Ασθένειες Μάτι καναρινιού έχει πρηστεί όσο ένας αρακάς

Μαρία123

PB New Member
Εγγραφή
18 Μαρ 2014
Μηνύματα
3
Το μάτι καναρινιού (ο βολβός) έχει πρηστεί όσο ένας αρακάς. Τα βλέφαρα τέντωσαν τόσο πολύ που έγιναν διάφανα και οι βλεφαρίδες καρφώθηκαν μέσα στο μάτι, τις οποίες και προσπάθησε ο πατέρας μου με κάποιο τρόπο (δεν θέλω να ξέρω πως) και τις έβγαλε.

Το πρωί του έβαλε 2 σταγόνες MAXIDEX κολλύριο και όταν του ξεκάρφωσε τις βλεφαρίδες του έβαλε άλλη μια μέσα στο βλέφαρο. Δεν το έχω δει από κοντά ώστε να έχω εικόνα. Αντιλαμβάνομαι πως θα βοήθαγε ιδιαίτερα κάποιο φωτογραφικό υλικό, μου είναι όμως αδύνατο αυτή τη στιγμή γιατί είμαι με γρίπη και δεν μπορώ να πάω σπίτι του ώστε να τραβήξω φωτογραφία.

Το καναρίνι ανήκει στον πατέρα μου, εγώ είμαι άσχετη εντελώς. Είναι καναρίνι κίτρινο, αρσενικό, είναι 3 - 4 χρονών, ζει μόνιμα σε εσωτερικό χώρο, δίπλα σε παράθυρο, είναι μόνο του σε ένα κλασικό κλουβί.

Το ταΐζει κανναβούρι, και ένα άλλο μείγμα σπόρων με κεχρί, κελαϊδίνη και βιταμίνες (όλα χύμα) και ψωμί. Αυγό του δίνει μια στις τόσες, μήλο και μαρούλι έχει καιρό. Η αναπνοή του είναι φυσιολογική, με μια εξαίρεση χθες που ''χτύπαγε'' το ράμφος του χωρίς να τσιμπάει κάτι.

Η στάση σώματος κανονική, κουτσουλιές φυσιολογικές όπως επίσης μύτη και πόδια. Μέχρι χθες βράδυ κελαηδούσε και όλα καλά, σήμερα δεν κελαηδάει και όταν πηγαίνει κοντά τιτιβίζει και πηδάει απ το ένα πλαστικό στο άλλο.

Τα φώτα σας Κύριοι... Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 
Γειά σου Μαρία. Θα βοηθούσε πολύ μια φωτο αλλά αφού είναι δύσκολο.. Πρέπει να είναι ευλογιά αυτό που έχει το πουλάκι σας. Θα βοηθούσε πολύ πλύσιμο με φυσιολογικό ορό και χαμομήλι για αρχή αλλά η θεραπεία (αν είναι ευλογιά) γίνεται με κολλύριο τομπρέξ 1 σταγόνα 3 φορές την μέρα για 4 μέρες. Επίσης μην δίνετε χύμα τροφές και έτοιμες βιταμίνες γενικότερα, θα βρείς σχετικά άρθρα στην διατροφή καναρινιών και θα καταλάβεις του λόγους.
 
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση κατ' αρχάς! Μόλις νιώσω λίγο καλύτερα θα έχουμε και φωτογραφικό υλικό! Από μια ματιά που έριξα το κολλύριο δεν πρέπει να έχει κορτιζόνη ή σε αυτή την περίπτωση συνίσταται; Είναι μεταδοτική στον άνθρωπο αυτή η ασθένεια;
 
Να είσαι καλά. Το τομπρέξ χωρίς κορτιζόνη πρέπει να του βάλεις, ξέχασα να στο πώ πρίν. Όχι δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο αλλά μεταδίδεται από πουλί σε πουλί (νομίζω είπες έχετε μόνο 1)
 
Μαρια αν ειναι ευλογια (δεν το νομιζω) δεν ειναι κολλητικη. Πιστευω ειναι αποτελεσμα χτυπηματος ή τραυματισμου απο καποιο θηρευτη ή μια αρκετα υπουλη λοιμωξη, αλλα η φωτο θα βοηθουσε οταν θα ειναι εφικτο και αν δεν ειναι αργα, να καταλαβουμε καλυτερα. Ειναι δεδομενο οτι αν ειστε σε περιοχη που υπαρχει εστω και κτηνιατρος αν οχι πτηνιατρος, πρεπει αμεσα να παει, για να δει την κατασταση απο κοντα.

