Καναρίνια Μαύρο, ο αρχέγονος τύπος καναρινιού

Εν αρχή ην το Μαύρο! Το μαύρο είναι το χρώμα από το οποίο προέκυψαν στη συνέχεια οι υπόλοιπες μεταλλάξεις, που δίνουν στα καναρίνια τούς χρωματισμός που γνωρίζουμε σήμερα. Το μαύρο καναρίνι είναι ο αρχέγονος τύπος καναρινιού.

Περιγραφή των μαύρων καναρινιών​

Καναρίνι Μαύρο Άσπρο Κυρίαρχο

Το Μαύρο μαζί με το Καφέ ανήκουν στην ομάδα των Οξειδωμένων χρωμάτων των κλασικών ποικιλιών μελανινικών καναρινιών. Η οξείδωση του μαύρου πρέπει να εκτείνεται σε όλο το φτερό, τα πόδια, τα νύχια και το ράμφος.

Η πλάτη και τα φτερά πτήσης πρέπει να παρουσιάζουν έντονα μαύρες ραβδώσεις που παρουσιάζουν έντονη αντίθεση έναντι χρώματος βάσης. Το πτηνό πρέπει να στερείται φαιομελανίνης. Η μελανίνη πρέπει να ξεκινάει πάνω από το ράμφος.

Ονοματολογία, Πρότυπα Κρίσης και Βαθμολόγηση​


Κατηγορίες και Ονοματολογία​


Λευκή Βάση​

Μαύρο Λευκό Κυρίαρχο
Μαύρο Λευκό Υπολειπόμενο

Κίτρινη Βάση​

Μαύρο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου (Φώτο 2)
Μαύρο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Μαύρο Κίτρινο/Κίτρινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Κόκκινη Βάση​

Μαύρο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ έντονου και μη έντονου
Μαύρο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού αρσενικό
Μαύρο Κόκκινο/Κόκκινο ιβουάρ μωσαϊκού θηλυκό

Βαθμολογία 30 (μελανίνη)

Media gallery μαύρων καναρινιών​


Πρότυπα κρίσης και βαθμολόγηση​


EXCELLENT​

  • Μέγιστη οξείδωση του μαύρου (γενικά αλλά και τα φτερά πτήσης και ουράς) Απουσία φαιομελανίνης.
  • Μέγιστη έκφραση του σχεδίου που σχηματίζει μεγάλες και φαρδιές ραβδώσεις.
  • Στα έντονου τύπου, οι ραβδώσεις είναι ελαφρώς στενότερες.
  • Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι μαύρα.
Βαθμολογία: 29

GOOD​

  • Καλή οξείδωση το μαύρου, ομοιόμορφία χρώματος και διάχυσης.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια λίγο λιγότερο σκούρα.
  • Ελαφρά ίχνη καφέ.
Βαθμολογία: 27-28

ACCEPTABLE​

  • Γενικά μαύρο.
  • Παρουσία καφέ.
  • Οι ραβδώσεις της πλάτης δεν είναι ευκρινείς ενώ εκείνες των φτερών είναι ακανόνιστες, πολύ λεπτές ή πολύ μακριές.
  • Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια είναι σκούρα αλλά όχι μαύρα.
Βαθμολογία 24-26

POOR​

  • Κακή οξείδωση και παρουσία καφέ.
  • Οι ραβδώσεις της πλάτης δεν είναι ευκρινείς, ενώ δεν υπάρχουν ραβδώσεις στις φτερούγιες και στο κεφάλι.
  • Ράμφος, πόδια και νύχια καθαρά.
  • Πιθανότητα σύγχυσης με αχάτη
Βαθμολογία 18-23

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα Μωσαϊκού τύπου η περιοχή της αμάρας μπορεί να είναι λευκή, αλλά οι ραβδώσεις της κεφαλής και των φτερών πρέπει να παραμένουν.
 
Στο νέο πρότυπο μωσαϊκού διακρίνεται η "πρόοδος" στην καθαρότητα και το εύρος των γραμμών σχεδίου. Ακόμη ένας πολύ μεγαλύτερος βαθμός οξείδωσης στο πτέρωμα αλλά και στα κεράτινα μέρη και πλήρης απουσία Φαιομελανίνης. Ένα τρομερό αρσενικό πουλί!

Αρσενικό μαύρο κόκκινο μωσαϊκού
 
Αυτός ο τύπος προσφέρεται για να αντιληφθούμε οτι η οπτική ψευδαίσθηση υπάρχει και στον χώρο των καναρινιών.

Οι μελανινικές (Μαύρο-Καφέ) και οι λιποχρωμικές (μόνο Κίτρινο) χρωστικές παραμένουν απαράλλακτες, ωστόσο, η συνύπαρξή τους αποδίδει αυτό το πράσινο χρώμα στα δικά μας μάτια. Τέτοια απόχρωση για τον ίδιο λόγο, έχουν και τα άγρια καναρίνια.

Εδώ στηρίζεται η κυρίαρχη ακόμη και σήμερα ονοματολογία, σε άλλες κατηγορίες καναρινιών, ως πρασίνου. Διεθνώς και για τα καναρίνια χρώματος λέγεται green.

Στα καναρίνια κοβαλτίου αυτού του τύπου, η γενική εντύπωση είναι ενός αρκετά πιο σκουροπράσινου πτηνού. Αν αλλάξει η λιποχρωμική βάση αλλάζει και ο μονολεκτικός προσδιορισμός στη διεθνή ορολογία.

