Διατροφή Μας στενοχωρεί που το parrotlet μας δεν τρώει φρούτα και ξηρούς καρπούς

Fotis Parrotlet

PB New Member
Εγγραφή
12 Ιουλ 2022
Μηνύματα
12
Πόλη
Patras
Καλησπέρα σας! Είμαι ο Φώτης και διαμένω στην Πάτρα.
Στέλνω τα πολλά μου συγχαρητήρια για τον χρόνο και τους κόπους που αφιερώνετε για να προσφέρετε πολύτιμες συμβουλές σε κάθε αμαθή, όπως εγώ, που αγαπάει ιδιαίτερα τα μικρά πουλιά!.
Έχω 3 εξαιρετικά καναρίνια που δεν τα φροντίζω όσο το αξίζουν!
Πρόσφατα, οικογενειακός φίλος μας δώρησε ένα parrotlet, τον Pico, αγορασμένο από pet shop.
Τον έχουμε ενάμισυ μήνα περίπου. Τον φιλοξενούμε σε ένα μεγάλο άνετο κλουβί 52 x 41 x 79cm. Στο δαχτυλίδι, χρώμα πράσινο σκούρο, που έχει στο δεξί του ποδαράκι διακρίναμε τα στοιχεία M072 20.
Ο Pico δυστυχώς, όταν τον πλησιάζουμε μας αποφεύγει και μετακινείται πιο πέρα. Παραμένει ήρεμος και ακίνητος και δυστυχώς δεν τρώει καθόλου φρούτα ψιλοκομμένα και λαχανικά (μήλο, καρότο κ.λπ.) ούτε ξηρούς καρπούς (φυστίκι Αιγίνης, καρύδια κ.λπ) όλα φιλοκομμένα.
Το μόνο που τρώει είναι η συσκευασμένη παπαγαλίνη του ( Evia Parrots, Parakket mix) εμπλουτισμένη με ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, μάθαθο και δυόσμο (όπως λέει η συσκευασία).
Δυο-τρεις φορές την ημέρα φτερουγίζει πέρα-δώθε για λίγα λεπτά, ψιλοκράζει και επανέρχεται στην ακινησία!
Μας στενοχωρεί πολύ που δεν τρώει φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Παρακαλώ για τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις σας.
 
Καλωσόρισες στο pet birds! Πρωταρχικά μην ανησυχείς για το parrotlet σου γιατί είναι νωρίς ακομα για να δοκιμάσει καινούρια πράγματα κλπ πρέπει να έχει συνηθίσει πολυ καλα τον χώρο και εσας μέχρι να προχωρήσει. Τον είχες καραντίνα από τα καναρινάκια σου? Επίσης πρέπει να ξεκινήσεις σιγά σιγά την διαδικασία του taming... Μπορείς κάθε μέρα να ακουμπάς το κλουβί με τα χέρια σου με πολυ ηρεμες και αργές κινήσεις και να τα αφήνεις ακίνητα 5 λεπτά. Στη αρχή μάλλον θα αρχίσει να πεταει περα δοθε αλλά άμα το κάνεις κάθε μέρα θα τα συνηθίσει. Όταν το συνηθίσει βαζε το χέρι σου μέσα στο κλουβί στο κλαδακι του δίπλα σε αυτό για πεντε λεπτα και κράτα το ακίνητο. Αμα το κάνεις κάθε μέρα αυτό δεν θα φοβάται πια το χέρι σου και μετά τα πράγματα θα γίνουν πιο ευκολα . Επίσης ανέφερες ότι δεν φροντίζεις τα καναρίνια σου όσο αξίζουν... Γιατί?
 
Σας ευχαριστώ πολύ που μου απαντήσατε αμέσως! Θα σκολουθώ τις συμβουλές σας.
Αλήθεια, θα είχατε κάτι να μου επισημάνετε για το βραχιόλι του Pico;
Έχει χρώμα πράσινο σκούρο και τα στοιχεία M072 20.
Ως προς τα καναρίνια μου, π.χ. τα καθαρίζω κάθε 3-4 μέρες, άλλοτε γιατί δεν προλαβαίνω και άλλοτε γιατί ξεχνιέμαι! Τον Pico, αντίθετα, που είναι και μελαγχολικός, τον φροντίζω μέρα παρά μέρα! Σας ευχαριστώ πολύ.
Σημ.: Δεν έμαθα ακόμη και πως ακριβώς θα αποστείλω την απάντησή μου! Φοβάμαι, πως αν επιλέξω ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ακριβώς από κάτω) ότι θα μου ξαναζηθεί να σας ξανα-απαντήσω!
 
Σε ένα πουλάκι που και από μακριά όταν σε βλέπει αλλάζει θέση,σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζεις τα χέρια κοντά στο κλουβί για να το αναγκασεις να σε συνηθίσει και να σε αποδεχθεί.
Θα βάζεις χέρι στο κλουβί μόνο οταν αυτό είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό,την αλλαγή νερού/τροφής κτλ.

