Ασθένειες Λιπώδες ήπαρ και άλλες ασθένειες του συκωτιού των πουλιών

Τα προβλήματα στο συκώτι είναι από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης ασθενειών στα πουλιά συντροφιάς. Ποιες είναι όμως οι ασθένειες που πλήττουν το ήπαρ και πως μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν.

Αιτίες που προκαλούν ασθένειες στο συκώτι των πουλιών​

Μια διατροφή που αποτελείται κυρίως η μόνο με σπόρους, τείνει να οδηγεί σε παχύσαρκα πουλιά. Ειδικά τα πουλιά χωρίς άνεση χώρου για άσκηση και πέταγμα, είναι πιθανόν να καταλήξουν με λιπαρά συκώτια.

Οι διατροφές που περιλαμβάνουν αποκλειστικά σπόρους, συνήθως περιέχουν υψηλά ποσοστά λιπαρών και χαμηλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιοτίνη, χολίνη και μεθειονίνη.

Μεταβολικές διαταραχές​

Μεταβολικές διαταραχές, όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα λιπώδους ήπατος.

Έκθεση σε τοξίνες​

Η έκθεση σε τοξίνες (μακροπρόθεσμη). Συχνά το ήπαρ υποβάλλεται σε τοξική βλάβη εξαιτίας κατάποσης μυκοτοξινών (από σπόρους), τις αφλατοξίνες, φυτικές τοξίνες και μια ποικιλία χημικών ουσιών (από προϊόντα καθαρισμού, αερολύματα, αποσμητικά, εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα) που χρησιμοποιούνται στο οικιακό περιβάλλον η στο εκτροφείο.

Κληρονομικότητα​

Κληρονομικοί παράγοντες μεταφέρουν προβλήματα του συκωτιού στους απογόνους.

Μολυσματικές ασθένειες​

Διάφορες μολυσματικές ασθένειες, όπως χλαμύδια, ψευδομονάδες, e-coli, σαλμονέλλα, μυκοβακτήρια. Τα περισσότερα πουλιά με αυτή την κατάσταση, παρουσιάζουν όλα η κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:
  • Παχυσαρκία. Υπέρβαρα πουλιά που έχουν αποθέματα λίπους στο στήθος και στην κοιλιά τους.
  • Ανώμαλη ανάπτυξη ράμφους. Το ράμφος αναπτύσσεται ραγδαία και ασυνήθιστα.
  • Μαύρα στίγματα στο ράμφος και τα νύχια. Οι μαύρες κηλίδες είναι περιοχές της αιμορραγίας, όπως οι δικοί μας μώλωπες.
  • Διευρυμένο λιπώδες ήπαρ.
  • Αλλαγή στο χρωματισμό του φτερώματος.
  • Αιμορραγία που αργεί να σταματήσει.

Η ηπατική νόσος​

Η ηπατική νόσος, είναι μια αργή στην εξέλιξή της νόσος, όπου ο ιστός του ήπατος αντικαθίσταται με το λίπος. Όταν η νόσος προχωρήσει, το πουλί δείχνει ξαφνικά σημάδια ασθένειας.

Τα θηλυκά φαίνονται να επηρεάζονται περισσότερο από τα αρσενικά. Αυτό μπορεί να συνδέεται με τις ορμονικές δραστηριότητες αναπαραγωγής στα θηλυκά.

Νεαρά πουλιά μπορεί επίσης να διαγνωστούν με την ασθένεια. Αυτό συνήθως συμβαίνει στα ταϊσμένα στο χέρι πουλιά, επειδή συνήθως υπερταϊζονται η όταν αυτό γίνεται καιρό αφότου απογαλακτιστούν.

Οι κρέμες ταΐσματος είναι γεμάτες θερμίδες, ενώ τα μωρά τείνουν σε "καθιστική" ζωή. Οι επιπλέον λοιπόν θερμίδες, καταλήγουν να αποθηκεύονται σα λίπος στο ήπαρ. Αυτό συχνά εμφανίζεται σε πουλιά που δείχνουν να επαιτούν για φαγητό (π.χ. cockatoos), ακόμη κι αν είναι κορεσμένα από φαγητό.

Συμπτώματα​

Η διόγκωση του ήπατος, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, καθώς το όργανο θέτει σε κίνδυνο το χώρο της κοιλότητας του σώματος.

