Πρώτα απ΄όλα καλησπέρα!
Δεύτερον έχεις δύο λύσεις. Να πάς σε ένα πτηνίατρο, κλασσική απάντηση όλων όσων ξέρουν τα πάντα γύρω απο τα πτηνά συντροφιάς ή Να μάθεις να σκέφτεσαι ως εκτροφέας που αγαπά τα παιδιά του. Αν ξεκινούσα τώρα με τα πουλιά, θα έκανα την εξής σκέψη, ότι οφείλεται σε κάτι που έκανε τα πουλιά να έχουν μία απότομη ορμονική αλλαγή ή μία έλλειψη σε κάποιο ιχνοστοιχείο ή κάποιο παράσιτο που οδηγεί σε παθολογική πτερόρροια. Μέχρι εκεί θα έφτανε ο νους μου. Ϋστερα φίλε θα σκεφτόμουνα αν έδωσα κάτι στην τροφή διαφορετικό, πιθανώς μολυσμένο. Τέλος θα σκεφτόμουνα την περίπτωση κάποιος ίού.
Εγώ για να σε βοηθήσω θα σου πω μερικές περιπτώσεις που οδηγούν σε παθολική πάντα πτερόροια. Α. Τα πουλιά παρουσιάζουν πτερόροια από φόβο(π.χ. Παρουσία γάτας), απότομους θορύβους, έλλειψη τροφής ή νερού, εξαιτίας μίας ελαττωματικής ή μη ισορροπιμένης διατροφής (τροφή που περιέχει μυκοτοξίνες ή είναι πολύ πλούσια σε πρωτεϊνες) ή αλόγιστη χρήση φαρμάκων, εξαιτίας της αλλαγής περιβάλλοντος ή διαταρών στη διάρκεια του φωτός. Τέλος οι υψηλές θερμοκρασίες (στρεσάρουν) τα πουλιά. Αυτά σε γενικές πάντα γραμμές καθότι υπάρχουν βιβλιογραφίες που αναφέρονται σε ιούς, όπως ο papovavirus(γαλλική πτερόροια) και polyomavirus PBFD. Όμως οι εμφάνιση τους είναι πιο συχνή σε ψιττακοειδή. Απομόνωσε τα πουλάκια άν θες τι γνώμη μου, πρόσεξε τα απορρίματα μήπως διακρίνεις κάποια διάρρροια(περίπτωση προσβολής μάλλον από ιό), δώσε για δύο εβδομάδες μεταλλικά στοιχεία στα πουλάκια καθώς και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
Τέλος, απο ότι καταλαβαίνω μάλλον είσαι αρκετά έμπειρος εκτροφέας, η γνώση και το διάβασμα σχετικών βιβλιογραφιών μπορεί να σώσουν κάποιους απο τους φτερωτούς φίλους σου. αγόρασε κάποιο λοιπόν, τόσα εξάλλου έχουν προταθεί στο φόρουμ αυτό.
Ελπίζω να βοήθησα!
Φιλικά
Νίκος Νιανιόπουλος
ΑΛ 114