Εξωτικά Μάινα - Hill Myna (Gracula religiosa)

Η μάινα ήταν κατά το παρελθόν από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πτηνά, λόγω της ικανότητά τους να αναπαράγουν ήχους και να μιμούνται την την ανθρώπινη ομιλία.

Μάινα, το πουλί μίμος​

Μάινα

Η μάινα είναι ένα πουλί που προέρχεται αλλά και συναντάται ευρύτατα στην Ινδία, στο Νεπάλ, την Κεϋλάνη, την Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, σε μεγάλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Μαλαισία, την Νότια Κίνα, την Ιαπωνία αλλά και σε περιοχές των ΗΠΑ.

Ο φυσικός βιότοπος της Μάινας είναι τα υγρά καταπράσινα δάση φυλλοβόλων, οι αραιές καλλιεργούμενες εκτάσεις ή ακόμα και στην ζούγκλα. Γενικά προτιμούν τις περιοχές με υψηλή υγρασία και συχνές βροχοπτώσεις. Στην Αμερική συναντάται σε αστικούς κήπους και σε πάρκα σε περιοχές όπως το Μαϊάμι, η Φλώριδα, η Χαβάη και αλλού.

Περιγραφή​

Η Μάινα είναι ένα ιδιαίτερα θορυβώδες πουλί που το μέγεθός του δεν ξεπερνάει τα 30 εκατοστά. Το φτέρωμά της είναι γυαλιστερό μαύρο με μωβ αποχρώσεις σε λαιμό και κεφάλι. Ξεχωρίζει από το έντονο πορτοκαλοκόκκινο ράμφος της, τα κίτρινα δυνατά πόδια της, καθώς για τους έντονους κίτρινους σάρκινους λοβούς στα μάγουλα, κάτω από τα μάτια και πίσω από το κεφάλι.

Γενικά η Μάινα έχει κοντή ουρά και μακριές φτερούγες, που δίνουν την εικόνα ενός στιβαρού πουλιού. Κατά το πέταγμα είναι εμφανής μια λευκή ρίγα στην φτερούγα. Τα δύο φύλλα δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ τους.

Και τα δύο γένη παρουσιάζουν μια ποικιλία ήχων, κλήσεων, σφυριγμάτων και μελωδικών κελαηδημάτων κατά προτίμηση την αυγή ή το σούρουπο. Η ικανότητά τους να μαθαίνουν να αναπαράγουν ακόμα και την ανθρώπινη ομιλία με εκπληκτική ακρίβεια και σαφήνεια σε βαθμό που ξεπερνούν και κάποια είδη παπαγάλων, καθιστούν τη Μάινα ως περιζήτητο είδος, σε σημείο που οι ιθαγενείς εκτρέφουν και αναπαράγουν τα πουλιά αυτά και τα πουλούν ως κατοικίδια.

Πολύ συχνά οι ντόπιοι κατασκευάζουν τεχνητές φωλιές προσελκύοντας τις Μάινες να αναπαραχθούν εκεί με σκοπό να πάρουν στη συνέχεια τους νεοσσούς προετοιμάζοντάς τα για το εμπόριο πουλιών συντροφιάς.

Αναπαραγωγή​

Οι Μάινες είναι μονογαμικά πουλιά, που κατά την περίοδο της αναπαραγωγής ζούνε σε μικρά κοπάδια, χωρίς να επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά για την εδαφική κατάκτηση της περιοχής τους. Επιλέγουν μέρη με αραιή βλάστηση και κατασκευάζουν την φωλιά τους σε τρύπες δέντρων χρησιμοποιώντας κλαδάκια, φύλλα, φτερά ακόμα και χαρτιά.

Ζευγάρι μάινες

Και τα δύο φύλα συμμετέχουν εξίσου στην κατασκευή της φωλιάς. Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Η θηλυκιά γεννάει από 2-4 γαλαζοπράσινα αυγά με καφετιά στίγματα και τα επωάζει για 17-18 ημέρες. Το ζευγάρι συμμετέχει εξ ίσου στο μεγάλωμα των νεοσσών.