Η κοιλιά του πουλιού μπορεί να εμφανίζεται διεσταλμένη και μερικές φορές το ήπαρ, είναι ορατό κάτω από την καρίνα.

Τα πουλιά μπορεί να αναπτύξουν διάρροια και τα περιττώματα που αποβάλλονται, μπορεί να έχουν μια πιο πρασινωπή απόχρωση.

Κακή ποιότητα φτερώματος και αλλαγές στο χρωματισμό των φτερών.

Για παράδειγμα, στα cockatiels, τα λευκά φτερά μπορεί να πάρουν μια περισσότερο κιτρινωπή απόχρωση. Τα African Greys, μπορεί να αναπτύξουν κόκκινα φτερά σε περιοχές που είναι συνήθως γκρι, και σε κάποια άλλα παπαγαλοειδή μπορεί να γίνουν κίτρινα, πορτοκαλί και δυνητικά κόκκινα.

Το ξηρό δέρμα με κνησμό, μπορεί ακόμη να είναι ένας δείκτης ηπατικού προβλήματος. Μόλις τα ηπατικά προβλήματα επιλυθούν, χρειάζεται κάποιο διάστημα για να σταματήσει η φαγούρα.

Σε μερικά πουλιά, εμφανίζονται μαλακές περιοχές γύρω από το ράμφος. Τα πτηνά μπορεί να αναπτύξουν παραμεγαλωμένο ράμφος και νύχια.

Στο τελικό στάδιο ηπατικής νόσου, γίνεται συσσώρευση τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης μπορεί να συμβούν προβλήματα στην πήξη του αίματος και αιμορραγία. Ένα απλό σπάσιμο φτερού που αιμορραγεί, μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη και απειλητική για τη ζωή, αιμορραγία.

Υποστήριξη ενός υγιούς ήπατος, μέσω της διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας και επανορθωτικός, καθώς βοηθά στην επούλωση, αλλά και στην ανοικοδόμηση του ήπατος.

Τα ασθενή πουλιά (με η χωρίς φτέρωμα), χρειάζονται επιπλέον ύπνο και αρκετή ξεκούραση για να ανακάμψουν.

Διατροφή​

Είναι σημαντικό να αλλάξετε τη διατροφή του πουλιού σε οργανική, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά λιπαρά και μειωμένη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες. Το ήπαρ, δεν πρέπει να επιβαρυνθεί επιπλέον με τα φυτοφάρμακα η τα παρασιτοκτόνα που βρίσκονται στα προϊόντα που καλλιεργούνται συμβατικά.

Η βασική διατροφή, θα πρέπει να συμπεριλάβει φρούτα και λαχανικά, μαζί με ένα καλής ποιότητας μείγμα ξηρών σπόρων (που δεν περιέχει χημ. Ουσίες, αρώματα η χρώματα).

Η διατροφή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτά τα τρόφιμα που θα βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του ήπατος. Τέτοια τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία, περιλαμβάνουν: μαγνήσιο, βιταμίνη C, τροφές πλούσιες σε βιτ. Β2, Β5, Β6, Β12, καρύδια, μπρόκολο, σπαράγγια, αυγά, σκόρδο, κόκκινες πιπεριές, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ζωϊκή πρωτεϊνη, μη επεξεργασμένα ολόκληρα δημητριακά, λίγα όσπρια.

Οι φυτικές ίνες, είναι σημαντικές για τον καθαρισμό των εντέρων από τοξίνες. Η ενθάρρυνση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και επαρκής ποσότητα φρέσκων λαχανικών, προσθέτει φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Οι φυτρωμένοι σπόροι είναι μια εξαιρετική επιλογή και έχουν χαμηλότερα λιπαρά, καθώς η διαδικασία φυτρώματος χρησιμοποιεί το λίπος που είναι αποθηκευμένο στο σπόρο, ώστε να αρχίσει η διαδικασία φυτρώματος.

Το φύτρο η η βλαστωμένοι σπόροι, είναι συνήθως πιο εύκολα αποδεκτά από τα "εθισμένα" σε σπόρους πουλιά, περισσότερο από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

Προσοχή! Δεν πρέπει να ταϊζουμε φυστίκια η είδη διατροφής που ενδέχεται να περιέχουν μυκοτοξίνες, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω το ήπαρ.

