Διατροφή Λεπτομέρειες για τη διατροφική ανάλυση σε ετικέτες

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης fitos100
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

fitos100

PB New Member
Εγγραφή
10 Απρ 2018
Μηνύματα
32
Πόλη
Λεμεσός
Μήπως γνωρίζει κανείς τι εννοεί ακριβώς στη συσκευασία μια τροφής που λέει για παράδειγμα 12% προτεΐνη ή 5,5% λίπος?
δε ξέρω αν αναφέρεται σε όλη τη συσκευασία ή σε ένα μέρος της.
 
Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση.12% πρωτεΐνη, σημαίνει ότι τα 12 από τα 100 είναι πρωτεΐνη.
Αν πχ η αυγοτροφή είναι 250 γραμμάρια με 12% πρωτεΐνη σημαίνει ότι (250 x 12/100 = 30 ) τα 30 γραμμάρια είναι πρωτεΐνη. (Η πρωτεΐνη μετριέται σε γραμμάρια).
 
Τελευταία επεξεργασία:
Όντως αυτό σημαίνει?? Όταν ένας σάκος τροφής των 20 κιλών, στο πίσω μέρος στην ανάλυση γράφει 12% πρωτεΐνη 5.5% λίπος κ.λ.π, εννοεί στο σύνολο της συσκευασίας δηλαδή των 20 κιλών 12% πρωτεΐνη?? ή εννοεί για κάθε 100 γραμμάρια (χωρίς αυτό να αναγράφεται πάνω δηλαδή να εννοείται...)
Στις συσκευασίες των ανθρώπινων τροφών συνήθως λέει ανά μερίδα ή ανά 100 γραμμάρια.
 
@fitos100 είναι απλά τα πράγματα.
Είτε λέμε 12% ότι είναι πρωτεΐνη κ αναφερόμαστε στο σύνολο της ποσότητας της τροφής, είτε λέμε στα 100 γραμμάρια τροφής τα 12 γραμμάρια είναι πρωτεΐνη, είναι το ίδιο πράγμα.
Το 12% πρωτεΐνη σημαίνει αυτό: Στα 100 γραμμάρια έχουμε 12 γραμμάρια πρωτεΐνη. Συνεπώς μια τροφή των 250 γραμμαρίων που έχει είτε 12% πρωτεΐνη είτε στα 100 γραμμάρια 12 γραμμάρια πρωτεΐνη, σημαίνει ότι τα 30 γραμμάρια της τροφής αυτής είναι πρωτεΐνη.

Δεν ξέρω εάν γίνομαι κατανοητή αλλά δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ποσοστό είναι. Τι δεν γίνεται κατανοητό? Αν το γάλα έχει 3.5% λιπαρά τι σημαίνει? Ότι αν καταναλώσεις 100ml θα έχει γίνει πρόσληψη 3,5 ml σε λιπαρά.
Αν καταναλώσεις 1000 ml γάλα θα έχεις καταναλώσει 35 ml λιπαρά.
Αν καταναλώσεις 10 λιτρα γάλα θα έχεις πάρει 350ml λιπαρά
Ποσοστό είναι. Αν το καναρίνι καταναλώνει πχ 10 γρ τροφής ημερησίως τότε θα έχει πάρει 1.2 γραμμάρια λίπους την ημέρα. Τι σε προβληματίζει και ρωτάς? Μέθοδος των τριών είναι

Θέλεις να δεις πόσο λίπος θα έχει παρει όταν καταναλώσει ένα σακί τροφή? Ένα καναρίνι θα χρειαστεί μάλλον πολύ πολύ καιρό τόσο που μάλλον θα έχει χαλάσει τόση τροφή :-)
 
δηλαδή σ αυτή τη φωτογραφία όταν λέει 15.50% πρωτεΐνη στη συσκευασία του 1kg =1000gr εννοεί ότι σ όλη τη συσκευασία έχει 155 gr πρωτεΐνης.
 

