Γενικά Κώδικας τραγουδιού καναρινιού Τιμπράδο (Timbrado Español) κατά F.O.E

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης orion
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

orion

PB New Member
Εγγραφή
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
96
Πόλη
Γαλάτσι
Κώδικας τραγουδιού ισπανικού καναρινιού Τιμπράδο (Timbrado Español)
κατά την Ισπανική Ορνιθολογική Ομοσπονδία F.O.E.
(Federación Ornitológica Española)

Άρθρο του κ. Tomas Valenzuela, κριτή της F.O.E
foe.gif

Μετάφραση άρθρου για την Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο – Ε.Λ.Ι. Τ. (www.elit-timbrado.gr) από τον Χρήστο Τρυφωνόπουλο, όπως αναδημοσιεύθηκε στο "http://www.timbradoespanol.com"]www.timbradoespanol.[/ULNK][DLS="http://www.timbradoespanol.com"[/S] από το [url="http://aviariosanrafael.es.tl"]aviariosanrafael - Presentacion[/URL]


Οι διαφορετικές νότες του timbrado σύμφωνα με τη F.O.E. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να προσπαθήσω να εξηγήσω σε όσους ενδιαφέρονταν, με τον τρόπο μου, ελπίζοντας να μπορέσω να σας βοηθήσω, πως να μάθετε για το καναρίνι μας και το τραγούδι του σύμφωνα με τη F.O.E.


Συγκριτικά ας πούμε ότι οι διάφορες γνώσεις και μέθοδοι που υπάρχουν για το τραγούδι του timbrado είναι αρκετά δύσκολες και πολύ τεχνικές και αναφέρονται στους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι και πιο φιλόδοξοι για να γίνουν κριτές, από την άλλη πλευρά όμως είναι πολύ ενδιαφέρον για όσους μπορούν και θέλουν να γνωρίζουν διάφορα αντικείμενα.

-Τα καναρίνια timbrado έχει το δικό του τρόπο τραγουδιού.
-Μέσα στις στροφές και τη γλώσσα των καναρινιών μας, υπάρχει συγκεκριμένη έκφραση (κωδικοποίηση).


Ταυτίζοντας τη γλώσσα μας με την γλώσσα του καναρινιού διαπιστώνουμε ότι αποτελείται από φωνήεντα και από σύμφωνα τα οποία σχηματίζουν συλλαβές, λέξεις, ακόμη και φράσεις, αυτά τα λόγια όπως θα δείτε θα τα επαναλάβω αρκετές φορές επειδή ο τρόπος κατανόησης του τραγουδιού του καναρινιού που θα μάθουμε καθώς και τα συμπεράσματα που θα βγουν προκύπτουν πιο εύκολα μέσα από συγκρίσεις.

Όσον αφορά τα φωνήεντα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα καναρίνια μας χρησιμοποιούν ήχους που ταιριάζουν με τα γράμματά μας, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί να μην κάνετε λάθη, έχοντας πίστη κάθε μέρα θα ακούτε τα καναρίνια σας, το τραγούδι και το ρεπερτόριο τους, και στη συνέχεια θα περάσετε με τον ίδιο τρόπο και στα σύμφωνα, αλλά πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί, επειδή είναι λίγο πιο δύσκολο, ο ήχος δεν είναι ακριβώς ο ίδιος, θα τον φαντάζεστε βρίσκοντας ομοιότητες σε διάφορα σημεία με τα σύμφωνά μας.

Λάβετε υπόψη ότι για την ορθή κατανόηση του τραγουδιού του Timbrado απαιτείται:

- 1 - ποιότητα
- 2 - ποικιλία
- 3 - ποσότητα

Στην κατάταξη (κωδικοποίηση) των στροφών (φωνών) του καναρινιού λαμβάνεται υπόψη και ο ρυθμός τους, ενώ όσο μεγαλύτερη ποικιλία υπάρχει στις νότες τόσο πιο εύκολα μπορεί να γίνει η σύνδεσή τους (κατάταξή) και τόσο πιο εύκολα να προσεγγιστεί ο ρυθμός.

Οι στροφές (φωνές-νότες) κατατάσσονται σε:

- Συνεχείς – Ομάδα φωνών (νοτών) κουδουνίσματα.
- Ημισυνεχείς - Ομάδα φωνών (νοτών) κλιμακωτές
- Ασυνεχείς - Ομάδα φωνών (νοτών) διακοπτόμενες

Οι νότες είναι:

- Επίπεδες, φθίνουσες και αύξουσες, πρέπει να το έχουμε κατά νου πάντα, είναι πολύ βασικό και απαραίτητο για αρχή, στην πορεία θα ασχοληθούμε περισσότερο.