Το maditex ειναι κορτιζονουχο (δεξαμεθαζονη) και ισως αν υπηρχε εντονη φλεγμονη, να ηταν αναγκαιο, αλλα ειναι αναγκαια σιγουρα και αντιβιοτικη αγωγη με αλοιφη tobrex απο φαρμακειο που σου ειπε ο Αχιλλεας. Για τον αν χρειαζεται και χορηγηση φαρμακου στο νερο, χωρις φωτο δεν ειναι πρεπον να συστησουμε και ο γιατρος ειναι ο καταλληλοτερος αν ειναι εφικτο να αποφασισει. Θα καθαριζει με χαμομηλονερο και θα βαζει μετα αλοιφη (δυο φορες την ημερα).

Το ιδιο και το maditex και αν ξεπρηστει θα μειωσει το maditex σε μια φορα για δυο μερες και μετα καθολου. Οχι αποτομη διακοπη. Οι φλεγμονες στα ματια μπορει να εχουν και αλλες αιτιες. Δες εδω:

Καναρίνια με φλεγμονή στο μάτι -> Πιθανές αιτίες

Είναι συχνή ανάμεσα σε χομπίστες και εκτροφείς, η αναφορά εμφάνισης μικρού ερεθισμού στο μάτι των πουλιών, που συνοδεύεται είτε από διόγκωση της γύρω περιοχής, είτε από εμφάνιση ογκιδίου εσωτερικά ή εξωτερικά του δέρματος, είτε από δακρύρροια, είτε απο πτώση του φτερώματος γύρω από το μάτι, είτε συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα.

Κατά καιρούς έχουν γίνει αναφορές είτε για απλές επιμολύνσεις από κάποιο μικρόβιο λόγω τριβής του κεφαλιού σε λερωμένες πατήθρες, είτε για ύπαρξη τριχομονάδων, είτε για πρόβλημα ορνίθωσης, είτε ακόμη και για μυκόπλασμα.

Με δεδομένο ότι στον τόπο μας και ειδικά για μικρά ή λίγα πουλάκια, δύσκολα οδηγούμαστε στην συμβουλή κτηνιάτρου ή και να το κάνουμε δεν βρίσκουμε πάντοτε έμπειρους στα πουλάκια αυτά, είναι συχνότατη κατάληξη, η προσπάθεια από τους ιδίους τους κάτοχους των πτηνών, ρισκάροντας την χορήγηση του ενός ή του άλλου φάρμακου, να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα μόνοι τους.

Έχουν υπάρξει πράγματι περιπτώσεις ίασης, αλλά το πιθανότερο ήταν να αποτελούσαν περιπτώσεις μικροβιακών λοιμώξεων που ανιχνεύτηκαν σε αρχικό στάδιο, ενώ συγχρόνως δεν προερχόταν από δύσκολα στελέχη μικρόβιων. Μέσω του ποστ αυτού θα γίνει προσπάθεια μέσα από την παράθεση των πιθανών περιπτώσεων και ανάλογα με τις όποιες διαφοροποιήσεις στη συμπτωματολογία της κάθε μιας, να διερευνηθούν μύθοι και αλήθειες, ώστε η αντιμετώπιση να μην γίνεται σε λάθος δρόμο.