Συνημμένα

  • Screenshot_20221006-184614_Chrome.webp
    Screenshot_20221006-184614_Chrome.webp
    121,2 KB · Προβολές: 5
@φιλομαθης Νίκο κάτι που είναι απλό σε κάποιον μπορεί να προβληματίζει κάποιον άλλο. Κάτι που μπορεί να ξέρει ο Φώτης @fitos100 κ να το θεωρεί πανεύκολο κ αυτονόητο, εμένα μπορεί να μου φαίνεται σύνθετο κ ακατανόητο. Δεν τρέχει κάτι. Απορίες λέμε κ όποιος μπορεί κ θέλει , προσπαθεί να βοηθήσει.
Δεν ξέρω εάν γίνομαι κατανοητή αλλά δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα.
Με αυτό δεν ήθελα να κάνω κριτική, αλλά στα αλήθεια δεν ξέρω να το πω αλλιώς για να γίνω πιο κατανοητή. Ελπίζω να βοήθησα.
[automerge]1665081557[/automerge]
δηλαδή σ αυτή τη φωτογραφία όταν λέει 15.50% πρωτεΐνη στη συσκευασία του 1kg =1000gr εννοεί ότι σ όλη τη συσκευασία έχει 155 gr πρωτεΐνης.
Σωστά!👍
 
ναι βρε παιδιά το κατάλαβα ότι πρόκειται για ποσοστά. Απλά μου έκανε πολύ λίγο σαν ποσοστό, της πρωτεΐνης 15% και του λίπους 5% και εκεί απόρησα μήπως δεν κατάλαβα κάτι.
 
@fitos100 μια χαρά το κατάλαβες. Κ σε εμένα φαίνεται λίγο το ποσοστό λίπους της αυγοτροφής. Στην πράξη βέβαια θα δεις εάν έχει αποδοχή από τα πουλάκια σου. Επειδή δεν φαίνεται ποια αυγοτροφή είναι;
 
Άρα η ερώτηση είναι πρακτικά αν αυτά τα ποσοστά είναι σωστα/ενδεδειγμένα/ προβλεπόμενα και όχι αν αφορούν όλη την τροφη η μέρος της. Αυτό προσπαθούσα να καταλάβω και είπα γιατί ρωτας . Για να καταλάβω που πήγαινε η κουβέντα.
Αυτά τα ποσοστά είναι μάλλον τα συνηθισμένα για τις μέσες ανάγκες ενός μέσου πτηνού που απευθύνονται σε μια μέση χώρα. Οι εταιρείες σπάνια έχουν προϊόντα διαφορετικής σύνθεσης ανά χώρα ώστε να καλύπτουν τόσο εξειδικευμένα πχ τα καναρίνια στην Ελλάδα.
Σκέψου όμως πόσα πράγματα μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση. μέρος εκτροφής μέγεθος εκτροφής. Το ίδιο είναι το νευροκοπι με την Ιεράπετρα στην Κρήτη η την Ελβετία ? Σε τι χώρο έχεις το καναρίνι?μέσα? Έξω? Σε κλουβί? Σε κλούβα? Είναι όλη του την ζωή στον ίδιο χώρο?
Για αυτό φτιάχνουν ένα μίγμα να καλύπτουν τον μέσο όρο.
Αν μιλάμε για όχι κυρια τροφή αλλά για αυγοτροφη θα πρέπει να υπολογίζεις τι προσλαμβάνει και από την τροφή την κυρια και από το αυγό που του βάζεις και πο τα φρούτα και τα λαχανικά.
Μην το κάψουμε το θέμα διατροφής χωρίς λογο. Ένα μέσο πουλί θέλει ένα ποιοτικό μίγμα τα λαχανικά του τα φρούτα του πιο αραιά το βραστό του αυγό την αυγοτροφη του όταν και όσο πρέπει, καθαρό κλουβί καθαρό νερό και χώρο να πετάει ικανοποιητικα.
Αν ένα πουλί το πλακώσουμε στα λιπαρά και στις πρωτεΐνες θα έχει άλλες παρενέργειες πάνω του και μετά θα απαιτεί ιατρικές συμβουλές.
Αν έχει πρόβλημα εξ αρχής και απαιτεί ειδικη διατροφή αυτό το ρυθμίζει ο πτηνιατρος.
Αυτή είναι η άποψη μου και μόνο, για την διατροφή των καμαρινιων που έχω την χαρά να φροντίζω και να παρατηρώ. Ποιότητα ποικιλία τροφών, τοσο οσο, για να αντιλαμβανονται και διατροφικά την έναρξη της περιόδου αναπαραγωγης όταν έρθει αυτή. Άσκηση όσο γίνεται και καθαριότητα στα κλουβιά και τα σκεύη τους. Δεν είμαι τεχνολόγος τροφίμων αλλά θα ήταν ενδιαφέρον γνωστικό αντικείμενο ή αλήθεια.
[automerge]1665083866[/automerge]
[automerge]1665084349[/automerge]
@fitos100 αυτο ειναι το προιον που αναφερεσαι? για τα ιδια πουλια που αναφερεις στο Post παρακατω ειναι η αυγοτροφη που συζηταμε? Λογικα κυπρο εισαι και πολυ καλα απο επιπεδα θερμοκρασιων και μαλλον δεν τους χρειαζεται κατι πολυ λιπαρο απο οτι διαβασα στις απαντησεις .Αλλα εσυ αποφασιζεις σαν φροντιστης και εκτροφεας τους.
Καλο βραδυ και καλη συνεχεια
 
