Αναπαραγωγή Λάθη κατά την αναπαραγωγή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης emantsik
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

emantsik

PB New Member
Εγγραφή
26 Οκτ 2007
Μηνύματα
28
Πόλη
Ηράκλειο
Θα ήθελα να επισημάνω κάποια λάθη που έκανα στην 2η γέννα, τα αποτελέσματα των οποίων θα τα δω βέβαια αργότερα,έτσι ώστε να μην τα κάνουν και οι υπόλοιποι.
1. Μέχρι και σήμερα δεν είχα το διαχωριστικό στην ζευγαρώστρα, οπότε υπήρχαν στο κλουβί μαζί το θηλυκό, αρσενικό,τα 2 μικρά (25 ημερών), η παλιά φωλιά και η καινούρια φωλιά (εξωτερική) με 4 αυγά τα οποία τα είχα αντικαταστήσει με πλαστικά. Σήμερα λοιπόν αποφάσισα και αλλαξα τα πλαστικά με τα κανονικά (επειδή η κανάρα και στην προηγούμενη γέννα είχε κάνει 4 αυγά) και έβαλα το χώρισμα διαχωρίζοντας τα μικρά από τα μεγάλα επειδή διαπίστωσα ότι το ένα ιδίως μικρό πήγαινε συνέχεια στην φωλιά και παρενοχλούσε την κανάρα στο κλώσημα. Όλα αυτά έφεραν στρες στα πουλιά (μεγάλα και μικρά) με αποτέλεσμα:1.Tα μικρά να μην ταίζονται μόνα τους (εκτός από το ένα που τρώει μόνο του μόνο αυγό κάποιες φορές) να τσιράνε συνέχεια και οι μεγάλοι να προσπαθούν να τα ταίσουν μέσα από το χώρισμα. Η μητέρα να βγαίνει συχνότερα από την φωλιά κάνοντας νευρικές κινήσεις (?) με αποτέλεσμα δύο αυγά να είναι ήδη εκτός φωλιάς σπασμένα. Νομίζω ότι θα ήταν σωστότερο να μην κάνω τόσες πολλές αλλαγές μαζί αλλά σιγά-σιγά, με τελευταία κίνηση την αλλαγή των αυγών έτσι ώστε τα πουλιά να συνηθίζουν κατά το δυνατό τα καινούρια δεδομένα.2)Έβαλα άλλου τύπου υλικό για φωλιά. Την πρώτη φορά έβαλα αυτό που είναι σε ένα χάρτινο κουτάκι και όλα ήταν ΟΚ. Η φωλιά έγινε κανονικά και όλα πήγαν μια χαρά. Στην δεύτερη γέννα τους έβαλα άλλο υλικό (ήταν σε μια πλαστική σακούλα) και το έπαιρναν μέσα από μια ειδική πλαστική θήκη που προσαρμόζεται στο κλουβί.Αν και το δεύτερο υλικό φαίνεται ποιοτικά καλύτερο η φωλιά που έκαναν μου μοιάζει πολύ πρόχειρη και βαθιά (κλωστές γύρω γύρω και στην μέση σχεδόν τίποτα). Πιθανόν να συντέλεσε και αυτό στο ρίξιμο των αυγών εκτός φωλιάς.3) Ενώ στην 1η γέννα έβαλα εσωτερική φωλιά, στην 2η γέννα έβαλα εξωτερική. Το γεγονός αυτό μου φαίνεται πως δυσκολεύει την θηλυκιά στην είσοδο-έξοδο και φοβάμαι μήπως δω και άλλα αυγά εκτός μιας και όπως σας είπα η φωλιά είναι βαθιά. Εκ των περιπτώσεων 2 και 3 εξάγεται το συμπέρασμα να μην αλλάσουμε τον τρόπο που ακολουθούμε από γέννα σε γέννα στο ίδιο ζευγάρι.
Ελπίζοντας να πάνε όλα καλά από δω και στο εξής και να εκολλαφτούν με επιτυχία τα 2 αυγά που μου απέμειναν περιμένω τα σχόλια σας,
 
Τωρα αν σου πω πως τα ιδια λαθη εχω κανει και εγω; Αλλα πως θα μαθεις αν δεν κανεις λαθη;Καθε αρχη.. Και δυσκολη. Με το καλο να ερθουν και τα δευτερα... Πουλακια! Μην αγχωνεσαι απλα! Η φυση θα κανει την..''δουλεια'' της.
 
Τον αρσενικό τον άφησα μέσα για να ταίζει τα μικρά και για να βατέψει την κανάρα για την 2η γέννα. Τώρα τον έχω μαζί με την θηλυκιά για να την ταίζει όσο διαρκέσει το κλώσημα.
 
Αν κατάλαβα καλά η κανάρα έχει ήδη 4 αβγά από τη δεύτερη φωλιά;

Αν ναι, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα αν άφηνες μετά το τρίτο αβγό τον πατέρα μαζί με τα μικρά (εφόσον ταΐζει) και την κανάρα μόνη της. Τα καταφέρνει μια χαρά και μόνη :)
 
Eίχα 4 αυγά - τώρα δυστυχώς έχω 2. Μάλλον αύριο θα κάνω αυτήν την αλλαγή - θα βάλω τον κάναρο με τα μικρά και θα τον επιστρέψω στην κανάρα όταν γεννηθούν οι νεοσσοί.
 
Back
Top