Περιβάλλον Λίμνη Παμβώτις, Ιωαννίνων

inca1099

PB Known Member
Πόλη
Ιωάννινα
Ένα φυσικό στολίδι για την πόλη των Ιωαννίνων και μια σπάνια φυσική ομορφία είναι η θρυλική λίμνη Παμβώτιδα (''η τα πάντα τρέφουσα'') με το μοναδικό στον κόσμο, νησάκι της που κατοικείται απο περίπου 100 οικογένεις. Η πρώτη αναφορά της γίνεται στον Ησίοδο, χρονολογείται περί τα 7.000.000 χρόνια και ευρήματα απο ανασκαφές έχουν δείξει οτι ήταν κατοικήσιμη στα 24000πχ -18000πχ. Συνδέεται αποκλειστικά με τον πνιγμό της κυρά Φροσύνης και τον Ντουραχαν Πασα. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 470 μέτρα και τα νερά της προέρχονται κυρίως απο φυσικές πηγές, χειμάρους. Τα πλεονάζοντα νερά διαφεύγουν μέσω φυσικής ροής στον ποτάμό Καλαμά. Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι περίπου 12 μέτρα (σημείο 12) και το μέσο περίπου 3 μέτρα. Η συνολική έκταση πλέον ανέρχεται στα 22-23 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο όγκος υδάτων είναι περίπου 90 εκ. κυβικά μέτρα.

Πόλος έλξης για την ανθρώπινη κοινωνία προσφέροντας της τα απαραίτητα για τη διατροφή. Τα τελευταία 50-60 χρόνια έχουμε μία μείωση του όγκου των νερών κατά 50 εκ. κυβικά μέτρα και αυτό οφείλεται στα περιμετρική οικοπεδοποίησή της και στην μείωση του βάθους της, λόγω της συνεχούς εισροής τεράστιων ποσοτήτων φερτών υλικών.

Χλωρίδα
Στη λίμνη υπάρχουν 64 είδη και υποείδη υδροβίων και υγρόφιλων φυτών. Διακρίνεται το καλάμι, το νούφαρο, το ψαθί και το νεράτο.

Πανίδα

Ψάρια
Κατά το παρελθόν διέθετε 3 μόνο είδη ψαριών : τις τσίμες, τα μαρίτσια και τους τηλιανούς. Αφθονούσαν επίσης τα χέλια και οι καραβίδες. Από το 1920 έχει εμπλουτιστεί, σταδιακά, με νέα είδη όπως ο κυπρίνος, το γλανήδι, τα φυτοφάγα είδη κυπρίνων, ο κέφαλος. Σήμερα στη λίμνη συναντώνται 12 είδη ψαριών, όπως ο κυπρίνος, το γλήνι, η δρομίτσα, η τσίμα, τα φυτοφάγα κυπρίνια και ο κέφαλος.

Πτηνά
Πάνω από 30 είδη πτηνών, υδρόβια και παρυδάτια, υπάρχουν στη λίμνη. Πολλά από αυτά φωλιάζουν, ξεχειμωνιάζουν ή διέρχονται κατά τη χειμερινή περίοδο.
Υπάρχουν ερωδιοί, βουτηχτάρια, μπεκατσίνια, αγριόκυκνοι, κορμοράνοι και γλάροι

Θηλαστικά
Η βίδρα ένα σπάνιο είδος συναντάτε αρκετές φορές στα νερά της λίμνης.

Πολλές φορές η λίμνη παγώνει προσφέροντας ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο για τους επισκέπτες. Το 1434 είχε παγώσει ολόκληρη και έτσι ο Ντουραχαν Πασάς την περπάτησε όλη μαζί με τον στρατό του χωρίς να καταλάβει οτι περπατούσανε πάνω σε παγωμένα νερά.

Η λίμνη Παμβώτιδα έχει ενταχθεί στο Ευρωπαικό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (NATURA 2000) λόγω των σπανίων ειδών χλωρίδας και πανίδας που διαθέτει.

Φιλικά

Συνημμένα

• 3425.webp
    3425.webp
    50,5 KB · Προβολές: 62
  • dscn0392large3fy.webp
    dscn0392large3fy.webp
    35,6 KB · Προβολές: 76
  • 1111111.webp
    1111111.webp
    8,1 KB · Προβολές: 66
Γρηγόρη πάρα πολύ ωραίο το θέμα σου. Η λίμνη αυτή απ'οτι φαίνεται είναι πολύ σημαντική για την χλωρίδα και πανίδα της χώρας μας. Ευχαριστώ που μας την γνώρισες.
Επίσης και οι φωτογραφίες πολύ εντυπωσιακές.

Και 2 μέσα απο το αυτοκίνητο καθώς ερχόμουν απο το Μέτσοβο
Φιλικά

μπραβο γρηγορη, πολυ καλη δουλεια! αν εχεις χρονο και διαθεση κανε ενα αναλογο αφιερωμα και στον καλαμα με το θεογεφυρο.

