Φροντίδα Μήπως το budgie μου δεν πρέπει να κάνει μπάνιο λόγω κρύου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Alexx
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Alexx

PB New Member
Εγγραφή
31 Δεκ 2021
Μηνύματα
163
Πόλη
Αττική
Για την μπανιέρα τι έχετε να μου πείτε; Συγκεκριμένα για το budgie, καθώς και για τις διάφορες εποχές (πχ επειδή την έχω στο κλιμακοστάσιο και η θερμοκρασία είναι ανάλογη της εξωτερικής, μήπως δεν πρέπει να κάνει μπάνιο λόγω κρύου;)
 
η θερμοκρασία είναι ανάλογη της εξωτερικής, μήπως δεν πρέπει να κάνει μπάνιο λόγω κρύου;
Δεν θα έπρεπε να είναι σε θερμοκρασία εξωτερικού χώρου τέτοια εποχή, αν δεν την σκοτώσει το κρύο άμεσα, την ταλαιπωρεί πολύ. Πρέπει να την βάλετε στον σπίτι μέσα.
 
Η θερμοκρασία είναι υψηλότερη της εξωτερικής, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ωστόσο, δεν πιστεύω πως είναι κατάλληλη για μπάνιο. Γενικότερα όμως, δεν της έχω βάλει ποτέ μπανιέρα, γι αυτό και ρωτάω, ώστε να μην το στερείται
 
Κάτω από δεκαπέντε βαθμούς είναι ακατάλληλη. Όλα τα πτηνά χρειάζονται μπάνιο τακτικά για να καθαρίζουν και να μονώνουν το πτέρωμά του, ακόμα και τον χειμώνα. Εαν κάνει κρύο, θερμαίνουμε τον χώρο, σβήνουμε την πηγή θερμότητας, βάζουμε την μπανιέρα και τα αφήνουμε να πάνε αν θέλουν. Μπορείτε να βγάλετε μια φωτογραφία του κλουβιού? Κανονικά έχει θέση για μπανιέρα.
 
IMG-0078694f52bebde641e95f5f7594f913-V.webp
Απλά σύντομα η ποτίστρα που είναι στο πάτωμα θα αντικατασταθεί από ένα μπολάκι σαν αυτό του φαγητού. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ξαναχρησιμοποιήσω αυτό το κλουβί και τα μπολάκια που είχε χρησιμοποιούνται αλλού
 
Γιατί είναι η ποτίστρα στο πάτωμα? Δεν εφαρμόζει στα κάγκελα? Τότε το κλουβί είναι ακατάλληλο για μπατζι, η απόσταση μεταξύ των ράβδων στα κάγκελα είναι επικίνδυνα μεγάλη. Κανένα παιχνίδι δεν έχει? Σουπιοκοκκαλο, πέτρα κλπ πού είναι?
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ποτίστρα στο πάτωμα όπως είπα ναί γιατί δεν εφαρμόζει. Ξεκαθάρισα μάλιστα και ότι θα αλλάξει σύντομα. Απόσταση 2cm. Είτε αυτό είτε ένα σχεδόν υποδιπλάσιο κλουβί. Τι να διάλεγα; Σουπιοκόκαλο υπάρχει αν κοιτάξετε λίγο καλύτερα, το καλύπτει ο ήλιος. Πέτρα, παιχνίδια, γι αυτό βρίσκομαι σε αυτό το φόρουμ για να μάθω τι του στερώ, και τι πρέπει να του προσφέρω ακόμα.
Συγγνώμη αλλά βρίσκω τον τόνο σας λίγο επιθετικό για κάποιον με ελάχιστη εμπειρία όσων αφορά τους παπαγάλους. Ρώτησα γενικές πληροφορίες για την μπανιέρα κι αντί να ενημερωθώ κατακρίνομαι.
 
Καθόλου επιθετικός, απλώς υπάρχουν πολύ πιο πιεστικά θέματα με το παπαγαλάκι από την μπανιέρα, και αυτό πρέπει να το γνωρίζετε. 2cm απόσταση είναι ακατάλληλη για μπάτζι, γιατί μπορεί να σφηνώσει το κεφάλι ή και το σώμα του, και μέσα στον πανικό του θα σκοτωθεί. Συμφωνώ, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε σωστές κλούβες για μπάτζι, γιαυτό και πρέπει να κάνουμε άλλα πράγματα για να ασκούνται, αλλά αυτό δεν σιορθώνεται με ένα επικίνδυνο κλουβί. Θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με το μεγαλύτερο κατάλληλο που θα βρείτε (είστε Αθττική, οπότε θα πρότεινα ένα vision large από petsupermarket, αν είναι σε έλλειψη αυτή την στιγμή θα φέρουν σύντομα) και με εκπαίδευση να έχει αρκετό χρόνο εκτός κλουβιού. Κάνω το ίδιο με τα δικά μου, μιας και δεν βρίσκω κλούβα κατάλληλη για μπάτζι.

