Αναπαραγωγή Λέω να βάλω για αναπαραγωγή κόκκινα λιποχρωμικά μωσαϊκά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης evelinag
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

evelinag

PB New Member
Εγγραφή
25 Οκτ 2020
Μηνύματα
48
Πόλη
Αθήνα
Γεια σας!
Είναι η εποχή που σιγά σιγά σκέφτομαι την διατροφική προετοιμασία που θα ακολουθήσουν τα πουλάκια μου την ανοιξη. Λεω να βαλω τα 3 ζευγάρια που ετοιμάζω για φέτος στις ζευγαρωστρες αρχες φεβρουαριου και να αρχίσω 2μηνη προετοιμασία με αυγοτρογή, extra σπορους, φυτρες, αυγό κ.τλ πάντα με πρόγραμμα. Ένα από τα ζευγαράκια μου αποτελείται από κόκκινα μωσαικά (γνωρίζω όλα αυτά για το σκληρό-μαλακό πτέρωμα και το εχω φροντίσει) . όμως έχω ακούσει ότι το αυγό επηρεάζει το χρώμα τους. Δηλαδή κατά το ζευγάρωμα και την προετοιμασία δεν πρέπει να βάζω αυγό; Μόνο αυγοτροφή για λευκα και μωσαικα;! Επίσης όταν με το καλό βγούνε τα πουλάκια τους , θα γεννηθούν απευθείας με αυτές τις κόκκινες κηλίδες , ή πρέπει να κάνω κάτι; Όπως καταλαβαίνετε είμαι άσχετη με τη ράτσα και θα ήθελα να μου διευκρινίσετε μερικά πράγματα νωρίς , για να μην έχω πρόβλημα την άνοιξη.
Ευχαριστώ :)
 
Καλημέρα @evelinag. Αν έχεις σκοπό να δημιουργήσεις καναρίνια κοντά στο εκθεσιακό πρότυπο και με σκοπό μελλοντικά να τα παρουσιάσεις σε κάποια έκθεση, υπάρχουν μέλη συλλόγων, που θα σου απαντήσουν με λεπτομέρειες γύρω από το θέμα. Προσωπικά, ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την συγκεκριμένη ράτσα, γι αυτό και θα παραθέσω την δική μου άποψη.

όμως έχω ακούσει ότι το αυγό επηρεάζει το χρώμα τους.

Ισχύει. Μπορείς εναλλακτικά να δώσεις μόνο το ασπράδι του αυγού είτε σε φυσική μορφή είτε σε σκόνη.

Δηλαδή κατά το ζευγάρωμα και την προετοιμασία δεν πρέπει να βάζω αυγό;
Κατά το ζευγάρωμα και την προετοιμασία μπορείς να δίνεις. Μόλις εκκολαφθούν τα αυγά, τότε σταματάς να δίνεις τον κρόκο. Αυτό για να διατηρηθεί το πτέρωμα των μικρών και ιδιαίτερα τα κινητήρια φτερά τους, όσο το δυνατό πιο λευκά σύμφωνα με τα εκθεσιακά πρότυπα.

Μόνο αυγοτροφή για λευκα και μωσαικα;!

Μόλις βγούν οι νεοσσοί, ξεκινάς με την αυγοτροφή που περιγράφεις.

τα πουλάκια τους , θα γεννηθούν απευθείας με αυτές τις κόκκινες κηλίδες , ή πρέπει να κάνω κάτι;
Το φτέρωμα των μικρών κόκκινων μωσαικών δεν μοιάζει χρωματικά με αυτό των ενηλίκων. Το λιπόχρωμα(κόκκινο) αναπτύσσεται μόλις ξεκινήσει η πρώτη πτερόρροια και εφόσον χορηγηθούν σκευάσματα χρωστικής. Στις περιοχές λοιπόν που εμφανίζεται το λιπόχρωμα(μάσκα, ώμους, ουροπήγιο), αυτό θα είναι ανοικτό πορτοκαλί. Το υπόλοιπο σώμα θα παραμείνει λευκό.

