Φυτά Λουίζα στα πτηνά (Lippia citriodora)

Γνωστή και αγαπητή σε όλους μας η Λουΐζα, είτε γιατί ως φιλανθείς αγαπάμε το λεπτό λεμονάτο άρωμα των φύλλων και των λουλουδιών της, είτε γιατί μας αρέσει το εύγευστο αφέψημα των αποξηραμένων φύλλων της, που μας χαλαρώνει. Η χρήση της λουίζας στα πουλιά είναι ασφαλής.

Η Λουίζα στα πτηνά​

Λουίζα Lippia citriodora

Η λουίζα κατάγεται από την Ν. Αμερική και ήρθε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα από τους Ισπανούς, ωστόσο έχει εγκλιματιστεί άριστα και έχει καταγραφεί στη συνείδηση όλων μας σαν ντόπιο βότανο.

Η Λουΐζα είναι πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος που φθάνει σε ύψος περίπου το 1,5μ. Ο κορμός της είναι κάπως ξυλώδης και τα φυλλαράκια της οδοντωτά που όταν τα ακουμπήσεις αρωματίζουν το χέρι σου με ένα απαλό άρωμα λεμονιού. Ίδιο άρωμα έχουν και τα ανθάκια της, άσπρα ή ελαφρύ μωβ, τα οποία μας χαρίζει τέλος Μαΐου με Ιούνιο.

Στη Λουΐζα αποδίδονται εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, ώστε να αποκαλείται "δώρο του Θεού".

Τα φύλλα της περιέχουν φαινολικά συστατικά βασικότερο των οποίων είναι η ουσία verbascoside, την οποία αντλούμε σε μεγάλο βαθμό στο έγχυμα τους. Το έγχυμα των φύλλων της είναι επίσης πολύ πλούσιο και στην ουσία κιτράλη.

Σ’ αυτές τις δύο ουσίες και τον συνδυασμό τους, οφείλεται η αντιοξειδωτική και αντιδιαρροϊκή της δράση και οι αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Γενικά η Λουΐζα έχει διουρητική δράση και πιστεύεται πως βοηθά στις πέτρες των νεφρών. Έχει σπασμολυτική δράση, βοηθάει στις στομαχικές διαταραχές, είναι χαλαρωτική, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σταματά την διάρροια, τις αιμορραγίες, είναι αντιπυρετική.

Καλλιέργεια Λουίζας​

Η καλύτερη ιδέα είναι να καλλιεργήσουμε την δική μας Λουΐζα σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας ή τον κήπο μας. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό, φτάνει να διαλέξουμε λιαζόμενο σημείο και προστατευμένο από τα πολλά κρύα του χειμώνα. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε καλλιεργητικές φροντίδες, το χώμα της προτιμά να είναι ουδέτερο ή ελαφρά όξινο και τα ποτίσματα συντηρητικά αλλά όταν ποτίζουμε να είναι χορταστικά.

Χρήση​

Αν θέλουμε να αποξηράνουμε φύλλα από το δικό μας φυτό για αφεψήματα και εγχύματα, η καλύτερη περίοδος να τα συλλέξουμε είναι όταν είναι ακόμα νεαρά και σκούρα πράσινα, δηλαδή την περίοδο γύρω από την άνοιξη και όχι τον Σεπτέμβριο όταν ετοιμάζονται να πέσουν, γιατί έχουν απολέσει πολλά από τα ωφέλιμα στοιχεία τους.

Αφέψημα​

Για να φτιάξουμε αφέψημα, βράζουμε τα φύλλα της επί 5 λεπτά με νερό και στην συνέχεια σουρώνουμε.

Έγχυμα​

Για να φτιάξουμε έγχυμα, βράζουμε νερό, κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα στο νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε 3-5 λεπτά να αντλήσει το νερό τα αιθέρια έλαια, σουρώνουμε.

Αιθέριο έλαιο βρίσκουμε στα φαρμακεία και αποξηραμένο βότανο στα ειδικά καταστήματα.

Αν αγοράσουμε γλαστράκια από φυτώρια για το δικό μας βοτάνι, μην χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα που έχει πάνω του κατά την περίοδο αγοράς, για να αποφύγουμε φύλλα που ίσως έχουν ψεκαστεί πριν την αγορά μας.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Lippia citriodora
Ελληνική ονομασία: Λουίζα
Αγγλική ονομασία: Lemon verbena, Lemon beebrush
Τάξη: (Lamiales)
Οικογένεια: Verbenaceae
Γένος: Aloysia
Είδος: A. citrodora

Media gallery ασφαλών φυτών και βοτάνων για πτηνά​


Σχετικό περιεχόμενο​

Ασφαλή και τοξικά φυτά και βότανα για τα πουλιά
 
Back
Top