Σε ότι αναφορά τις τροφες που δεν καταναλώνει,αυτό οφείλεται στο ότι δεν γνωρίζει τις τροφες αυτές και είναι φυσιολογικό γιατί προέρχεται από pet shop.
 
@Fotis Parrotlet

Γενικά να έχεις υπόψιν σου ότι τα πουλάκια από τα pet shops έχουν έναν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας είτε στην ενημέρωση τους,είτε σε νέες τροφες.

Μπορείς σε πρώτη φάση να αγοράσεις μέχρι Millet σε τσαμπι,με αυτό θα προσπαθήσεις να προσεγγίσεις το πουλάκι.
Σε πρώτη φάση θα κόψεις ένα κομμάτι 4-5 εκατοστά και για 2-3 μέρες θα το ακουμπήσεις δίπλα από το κλουβί σε σημείο που θα το βλέπει το πουλάκι ώστε να μην το φοβηθεί γιατί υπάρχει πιθανότητα να μην το έχει ξαναδεί.
Αργότερα κρατώντας το millet θα πλησιάσεις το κλουβί και θα περιμένεις το πουλάκι να πλησιάσει και όχι το αντίθετο.
Αν το πιεσεις παραπάνω από αυτο που ανέχεται,θα κάνεις πισωγύρισμα.
 
Ως προς τα καναρίνια μου, π.χ. τα καθαρίζω κάθε 3-4 μέρες, άλλοτε γιατί δεν προλαβαίνω και άλλοτε γιατί ξεχνιέμαι
Αα οκ κάπου τόσο θέλουν να τα καθαρίζεις εξάλλου... Εννοείται όμως φρέσκο νερό κάθε μέρα !
Τον Pico, αντίθετα, που είναι και μελαγχολικός, τον φροντίζω μέρα παρά μέρα! Σας ευχαριστώ πολύ.
Μια χαρά! Παρακαλώ
Έχει χρώμα πράσινο σκούρο και τα στοιχεία M072 20.
Με συγχωρείς αλλά δεν ξέρω από δαχτυλίδια και τέτοια καλύτερα να σε βοηθούσε κάποιο άλλο μέλος σε αυτό 🙂

Όσο για την εκπαίδευση που σου είπα υπάρχουν και πολλά βίντεο στο YouTube όπως πχ αυτό που θα βάλω παρακάτω που ίσως σε βοηθήσουν. Λέει ουσιαστικά αυτά που σου ειπα και εγώ. Καλη τυχη λοιπόν!

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
[automerge]1657669153[/automerge]
@Tony Forpus
Αργότερα κρατώντας το millet θα πλησιάσεις το κλουβί και θα περιμένεις το πουλάκι να πλησιάσει και όχι το αντίθετο.
Οχι Γιάννης, Γιαννάκης
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Tony Forpus
Σας ευχαριστώ και πάλι! Θα αγοράσω σήμερα το Millet σε τσαμπί και από αύριο θα αρχίσω την δοκιμή.
Θα αγοράσω συσκευασμένο. Θα μου προτείνατε κάτι συγκεκριμμένο; Θα σας ενημερώσω.
 
@Fotis Parrotlet μια συσκευασμένη είναι μια χαρά. Η επικρατέστερη κατά την γνώμη μου είναι αυτή
https://petbirds.gr/product/prestige-millet-yellow-versele-laga/
Το μιλλετ με εξαίρεση τον δικό μου το καναρίνι, το λατρεύουν κ μπορείς να το δίνεις κ στο παροτλετ κ στα καναρίνια σου.
 
@Fotis Parrotlet ναι τρελλαίνονται, εκτός από τον δικό μου, όπως σου είπα! Όταν του το έβαζα, αδιαφορούσε επιδεικτικά κ στην καλύτερη ανέβαινε πάνω στο κλουβί κ μασουλαγε ... το κοτσάνι του μίλλετ που εξήχε! Πια του το έχω αφαιρέσει.
 
Καλησπέρα, καλωσορίσατε! Τα παιδιά έχουν δίκιο, αλλά να προσθέσω ότι αυτό που μας ενδιαφέρει στους παπαγάλους να μάθουν να δέχονται τακτικά ως τροφή είναι τα λαχανικά και κάποια πέλλετ (οι απόψεις διιστανται ως προς την αναλογία των πέλλετ, δεν είναι επί του παρόντος), όχι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, γιατί έχουν πολλή ζάχαρη, ενω τις ίδιες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία βρισκονται και στα λαχανικά, μείον τα ανθυγειινά. Στην φύση, οι περισσότεροι παπαγάλοι τρέφονται με πρ'ασινα φυλλώδη λαχανικά πλην των σπόρων, οποτε τα περισσότερα πουλιά τείνουν να δοκιμάσουν πρασινάδες περισσότερο απότι κόκκινες πιπεριές ή πορτοκαλί ροδάκινο, πχ. Μέχρι σήμερα δεν έχω συνατησει μικρό και μεσαίο παπαγάλο που δεν του άρεσε ο άνηθος, κάντε μια δοκιμή, είναι αρωματικός και τα κοτσάνια ζουμερά. Αν δεν θέλει ψιλοκομμένα, δοκιμάστε μεγαλύτερα κομμάτια, είναι θέμα προτίμησης, τα μπάτζι μου, παρόλο που είναι μια σταλιά, τα θέλουν όλα σε μεγάλα κομμάτια. Βασικά στην αρχή ένα φοβόταν ολόκληρο μαρουλόφυλλο, αλλά μόλις συνειδητοποίησε ότι είναι βρώσιμο, το καταβρόχθησε. Θέλει υπομονή και επανάληψη. Κάποια τα δέχονται πιο έυκολα, καποια θέλουν τρικ. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο έχουμε στρατηγικές και πυρομαχικά να σας προσφέρουμε, μην ανησυχείτε!

