Ασθένειες Λούγαρος με μεγάλο ράμφος

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης morpheas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

morpheas

PB Member
Εγγραφή
4 Μαρ 2008
Μηνύματα
195
Πόλη
Κόρινθος
Φιλοι μου γεια σας! Παρατηρωντας το λουγαρακι μου, παρατηρω οτι το πανω ραμφος του ειναι πολυ μεγαλο σε σχεση με το κατω. Το ξυνει δε διαρκως πανω στα καλαμακια που καθεται και εχω την αισθηση οτι το ραμφος δεν κλεινει απολυτα. Φοβαμαι οτι αυτο αποτρεπει το πουλακι απο το να τρωει την ποσοτητα τροφης που θελει. Του εχω βαλει πλακα ασβεστιου να ξυνει την μυτη του και τυατοχρονα να προσλαμβανει ασβεστιο αλλα αδιαφορει πληρως για αυτη. Τι μου προτεινετε να κάνω;
Ευχαριστω!
 
Μου έχει τύχει με μια κανάρα. Δοκίμασε να του βάλεις σουπιοκόκκαλο μήπως το προτιμήσει. Αν δεν μπορεί να φάει πάντως πρέπει να το κοντύνεις με το χέρι. Πολύ μαλακά και με καθαρή λίμα θα το τρίψεις μέχρι να κλείνει το ράμφος. Επαναλαμβάνω πολύ προσεκτικά μην του κάνεις ζημιά και η λίμα καινούρια ή αποστειρωμένη. Έχω δει και κάποια κλαδάκια από υλικό σαν γυαλόχαρτο για να προλαμβάνουν την υπερβολική ανάπτυξη του ράμφους και των νυχιών αλλά θέλει ψάξιμο για να τα βρεις.
 
Νομιζω οτι πρεπει να το κοψεις ο ιδιος ιδιαιτερα αν εμποδιζει το πουλι να φαει.Βαλε φωτογραφια για να ξερουμε πως πρεπει να κοπει το ραμφος.
 
Μαρία, εν πρώτις θα σου πρότεινα αν έχεις πλαστικές πατήθρες να τις αλλάξεις με ξύλινες. Δεύτερον να πετάξεις την πλάκα ασβεστίου, μιας και σπάνια την χρησιμοποιουν τα πουλιά και να την αντικαταστήσεις με το σουπιοκόκκαλο. Παρατήρησε το πουλί για λίγες μέρες και αν δεν δεις βελτίωση, θα ήταν προτιμότερο να επέμβει κάποιος έμπειρος σε τέτοια θέματα, για μην τραυματίσεις κατά λάθος το πουλί.:)
 
θα ηθελα να ρωτησω κατι τα ξυλινα κλαδακια λενε οτι προκαλουν μυκητες εγω εχω κλαδακια ξυλινα και τα εβγαλα γιατι ακουσα οτι προκαλουν μυκητες αυτο ισχυει γιατι αμα δεν ισχυει να τα ξαναβαλω επεισει θα προτεινα να βαλεις φωτο οπως λεει ο φιλος gardeline για να δουμε και να σου πουμε πως να το κοψεις εγω παντως εχω αυτο το προβλημα και σε καναρινι και σε καρδερινα και το κοβω καθε φορα που μεγαλωνει ετσι δεν εχω κανενα προβλημα.
 
Άρη για μύκητες δεν ξέρω, αλλά τα ξύλινα κλαδάκια αποτελούν πηγή πολλών παρασίτων (ακάρεων ψειρών κτλ). Η καλύτερη λύση είναι η συχνή αλλαγή τους εάν χρησιμοποιείς ή η τοποθέτηση πλαστικών. Παράλληλα οι θήκες για πατήθρες με γυαλόχαρτο είναι εύκολη λύση αλλά ανθυγειινή Όσο για το ράμφος Μαρία μια φωτό θα μας βοηθούσε πολύ.
 
Δεν ξερω αν εχετε ακουστα τα sand perches δεν ξερω πως λεγονται στα ελληνικα δλδ αν υπαρχει μια λεξη συγκεκριμενη αλλα μεταφραζονται ως κλαδια απο αμμο η τσιμεντο. Ο ρολος τους ειναι αυτος ακριβως που απαιτειται στην περιπτωση δλδ για να ακονιζονται τα νυχια και το ραμφος και να κρατουνται στο καταλληλο μηκος και σχημα. Εγω βρηκα τετοια στα καταστηματα Ζωοφιλια. Δεν ειπα το ονομα για διαφημιση απλα σε περιπτωση που καποιος δυσκολευτει να τα βρει να ξερει που να ψαξει... Ενα ειναι αρκετο αλλα και σχεδον απαραιτητο σε καθε κλουβι καθως και ενα απο φυσικο ξυλο. Ειναι καλο να υπαρχει ποικιλια στις πατηθρες και για μασαζ και γυμναστικη των ποδιων των πουλιων αλλα και για να μην κουραζονται οταν πατανε συνεχεια σε κλαδια ολοιδια με ιδιο σχημα.

οριστε και μια φωτο απο ενα sand perch... Δ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Μαρία, στα λούγαρα & τις καρδερίνες ότι & να τους βάλεις η μύτη θα μεγαλώσει.
Στα κλουβιά μου έχω πατήθρες από κρανιά (πολύ σκληρό ξύλο), σουπιοκόκκαλα, ποταμίσιες πέτρες & πάλι συμβαίνει το ίδιο.
Μη φοβάσαι ότι (τώρα) το λούγαρό σου δεν μπορεί να φάει, αλλά θα πρέπει κάποιος να του περιποιηθεί το ράμφος ώστε να μη αρχίσει να "σταυρώνει", δεξιά-αριστερά.
Αν συμβεί αυτό, παίρνει αυτό το καλούπι & μετά η κατάσταση δυσκολέυει.
 
Back
Top