Όταν πρωτοεμφανιστεί ένας ερεθισμός στο μάτι που συνήθως συνοδευτεί από μικρή απώλεια πτερώματος περιφερειακά, η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε είναι πρώτα με τεχνητά δάκρυα (αμπούλες με σταγόνες που κυκλοφορούν στα φαρμακεία )και μετά με αφέψημα χαμομηλιού να καθαρίσουμε την περιοχή αλλά και να εκμεταλλευτούμε την αντιφλεγμονώδη αλλά και ήπια αντιβακτηριδιακή δράση του χαμομηλιού.

Μια περίπτωση που ίσως βοηθηθεί από αυτό, είναι και η φραγή του αδένα των δακρύων για άγνωστο λόγο, που ίσως διορθωθεί. Όταν το οίδημα δεν δείχνει να υποχωρεί τότε η χρήση τοπικής αντιβιοτικής οφθαλμικής αλοιφής ή σταγόνων, όπωςtobrex, tobradex, garamat, politrim ίσως βοηθήσει.

Αν το πρόβλημα προέρχεται από κάποια λοίμωξη και δεν είναι πχ φραγή του αδένα (για αυτό και η παρακολούθηση από γιατρό πάντα πρέπει να είναι η προτεινόμενη λύση ώστε να μην παρασυρόμαστε σε παρερμηνείες συμπτωμάτων) η χρήση τοπικής αντιβίωσης θα βοηθήσει, ακόμα και αν το πρόβλημα έχει ως αρχική αίτια κάτι άλλο αφού σχεδόν πάντα, λόγω φαγούρας από την αιτία και τριβής του ματιού στις πατήθρες, ακολουθεί και δευτερογενής μικροβιακή λοίμωξη,είτε αυτή είναι σταφυλοκοκκική, είτε από κάποιο e coliόπως διαβάζουμε και διακρίνουμε σε κατατοπιστικότατες φωτό στο σύνδεσμο που ακόλουθη και περιγράφει λοίμωξη από τέτοιο μικρόβιο στον οφθαλμικό χώρο σε κότες healthybirds.ca/Factsheets/Disease/Ecoli.pdf

Εκεί θα δούμε ξεκάθαρα, πως το μικρόβιο μπορεί να δημιουργήσει κάτω από το δέρμα μια κίτρινη μάζα που εξωτερικά φαίνεται σαν μια εσωτερική διόγκωση της περιοχής του οφθαλμού σαν να υπάρχει πύον. Είναι εμφανισιακά σαφώς διαφορετική περίπτωση από εξωτερικά ογκίδια που προέρχονται από προσβολή του ίου της ξηρής ευλογιάς.

Στην περίπτωση της ξηρής ευλογιάς η χρήση τοπικής αντιβίωσης είναι αναγκαία μόνο αν το ογκίδιο σπάσει και μολυνθεί ή αν υπάρχει δακρύρροια από το μάτι λόγω δευτερογενούς λοίμωξης από την τριβή σε λερωμένη πατήθρα.

Στην περίπτωση της εσωτερικής διόγκωσης όμως είναι αναγκαία η χρήση τοπικής ή ακόμα και αντιβίωσης μέσω νερού ή απευθείας στο στόμα του πουλιού, ώστε να χτυπηθεί το πιθανό μικρόβιο που μπορεί ήδη να έχει επεκταθεί και πέρα από το μάτι.

H επιλογή της εσωτερικής αντιβίωσης δεν είναι κάτι που εύκολα και σωστά μπορεί να κάνει ένας απλός χομπίστας, γιατί ενώ πχ για περίπτωση σταφυλοκοκκικής ή ecoli λοίμωξης, μια καλή τετρακυκλίνη πχ η δοξυκυκλίνη δεν είναι ότι καλύτερο, στην περίπτωση δευτερογενής μικροβιακής λοίμωξης από αυτά τα μικρόβια σε ασθένεια αναπνευστική όπως η ορνίθωση και το μυκόπλασμα είναι πιο εξειδικευμένη από άλλες και μόνο χρήση κινολονών ίσως καλύπτει και τα δυο.