Οι εκκολαπτόμενοι νεοσσοί σχεδόν σε ένα μήνα εγκαταλείπουν την φωλιά και το ζευγάρι ετοιμάζεται για την επόμενη γέννα. Κατά την αναπαραγωγική φάση το ζευγάρι καταφέρνει να μεγαλώσει 2-3 γενιές πουλιών.

Διατροφή​

Η διατροφή τους αποτελείται από νέκταρ φρούτων, έντομα που βρίσκουν πάνω στα δέντρα καθώς και ιπτάμενους τερμίτες, σαύρες, σπόρους, μικρούς καρπούς από διάφορα δέντρα και θάμνους, καθώς και φρούτα. Λατρεύουν τα μούρα και τα σύκα.

Η αυξημένη ζήτησή της έχει συντελέσει στην μείωση του είδους με αποτέλεσμα η διακίνησή του μέσω να εμπορίου να θεωρείται παράνομη.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Gracula religiosa
Ελληνική ονομασία: Μάινα
Αγγλική ονομασία: Common hill myna, Mynah, Hill myna
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Στουρνίδες (Sturnidae)
Γένος: Gracula
Είδος: G. religiosa

Υποείδη​

G. r. andamanensis – Νησιά Ανταμάν.
G. r. batuensis – Μπατού και νησιά Mentawai.
G. r. halibrecta – Νησιά Νικομπάρ.
G. r. intermedia – ΒΔ Ινδοκίνα, ΒΑ Ινδία και νότια Κίνα
G. r. palawanensis – Παλαουάν Φιλιππίνες
G. r. peninsularis – Κεντρική Ινδία
G. r. religiosa – Νήσοι Μεγάλες Σούνδες (εκτός του Σουλαουέζι) και Peninsular Μαλαισία
G. r. venerata – Δυτικές Μικρές Σούνδες Νήσοι

Άλλα είδη της οικογένειας των στουρνίδων​

Αγιοπούλι (Pastor roseus)
Ψαρόνι (Sturnus vulgaris)
 
Γεια σας παιδιά. Θέλω να πάρω μια μάινα αλλά έχω κολλήσει σε μια λεπτομέρεια. Ένας φίλος μου λέει ότι η μάινα πετάει τα κόπρανά της έξω από το κλουβί, μέχρι και περίπου δυο μέτρα μακριά. Ισχύει αυτό;
 
Έχεις βρει Μάϊνα; Γιατί δεν πολυκυκλοφορούν στο εμπόριο τελευταία.

Είναι λίγο βρώμικα πουλιά αλλά όχι αυτές οι υπερβολές. Και δεν πετάνε τις κουτσουλιές τους αλλά κυρίως σκορπίζουν τροφή γύρω από το κλουβί.

Είναι υπέροχα πτηνά και από τους καλύτερους ομιλητές. Χρειάζονται μεγάλο κλουβί με μεγαλύτερη διάσταση το μήκος, γιατί έχουν ένα ιδιόρρυθμο νευρικό πέταγμα πέρα-δώθε.

Αν βρεις να πάρεις ασυζητητί.
 
Νομίζω ότι δεν επιτρέπεται η εισαγωγή των πουλιών στην Ευρώπη, εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια. Δεν απαγορεύεται το εμπόριο εντός της Ευρώπης, αλλά επειδή η εκτροφή της δεν έφτανε για να καλύψει τις ανάγκες και να αναπτυχθεί, δεν υπάρχει πλέον σχεδόν τίποτα προς πώληση.

Οι Μάινες είναι καταπληκτικά πουλιά αλλά δεν είναι παιχνίδια. Όσο εντυπωσιακές κι αν φαίνονται λόγω των ιδιοτήτων, των χαρακτηριστικά και για πολλούς της εμφάνισης της, είναι δύσκολα πουλιά στη φροντίδα τους.