Η νότα timbre metalico (μεταλλικό κουδούνισμα) αποτελείται από το σύμφωνο (R) και το φωνήεν (Ι) και συνθέτουν το ri -ri -ri -ri. Στη συνέχεια, ακολουθεί η νότα timbre intermedio (ενδιάμεσο κουδούνισμα) που αποτελείται από το σύμφωνο (R) και το φωνήεν (Ε) και συνθέτουν το re -re -re -re , ενώ μερικές φορές ο ήχος είναι rei - rei rei - είναι μια νότα σύνθετη που σχηματίζεται από το σύμφωνο (R) και τα φωνήεντα (Ε , Ι). Το Timbre profundo (βαθύ κουδούνισμα) σχηματίζεται από το σύμφωνο (R) και τα φωνήεντα (O) (U) και προκύπτει το ro -ro -ro και το rou - rou - rou.

Στη συνέχεια, έχουμε τη νότα Batida η οποία μοιάζει με Cloqueo, αλλά δεν είναι αφού αποτελείται από το σύμφωνο (Β) και φωνήεν (i) και ο ήχος που προκύπτει είναι bi - bi -bi- και (bil) (bil) (bil).

Η νότα cascabeleo (κουδούνισμα), είναι μια νότα που πολύ κοντά στις timbres
και έχει μεγάλη αξία. Αποτελείται από τα σύμφωνα (l, n) (l, n) (l, n), και το φωνήεν (i) (i) (i), και ο ήχος ακούγεται (lin) (lin) (lin).

Τα Cloqueos, είναι νότες με διάφορες μορφές προφοράς (ήχους), νότες που εμποδίζουν ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό εκτροφέων να τις αξιολογήσει, οι νότες αυτές μοιάζουν με την κλώσα όταν καλεί τα κοτόπουλά της, πάντα έλεγα ότι είναι το κουτί της Πανδώρας και αποτελείται από συμφώνα, που ακούγονται (c-h-l-r-t-b) (c-h-l-r-t-b) (c-h-l-r-t-b) και φωνητικά (i-o-a-u) (i-o-a-u) (i-o-a-u). Οι νότες αυτές είναι πιο καλές, όταν ακούγονται κούφιες (chau) (chau) (chau) (chi) (chi) (chi) (cho - chou) (cho - chou) (cho - chou), (ti - ti - ti) (pi- pi- pi) (lui-lui-lui) (blui) (blui) (blui) είναι διαφορετικές νότες ή καλύτερα προφέρονται με διάφορους τρόπους από το καναρίνι.

Η Castañuela (καστανιέτες) είναι βασική νότα και παρόμοια με τη νότα (Chau) είναι απλή και βασική στις νότες του timbrado, είναι μια πολύ μοναδική νότα και προέρχεται από την καστανιέτα της παραδοσιακής μουσικής (Ισπανικής) και προκύπτει από τα σύμφωνα (chl) (chl) (chl), και το φωνήεν (a) (a ) (a). Προφέρεται (chac) (chac) (chac) (clac) (clac) (clac). Χαρακτηριστικό της είναι ότι το πουλί κατά την διάρκεια που τραγουδάει ανοιγοκλείνει το ράμφος του.

Βασική νότα ή αλλιώς μοναδική στροφή είναι η chau-chau είναι καθαρή νότα, αλλά ορισμένοι εκτροφείς την αντιπαθούν, προτιμούν να μην την έχουν στο ρεπερτόριό τους τα καναρίνια και δεν ξέρω γιατί σήμερα οι νότες πρέπει να είναι πολύπλοκες και οι νότες με τέλειο ήχο μερικοί να λένε ότι είναι άσχημες, και επίσης δεν καταλαβαίνω με ποιο τρόπο υπάρχει πρόοδος αν τις αφαιρέσουμε από το ρεπερτόριο του καναρινιού, το ίδιο ισχύει και για τον ( Piau Piau ), αλλά θα τη δούμε αργότερα. Η νότα αποτελείται από το (ch-ch-ch) και τα φωνήεντα (a-u) (a-u) (a-u) και προφέρεται (chau-chau-chau) αν η νότα δεν επαναλαμβάνεται πολύ, δεν είναι άσχημη, εξάλλου σε κανέναν δεν αρέσουν οι νότες που επαναλαμβάνονται συνέχεια.



Επίσης άλλη μια βασική νότα ή αλλιώς μοναδική στροφή είναι η piau-piau-piau, όπως και η chau-chau είναι καθαρή νότα, αλλά ορισμένοι εκτροφείς θα προτιμούσαν να μην υπάρχει στο ρεπερτόριο του καναρινιού.