Πόσο καιρό έχετε το πουλάκι? Αν είναι ακόμα καινούργιο στον χώρο, δύσκολο να ενδιαφερθεί για το μπάνιο, και δεν το χρειάζεται άμεσα. Το συγκεκριμένο κλουβι δεν έχει θ'εση για μπανιέρα, όπως και το vision. Παλιά , όταν τα μπάτζι μου δεν μπορούσαν να βγουν από το κλουβί, την έβαζα στο πάτωμα, ένα πιατάκι του τσαγιού με χλυαρό νερό, αργά ή γρήγορα πήγαιναν. Τώρα βάζω πάνω στο κλουβί γιατί περνούν τον καιρό τους έξω.

Σχετικά με τα υπόλοιπα, όπως ανέφερα και προηγουμένως, υπάρχει σχετικό θέμα αφιερωμένο στα μπάτζι. Αν έχετε περαιτέρω απορίες ή χρειάζεστε διευκρινίσεις, πολύ ευχαρίστως να απαντήσουμε. Χρειάζεται όμως να μας δώσετε και κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες. όπως πόσων ετών είναι το πουλάκι, πόσο καιρό το έχετε, αν το πήρατε από πετσοπ ή εκτροφέα, τι συμπεριφορές παρουσιάζει κλπ, αλλιώς τέτοια ποστ θα γίνονταν δοκίμια. Το βασικό είναι να βρείτε ασφαλές κλουβί. Αν το vision σας φαίνεται τσιμπημένο στην τιμή, μια μεγάλη ζευγαρώστρα είναι οκ για πουλάκι που περνα πολύ χρόνο εκτός κλουβιού.
 
Να σας εξηγήσω την κατάστασή μου. Το πουλάκι ανήκε σε άλλο μέλος της οικογένειας, ενώ εγώ ήμουν κατά της αγοράς του. Το έχουμε από την άνοιξη 1-2 μήνες πριν το καλοκαίρι. Για διάφορους λόγους, ξέρω μόνο ότι αγοράστηκε από πετ σοπ. Μάλιστα την λένε Τόνυ (αρσενικό) διότι ο προκάτοχος δεν γνώριζε ούτε φύλο, ούτε ηλικία. Σιγά σιγά το αγάπησα, ασχολήθηκα να εξημερωθεί και θεωρώ πως λόγω της ευκολίας να με μάθει (σε 2-3 μέρες είχε καθίσει στο χέρι μου) θα είναι 1-2 χρονών. Ο βασικός λόγος που δεν ήθελα να προστεθεί παπαγάλος στο σπίτι είναι τα υπόλοιπα ζωάκια που ήδη περνώ αρκετό χρόνο. Μάλιστα οι ελλείψεις οφείλονται κυρίως στο γεγονός πως μέχρι τότε ασχολούμουν μόνο με οικόσιτα και ξέχασα πως οι παπαγάλοι έχουν παραπάνω ανάγκες. Βέβαια, αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλω να να αλλάξω κλουβί, ότι εφόσον μέχρι τώρα τα πάει καλά με το κλουβάκι του (στο οποίο βρίσκεται 1-2 μήνες) δεν βρίσκω γιατί να ξοδευτούν κι άλλα χρήματα, τα οποία πάνε μαζί με τις ανάγκες των υπόλοιπων ζώων. Τώρα, ο χρόνος που απαιτείται για να την βγάλω έξω τόσο ώστε και να μπανιαριστεί, είναι αδύνατο να προστεθεί στο πρόγραμμα μου. Με 15λεπτα τη μέρα πόσα να κάνεις; Λόγω χρόνου κι όλας πρόκειται να πάρω κι ένα αρσενικό ώστε σε συνδυασμό με παιχνίδια που θα πάρω να της είμαι άχρηστος. Επιπλέον, ειδικά μέσα στι Χριστούγεννα που προέκυψε να έχω χρόνο, διάβασα πάρα πολύ σε αυτό το φόρουμ, και οπότε τυχόν απορίες μου είναι απότοκος είτε άρθρων που δεν πρόσεξα, είτε 《κενών》 που έχω από το διάβασμα
 
