Ασθένειες Λέπια-Υπερκεράτωση ποδιών

Giannis86

PB New Member
Εγγραφή
27 Οκτ 2013
Μηνύματα
35
Γεια σας αγαπητοί μου φίλοι, υπάρχει το εξής ζήτημα με το αρσενικό μου καναρίνι το οποίο είναι 1 χρόνου:
έχουν δημιουργηθεί πολλά λέπια στα πόδια του. Δεν φαίνεται να το πονάνε ιδιαίτερα, απλά τελευταία τα ξεκουράζει περισσότερο.
Εδώ και μία εβδομάδα του βάζω epithol κάθε 3 ημέρες με καλές εντριβές για να του κλείσει τα κενά για τα λέπια μήπως δρουν ακάρεα μέσα στα πόδια του. Δεν έχει ιδιαίτερες κοκκινίλες ή σοβαρή επιδείνωση για να είμαι σίγουρος ότι είναι ακάρεα. Επίσης κελαδάει όλη μέρα, τρώει και πίνει κανονικά και είναι πολύ ζωηρός.
Τα λέπια άρχισαν να δημιουργούνται περισσότερο κατά το ζευγάρωμα τους που κλώσαγε η θηλυκιά μου και τους έδινα και αυγοτροφή, η οποία είναι και πολυβιταμίνη με πρωτεΐνες και τώρα μετά το ζευγάρωμα τους την έχω σταματήσει για να μην επηρεάζω και τα πόδια του (πχ μήπως επηρεάσει η πολυβιταμίνη η συνεχής τον μεταβολισμό και λόγω ουρικού οξέος επηρεάζονται τα πόδια και για να μην πάθουν υπερβιταμίνωση).
Επίσης η κατάσταση του δημιουργήθηκε αργά εδώ και μήνες απ' όσο το παρατηρούσα, δηλαδή αυτά τα λέπια δημιουργήθηκαν αργά γιατί από την αρχή το καναρινάκι είχε κάπως σκληρά ποδαράκια.

Σας δείχνω και 2 φωτογραφίες, στις οποίες αν κάνετε και ζουμ θα τα δείτε καλά.Λέπια ποδιών αρσενικού(2)-Συμπιεσμένο.webp Λέπια ποδιών αρσενικού-Συμπιεσμένο.webp
Τι μου προτείνετε για την αντιμετώπιση της κατάστασης; Να συνεχίζω με την epithol(πιο συχνά μήπως από κάθε 3 ημέρες 😉 και πλύσιμο πριν τα πόδια του και τρίψιμο στα λέπια; Επίσης έχω δει κάτι χοντρά κλαδιά που βοηθάνε επειδή είναι τραχιά στο τρίψιμο των ποδιών, βέβαια τα λέπια είναι από πάνω. Βιταμίνη Α να φανταστώ σίγουρα είναι χρήσιμη σωστά; Καρότο, κόκκινη πιπεριά ή και κάτι άλλο; Την ξηρή πολυβιταμίνη την αποφεύγω όπως είπα, να του βάζω όμως την υγρή πολυβιταμίνη στο νερό;
 
Προσωπικά δεν βλέπω να υπάρχει κανένα θέμα με αυτά τα πόδια. Μια περιποίηση με ΕΠΙΘΟΛ καλόν είναι να γίνεται 2 ή 3 φορές τον χρόνο. Ο τρόπος είναι απλός. Επάλειψη με ταυτόχρονο μασάζ (ελαφρό τρίψιμο), μόνον βράδυ για 3-4 συνεχόμενες μέρες. Μια μικρή ποσότητα αλοιφής ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα του δεξιού μας χεριού είναι αρκετή για να κάνουμε την επάλειψη και στα δυό πόδια σε όλες τις κεράτινες επιφάνειες.
Υ. Γ Οι πατήθρες που βοηθούν στην υγιεινή των ποδιών, είναι αυτές απο μασιφ ξύλο σε διάμετρο 12-14 χιλ. και διατηρούνται πάντα ΚΑΘΑΡΕΣ.
Να μη ξεχνάμε επίσης, το μπάνιο με τα άλατα.
 
Ευχαριστώ πολύ κύριε Μάκη για τις πάντα πολύτιμες συμβουλές σας, ελπίζω και εγώ να μην είναι κάτι ιδιαίτερο.
Περιμένω οι υπόλοιποι φίλοι να μοιραστείτε την άποψή σας.
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
εγώ βλέπω ότι έχει μεγάλα νύχια και χρειάζονται κόψιμο :)
 
Αγαπητοί μου άλλες 2 νέες φωτογραφίες του φίλου μας εδώ. Και εδώ να μην ανησυχώ για αυτόν για ακάρεα; Σηκώνει συχνά το ένα του πόδι να το ξεκουράσει(όχι πάντα το ίδιο) και φοβάμαι και του βάζω τώρα κάθε μέρα epithol και του τρίβω τα λεπάκια.
Λέπια ποδιών αρσενικού(3)-Συμπιεσμένο.webp Λέπια ποδιών αρσενικού(4)-Συμπιεσμένο.webp
Παρακαλώ δείτε και το post μου για την θηλυκιά μου που αντιμετωπίζει αναπνευστικό πρόβλημα και φοβάμαι μήπως είναι ακάρεα της τραχείας -> SOS-Αναπνευστικό κανάρας-Φόβος για ακάρεα τραχείας-Videos .
 
Για δες την κοιλίτσα του.. Το ότι σηκώνει το πόδι δείχνει πόνο στην κοιλιακή περιοχή. Αλλά και πάλι μπορεί να το κάνει στο χαλάρωμα.. Δεν είναι απαραίτητα κακό.

Δες και αυτό: kiklos.info/ges-check.html θα σε βοηθήσει!
 
Ευχαριστώ Αλίκη, τώρα τρέχω με την κανάρα μου όπως ίσως είδες στο προηγούμενο post, με έχει πιάσει αγωνία μεγάλη.
Πώς ανοίγουν τόσο πολύ τα φτερά με το φύσημα για έλεγχο στήθους-κοιλιάς. Ειδικά στον αρσενικό μου με το πολύ φτέρωμα μου φαίνεται αδύνατον. Θέλει πολύ δυνατό φύσημα ε;
 
Βρέξε λίγο τα πούπουλα στην περιοχή της κοιλιάς και έτσι θα μπορέσεις να τα απομακρύνεις και να δεις την κοιλίτσα του!
 
Back
Top