μπραβο γρηγορη, πολυ καλη δουλεια! αν εχεις χρονο και διαθεση κανε ενα αναλογο αφιερωμα και στον καλαμα με το θεογεφυρο.

ΠΟλυ καλη ιδεα. Ενα ειδικο αφιερωμα θα χρειαζοταν μονο και μονο για τα ψαρια που υπαρχουν στην οβυρα-τουνελ κατω απο το θεογεφυρο. Για οποιον εχει ακουσει τις ιστοριες...

Καλησπέρα.
Εμένα με ανησύχησε πολύ η μείωση των υδάτων της. Πάνω από το 55% έχει χαθεί. Και μετά Γρηγόρη μιλάμε και για NATURA 2000. Στην χώρα μας, το naturally, είναι η ισχύς της ατομικής προόδου με κάθε τρόπο, και η εύκολη και πρόσβαση στο χρήμα.

Κάνε ένα αφιέρωμα και στο σπήλαιο απ' όπου έχω ακόμα ένα σημάδι στο κεφάλι μου από την πενταήμερη του λυκείου μου. Γιατί ακόμα κι αν
(Στην είσοδο υπήρχε ταμπέλα τότε, 1981, ότι η περιήγηση μέσα στο σπήλαιο γίνεται με τραινάκι, και στα αγγλικά! Παραμύθι μέγα! Και επειδή είχαμε ένα συμμαθητή γύρω στο 1,55, όταν του είπα πήγαινε μπροστά για να ξέρω που θα σηκώσω το κεφάλι μου, στα χαμηλά κομμάτια της περιήγησης, κάνοντάς μου πλάκα και με εκδικητικό μάλλον τρόπο, μετά από ένα κομμάτι όπου πήγαινα σχεδόν με τα γόνατα, τον βλέπω όρθιο μπροστά μου και να μου λέει σήκω, βγήκαμε σε θολωτή αίθουσα. Σηκώθηκα αμέσως και καρφώθηκα με δύναμη σε ένα σταλακτίτη.
Τρία πράγματα μου έμειναν από τότε.
α) το χλευαστικό γέλιο των υπαλλήλων όταν στην είσοδο επέμενα να μου πούν αν όντως γίνεται περιήγηση με τραινάκι, διαφορετικά να μην μπώ με τα 2.00 μέτρα μου, και επέμεναν πως ναί,
β) το σημάδι στο κεφάλι, και

παραμένει εθνικός πλούτος!

Η μείωση Γιώργο έγινε εδώ και πολλά χρόνια, δεν νομίζω να υπήρχε καν τότε η Natura (δεν δικαιολογώ τίποτα και κανέναν). Σχεδόν όλη η πόλη είναι χτισμένη πάνω στην λίμνη. Δεν είναι τυχαίο που περνάνε αρκετά, ακόμα, υπόγεια ποτάμια κάτω απο την πόλη (πχ απο απο την λέσχη αξιωματικών προς ρολόι και στα ταμπακικα για όσους γνωρίζουν) και καταλήγουν στην λίμνη. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας 😉 Θέλουμε μεγαλύτερη πόλη μεγαλύτερες οικοδομές και στο τέλος κλαίμε. Η κατάσταση βέβαια έχει βελτιωθεί με τον Φορέα Διαχείρησης Φορεας διαχείρισης λίμνης Παμβώτιδας αλλά αργά έγινε και αυτός. Όσο αφορά την ιστορία σου και εγώ θα γέλαγα αν μου έλεγες να μπείς με τραινάκι μέσα :D ελπίζω το χτύπημα να μην ήταν τόσο σοβαρό αλλά αν μου λες καρφώθηκες στον σταλακτίτη καταλαβαίνω. Το αφιέρωμα θα γίνει εντός ολίγων ημερών.

Φιλικά

ωραια λιμνη! Ωραια πολη! Προσωπικα εκει περασα τα φοιτητικα μου χρονια!
να σαι καλα γρηγορη που εκανες αυτο το αρθρο!

Πολυ καλες φωτογραφιες, Πολυ ομορφες. Εχω παει Ιωαννινα και ειναι τελεια.

Kαι μερικές φωτογραφίες από τα πουλιά της λίμνης

Συνημμένα

• Λιμνη Ιωαννινων 2008.webp
    Λιμνη Ιωαννινων 2008.webp
    9,9 KB · Προβολές: 65
  • Λίμνη Ιωαννίνων 2008 (29).webp
    Λίμνη Ιωαννίνων 2008 (29).webp
    42,2 KB · Προβολές: 62
  • Λίμνη Ιωαννίνων 2008 (16).webp
    Λίμνη Ιωαννίνων 2008 (16).webp
    37,8 KB · Προβολές: 72
  • IΩΑΝΝΙΝΑ  2008 078.webp