Αναπαραγωγή Λερωμένα αυγά κατά τη διάρκεια της επώασης

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stfns
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stfns

PB Member
Εγγραφή
22 Αυγ 2014
Μηνύματα
2.052
Πόλη
Καλλιθέα
Τι κάνουμε αν ένα αυγό λερωθεί από κουτσουλιά κατά την διάρκεια της επώασης;
 
Το καθορίζουμε με ένα λεπτό ύφασμα ή χαρτί πολύ καλά βρεγμένα. Το κάνουμε μόνο όταν το σημείο έχει εξογκωθεί με αποτέλεσμα να εμποδίζει το γύρισμα των αυγών από την κανάρα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και απαλές κινήσεις γιατί είναι πολύ εύκολο να σπάσει.

Αν έχετε άσπορα, πριν τα πετάξετε πειραματιστείτε για να έχετε πάρει ήδη τον αέρα, αν και εφόσον χρειαστεί να το κάνετε σε γονιμοποιημενα αυγά κάποια στιγμή.
 
Όπως σωστά μας έγραψε ο Σταύρος απαιτείται πολύ προσοχή στον καθαρισμό τους. Αν μάλιστα είναι πολύ λερωμένα είναι απίθανα δύσκολο να αποφύγουμε την καταστροφή τους.
Όμως λερωμένα αυγά μέσα στη φωλιά προϋποθέτουν την ύπαρξη νεοσσών.
Δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο; https://community.petbirds.gr/threads/Από-την-πρώτη-γέννα-καναρινιών-στη-δεύτερη.17662/
 
Γιάννη, εννοείς οτι νεοσσοί απο προηγούμενη γέννα του ζευγαριού τα έχουν κουτσουλήσει;
 
Γιάννη, εννοείς οτι νεοσσοί απο προηγούμενη γέννα του ζευγαριού τα έχουν κουτσουλήσει;
Είναι ο πιο πιθανός τρόπος να λερωθούν τ' αυγά.
Προσωπικά μόνο σε πολύ βρώμικους κλωβούς χωρίς σχάρα μπορούν οι γονείς να λερώσουν τ' αυγά.
 
Όμως λερωμένα αυγά μέσα στη φωλιά προϋποθέτουν την ύπαρξη νεοσσών.

Στη δική μου περίπτωση όμως δεν υπάρχουν νεοσσοί. Προχθές που πήγα να ταίσω μια κανάρα-κλώσσα σηκώθηκε από την φωλιά της και πριν προλάβει να απομακρυνθεί από αυτήν, όπως κοντοστάθηκε στο χείλος της κουτσούλησε μέσα όπου υπήρχαν 5 αυγά. Πήρα λοιπόν τη φωλιά με τα αυγά και έπλυνα με χλιαρό νερό αυτά που είχαν πάνω τους υπολείμματα από την υπερκουτσουλιά. Εν συνεχεία με ένα κομμάτι χαρτιού τα σκούπισα και τα επανατοποθέτησα στην φωλιά. Είναι η πρώτη φορά που το κάνω και δεν ξέρω αν ήταν σωστό.

υ. Γ. Θυμήστε μου στις 8 Μαρτίου να σας ενημερώσω για τα ευχάριστα ή τα δυσάρεστα...
 
Σίγουρα σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε.
Πιστεύω πως δεν έχουν πάθει κάτι κακό.
Τουλάχιστο αυτό ελπίζω...
όπως κοντοστάθηκε στο χείλος της κουτσούλησε μέσα όπου υπήρχαν 5 αυγά.
Να θυμάσαι πως σε παρόμοιες περιπτώσεις αν πιάσεις με μια λαβίδα την κουτσουλιά θα βγει χωρίς να αφήσει ίχνος πάνω στ' αυγά.
 
Στη δική μου περίπτωση όμως δεν υπάρχουν νεοσσοί. Προχθές που πήγα να ταίσω μια κανάρα-κλώσσα σηκώθηκε από την φωλιά της και πριν προλάβει να απομακρυνθεί από αυτήν, όπως κοντοστάθηκε στο χείλος της κουτσούλησε μέσα όπου υπήρχαν 5 αυγά. Πήρα λοιπόν τη φωλιά με τα αυγά και έπλυνα με χλιαρό νερό αυτά που είχαν πάνω τους υπολείμματα από την υπερκουτσουλιά. Εν συνεχεία με ένα κομμάτι χαρτιού τα σκούπισα και τα επανατοποθέτησα στην φωλιά.

ΑΡΙΣΤΑ ! Εκανες ό,τι καλύτερο για την συγκεκριμένη περίπτωση. Αν δεν υπήρξε κανένα ατύχημα (σπάσιμο-ράγισμα) όλα θα εξελιχθούν όπως ακριβώς αν δεν είχε συμβεί απολύτως τίποτα.
 
Παιδιά ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας, καθώς προβληματιζόμουν σχετικά με το αν έπρεπε να το κάνω ή όχι. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος λοιπόν έμαθα και κάτι καινούργιο... Να πλένω αυγά.😀
 
Τι θερμοκρασια πρεπει να εχει το νερο ωστε να μην προκαλεσει καποιο προβλημα;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Γιατί όμως να ταίσεις την κλώσσα;

😀... Νηστική θα την αφήσω την καημένη;

Εννοείς να βάλεις φαί στο κλουβί

Να βάλω σπόρους στην εξωτερική ταίστρα.

να την ταίσεις όπως κάνουμε τους νεοσσούς;

Σιγά μην καθότανε! 😀.
 
Νωρίς δεν ξεκίνησες φέτος Στέφανε; Πέρυσι θυμάμαι είχες πει θα έκανες πιο πολύ υπομονή :)
 
Νωρίς δεν ξεκίνησες φέτος Στέφανε; Πέρυσι θυμάμαι είχες πει θα έκανες πιο πολύ υπομονή :)

Όντως το είχα δηλώσει. Το πρώτο ζευγάρωμα έγινε στα πλαίσια ενός πειράματος τα αποτελέσματα του οποίου θα καταγράψω και θα κοινοποιήσω σύντομα. Πάντως το συγκεκριμένο ζευγαράκι αν και σε εξωτερικό χώρο πύρωσε νωρίς.
 
Μακάρι να σου πάνε όλα πολύ καλύτερα από πέρυσι φίλε γιατί θυμάμαι δεν είχες τα αποτελέσματα που ήθελες :)
 
  • Like
Αντιδράσεις: Stfns
Στέφανε πως εξελίχθηκε η κατάσταση; Τι έγινε τελικά με τα αυγά;

Λοιπόν, στις 8 Μαρτίου από τα 5 "πετροπλυμένα" αυγουλάκια έσκασαν μύτη τέσσερα μικρά "τερατάκια" εκ των οποίων το ένα δυστυχώς απεβίωσε σε ηλικία 24 ημερών, λόγω φοβερής δυσπλασίας του ποδιού(για να καταλάβεις πως ήταν φαντάσου τη γάμπα σου λυγίζει μπροστά στο μπούτι και όχι πίσω όπως φυσιολογικά γίνεται). Έτσι έμειναν 3 μικρά "τερατάκια", ο Aldo(o Θεός να σε φυλάει...), o Lucio και η Fina, τα οποία σήμερα είναι 3 μηνών και συγκατοικούν με τον ετεροθαλή αδελφό τους, ο οποίος είναι κατά ένα μήνα μικρότερος και λέγεται Vito. Και για του λόγου το αληθές:

View My Video

Υ. Γ. @alicedros πότε θα γνωριστούν τα ξαδερφάκια;
 
Back
Top