Επαναλαμβάνω, ότι η άποψη μου δεν βασίζεται σε εκθεσιακά πρότυπα. Οπότε καλό είναι να περιμένεις και από επαγγελματίες εκτροφείς με εμπειρία σε εκθέσεις και διαγωνισμούς να παραθέσουν τις απόψεις τους. Έχε υπόψιν σου ότι η χορήγηση χρωστικής θέλει προσοχή γιατί μακροπρόθεσμα δημιουργεί αλλοιώσεις στο συκώτι. Στη διάθεσή σου.
 
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας! Δεν ασχολούμε με εκθέσεις προς το παρόν, οπότε δεν με πειράζει τα πουλάκια να μην είναι "τέλεια" πρότυπα. Όμως θέλω να βγουν πουλάκια τα οποία η εμφάνισή τους παραπέμπει σε κόκκινα μωσαικά και όχι σε κάτι που τους μοιάζει.Φυσικά και θα περιμένω απόψεις και άλλων, νομίζω όμως ότι με "καλύψατε " :)
 
Γεια σας και πάλι!
Θα ήθελα να κάνω μερικές ερώτησεις, οι οποίες ταιριάζουν και με τον τίτλο του θέματος. Εκτός από αυγό υπάρχει κάτι άλλο που δεν τους δίνουμε(νεοσσους); Για πόσο καιρό δεν τους το δίνουμε; Πότε αρχίζω την την χρωστική στα μικρά; Διάβασα γύρω στις 45 ημέρες ανάλογα την ανάπτυξη του φτερώματος. Σωστά; Μέχρι πότε την δίνω κ πόσες φορές την εβδομάδα; Μπορώ να αντικαταστήσω την χρωστική με κάτι άλλο (φρούτο, λαχανικό, σπόρο κ.α) που θα βάψει τα πουλάκια σε ικανοποιητικό επίπεδο, για να μην χαλάμε το συκώτακι τους; Το φύλο τους το βλέπω από την μάσκα μετά την πρώτη πτερόρια; Από θηλυκό γραμμής θηλυκού κ από αρσενικό γραμμής αρσενικού, τι πουλάκια "βγαίνουν"; Επίσης, αν κάνω κάποιο λάθος με το βάψιμο, μπορεί να διωρθωθει στην δεύτερη πτερόρια; Συγγνώμη για την βόμβα ερωτήσεων, αλλά είμαι λίγο μπερδεμένη και φοβάμαι μην κάνω καμιά "πατάτα" και όχι μόνο χαλάσω την εμφάνιση των πουλιων (δεν γίνεται αυτο διότι ακόμα και ροζ - πορτοκαλί κουκλιά θα είναι αλλά λέμε τώρα) και στην χειρότερη βλαψω την υγεία τους.
Ευχαριστώ :)
 
Καλημέρα @evelinag .


Πότε αρχίζω την την χρωστική στα μικρά; Διάβασα γύρω στις 45 ημέρες ανάλογα την ανάπτυξη του φτερώματος. Σωστά;

Η χορήγηση της χρωστικής ξεκινά μαζί με την πρώτη πτερόρροια. Το πότε είναι σχετικό και ποικίλλει από πουλί σε πουλί.

Μέχρι πότε την δίνω κ πόσες φορές την εβδομάδα
Την χορηγείς, μέχρι να ολοκληρωθεί η πτερόρροια(τα φτερά στο κεφάλι αντικαθίστανται τελευταία) και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Μπορώ να αντικαταστήσω την χρωστική με κάτι άλλο (φρούτο, λαχανικό, σπόρο κ.α) που θα βάψει τα πουλάκια σε ικανοποιητικό επίπεδο, για να μην χαλάμε το συκώτακι τους
Το βαθύ κόκκινο που βλέπεις στις περισσότερες φωτογραφίες, επιτυγχάνεται μόνο με χρωστική και συγκεκριμένα με συνδυασμό καροφύλλης και καταξανθίνης. Χωρίς χρωστικές, τα κόκκινα μωσαικά αποκτούν ένα πορτοκαλί χρώμα που ανάλογα με τις τροφές(π.χ. κρόκος αυγού, παντζάρι, μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά) έχει περισσότερη ή λιγότερη ένταση.

