Διατροφή Μαρούλι το παρεξηγημένο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης lee
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

lee

PB Member
Εγγραφή
14 Ιουν 2007
Μηνύματα
425
Πόλη
Αίγιο
Το μαρούλι έχει μεγάλη ιστορία σε πολλά μέρη τις γης. Σε αιγυπτιακούς τάφους που χρονολογούνται από το 4500πχ βρέθηκαν απεικονίσεις από καλλιέργειες μαρουλιού. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν σε μεγάλο βαθμό τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην κίνα όπου καλλιεργούνταν από τον πέμπτο αιώνα το μαρούλι αντιπροσωπεύει ακόμη και σήμερα την καλή τύχη και σερβίρεται σε γενέθλια τι μέρα τις πρωτοχρονιάς και σε άλλες ειδικές επετείους.

Εξαιτίας της πολύ χαμηλής θερμιδικής του αξίας και της υψηλής περιεκτικότητας του σε νερό, στο μαρούλι δεν αποδίδεται συχνά η αξία που του αναλογεί στο καθημερινό διαιτολόγιο, παρά τη σημαντική του θρεπτική αξία.

διατροφικη αξια ανα180γρ
ενεργεια 15.68kcal
K 114.80mg
A 2912IU
C 26.88mg
φυλλικο οξυ 151.98mg
μαγγανιο 0.71mg
χρωμιο 15.68mg
καλιο 324.80mg
φυτικες ινες 1.9gr
Β1 0.11mg
σιδηρος 1.23mg
B2 0.11mg
φωσφορος 50.40mg
ασβεστιο 40.32mg
πρωτεινη 1.81gr
ω-3 λιπαρα οξεα 0.08g
τρυπτοφανη 0.01g
Β3 0.56mg
B6 0.05mg

πηγη της πληροφοριας διατροφη και ευξια συν στην υγεια
 
Τα τρώμε και με το μπρόκολο για παράδειγμα Μάκη, το οποίο είναι και πολύ δυσκολότερο να πλυθεί. Εγώ πάντως ακόμη δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο έχει παρεξηγηθεί το μαρούλι. Ίσως είναι από την λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί περί διάρροιας. Είναι λογικό μια τροφή που περιέχει μεγάλη ποσότητα σε νερό να προκαλεί υδαρές κουτσουλιές. Ε και... Τόσα χρόνια βλέπουμε καναρίνια που έχουν στο κλουβί τους καρφωμένο ένα φύλο μαρούλι σχεδόν καθημερινά και δεν έχουν πάθει τίποτα.

Συμφωνώ με την άποψη που λέει ότι, είναι καλύτερα να δίνουμε μια τροφή που περιέχει όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα σε νερό προκειμένου να λαμβάνει το πουλί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στο στερεό τμήμα της τροφής, αλλά μέχρι εκεί. Κατά τα άλλα νομίζω ότι έχει παρεξηγηθεί άδικα το μαρούλι. Πιθανόν να πρόκειται για έναν ακόμη μύθο ( ; ) σαν κι αυτόν που παραμένει αναπάντητος https://community.petbirds.gr/threads/Προκαλούν-διάρροια-στα-πουλιά-τα-βρεγμένα-χορταρικά.684/
 
Ειναι γεγονός οτι πολλοί φίλοι έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πουλάκια μετά άπό κατανάλωση μαρουλόφυλλων. Πιστεύω όμως οτι δεν φταίει αυτό καθε αυτό το μαρούλι, όσο τα φυτοφάρμακα που το έχουν ραντίσει και δεν έχουν ξεπλυθεί σωστά.
Πολλοί έχουν επιλύσει το πρόβλημα αυτό φυτέυοντας σε μεγάλες γλάστρες διαφορα λαχανικά μεταξύ των οποίων και μαρούλι, η χρήση των οποίων προορίζεται για την κατανάλωσή τους από τα πουλάκια τους χωρίς την χρήση χημικών, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων 🙂
 
  • Like
Αντιδράσεις: lizard
Ακριβως! Δυο φορες την εβδομαδα μου φερνουν μερικα εσωτερικα φυλλαρακια απο σπανακι(δεκα ριζουλες εμειναν μονο για αυτον τον σκοπο)μαρουλακι, καροτακια μικρα σαν δαχτυλακια δεν περιμενουν να φυγω τα τιμανε δεοντως.
 
εγω χρησιμοποιω το μαρουλι εδω και πολυ καιρο και δεν εχουν παθει ποτε τιποτα τα καναρινια εξαιτιας του μαρουλιου το μυστικο ειναι στο καλο πλησιμο και στεγνωμα του μαρουλιου.
 
Και εγω το ιδιο.Χρησιμοποιω το μαρουλι εδω και καιρο και δεν ειχα ποτε προβλημα. Τα πουλια μου το λατρευουν!
 
kosras21 μια από τα ίδια ζω και 'γω. Κάθε παρασκευή τους δίνω μαρουλάκι και τρελένωνται. Μόλις τελειώνουν έχουν όλα καταπράσηνο ράμφος. Πολύ πλάκα έχουν.
 
Παιδιά φαντάζομαι πως το ξέρετε. Πολλά μαρούλια που πωλούνται στην αγορά δεν έχουν φυτευτεί ΠΟΤΕ στο χώμα αλλά σε διαλύματα για γρήγορη ανάπτυξη.Αυτά τα μαρούλια είναι τα επικίνδυνα.
 
παντως εγω το παρατηρησα με το αγγούρι. όταν τα τσιζα πολύ αγγούρι είχαν προβλήματα ευκοιλιας
 
Back
Top