Πολλές φορές είναι καλό να μην δίνουμε σημασία στο να έχει το καναρίνι οπωσδήποτε όλες τις νότες στο ρεπερτόριό του, αλλά αυτές που έχει να τις λέει σωστά. Ελπίζω και θέλω να λαμβάνετε υπόψη τα φωνηέντα και τα σύμφωνα, όπως προαναφέρθηκαν με τις νότες για να αξιολογούνται σωστά.

Τα floreos de adorno (διακοσμητικά στολίδια), είναι νότες και στροφές πολλαπλές, απλές ή σύνθετες, είναι οι πιο πολύχρωμες νότες που έχει το Timbrado, αυτές οι νότες είναι ατελείωτες στα καναρίνια και μπορείτε να τις συγκρίνετε με αυτές των άγριων πουλιών, έχουν διάφορες μορφές έκφρασης (πληθώρα νοτών), στις νότες αυτές υπάρχουν όλα τα σύμφωνα και όλα τα φωνήεντα. Παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν, είναι (pi-pi-pi) (tui- tui- tui) (tu-tu-tu) (tuli-tuli-tuli) (tulí-tulí-tulí) (tolú-tolú-tolú). Υπάρχουν πολλές μορφές έκφρασης και εκπομπών (τραγουδιού).

Η campana (καμπάνα) από καιρό θεωρείται ότι έπρεπε να ανήκει στις floreos, αλλά σήμερα κατατάσσεται χωριστά, υπάρχουν δύο καθιερωμένες εκφράσεις της νότας με τα σύμφωνα (t-n-g-y-l) (t-n-g-y-l) (t-n-g-y-l) και τα φωνήεντα (i-o) (i-o) (i-o), απλή (tong-tong-tong) και σαν σύνθεση (ti-long-ti-long-ti-long). Αυτή η νότα, εφόσον είναι αργή και μελωδική είναι ωραία και σπάει τις βαριές και επαναλαμβανόμενες μελωδίες.

Οι νότες dúos (δίηχα) προκύπτουν από μια ιδιότητα των καναρινιών που δίνει ομορφιά στο τραγούδι τους, όπου νομίζεις ότι ακούς δύο διαφορετικούς ήχους, σαν δυο πουλιά να τραγουδούν την ίδια στιγμή. Σύνθεση: Με όλα τα φωνήεντα της αλφαβήτου.

Η έκφραση: σύμφωνα με την κάθε νότα θα πρέπει να γίνεται και το άνοιγμα και το κλείσιμο του ράμφος του καναρινιού, τα dúos (δίηχα) είναι σαν δύο πουλιά να τραγουδούν την ίδια στιγμή, είναι πολύ ωραία και ευχάριστη στο αυτί.


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΩΝ
ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΕΝΟΡΟΥ ΤΙΜΠΡΑΔΟ.

Η timbre metálico 9
Η timbre intermedio 6
Η timbre profundo 13
Η nota batida 6
Η cascabeleo 12
Τα cloqueos 16
Οι castañuelas 9
chau—chau 6
piau—piau 6
Τα floreos de adorno 18
Οι campana 6
Τα dúos 14
Η εντύπωση 1
Σύνολο 122

Όλες τις παραπάνω νότες και τις αντίστοιχες βαθμολογίες τους δεν σημαίνει ότι μπορεί να τις αποδώσει ένα καναρίνι τέλεια.

Επαρκές..…………………………………….…. μέχρι 6 βαθμούς
Καλό…………………………………… ………... μέχρι 9 βαθμούς
Πολύ καλό.…………………………………….. μέχρι 12 βαθμούς
Άριστο..………………………………………... μέχρι 14 βαθμούς
Άριστο..……………………………….……….. μέχρι 16 βαθμούς
Άριστο..………………………………….… μέχρι 18 βαθμούς



Υπάρχουν και οι αρνητικές νότες με τις οποίες θα ασχοληθούμε αργότερα, το βασικό είναι να κατανοήσουμε τις νότες και ότι τα σύμφωνα και τα φωνήεντα είναι πολύ σημαντικά.

1505035_10151844470369013_1215294468_n.jpg
 
Σε ευχαριστουμε Χρηστο για τις πληροφοριες... Βιντεο με τους καινουργιους Ισπανοφωνους θα δουμε; .
 
  • Like
Αντιδράσεις: orion
να είσαι καλά φίλε... Προσπάθησα να τους τραβήξω αλλά κατι η κάμερα κάτι αυτοί δεν μου κάθησε 😉 το χρωστάω!
 
Πολύτιμες πληροφορίες, ευχαριστούμε πολύ!
 
Back
Top