Υπάρχει η υποψία ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης και την ανάπτυξη της νόσου.

Τα ακόλουθα συμπληρώματα, θα πρέπει να συζητηθούν με κτηνίατρο και ιδιαίτερα όσους ακολουθούν ολιστικές θεραπείες.

Η ολιστική θεραπεία, αντιμετωπίζει τον πάσχοντα ως σύνολο και προσπαθεί να τον θεραπεύσει (επιτυγχάνοντας συνολική υγεία) μη δίνοντας βάση σε συγκεκριμένο πρόβλημα πασχόντων οργάνων (καρδιά, ήπαρ, πνευμόνια, νεφρά κλπ.).

Στην ολιστική ιατρική, τα συμπτώματα θεωρούνται η ΕΚΦΡΑΣΗ της ασθένειας και όχι η ασθένεια αυτή καθ'αυτή. Προσπαθεί δε να αποφύγει η να καθυστερήσει τη χρήση των χημικών φαρμάκων, εστιάζοντας στην πρόληψη που θεωρείται σημαντικότερη της θεραπείας. Δίνει ιδιαίτερη βάση στη διατροφή, στα συμπληρώματα διατροφής, στα βότανα η τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Χολίνη, βιοτίνη (βιταμίνες Β) και μεθειονίνη​

Η χολίνη είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του λίπους, βοηθά στην πρόληψη της εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ και παρέχει προστασία από την λιπώση ηπατική βλάβη. Τα ζώα με ελλείψεις χολίνης, έχει αποδειχθεί ότι αναπτύσσουν ηπατική βλάβη παρόμοια με κείνη που προκαλείται από το αλκοόλ στους ανθρώπους.

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, είναι ο κρόκος αυγών, η μαγιά μπύρας, τα όσπρια, τα δημητριακά και ειδικά τα δημητριακά ολικής άλεσης. Πηγές βιοτίνης είναι οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, η μαγιά μπύρας και το καστανό ρύζι.

Η μεθειονίνη (ένα αμινοξύ απαραίτητο για τη μεταφορά ουσιών από τα κύτταρα), μπορεί να βρεθεί στα αυγά, στο ψάρι, στο κρέας και στο γάλα. Ωστόσο δεν πρέπει να προσφερθεί στα πουλιά οτιδήποτε περιέχει λακτόζη, αφού τα πουλιά δεν μπορούν να χωνέψουν αυτή τη ζάχαρη.

Πάντως η λακτόζη, έχει σχεδόν τελείως αφαιρεθεί από τη διαδικασία παραγωγής πολλών τυροκομικών προϊόντων, γιαουρτιού και τυριού cottage, καθιστώντας αυτά τα προϊόντα γενικά ασφαλή για κατανάλωση από τα πουλιά.

Μια άλλη καλή φυτική υποστήριξη για ένα κατεστραμμένο συκώτι, είναι το γάλα γαϊδουράγκαθου. Φυσικά δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι πάντοτε ο μόνος ειδικός που θα αποφασίσει αν αυτό η κάποιο άλλο φυτό, σκεύασμα η είδος είναι κατάλληλο θεραπευτικό για το πουλί, είναι ο κτηνίατρος.

Αν χορηγηθεί συμπλήρωμα που περιέχει γάλα γαϊδουράγκαθου, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν περιέχει ως βάση αιθυλική αλκοόλη, γιατί αυτό μπορεί να "μεθύσει" το πουλί η να βλάψει περαιτέρω το συκώτι.

Ένα επίσης καλό συμπλήρωμα για πουλιά με ηπατική βλάβη, είναι και η Διμεθυλογλυκίνη (DMG). Είναι αντιοξειδωτικό και κυκλοφορεί σε κάψουλες.

Αloe detox: Είναι διαθέσιμο σε αρκετές ιστοσελίδες και σε καλά καταστήματα υγιεινής διατροφής. Ο παρασκευαστής αναφέρει ότι η αλόη detox χρειάζεται να διατηρείται στο ψυγείο. Μετά το άνοιγμα κρατιέται 7-9 μήνες.