Εκτός από τον εξοπλισμό που αναφέρει η Μαρία, πρέπει να ξέρει κανείς ότι ορισμένες φορές φωνάζουν πάρα πολύ, χρειάζονται ειδική διατροφή που περιλαμβάνει έντομα και φρούτα, κάτι που κάνει τις κουτσουλιές της υδαρές με άσχημη οσμή. Εξού και η φήμη ότι είναι βρώμικα πουλιά.

Ακόμη και αν κάποιος έχει τη δυνατότητα, προτείνω να μην ασχοληθεί αν δεν έχει σχετική εμπειρία ή αν δεν σκοπεύει να αφοσιωθεί στη φροντίδα της.
 
Έχεις βρει Μάϊνα; Γιατί δεν πολυκυκλοφορούν στο εμπόριο τελευταία.
Ναι Μαρία έχω βρει μια μάινα στην από Κομοτηνή και έχει 700 ευρώ. Γνωρίζω τι χρειάζεται η μάινα και στη διατροφή αλλά δεν ήξερα αυτήν την λεπτομέρεια. Δηλαδή για να καταλάβω, δεν πετάει τα κόπρανα έξω από το κλουβί αλλά την τροφή τις;
 
δεν πετάει τα κόπρανα έξω από το κλουβί αλλά την τροφή της;
Εάν δεν είσαι τακτικός στην καθαριότητα της ή αν είσαι αμελής στη φροντίδα της, τότε το κλουβί της βρωμάει. Ειδικά το καλοκαίρι, δεν μπορείς να καθίσεις κοντά της.

Το ότι πετάει τις κουτσουλιές έξω από το κλουβί δεν είναι εντελώς μύθος. Οι Μάινες είναι πανέξυπνα πουλιά και όταν βλέπουν ότι κοντεύει να τις πνίξει το σκατό, τότε προσπαθούν να εκτόξευσουν την κουτσουλιά εκτός, αλλά όπως καταλαβαίνεις, αυτό συμβαίνει ως αντίδραση επιβίωσης και όχι επειδή είναι βρωμιάρες. Ένας βρωμιάρης ιδιοκτήτης τέτοιου πουλιού όμως, μπορεί να την οδηγήσει σε μια αυτή τη συμπεριφορά.

Εάν το πουλί που έχεις βρει κάνει κάτι τέτοιο, τότε δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αλλάξει. Έχε και αυτό υπόψη, πριν καταλήξεις στην επιλογή σου.
 
έχω βρει μια μάινα στην από Κομοτηνή και έχει 700 ευρώ
Γνωρίζεις ηλικία; Αν είναι μικρή και παίρνοντας σοβαρά υπ' όψιν σου όσα σου είπε ο Σταύρος, εφόσον την θέλεις, να την πάρεις.

Είχα κάποτε αλλά προ-petbirds, καθολικά άσχετη, σε επαγγελματικό χώρο, φουλ στο τσιγάρο, την έχασα από αιφνίδιο θάνατο. Ούτε συμπτώματα μου παρουσίασε ούτε τίποτα. Ξαφνικά.

Δες αν φοράει δαχτυλίδι ή βεβαιώσου κάπως στα σίγουρα για την ηλικία της.
 
Όσο περισσότερο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στα πουλιά, τόσο αυξάνεται και η βρωμιά απ' τα περιττώματα. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το αν είναι σποροφάγα ή εντομοφρουτοφάγα. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν οι επίδοξοι ιδιοκτήτες,να είναι προετοιμασμένοι και να έχουν υπομονή, διαφορετικά θα οδηγηθούν σε απόγνωση.
Τα πουλιά με τη λιγότερη βρωμιά περιττωμάτων, είναι τα zebra finch και τα καναρίνια Μοζαμβίκης. Ειδικά τα δεύτερα έχουν πολύ μικρές απαιτήσεις σε διατροφή και χώρους που σε συνδυασμό με την καλή φωνή είναι ασυναγώνιστα ως ωδικά πτηνά μολυβιού!
Απ' τα παπαγαλάκια,τα budgie είναι αυτά με τις πιο καλοσχηματισμένες κουτσουλιές και με την λιγότερη βρωμιά. Από εκεί και πέρα, όσο προχωράμε σε μεγαλύτερα είδη ,τόσο τα πράγματα δυσκολεύουν με τα περιττώματα.
Όταν κάποτε από budgie πέρασα σε lovebirds , έπαθα σοκ που δεν το ξεπέρασα ποτέ. Ειδικά όταν η θηλυκιά σηκώνεται απ' τη φωλιά,δεν θέλω να το σκέπτομαι τι βγάζει...
Μάινα δεν είχα ποτέ, αλλά λόγω μεγέθους και διατροφής,δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος με τις ακαθαρσίες..
 
