Ασθένειες Λείπουν φτερά από τα καρδερινάκια

Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημερα! Εχω 3 καρδερινακια ηδη ζουν μονα τους σε κλουβι, ειναι περιπου 2 μηνων,τα εχω και τα 3 στο ιδιο κλουβι στο μπαλκονι.σημερα με πηρε ο μπαμπας μου τηλεφωνο και μου ειπε οτι απο τα 2 μικρα λειπουν πολλα πουπουλα απο την πλατη σε σημειο να φαινεται το δερμα τους. Το τριτο ειναι φυσιολογικο. το απογευμα που θα παω σπιτι, αν προλαβω το φως της ημερας θα δω για ψειρες αν και δεν πιστευω... Του ειπα να τα προφυλαξει κι αυτα με τουλι γυρω γυρω μιας και κατι σπουργιτες προσπαθουν να κανουν φωλια μπας και τ αξεπουπουλιαζουν τι να πω...η τροφη ειναι η ιδια και δεν ξερω σε ποσο διαστημα εγινε αυτο, αλλιως τι αλλο μπορει να συμβαινει, δεν μπορω να σκεφτω κατι, μπορειτε εσεις; Ευχαριστω...

Παρατηρησε τα καμια ωριτσα απο μακρια μολις βρεις ελευθερο χρόνο μηπως και ειναι καποιο απο αυτα τσαμπουκας και την πεφτει στα αλλα. Μπορει να ειναι απλά αυτο και να ειναι υγειεστατα

Φιλικά
Γιαννης

Πρώτα απ΄όλα καλησπέρα!
Δεύτερον έχεις δύο λύσεις. Να πάς σε ένα πτηνίατρο, κλασσική απάντηση όλων όσων ξέρουν τα πάντα γύρω απο τα πτηνά συντροφιάς ή Να μάθεις να σκέφτεσαι ως εκτροφέας που αγαπά τα παιδιά του. Αν ξεκινούσα τώρα με τα πουλιά, θα έκανα την εξής σκέψη, ότι οφείλεται σε κάτι που έκανε τα πουλιά να έχουν μία απότομη ορμονική αλλαγή ή μία έλλειψη σε κάποιο ιχνοστοιχείο ή κάποιο παράσιτο που οδηγεί σε παθολογική πτερόρροια. Μέχρι εκεί θα έφτανε ο νους μου. Ϋστερα φίλε θα σκεφτόμουνα αν έδωσα κάτι στην τροφή διαφορετικό, πιθανώς μολυσμένο. Τέλος θα σκεφτόμουνα την περίπτωση κάποιος ίού.
Εγώ για να σε βοηθήσω θα σου πω μερικές περιπτώσεις που οδηγούν σε παθολική πάντα πτερόροια. Α. Τα πουλιά παρουσιάζουν πτερόροια από φόβο(π.χ. Παρουσία γάτας), απότομους θορύβους, έλλειψη τροφής ή νερού, εξαιτίας μίας ελαττωματικής ή μη ισορροπιμένης διατροφής (τροφή που περιέχει μυκοτοξίνες ή είναι πολύ πλούσια σε πρωτεϊνες) ή αλόγιστη χρήση φαρμάκων, εξαιτίας της αλλαγής περιβάλλοντος ή διαταρών στη διάρκεια του φωτός. Τέλος οι υψηλές θερμοκρασίες (στρεσάρουν) τα πουλιά. Αυτά σε γενικές πάντα γραμμές καθότι υπάρχουν βιβλιογραφίες που αναφέρονται σε ιούς, όπως ο papovavirus(γαλλική πτερόροια) και polyomavirus PBFD. Όμως οι εμφάνιση τους είναι πιο συχνή σε ψιττακοειδή. Απομόνωσε τα πουλάκια άν θες τι γνώμη μου, πρόσεξε τα απορρίματα μήπως διακρίνεις κάποια διάρρροια(περίπτωση προσβολής μάλλον από ιό), δώσε για δύο εβδομάδες μεταλλικά στοιχεία στα πουλάκια καθώς και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
Τέλος, απο ότι καταλαβαίνω μάλλον είσαι αρκετά έμπειρος εκτροφέας, η γνώση και το διάβασμα σχετικών βιβλιογραφιών μπορεί να σώσουν κάποιους απο τους φτερωτούς φίλους σου. αγόρασε κάποιο λοιπόν, τόσα εξάλλου έχουν προταθεί στο φόρουμ αυτό.
Ελπίζω να βοήθησα!
Φιλικά
Νίκος Νιανιόπουλος
ΑΛ 114

Kατερίνα, μόλις μπορέσεις βάλε φωτό.Αν έγινε απο την μια μέρα στην άλλη
και μόνον στην πλάτη, σημαίνει οτι έγινε βίαια. Δεν θα ήταν άσχημα αν τα χώριζες
για κάποιο διάστημα, μέχρι να βγεί κάποιο συμπέρασμα