Πουλιά με προχωρημένη ηπατική νόσο που τους έχει δοθεί διάστημα λίγων εβδομάδων ζωής, έγιναν εντελώς καλά μετά από καθημερινή χορήγηση της αλόης. Συνίσταται η αραίωση ενός μέρους aloe detox με τρία μέρη νερού (καλό θα είναι να είναι αποσταγμένο η χωρίς χλώριο). Μετά από τρεις εβδομάδες χορήγησης σε πάσχοντα παπαγάλο, το αίμα του ήταν απολύτως φυσιολογικό και έζησε για πολλά χρόνια ακόμα.

Καλό είναι να μη χορηγείται για μεγάλα διαστήματα, παρά μόνον όταν η αποτοξίνωση είναι απαραίτητη και όχι για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων. Εάν προστεθεί στο πόσιμο νερό, σε μερικά πουλιά πιθανώς να μην αρέσει η γεύση, οπότε βεβαιωθείτε ότι το πουλί παραμένει επαρκώς ενυδατωμένο. Στην περίπτωση που δεν πίνει από την ποτίστρα, θα πρέπει να προστεθεί στην αυγοτροφή η σε αυγόψωμο, ώστε να γίνει αποδεκτό.

Υπάρχουν μαρτυρίες εκτροφέων καναρινιών, που τα συνταγογραφούμμενα φάρμακα αντί να βελτιώσουν, επιδείνωσαν την υγεία του πουλιού. Ο εκτροφέας σταμάτησε να δίνει οποιοδήποτε φάρμακο χορηγώντας aloe detox. Το καναρίνι σταδιακά βελτιώθηκε και τελικά ανέκαμψε πλήρως.

Προληπτικά για την αποτοξίνωση υγιών πουλιών και διατήρηση καλής υγείας, χορηγούμε 2 κουτ. της σούπας σε μια μικρή ποτίστρα νερού. Ειδικά το gel από τα φύλλα φρέσκιας αλόης, είναι ανώτερο από το οποιοδήποτε εμπορικό σκεύασμα. Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε σίγουροι, ότι το φυτό είναι απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα η ζιζανιοκτόνα.

Σπανίως, μερικά πουλιά μπορεί να είναι αλλεργικά στην αλόη. Για να το διαπιστώσουμε, αρκεί να αλείψουμε με λίγο gel το πόδι του πουλιού αφήνοντας το για 24 ώρες. Αν δεν υπάρξει ερεθισμός η αντίδραση είναι ασφαλές για χορήγηση.

Για σοβαρά άρρωστα πουλιά, αναμείξτε αλόη με νερό σε αναλογία 50/50 και βεβαιωθείτε ότι το πουλί πίνει από το διάλυμα. Διαφορετικά χορηγήστε το με σύριγγα.

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας, οπότε θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το πουλί παίρνει επαρκείς ποσότητες υγρών. Τοποθετήστε την ποτίστρα πολύ κοντά στο σημείο όπου το πουλί κάθεται και κρατήστε το κλουβί σε ζεστό περιβάλλον. Αν ένα πουλί είναι αφυδατωμένο και δεν μπορεί να πιει μόνο του, χρησιμοποιείστε ένα μικρό σταγονόμετρο και ρίξτε λίγες σταγόνες απευθείας στο ράμφος του πουλιού.

Από τη στιγμή που επανέλθει η ενυδάτωση στα φυσιολογικά επίπεδα, θα πρέπει να δείτε βελτίωση μέσα σε 15 έως 20 λεπτά. Μόλις διαπιστώσετε ότι το πουλί πίνει πάλι από μόνο του, σταματήστε την απ'ευθείας χορήγηση στο στόμα.

Εκτός από το γάλα γαϊδουράγκαθου, άλλο βότανο που βοηθάει στην αποτοξίνωση είναι και ο ταραξάκος.

Ακόμη το άλφα λιποϊκό οξύ (η αλλιώς ALA), είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει πολλούς ρόλους στη βιολογία και στην υγεία, όντας ένα ιδιαίτερα απαραίτητο οξύ για την παραγωγή ενέργειας. Εκτός από το κόκκινο κρέας (νεφρά, συκώτι και καρδιά) -που εδώ δεν μας ενδιαφέρει, υπάρχει στο μπρόκολο, στο σπανάκι και στη μαγιά μπύρας.

Συμμετέχει στην αναγέννηση ενδογενών αντιοξειδωτικών, όπως η βιτ. C και Ε και η γλουταθειονίνη, και ως εκ τούτου συμβάλλει στην άμβλυνση των επιβλαβών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών. Πέρα από τη συμβολή του στην ανακύκλωση των βιταμ. C και E, προστατεύει τα καροτενοειδή, αποτοξινώνει από τα βαρέα μέταλλα (όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο) και συμμετέχει και σε άλλες ενζυματικές διαδικασίες του κυτταρικού μεταβολισμού.