ασχολήθηκα να εξημερωθεί και θεωρώ πως λόγω της ευκολίας να με μάθει (σε 2-3 μέρες είχε καθίσει στο χέρι μου) θα είναι 1-2 χρονών
Σωστό σκεπτικό, αλλά μπορεί και να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη, έχει σχέση με τον χαρακτήρα και το παρελθόν τους. Αν έχετε φωτογραφίες ή θυμάστε από όταν το πρωτοείδατε, είχε πυρώσει όπως τώρα? Από απόσταση μοιάζει λουτίνο, έχει λευκό δακτύλιο στα μάτια, τον είχε πάντα? Αν αναπτύχθηκε πρόσφατα μόλις τον έκλεισε τον χρόνο και αν δεν έχει καθόλου ή είναι ενήλικο άλλης μετάλλαξης, συγκεκριμένα dark eyed clear, ή είναι όντως νεαρό λουτίνο, δεν ωριμάζουν όλα με τον ίδιο τρόπο.

Καταλαβαίνω το θέμα των χρημάτων, αλλά δυστυχώς το κλουβί είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν έχει νόημα να συζητήσουμε για κινδύνους διαφόρων παιχνιδιών όταν αργά ή γρήγορα θα στραγγαλιστεί στα κάγκελα. Μια ζευγαρώστρα κάνει 25Ε, αν είναι ανάγκη βάζουμε όλοι από κάτι, μπορεί ακόμα να χαρίζεται και κάποιο στο αντίστοιχο thread.

Οκ, εννοείται ότι ανάλογα με τις συνθήκες ικανοποιούμε τις ανάγκες των ζώων που φροντίζουμε με διαφορετικό τρόπο. Τα περισσότερα κλουβιά ε΄χουν ειδική θέση για την μπανιέρα, οπότε δεν είναι θέμα που πρέπει να σας ανησυχεί. Ακόμα και κάτω να βάλετε ένα πιατάκι αργά ή γρήγορα θα το βρει, η φύση θα την καθοδηγήσει.

Σωστή προσέγγιση το δεύτερο πουλάκι, ειδικά αν δεν έχει κανείς πολύ χρόνο, πρώτα όμως πρέπει να συνηθίσει τον χώρο της και εσάς. Εφόσον είναι άνετη, μπορείτε να σκεφτείτε τι πουλάκι και πώς. Κι εδώ υπάρχουν θετικά και αρνητικά ανάλογα με το φύλο, αλλά το πιο βασικό είναι να τηρήσετε καραντίνα.
 
Συγγνώμη αλλά βρίσκω τον τόνο σας λίγο επιθετικό για κάποιον με ελάχιστη εμπειρία όσων αφορά τους παπαγάλους. Ρώτησα γενικές πληροφορίες για την μπανιέρα κι αντί να ενημερωθώ κατακρίνομαι.
@Alexx δεν χρειάζεται να εξάπτεσαι. Ασφαλή συμπεράσματα για τον τόνο μπορούμε να βγάλουμε από τη φωνή. Στον γραπτό λόγο αυτό είναι δύσκολο και παρεξηγείται εύκολα. Μερικές καλοπροαίρετες θεωρώ παρατηρήσεις έγιναν για το καλό του πουλιού. Δεν σε έκρινε ούτε σε κατηγόρησε κάνεις για κάτι. 🙂
 
Κατ αρχάς να πω ότι δεν είμαι εδώ για να μαλώσω, άλλωστε γι αυτό συνεχίζεται η συζήτηση. Ίσως να υπερέβελα, αλλά μου φάνηκε λίγο έντονος ο τόνος για έναν αρχάριο σαν κι εμένα. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα αυτή τη στιγμή εκ μέρους μου όπως και να χει :)

Έχω μόνο μία φωτογραφία από μέσα Σεπτεμβρίου (έχω και πιο μετλα αν θέλετε) ενώ διαπίστωσα ότι ακριβής ημερομηνία αγοράς ήταν 7 Μαρτίου.

IMG-343c4cdf4a4ce3ff31628bdc6b0bbf55-V.jpg
[automerge]1641827943[/automerge]
Να πω την αλήθεια με πείσατε για το κλουβί..
Έχω όμως λίγες ακόμα απορίες που δεν βρήκα απαντήσεις (ίσως λόγω λάθος τρόπου αναζήτησης)
Το νέο πουλάκι τι εννοείται προσεκτική πρόσεγγιση; Πρόκειται να μπει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες σε διαφορετικό δωμάτιο, ενώ θα προσπαθήσω όσο έχω χρόνο να με μάθει λίγο, εμένα τουλάχιστον.Την δικία μου δηλαδή δεν θα την βλέπει ούτε θα την ακούει
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top