέλιξη της κύστης. Ύστερα, από αρκετές μέρες φροντίδας η κανάρα σχεδόν έχει επανέλθει. Παρέμεινε, απομονωμένη από τα άλλα καναρίνια και συνέβησαν τα εξής:
Τις πρώτες μέρες το Betadin δεν έδειχνε δραστική επίδραση. Προφανώς λειτουργούσε αντισηπτικά, αλλά η κύστη έδειχνε να μορφοποιείται. Δοκίμασα τότε επί δύο μέρες χλιαρή 'κομπρέσα' προκειμένου να μαλακώσει, συνεχίζοντας μετά το στέγνωμα του σημείου την έφαρμογή BETADIN. Από τη μέρα που σταμάτησε να δείχνει σκληρό το σημείο, εφάρμοσα λίγο πιο τολμηρά την επάλειψη και εννοώ, πιο επαρκή ποσότητα με μουλιασμένη μπατονέτα. Το πουλί διαρκώς βελτιώνεται με σημαντική πρόοδο. Σε όλο αυτό το διάστημα ποτέ δεν έχασε τη ζωηράδα του. Ωστόσο, δεν μπορώ να έχω συμπέρασμα, γιατί μπορεί η εξάλειψη του προβλήματος να έχει να κάνει με την ολοκλήρωση ενός απαραίτητου χρονικού κύκλου για αυτήν. Βέβαια, η κανάρα που προηγήθηκε με την ίδια ασθένεια, επανήλθε πολύ νωρίτερα.

Υ. Γ. Με αφορμή συμβουλές που δόθηκαν, για τις οποίες θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ, έχω μια παρατήρηση. Η χλωρίνη και τα προϊόντα χλωρίου που χρησιμοποιούνται, κατά κόρον στην Ελλάδα στους χώρους υγιεινής και όχι μόνο, τείνουν να εξαλειφθούν σε προηγμένες χώρες. Το χλώριο αντιδρά εύκολα δημιουργώντας πάμπολες χημικές ενώσεις κάποιες από αυτές είναι εξαιρετικά πτητικές, πολλές από αυτές είναι οξειδωτικές και άλλες εξαιρετικά επικίνδυνες και για τον άνθρωπο ακόμα. Το χλώριο διαλύεται μεν εύκολα, επικάθεται όμως επίσης πολύ εύκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι δερματικοί ερεθισμοί σε τετράποδα, τα οποία συχνά ξαπλώνουν σε σφουγγαρισμένες περιοχές. Το επιμελές ξέπλυμα με άφθονο νερό των απολυμασμένων με χλώριο αντικειμένων ή περιοχών μπορεί να έχει αποτέλεσμα μπορεί και όχι. Δεν έχω σαφή στοιχεία για το ποσοστό διαλυτότητας -θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι ακόμα το πόσιμο νερό χλωριώνεται- αλλά μπορώ να δώσω ένα ακόμα παράδειγμα σχετικό με αέρια χλωριούχων διαλυμάτων, όπου η εισπνοή τους μπορεί να διαταράξει το ανθώπινο φωνητικό σύστημα, πόσω μάλλον των πτηνών.
 
Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση για την πορεία της υγείας.
Για τη χλωρίνη έχεις δίκιο γιαυτό προτείνο μπεταντίν σαπούνι (scrable). Η χλωρίνη χρησιμοποιείται σε χώρους εκτοφής ή κλουβιά 1-2 φορές τον χρόνο και μετά από κάθε χρήση απαιτείται ξέπλυμα πολύ καλό με καυτό νερό κ΄τους θερινούς μήνες τοποθέτηση των υλικών που καθαριστήκαν στον ήλιο για 2-3 ημέρες.
 
Πάντα, με τη μετριοπάθεια της υποκειμενικής άποψης, σας καταθέτω μια δικιά μου συνήθεια. Υδατοδιαλυτό καθαριστικό, με αντιβακτηριακή δράση είναι το υγρό πιάτων. ίσως το εντελώς ανώδυνο για κλουβιά συνήθων διαστάσεων. Δεν ξέρω πόσο σας ικανοποιεί η ιδέα, σκεφτείτε το

Υ. Γ. Είδα και ένα ερώτημα σχετικά με τις πατούρες. Σηκώνει πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα, ελπίζω να βρώ κάποια στιγμή χρόνο ☹ για να πω κάποιες σκέψεις μου, το θεωρώ εξίσου σοβαρό
 
για το πουλι θα ρωτουσα ενα γιατρο γιατι ισως να χρειαστει αντιβιωση

για τη χλωρινη εχεις απολυτο δικιο
Η χλωρίνη και τα προϊόντα χλωρίου που χρησιμοποιούνται, κατά κόρον στην Ελλάδα στους χώρους υγιεινής και όχι μόνο, τείνουν να εξαλειφθούν σε προηγμένες χώρες.
απ οτι ξερω οχι μονο τεινει... Εχει μαλλον καταργηθει η χρηση της.
να συμπληρωσω το πολυ σημαντικο:
οτι στο συνδυασμο της με απορρυπαντικα που περιεχουν αμμωνια,προκυπτουν θανατηφορες αναθυμιασεις.

Υ. Γ
προσφατα εψαχνα στο νετ για τη χλωρινη κ μπαινοντας σε καποιο site βρηκα ερευνα του κεντρου δηλητηριασεων, που ανεφερε οτι οι μισες σχεδον περιπτωσεις δηλητηριασεων στην ελλαδα, προερχονταιαπορρυπαντικα κ κακη χρηση αυτων 😉
 
To πουλί, σήμερα, είναι εντελώς καλά. Η κύστη είναι πλέον εξαφανισμένη. Μια επιπλέον πληροφορία, είναι ότι η κανάρα μετά την κομπρέσα από μόνη της 'έπλενε' το κεφάλι της κάθε πρωί στην ποτίστρα (δεν της έχω μπάνιο).
 
Back
Top