Ένα άλλο σημαντικό οξύ, το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), μειώνει την ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει λίπος, ενώ παράλληλα προωθεί τη χρήση του αποθηκευμένου λίπους για ενέργεια.

Τα παραπάνω, είναι ένα από τα περίεργα και αξιόλογα τελευταία δεδομένα της επιστημονικής έρευνας. Σχετίζονται με κάποια είδη λιπών, που όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγουμε, αλλά αντίθετα είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά για τη διατήρηση της υγείας μας, αλλά και τη θεραπεία κάποιων παθολογικών καταστάσεων. Το συγκεκριμένο οξύ, είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις ''ωφέλιμου'' λίπους.

Είναι μια φυσική ουσία που έχει βρεθεί ότι μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Το λινολεϊκό οξύ (που εκεί ανήκουν και τα Ω3 λιπαρά), ανακαλύφθηκε μέσα από έρευνα σε ποντίκια που έδειξε ότι η ύπαρξή τους, εμπόδισε την εμφάνιση καρκινικού όγκου, ενώ αντίστοιχη έρευνα σε πειράματα με κουνέλια, έδειξε τη θετική επίδραση του CLA, στη μείωση της αθηροσκλήρωσης.

Ο ρόλος του CLA και οι πιο σημαντικές δράσεις του​

  • περιορίζει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων.
  • διεγείρει το ανοσοποιητικό.
  • μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της συνολικής και της κακής χοληστερόλης.
  • μειώνει τις καρδιακές παθήσεις, πολεμάει το διαβήτη και έχει αντιοξειδωτική δράση.
Βρίσκεται κυρίως στο γάλα, στα αυγά, στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και λιγότερο στις γαρίδες στο σολωμό και στο καλαμπόκι.

Έχει παρατηρηθεί επιστημονικά ότι το κρέας των ζώων παραγωγής που τρέφονται σε λιβάδια η με γρασίδι, περιέχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα του CLA, σε σχέση με το κρέας που προέρχεται από ζώα που τρέφονται με σιτηρά.

Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν δευτερογενείς λοιμώξεις μαζί με την ασθένεια του ήπατος, και ο κτηνίατρος θα πρέπει να βεβαιωθεί-εξασφαλίσει (!) ότι οποιοδήποτε φάρμακο χορηγηθεί, δεν είναι τοξικό για το ήπαρ.

Πολλά φάρμακα αφαιρούνται η αλλοιώνονται από το ήπαρ, έτσι ώστε ο κτηνίατρος θα πρέπει να ρυθμίσει τις δοσολογίες αναλόγως.

Σχετικό περιεχόμενο​

Αγγινάρα, Ταραξάκο (ραδίκι), Γαϊδουράγκαθο για υγειές συκώτι
Τι φάρμακο υπάρχει για το συκώτι στα καναρίνια που βάφονται;
 
Εξαιρετικό! Ούτε παραγγελία να το είχα κάνει, είμαι στην φάση αυτού ακριβώς του προβληματισμού.
 
Είδα το νήμα σου Μαρία και είπα ότι ταιριάζει, από τη στιγμή που δεν έχεις συμπτώματα που να σε προϊδεάζουν για πρόβλημα στο συκώτι, από τη στιγμή που η διατροφή του είναι πλούσια και πλήρης, νομίζω ότι δεν έχεις λόγο να φοβάσαι..
 
Πάρα πολύ καλό θέμα!

Κι εμένα έχει πρασινωπές κουτσουλιές και είχε παρουσιάσει λίπος στην περιοχή του συκωτιού. Να χορηγήσω αυτό το aloe detox, έστω προληπτικά;

Τώρα είδα ότι είναι για τα ιθαγενή. Ισχύει και για τα καναρίνια;
 
Ναι Γιώτα... Μπορείς άφοβα να χορηγήσεις αλόη σε όλα τα πουλιά. Μπορείς να φυτέψεις σε μία γλάστρα και να το χρησιμοποιείς και συ.

Περισσότερα, Αλόη το "θαυματουργό" φυτό.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Back
Top