Εξωτικά Λευκοπρόσωπη κουκουβάγια του νότου (Ptilopsis granti)

Η Λευκοπρόσωπη Κουκουβάγια του Νότου (Southern white faced owl) πήρε το όνομά της από το λευκό χρώμα του προσώπου της, που συμπληρώνουν το μαύρο περίγραμμα και τα πορτοκαλί μάτια.

Η Λευκοπρόσωπη Κουκουβάγια του Νότου​

white-faced-owl.jpg

Η λευκοπρόσωπη κουκουβάγια του νότου είναι μια σχετικά μικρή κουκουβάγια της οικογένειας των γλαυκιδών. Ζει στο νότιο τμήμα της Αφρικής. Παλιότερα θεωρούνταν υποείδος της βόρειας κουκουβάγιας (P. leucopsis), αλλά σήμερα ταξινομούνται ως ξεχωριστά είδη.

Περιγραφή​

Έχει μήκος 22-28 εκατοστά και βάρος 185-220 γραμμάρια. Το πτέρωμα στα πάνω τμήματα είναι γκρίζο με σκούρες ραβδώσεις και λευκές κηλίδες στα φτερά των ωμοπλάτων. Τα κάτω τμήματα είναι λευκά με σκούρες ραβδώσεις.

Το πρόσωπο είναι λευκό με μαύρο περίγραμμα και μαύρο γύρω από τα μεγάλα πορτοκαλί μάτια.

Στην κορυφή του κεφαλιού υπάρχουν τα χαρακτηριστικά "αυτιά", το πτέρωμα των οποίων καταλήγει σε μαύρες άκρες. Τα νεαρά πουλιά έχουν ένα γκριζωπό πρόσωπο.

Η λευκοπρόσωπη κουκουβάγια του βορά είναι συνήθως πιο παχιά και πιο καφέ με λιγότερες ραβδώσεις από κάτω.

Γεωγραφική κατανομή και βιότοποι​

Η λευκοπρόσωπη κουκουβάγια του νότου συναντάται σε μία περιοχή του εκτείνεται από τη Γκαμπόν στα ανατολικά προς τη νότια Κένυα, τη Ναμίμπια και τη βόρεια Νότια Αφρική.

Ζει σε σαβάνες, σε δασικές θαμνώδεις και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις. Συναντάται επίσης κοντά σε υδάτινα ρέματα, ακόμη και σε προαστιακούς κήπους!

Συνήθως είναι μόνες ή σε ζευγάρια.

Διατροφή​

Τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά καθώς και με πουλιά και μικρά ασπόνδυλα που αποτελούν το υπόλοιπο της διατροφής του! Οι αναλογίες των θηραμάτων του σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει είναι 81% μικρά θηλαστικά, 14% έντομα και 5% πτηνά!

Τα πιο κάτω είδη έχουν καταγραφεί στις διατροφικές συνήθειές της.
  • Θηλαστικά
  • Τρωκτικά: Mastomys natalensis (Natal multimammate), Σκίουρους.
  • Πτηνά: Μέχρι και το μέγεθος των Streptopelia senegalensis.
  • Ασπόνδυλα: Coleoptera, Σκορπιούς, Αράχνες μεγάλου μεγέθους.

Αναπαραγωγή​

Χρησιμοποιεί κυρίως για την απόθεση των αυγών του φωλιές ήδη έτοιμες από άλλα πουλιά, φτάνοντας ακόμη και σε σημείο να εκδιώξει γεράκια από τη φωλιά τους προτού καν αυτά τελειώσουν την εναπόθεση των δικών τους αυγών στις φωλιές τους, όπως επίσης και φωλιές σε φυσικές κοιλότητες δέντρων!

Γεννάνε από 2 έως 4 αυγά, κυρίως από Αύγουστο έως Νοέμβριο, τα οποία επωάζονται για 30 ημέρες από τα θηλυκά κατά κύριο λόγο, ενώ τα αρσενικά αναλαμβάνουν το κυνήγι για τη διατροφή της συντρόφου τους!

Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά περίπου σε 28 ημέρες και εξαρτώνται από τους γονείς τους για τουλάχιστον ακόμη 2 εβδομάδες μετά, εώς την πλήρη ανεξαρτητοποίησή τους! Οι πτήσεις των νεοσσών ξεκινάνε από την 30η-33η ημέρα της ζωής τους!

Δεν είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση!

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Media gallery Κουκουβάγιων​


Σχετικό περιεχόμενο​

Κουκουβάγιες - Owls (Γλαυκόμορφα)
Κουκουβάγια (Athene noctua)
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top