Όμως οι κινολόνες είναι μια κατηγορία αντιβιώσεων που αποτελούν τα έσχατα όπλα και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε χωρίς σοβαρό λόγο. Κάτι που είναι δυνατό, με τυχόν επίσκεψη μας σε γιατρό και πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και αντιβιογραμμάτων που θα επέτρεπαν λύση και με πιο ήπια σκευάσματα ίσως!

Ας δούμε επί τη ευκαιρία της προηγούμενης αναφοράς και την περίπτωση δευτερογενούς λοίμωξης του οφθαλμού, σαν αποτέλεσμα της ύπαρξης ασθενείας του αναπνευστικού. Οι πιο γνωστές (σαν άκουσμα) στο διαδικτυακό χώρο των φόρουμ των πτηνών είναι το μυκόπλασμα και η ορνίθωση.

Συνήθως μέχρι τώρα στο άκουσμα της φλεγμονής στον περιοφθαλμικό χώρο, υπήρχε στις απαντήσεις - γνώμες μελών πάντοτε μια τέτοια αναφορά. Συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο τόσο συχνά; Για να είναι η εμφάνιση φλεγμονής σε κάποιο πουλάκι, αποτέλεσμα ή ένδειξη μιας τέτοιας λοίμωξης, σχεδόν πάντα πρέπει να υπάρχει παράλληλη ύπαρξη και άλλων συμπτωμάτων που οδηγούν σε υποψίες για αναπνευστική λοίμωξη πχ δύσπνοια, κούνημα της ουράς πάνω κάτω στο ρυθμό της αναπνοής, ρινικές εκκρίσεις κλπ. Μια απλή φλεγμονή στο μάτι δεν έχει απαραίτητα σχέση.

Ακόμα και σε αναπνευστική λοίμωξη, η φλεγμονή στο μάτι δημιουργείται για παρόμοιους λόγους όπως και όταν είμαστε κρυωμένοι νοιώθουμε και εμείς σχετικό ερεθισμό λόγω του συναχιού. Με λίγα λόγια στον οργανισμό των πουλιών σε περίπτωση ορνίθωσης με ερεθισμένο μάτι υπάρχει όχι μονό τα χλαμύδια που την προκαλούν αλλά και κάποιο άλλο μικρόβιο που έχει ερεθίσει το μάτι του.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση που το πουλί νοσεί από μυκοπλασμωση αλλά παράλληλα έχει και λοίμωξη οφθαλμική δευτερογενούς αίτιας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η βασική νόσος πρέπει να χτυπηθεί για την μεν ορνίθωση με αντιβιοτικά όπως η ενροφλοξασίνη ή κάποια τετρακυκλίνη με ισχυρότερη και νεότερη από αυτές την δοξυκυκλίνη, για το δε μυκοπλασμα με ενροφλοξασίνη, τυλοσίνη ή συνδυασμός της με κάποια τετρακυκλίνη καθώς και με χρήση ερυθρομυκίνης.

Οι αναφορές αυτές είναι προϊόν συμπερασμάτων μου από μελέτη κτηνιατρικών σελίδων του διαδικτύου και δεν αποτελούν σύσταση που σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν υπάρχει σαφής υπόνοια για τέτοιες νόσους, η σωστή κίνηση είναι να προστρέξουμε σε κάποιο κτηνίατρο, αν θέλουμε να αντιμετωπιστούν σωστά και με το κατάλληλο φάρμακο που θα διαπιστωθεί μέσα από εξετάσεις ότι τελικά έχει δραστικότητα στο συγκεκριμένο στέλεχος του εκάστου μικροβίου!

Φτάνοντας προς το τέλος της αναζήτησης πιθανών αιτιών για μια φλεγμονή που μπορεί να παρατηρηθεί στο μάτι ενός καναρινιού, ας εξετάσουμε την περίπτωση παρασιτικής προσβολής από Τριχομονάδα. Το παράσιτο αυτό δεν αποτελεί συχνή περίπτωση στο είδος των καναρινιών αλλά προσβάλλει συνήθως κάποια αλλά είδη με πιο συχνό το περιστέρι.