@Evagelos Malamis , ενδιαφέροντα όσα γράφεις.
τα καναρίνια Μοζαμβίκης. Ειδικά τα δεύτερα έχουν πολύ μικρές απαιτήσεις σε διατροφή και χώρους που σε συνδυασμό με την καλή φωνή είναι ασυναγώνιστα ως ωδικά πτηνά μολυβιού!
μολυβιού; τι εννοείς;
(Θα έλεγα να ανοίξεις ένα θέμα στο αντίστοιχο πεδίο του φόρουμ και να μας παρουσιάσεις τα πτηνά που φροντίζεις. Έχω την αίσθηση ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον το Θέμα αυτό)
 
Έζησα 6 μήνες στη Σαουδική Αραβία λόγω εργασίας. Στο ξενοδοχείο που έμεινα υπήρχαν εκατοντάδες μαινες.
Έπιναν νερό πισινας και ότι τα ταιζαμε εμείς από αποφάγια.
Δε μπορω να φανταστώ ότι υπήρχε και πολυ τροφή από θέμα σκουληκιών σε αυτό το μέρος.
2 πράγματα μου έκαναν εντύπωση. Το ποσο προστατευτικά πλάσματα είναι στο θέμα της φωλιάς(από Μάιο μέχρι μέσα Ιουλίου από 2 σημεία του ξενοδοχειου δεν περνουσε κανεις γιατί έκαναν επιθετικές βουτες σε απόσταση μισου μέτρου από το κεφαλι σου) και το ποσο δυνατή και τσιριχτή φωνή έχουν.
Όσο ωραίες φωνες να μιμηθεί αυτή η τσιρίδα δεν ξέρω ποσο μπορεί να γίνει ανεκτή.
Αδυνατώ να σκεφτω ότι αυτό το πλασμα θα γινει αποδεκτό από τη γειτονιά σας(καλά για τη γυναίκα σας ξεκάθαρα όχι).
 
Η γειτονιά είναι το λιγότερο. Υπάρχουν κι άλλα είδη πουλιών με διαπεραστική φωνή. Κάποιον που έχει ευαισθησία στο θόρυβο, ένα ζευγαράκι lovebirds ή cockatiels μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να τον στείλει στο ψυχιατρείο. Εξάλλου η μάινα είναι ίσως ο καλύτερος μίμος του ζωικού βασιλείου. Για φανταστείτε ένα τέτοιο πουλί, αντί για λέξεις και φράσεις,να μιμείται επιλεγμένες νότες αηδονιού και άλλων ωδικών πτηνών. Εγώ θα έλεγα πως το αποτέλεσμα θα ήταν εντυπωσιακά ευχάριστο.
Όπως και να έχει,τα συνειδητοποιημένα άτομα που πραγματικά ξέρουν τι θέλουν,αν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε απόκτηση μάινας ,θα μεριμνήσουν να ενημερωθούν και θα βρουν εκ των προτέρων λύσεις για τα όποια προβλήματα. Τίποτα δεν θα τους σταματήσει! Αυτοί που απερίσκεπτα θα προβούν σε μια τέτοια αγορά...ηθελέστα και παθέστα. Μόνο που σ' αυτή την περίπτωση θα την "πληρώσει" και το πουλί,που δεν φταίει σε τίποτα.
Αυτό για τα συνειδητοποιημένα άτομα δεν αφορά μόνο τις μάινες, αλλά όλα τα είδη πουλιών και όχι μόνο. Αυτός που παίρνει ένα καναρινάκι,το βάζει σ' ένα κλουβί 30×40, το ξεχνάει στο μπαλκόνι και του αλλάζει κάθε πρωί ή βράδυ νερό και τροφή,δεν μπορεί να έχει ήσυχη τη συνείδηση τού, ότι φροντίζει σωστά ένα πουλί. Αυτό δεν είναι φιλοζωία, αλλά βασανισμός ζώου. Το κάθε πουλί εκτός των άλλων, έχει ανάγκη και από συντροφιά. Θα πρέπει να του μιλάει,να παίζει,να ασχολείται μαζί του αρκετές ώρες κάθε μέρα, διαφορετικά θα πρέπει να του πάρει παρέα. Αν δεν κάνει τίποτα απ' τα δύο, δεν μπορεί να θεωρείται πολιτισμένος άνθρωπος.
 