Παιδια καλημερα! Ευχαριστω ολους για τις απανατησεις. Χτες που τα ειδα και τα 2 παρουσιαζουν ελλειψεις φτερων στο ιδιο σημειο,ραχη! Ο τριτος ειναι μια χαρα, δεν ειδα βιαιη κινηση, ουτε αιμα, ουτε ψειρα. Καθαρισα το κλουβι, εβαλα καθαρο νερακι και αυγοτροφη και βιταμινες. Φωτογραφιες δεν εβαλα γιατι τα τρομοκρατησα αρκετα για να τους βαλω προληπτικα σκονη για ψειρα, θα προσπαθησω να ανεβασω αυριο, μπορει σημερα τα2 "αφτερα"να τα βαλω μαζι,θα δω το απογευμα αν βρω φτερα στο κλουβι! Παντωςο μπαμπαςμου που τα παρακολουθει δεν ειδε να τσακωνονται.

Το ίδιο έπαθα με φλωράκια που έβγαλα φέτος. 2 μικρά μαδημένα (στο κεφάλι τα δικά μου) και ένα μια χαρά. Τελικά στην περίπτωσή μου αυτό που ήταν μια χαρά ήταν απλά ο τσαμπουκάς της παρέας και μαδούσε τα άλλα δύο. Επίσης δεν τα είδα ποτέ να τσακώνονται αλλά όταν τα χώρισα έστρωσαν. Όλα αυτά που λέει ο Νίκος επίσης μπορεί να ισχύουν αλλά είναι πολύ πιο σπάνια και όταν έχουμε παραπάνω από ένα πουλί σε κλουβί το πρώτο πράγμα που υποψιαζόμαστε είναι το μάδημα.

ΥΓ
nikos76 είπε:
"Δεύτερον έχεις δύο λύσεις. Να πάς σε ένα πτηνίατρο, κλασσική απάντηση όλων όσων ξέρουν τα πάντα γύρω απο τα πτηνά συντροφιάς"
Νίκο με αυτή τη φράση ελπίζω να μην απαξιώνεις τους πτηνιάτρους. Κι εγώ έχω προτείνει σε κάποιες περιπτώσεις την επίσκεψη σε πτηνίατρο γιατί πολύ απλά όταν πρόκειται για ασθένειες ή χορήγηση φαρμάκων είναι "αναγκαίο κακό". Όσο έμπειρος και να είναι ένας εκτροφέας τί θα κάνει, καλλιέργεια για να εντοπίσει το βακτήριο και να χορηγήσει την κατάλληλη αντιβίωση;

Εννοώ φίλε μου ότι είναι αυτονόητη η λύση του πτηνίατρου. Οπότε δεν χρειάζεται να ρωτάμε τι μπορεί να είναι; Θα τα πηγαίναμε στον πτηνίατρο και θα τελείωνε η δουλειά. Έως τότε όμως πες του ανθρώπου τι μπορεί να φταίει γιατί μπορεί να έχει κάνει κάποιο λάθος και να το διορθώσει. Αυτή είαναι η σκέψη μου. Βοήθησε τον με την γνώση σου και κρίνει μόνος του τη σοβαρότητα της κατάστασης και ανάλογα το πάει στον πτηνίατρο ή όχι.
Ευχαριστώ
Νίκος Νιανιόπουλος
ΑΛ114

μια σύντομη ερώτηση:
Το βράδυ μένουν έξω;
Εάν τα αφήνεις έξω το βράδυ, ξανασκέψου το γιατί οι κουκουβάγιες δεν πρόκειται να τα αγνοήσουν...

μια σύντομη ερώτηση:
Το βράδυ μένουν έξω;
Εάν τα αφήνεις έξω το βράδυ, ξανασκέψου το γιατί οι κουκουβάγιες δεν πρόκειται να τα αγνοήσουν...
για να αποφευγης τις κουκουβάγιες βάλε πάνω στο κλουβί μία πετσετα έτσι οποιδήποτε αρπακτικό δεν μπορεί να βάλει τα νυχια του πανω στο πουλί καθως αυτό κοιμάται

Την παρασκευη το απογευμα οπως καθομουν στο μπαλκονι, βλεπω τον αμαδητο της παρεας να εχει τσακωσει ενα καημενο απο την πλατη... Ουτε τσιριδα, ουτε τιποτα, τα καημενα εχουνσυνηθισει στην αποτριχωση-αποφτερωση, αρα αλλον ο μαγκας εκανε τη βρωμοδουλεια ειχατε δικιο... Τον αφησα μονο του κι εβαλα τα αλλα 2 σε μεγαλυτερο κλουβι με βιταμινες, σουπιοκοκκαλο, αυγο, πρασιναδακαι βγαινουν πλεον κανονκα φτερακαι ηδη! Ο αμαδητος ξεκινησε προσπαθειες για τραγουδι...
ευχαριστω πολυ ολους!

Back