Αν η εκτροφή δεν έχει επαφές με περιστέρια ή δεκαοχτούρες άμεσα, η πιθανότητα ύπαρξης τριχομονάδων είναι πολύ μικρή. Εκτός αυτής της παραμέτρου, οι τριχομονάδες συνήθως δίνουν και άλλα συμπτώματα όπως ύπαρξη κηρωδών σωμάτων στο βάθος του στόματος του πουλιού (που δεν πρέπει να συγχέονται με candida μύκητες ή σύμπτωμα αβιταμίνωσης στη βιτ. Α που δίνουν λευκοκίτρινες "επιφάνειες" στην ιδία περιοχή).

Αν όμως τα ευρήματα αλλά και οι συνθήκες εκτροφής καθιστούν την περίπτωση αυτή πιθανή, η αγωγή εναντίον τους πρέπει να είναι άμεση με χρήση φαρμάκων μετρονιδαζόλης (flagyl) ή διμετρονιδαζόλης (chevicock) και πρέπει να είναι η προτεραιότητα σαν φάρμακο εσωτερικής χρήσης σε σχέση με χορήγηση εσωτερικής αντιβίωσης για την αντιμετώπιση πιθανής δευτερογενούς επιμόλυνσης από μικρόβιο.

Πηγή: Καναρίνια με φλεγμονή στο μάτι -> Πιθανές αιτίες | jk21birds.wordpress.com/2011/09/18/kαναρίνια-με-φλεγμονή-στο-μάτι-πιθανέ/
 
Δημήτρη επίθεση από θηρευτή δεν νομίζω να είναι γιατί η Μαρία ανέφερε νωρίτερα ότι το πουλάκι ζεί μόνιμα σε εσωτερικό χώρο. Πάντως καλό θα είναι για αρχή πιστεύω να κάνει πλύσεις με χαμομήλι που ούτως ή άλλως καλό θα του κάνει και δεν είναι φάρμακο. Σίγουρα βέβαια θα βοηθούσε μια φωτο αλλά αφού και η Μαρία είναι άρρωστη αναμένουμε...
 
Κάθε ασθένεια στα μάτια δεν είναι απαραίτητα ευλογιά. Θα μπορούσε να είναι κάποιο πρωτοζωο, όπως π.χ. τριχομονάδα ή οποιαδήποτε άλλη βακτηριακή λοίμωξη. Δυστυχώς, τη γνωμάτευση εξ αποστάσεως και δη από ανθρώπους που δεν είναι γιατροί, δεν τη λες και υπεύθυνη στάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κτηνίατροι για πουλιά στην Ελλάδα έχουν εστω και την παραμικρή ιδέα για το περιστατικό που αναλαμβάνουν.

Εν πάση περιπτώσει Μαρία, το Τομπρεξ είναι όντως ένα σχετικά ασφαλές φάρμακο για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Μπορείς να ξεκινήσεις τους πειραματισμούς από αυτό. Διαφορετικά, μπορείς να επιλέξεις ένα γιατρό από αυτή τη λίστα και να ακολουθήσεις τις οδηγίες του. https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
 
Βρισκόμαστε Σητεια οπότε... Πτηνίατρος τι είναι αυτό;
Του μετέφερα όλες τις συμβουλές σας και αναμένουμε νεότερα.. Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια! Πριν λίγο που μιλήσαμε μου είπε οτι το βλέπει καλύτερα, σαν να έχει αρχίσει να ξεπρήζεται..
Μόλις τα καταφέρω να κατέβω γιατί 38.8 -39.9 που έλεγε μια φορά η Κωνσταντίνα δεν μ αφήνει να ρισκάρω.., θα έχετε φωτογραφία, ελπίζω όλα να πάνε κατ' ευχήν..
 
Mαρια ίσως δει το θεμα το μελος @adreas. Ειναι πατριωτης σου και σιγουρα θα βοηθησει τον πατερα σου. Ισως γνωριζει και κανενα γιατρο εκει κοντα ή τηλεφωνικα να μιλησει μαζι του.
 
Back
Top