Φροντίδα Λευκά "καρφάκια" στο κεφάλι πάροτλετ

Eleni pepper

PB Member
Εγγραφή
12 Ιουλ 2016
Μηνύματα
901
Πόλη
Εύβοια
Διονύση μας ήθελα να σε ρωτησω σχετικά με τα άσπρα στο κεφαλάκι να μας αναλύσεις λιγάκι διότι Κ εμένα το πεπερονι όσο το έχω από την Άρη Κ λίγο πιο μετά είναι μονίμως με καραφάκια στο κεφαλάκι του. Αυτο σημαίνει κάποιο πρόβλημα Δλδη ;

Mod edit
Μεταφορά από Παρουσιάζω - Ο Ερνέστο παρουσιάζεται
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σου εξήγησα σε προσωπικο μηνυμα (για να μην κουραζουμε τα παιδια εδώ) πως να του ξεμπλεξεις τα καρφακια και να γινουν πουπουλινια.
Ολα καλα ειναι, οταν αποκτήσει και παρέα δεν θα χρειαζεται να ασχοληθεις καθώς θα το κανουν μεταξύ τους :)
 
Και μετα σκεφτηκα οτι εκανα βλακεία. Γιατί να μη το γραψω για να το ξέρουν και άλλοι; Συχωράτε με η ηλικία βλέπετε.
Τα καρφάκια αυτά που βλέπεις είναι φτεράκια που δεν έχουν ακόμα ανοίξει. Συνήθως τα ανοίγουν οι σύντροφοι μεταξύ τους όταν "ξεψειρίζονται" οπως τα βλέπουμε συχνά. Αν το παπαγαλάκι είναι μόνο του (βλ. Ερνέστο) πιάνουμε απαλά το καρφάκι όπως τον χαϊδεύουμε και το τρίβουμε ανάμεσα στα δάκτυλά μας. Μπορεί να χρειαστεί αρκετές φορές και είναι αρκετά πιο δύσκολο στα μικρούλια οπως τα παροτλετάκια. Ομως "τσουπ" καποια στιγμή ολα αυτά γίνονται πουπουλίνια.
 
και μην ξεχνάμε ότι εκτός από το "τσουπ", βοηθάει πάρα πολύ και το συχνό μπανάκι
Σωστααα! Ευτυχώς τα διαολάκια φαίνεται να το αγαπάνε πολύ το μπανάκι τους.
 
Διονύση, με άλλα λόγια φτεράκια που δεν ανοίγουν στο κεφαλάκι, είναι σύνηθες ή φυσιολογικό σε ας πούμε μοναχικά πάροτλετ; Πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε και στη φύση (πάλι σε μοναχικό πτηνό) ή είναι ένα κατάλοιπο των γραμμών οικόσιτης αναπαραγωγής που έχει ξεμείνει από κάποιες αρχικές γραμμές πτηνών;
 
με άλλα λόγια φτεράκια που δεν ανοίγουν στο κεφαλάκι, είναι σύνηθες ή φυσιολογικό σε ας πούμε μοναχικά πάροτλετ;
Καλημέρα!Έμενα ο Όλιβερ μου που ήταν μόνος, αυτά τα καρφάκια τα είχε στην πτερορροια και άνοιξαν τα νέα πούπουλα κανονικά μόνα τους! Εγώ δεν τα πείραζα καθόλου!
Και τώρα η Ελίνα και ο Ντανιέλ όταν πέρασαν την πρώτη τους πτερορροια το καλοκαίρι, είχαν βγάλει αρκετά στα κεφαλάκια τους και περίπου σε δύο εβδομάδες είχαν ανοίξει όλα φυσιολογικά.. Δηλ παρόλο που "χτενίζονται" συνεχώς, αυτό δεν βοηθούσε ώστε να βγουν τα νέα πούπουλα πιο γρήγορα! 🙂
 
, αυτό δεν βοηθούσε ώστε να βγουν τα νέα πούπουλα πιο γρήγορα!
Εύα, ίσως να μην κατάλαβα σωστά. Αλλά το θέμα είναι αν τα πούπουλα θα ανοίξουν ή αν θα ανοίξουν πιο γρήγορα. Με άλλα λόγια αν δεν βοηθήσει κανείς, υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν καθόλου; Γιατί εγώ έτσι κατάλαβα (και ξαναλέω, μάλλον λάθος κατάλαβα)
 
Με άλλα λόγια αν δεν βοηθήσει κανείς, υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν καθόλου;
Αυτό σου είπα Γιάννη, στην αρχή του μηνύματος μου! Εγώ τον Όλιβερ δεν τον βοηθούσα και έβγαιναν κανονικά τα νέα πουπουλάκια...
 