Στην γειτονιά μου όταν ήμουν παιδί υπήρχε μάινα σε μπαλκόνι. Όπου κ να πηγαίναμε, φροντιστήριο, σούπερ μάρκετ, κλπ από κει περνούσαμε για να την κάνουμε χάζι. Μιμοταν την σπιτονοικοκυρά της αλλά κ τις γάτες κ τους σκύλους. Μου είχε κάνει εντύπωση πόσο καταπληκτική μίμος ήταν αλλά κ η αντίθεση με την εξωτερική της εμφάνιση που στα παιδικά μου μάτια έμοιαζε με κοράκι. Δυστυχως δεν ήταν σε μεγάλο κλουβί. Ήταν ένα υπέροχο πλάσμα που σε μάγευε. Δεν έχω δει να τις εκτρέφουν κ μάλλον δεν θα επιτρέπεται.
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
Νομίζω ότι δεν επιτρέπεται η εισαγωγή των πουλιών στην Ευρώπη, εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια. Δεν απαγορεύεται το εμπόριο εντός της Ευρώπης, αλλά επειδή η εκτροφή της δεν έφτανε για να καλύψει τις ανάγκες και να αναπτυχθεί, δεν υπάρχει πλέον σχεδόν τίποτα προς πώληση.
Οντως απο αυτα που εψαξα και εγω λογω της κουβεντας ισχυει αυτο που ανεφερε ο @Stavros το 2017

και βρηκα και αυτο απο CITES με στοιχεια εξαγωγων που εμπεριεχουν και τα πιασμενα απο την φυση και τα νουμερα ειναι εντυπωσιακα
1683013600098.webp

https://cites.org/sites/default/files/eng/com/ac/22/E22-10-2-A3.pdf η πηγη

Ειναι μονογαμικα πουλια και ειναι απαιτητικα απο οτι διαβαζω στην διαχειρηση διατηρηση και πιστευω ολη την καλη διαθεση να εχεις να δοκιμασεις αναπαραγωγη αφενος δεν μπορεις να βρεις μαλλον και θα ηταν πολυ δυσκολο να τα καταφερεις . Σαν ιδιωτης μαλλον αδυνατο .
 
Δυστυχως δεν ήταν σε μεγάλο κλουβί.
Το μικρό κλουβί επιβάλλεται,για να μπορέσει το πουλί να εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία, να κοινωνικοποιηθεί,να εκπαιδευτεί και να παρουσιαστεί. Παράλληλα όμως,ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει προνοήσει, ώστε να υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος (δωμάτιο), όπου με ασφάλεια η μάινα θα μπορεί να ανοίξει τα φτερά της για κάποιες ώρες ή και ολόκληρες μέρες,και αυτό είναι το πιο σωστό. Κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουν οι εκτροφείς ωδικών καναρινιών.
 
Back
Top