Από θηλυκό γραμμής θηλυκού κ από αρσενικό γραμμής αρσενικού, τι πουλάκια "βγαίνουν";
Πιστεύω ότι τα θηλυκά που θα βγούν θα έχουν μεγαλύτερο "φρύδι" ή και υποτυπώδη μάσκα, ενώ τα αρσενικά θα έχουν μικρότερη μάσκα. Δεν έχω σχετική εμπειρία για να είμαι ειλικρινής.

Επίσης, αν κάνω κάποιο λάθος με το βάψιμο, μπορεί να διωρθωθει στην δεύτερη πτερόρια;
Ναι. Δεδομένου ότι εκθεσιάζονται πουλιά, μόνο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα λάθη που δεν "συγχωρούνται" αφορούν στο βάψιμο κατά την πρώτη πτερόρροια. Στις επόμενες πτερόρροιες που αντικαθίστανται όλα τα φτερά συμπεριλαμβανομένων και των κινητήριων, ότι λάθος και αν έχει γίνει διορθώνεται.

Το φύλο τους το βλέπω από την μάσκα μετά την πρώτη πτερόρια
Όσα κόκκινα μωσαικά τρέφονται από την ημέρα της γέννησής τους με ολόκληρο αυγό, αποκτούν ένα πορτοκαλί χρώμα, το οποίο μετά την πρώτη πτερόρροια δίνει τη θέση του στον κλασσικό χρώματισμό των μωσαικών, είτε χορηγηθεί χρωστική είτε όχι. Τα αρσενικά έχουν πιο έντονο πορτοκαλί σε σχέση με τα θηλυκά. Δεν έχω εμπειρία σε μωσαικά, που τρέφονται μόνο με ασπράδι ή υποκατάστατα σε σκόνη. Σίγουρα, μετά την πρώτη πτερόρροια η διάκριση του φύλου γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ελπίζω να σε βοήθησα.
 
Με βοηθήσατε πάρα πολύ! Μου ήταν δύσκολο να συγκεντρώσω όλες τις σκόρπιες πληροφορίες που χρειάζομαι από το ιντερνετ και σας ευχαριστώ πολύ (και γενικά όλη την ομάδα) που μου δίνετε αναλυτικές κ συγκεντρωμένες απαντήσεις σε κάθε μου ερώτηση! Θα δούμε πώς θα πάει και την άνοιξη και ελπίζω να καταφέρω να βγάλω πουλάκια κ έπειτα να βάψω πουλάκια με επιτυχία αφού μέχρι τώρα ασχολούμουν μόνο με κοινά και δεν έχω καμία γνώση για χρωστικές κ τέτοια! Χριστούγεννα έρχονται και θα έχω χρόνο να τα μελετήσω!
Καλή συνέχεια και καλές γιορτές!
 
Για να αποφευχθεί αυτό που αναφέρει ο Στέφανος στο τέλος δηλαδή ανεξέλεκτη διάχυση του κάκκινου, η τροφή τους είναι ουδέτερη τις πρώτες σαράντα μέρες. Καλές γιορτές.
 
Για να αποφευχθεί αυτό που αναφέρει ο Στέφανος στο τέλος δηλαδή ανεξέλεκτη διάχυση του κάκκινου, η τροφή τους είναι ουδέτερη τις πρώτες σαράντα μέρες. Καλές γιορτές.
[automerge]1608732849[/automerge]
Όταν λέτε η τροφή τους εννοείτε αυγοτροφη;
[automerge]1608732967[/automerge]
Θα χρειαστεί και η "βασική" τους να μην έχει ρουσπεν; (ελπίζω να το γράφω σωστά)
 
Evelina συγνώμη δούλευα και τώρα είδα το μήνυμά σου. Ναί , αυτά που γράφεις εννοώ . Ουδέτερη αυγοτροφή και χωρίς ρούψεν μείγμα σπόρων . Καλύτερα όμως να κάνεις αυτό που προανέφερες και να διαβάσεις περισσότερα πάνω στο ζήτημα ώστε να σου λυθεί κάθε απορία. Προσωπικά σε ζηλεύω που θ΄ ασχοληθείς με τα μωσαϊκά . Καλές γιορτές.
 
Back
Top