Διονύση, με άλλα λόγια φτεράκια που δεν ανοίγουν στο κεφαλάκι, είναι σύνηθες ή φυσιολογικό σε ας πούμε μοναχικά πάροτλετ; Πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε και στη φύση (πάλι σε μοναχικό πτηνό) ή είναι ένα κατάλοιπο των γραμμών οικόσιτης αναπαραγωγής που έχει ξεμείνει από κάποιες αρχικές γραμμές πτηνών;

Πιστεύω το δεύτερο. Μιλώντας με τη γιατρό μας είπε ότι σε φυσιολογικές συνθήκες αυτά τα ανοίγει είτε μόνο του, είτε ο σύντροφός του. Μάλιστα συχνά όταν τα βλέπουμε να "ξύνονται" είναι μια κίνηση να ανοίξουν αυτά τα φτερά στο κεφάλι, τα οποία δεν μπορούν να πιάσουν με το ράμφος τους.
Υπάρχουν φυσικά και τα "τεμπέλικα" πουλάκια τα οποία δεν αφιερώνουν τόσο χρόνο, υπάρχουν και τα μικρά και άπειρα πουλάκια που "ακομα δεν έχουν μάθει σωστά".
Τελικά όπως είπα και στην αρχή τείνω να πιστεύω πως είναι θέμα καταλοίπων όπως γράφεις κι εσύ. Πάντως δεν είναι κάτι εντελώς ασυνήθιστο, αν και συνήθως συμβαίνει σε "μικρούς" αριθμούς φτερών.

Αυτή φυσικά είναι η γνώμη μου μέσα από την παρατήρηση καθώς επ' ουδενί δεν είμαι "ειδικός" επί του θέματος.
 
Παιδιά Εγω έβλεπα τον πεπερ καιρό να σκύβει το κεφαλάκι Κ να ξύνει επίσης το κεφάλι του στη πλάτη όντως σαν να θέλει κάτι να καταφέρει. Εχθες λοιπόν προσπάθησα να τα ανοίξω Κ μου έδωσε να καταλάβω πως αυτό ζητούσε τόσο καιρό σχεδόν τα ανοίξαμε όλα τα φτερακια μας Κ γίναμε αφανες. 😉πραγματικα καθόταν με τόση επιμονή Κ υπομονή να το κάνω λες Κ το ήθελε καιρό :)
 
Διονύση, με άλλα λόγια φτεράκια που δεν ανοίγουν στο κεφαλάκι, είναι σύνηθες ή φυσιολογικό σε ας πούμε μοναχικά πάροτλετ;
Δεν υπάρχουν μοναχικά πάροτλετς. :) Απο τότε που ξεκίνησα να έχω πουλιά που έβγαιναν απο το κλουβί έκανα αυτή τη δουλειά σε αυτά που ζούσαν μόνα τους.

Πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε και στη φύση (πάλι σε μοναχικό πτηνό)
Τα μοναχικά πτηνά μιας και μιλάμε για παπαγάλους, αν αυτά είναι οι εκλέκτους ή τα kiwi για τον καιρό που δεν ζευγαρώνουν και ζουν μονα τους έχουν αναπτύξει φτερά σαν τρίχωμα τουλάχιστον για την περιοχή του κεφαλιού-λαιμού. Αυτά τα φτερά κάνουν τόσο μικρά και λεπτά βελονάκια που μπορεί πανεύκολα να τα καθαρίσει μόνο του.

υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν καθόλου;
Όπως είπε κι ο Διονύσης σε κάποια "τεμπέλικα" πουλιά ναι αργούν πολύ μέχρι κατα λάθος π.χ. με ένα απότομο ξύσιμο να πετύχει να σπάσει το "καλάμι".
Εγω έβλεπα τον πεπερ καιρό να σκύβει το κεφαλάκι Κ να ξύνει επίσης το κεφάλι του στη πλάτη όντως σαν να θέλει κάτι να καταφέρει. Εχθες λοιπόν προσπάθησα να τα ανοίξω Κ μου έδωσε να καταλάβω πως αυτό ζητούσε τόσο καιρό σχεδόν τα ανοίξαμε όλα τα φτερακια μας Κ γίναμε αφανες
Επιτέλους θα σκέφτηκε, το πιάσες το νόημα. :D
 

Σχετικά θέματα

Back
Top