Σχετικά με το δαχτυλίδι, βασικά αν ο εκτροφέας δεν ανήκει σε αναγνωρισμένο σύλλογο εκτροφέων, δεν έχει υποχρέωση να γράψει συγκεκριμένα πράγματα στα δαχτυλίδια των πτηνών του, χωρίς να ακολουθεί στάνταρ κωδικα που μπορούμε να αποκρυπτογραφίσουμε. Να φανταστείτε τα πετσόπ πωλούν δαχτυλίδια, όπως μίλλετ και παιχνίδια, δεν τσεκάρουν αν αυτός που παρήγγειλε ενα ματσάκι δαχτυλίδια τάδε είναι ή δεν είναι μέλος κάποιου συλλόγου, απλα τα στέλνουν. Και δεδομένου ότι το πουλάκι προέρχεται από πετσόπ, δυσκολο να προέρχεται από εκτροφέα συλλόγου, γιατί η τιμή θα ήταν άλλη.
 
Καλησπέρα σας κα Μαρία και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Κρατώ υπόψη ότι στη διατροφή προηγούνται τα λαχανικά και ακολουθούν τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.
Σας βεβαιώνω, ότι επειδή δεν γνωρίζω πολλά πρσγματα για τους παπαγάλους, θα σας κουράζω συχνά με απορίες και στο μέλλον.
Καλό μεσημέρι.
[automerge]1658748073[/automerge]
@Nausicaa
Κα Ναυσικά τις πολλές μου ευχαριστίες.
Κάνατε τόσο κόπο για να ασχοληθείτε με τις ερωτήσεις μου.
Συγκτρατώ ότι τα λαχανικά παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και στη διατροφή των παπαγάλων.
Οι συμβουλές σας θα μου είναι πολύτιμες και στη συνέχεια.
Καλό μεδημέρι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλησπέρα σας κα Μαρία και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Κρατώ υπόψη ότι στη διατροφή προηγούνται τα λαχανικά
Καλησπέρα κ σε σένα Φώτη! Δεν έχω παπαγάλο αλλά καναρινι κ εδώ στο φόρουμ υπάρχουν οι πιο παπαγάλο experts που θα ευχοσουν να ρωτήσεις. Εννοείται εάν ξέρω κάτι κ μπορώ να σου πω από ότι διαβάζω κ στο φόρουμ, πολύ πολύ ευχαρίστως. Είναι πολύ καλό εργαλείο η αναζήτηση πάνω δεξιά (🔍). Θα γράφεις αυτό που θες κ αν όχι με την πρώτη με την δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια θα σου δείξει σχετικά αποτελέσματα. Είσαι ευγενέστατος κ θα ήθελα να σε ρωτήσω, ποια είναι καλέ η κυρία Μαρία; Ενικός Φώτη μου, ο πληθυντικός μου προσθέτει χρόνια και .. κιλά! 🤭. Όσο για το συμπέρασμα είναι απόλυτα σωστό όπως σου ειπε κ η Ναυσικά. Καλό σου μεσημέρι, κ όποτε μπορείς στην ενότητα παρουσιάζω, ανέβασε φωτογραφίες με την φτερωτή σου παρεούλα. 😊
 
Κα Ναυσικά τις πολλές μου ευχαριστίες.
Κάνατε τόσο κόπο για να ασχοληθείτε με τις ερωτήσεις μου.
Συγκτρατώ ότι τα λαχανικά παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και στη διατροφή των παπαγάλων.
Οι συμβουλές σας θα μου είναι πολύτιμες και στη συνέχεια.
Καλό μεδημέρι.
Κανένα πρόβλημα, αυτή είναι από τις σύντομες απαντήσεις μου ;) Και κανένας λόγος για πληθυντικό, φυσικά.
Ναι, σε τελικη ανάλυση, αν το παπαγαλάκι δεν μάθει ποτέ να τρώει φρούτα, δεν χάθηκε ο κοσμος. Τα λαχανικ'ά όμως είναι απολύτως απαραίτητα για την καθημερινή διατροφή. Ρίξτε μια ματιά στα διάφορα άρθρα εδώ, περιέχουν έτοιμες, συμπυκνωμένες πληροφορίες, συν την λίστα με τοξικά και ασφαλή φυτά για όλες τις χρήσεις.
Επίσης!
 
Back
Top