Τελευταία επεξεργασία:
@φιλομαθης η ερώτηση ήταν ξεκάθαρη εξαρχής, το γιατί έκανε αυτή την ερώτηση, ποιος ήταν ο σκοπός της και που ήθελε να καταλήξει δεν μας αφορά. Ας απαντάμε ευγενικά το ότι είναι δεδομένο σε εσάς δεν σημαίνει ότι είναι και στους άλλους, το φορούν απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και μαθηματικών ικανοτήτων. Επίσης προσπαθήστε να είστε ποιο συνοπτικός τε μεγάλα μηνύματα κουράζουν και χάνεται η ουσία.


@fitos100 η Μαίρη νομίζω σε κάλυψε στο θέμα περιεκτικότητας! Τώρα σχετικά με το αν είναι εντάξει τα ποσοστά αυτά κτλ οι τροφές αυτές είναι φτιαγμένες για τα πουλιά αυτά ειδικά και για αυτό για κάθε είδος υπάρχει και διαφορετική. Έχουν γίνει μελέτες πριν την παραγωγή. Επειδή όμως προφανώς δεν είναι όλες οι εταιρείες το ίδιο αξιόλογες αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να συγκρίνεις την περιεκτικότητα διαφόρων εταιριών ☺️αν κάποια έχει μεγάλη απόκλιση από άλλες τότε πιθανόν να μην είναι τόσο καλή
 
Το βασικό είναι να γνωρίζεις τον εαυτό σου. αν γνωρίζεις ποιός είσαι, δεν σε αγγίζει το τι θα πουν οι άλλοι.
Η αλήθεια είναι ότι ο φίλος φιλομαθής στην αρχή φαινόταν λίγο επικριτικός αλλά διαβάζοντας το τελευταίο του πόστ δεν ήθελε να θίξει κάποιον, όλα καλά.
[automerge]1665176586[/automerge]
Τώρα στο θέμα μας...
Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα ότι ένα finch καταναλώνει ημερησίως περίπου το 30% του βάρους του σε τροφή.
Άρα ένα γκούλτιαν που ζυγίζει περίπου 4.5 γραμμάρια (τουλάχιστον τα δικά μου που ζύγισα) άρα τη μέρα τρώνε περίπου 1.35 γραμμάρια σε διαφόρων ειδών τροφής που τους δίνουμε. Τώρα αν σ αυτά τα 1.35 γραμμάρια τρώνε και σπόρους και αυγοτροφή και οτιδήποτε άλλο, εκεί είναι που συγκεντρώνεται το λίπος.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τώρα αν σ αυτά τα 1.35 γραμμάρια τρώνε και σπόρους και αυγοτροφή και οτιδήποτε άλλο, εκεί είναι που συγκεντρώνεται το λίπος.
Τα σποροφάγα πουλιά τρώνε σπόρους. Αυτή είναι η κύρια τροφή τους. Αν υποθέσουμε ότι κόβουμε όλες τις τροφές και αφήνουμε μόνο μία, αυτή πρέπει να είναι οι σπόροι. Το λίπος δημιουργείται από τη συχνότητα και την ποιότητα των υπολοίπων τροφών που δίνουμε για αυτό και διατηρούμε διαφορετικό διατροφικό πρόγραμμα για κάθε εποχή, ηλικία η δραστηριότητα του πουλιού.
 
Άρα ένα γκούλτιαν που ζυγίζει περίπου 4.5 γραμμάρια (τουλάχιστον τα δικά μου που ζύγισα)
Έχω την αίσθηση ότι δεν το ζύγισες σωστά.
4.5 γραμμάρια είναι πάρα πολύ λίγα...
 
Back
Top