Καμιά φορά, όλα τα καναρίνια της κλασικής μαύρης σειράς καλούνται και αρχέγονα (τουλάχιστον από εμένα). Το άγριο καναρίνι, συγκριτικά, έχει πάρα πολύ φαιομελανίνη ενώ διαφορές μπορούμε να βρούμε και στο σχέδιο της εναπόθεσης των μελανινών, πέρα από τις σωματικές τους διαφορές.

ΥΓ: Σε άλλα είδη πτηνών, η οπτική ψευδαίσθηση κορυφώνεται, όχι όμως στα καναρίνια.
 
Εδώ κύριε Μάκη βλέπουμε το πράσινο να έχει τελείως χαθεί. Τι έχει γίνει, πήρε η φαιομελανίνη οριστικό δρόμο; Έγινε πιο συγκεκριμένη η εναπόθεση της ευμελανίνης;

Όλα αυτά τα νέου τύπου μελανινικά έχουν εισαχθεί καθόλου στη χώρα μας;
 
Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Πριν απ' όλα δεν υπάρχει το αρχέγονο δίδυμο μελανινών Μαύρο-Καφέ. Έχει αντικατασταθεί από τα μονομελανινικού τύπου πουλιά που φέρουν γενετικά μόνο την Μαύρη ευμελανίνη.

Πέραν αυτού, έχει επεκταθεί πλέον και ο οπτικός παράγων AZUL (μπλε παράγοντας), που "εξαφανίζει" την φαιομελανίνη.

Έχουν αγοραστεί από το Reggio αρκετά πουλιά τα τελευταία χρόνια, απ' όσο ξέρω. Οι περισσότεροι εκτροφείς όμως στρέφονται στα Αχατοειδή παρά στα Μαύρα.
 
mgerom είπε:
Πριν απ' όλα δεν υπάρχει το αρχέγονο δίδυμο μελανινών Μαύρο-Καφέ. Εχει αντικατασταθεί απο τα μονομελανινικού τύπου πουλιά που φέρουν γενετικά μόνο την Μαύρη ευμελανίνη.
Εμένα μου αρέσει που μου απαντάτε ταυτόχρονα και σε αυτά που έχω στο μυαλό μου και δεν τολμώ να ρωτήσω.

Δεν πάει πολύς καιρός που παρατήρησα σε συζητήσεις ξένων για τις επιδράσεις κάποιων μεταλλάξεων επι των Μαύρων, οτι γινόταν λόγος σα να έχουν ξεχάσει εντελώς την ταυτόχρονη παρουσία της καφέ ευμελανίνης. Όλα αυτά και πολλά άλλα, σχεδόν με αναγκάζουν να αναφέρω το εξής απλό:

Το γονίδιο για την καφέ ευμελανίνη πρέπει να είναι ένας μύθος και η παρουσία του στις συζητήσεις μας οφείλεται απλά και μόνο στο μοντέλο, πρόβλεψης και επεξεργασίας κάποιων στοιχείων, που έχουμε εδώ και τόσα χρόνια. Εμείς λέμε καφέ ή μαύρη μια ευμελανίνη κρίνοντας εκ των υστέρων. Η πορεία παραγωγής της ευμελανίνης είναι η ίδια, απλά αυτή η αλυσίδα πραγμάτων μπορεί να σταματήσει σε διαφορετικά στάδια και να δώσει διαφορετικές αποχρώσεις, από το μαύρο έως το καφέ. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζω θετικά, μήνες τώρα, για πολλά άλλα είδη πτηνών.

Όλα αυτά φυσικά δεν αλλάζουν τίποτα στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε μέχρι και σήμερα την κληρομικότητα των μεταλλάξεων. Δεν έχουν μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον γιατί αν αντιληφθούμε με τον παραπάνω τρόπο την ευμελανίνη θα κατανοήσουμε και τον αναμενόμενο χαρακτήρα που λαμβάνει η εξέλιξη απο το μαύρο-καφέ στο μονομελανινικό, μέσω της επιλεκτικής διασταύρωσης που εφαρμόζουμε.

mgerom είπε:
Πέραν αυτού έχει επεκταθεί πλέον και ο οπτικός παράγον AZUL (μπλέ παράγοντας), που "εξαφανίζει" την φαιομελανίνη.
Πότε θα έρθει εκείνη η ώρα που θα μιλήσουμε για το azul και εσείς θα τραβάτε πιστόλι φαιομελανίνης και εγώ πιστόλι διαβήτη και μοιρογνωμονίου; και θα λέμε το ίδιο πράγμα από δυό πλευρές!

mgerom είπε:
Οι περισσότεροι εκτροφείς όμως στρέφονται στα Αχατοειδή παρά στα Μαύρα.
Να και κάτι που πρέπει να αλλάξει σε αυτή τη χώρα!
Μαύρα και ξερό, μαύρο, ψωμί!
 
mgerom είπε:
Οι περισσότεροι εκτροφείς όμως στρέφονται στα Αχατοειδή παρά στα Μαύρα.
Για ποιο λόγο; Είναι θέμα αισθητικής ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που κάνει τον Αχάτη δημοφιλέστερη επιλογή;
 
Stavros είπε:
Για ποιο λόγο; Είναι θέμα αισθητικής ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που κάνει τον Αχάτη δημοφιλέστερη επιλογή;
Πρόκειται για τα εμφανισιακά πλεονεκτήματα της μετάλλαξης. Η πιο στενή, διακεκομμένη γραμμή σαν βροχή του Αχάτη, που αφήνει μεγάλα καθαρά κενά για να εμφανιστεί το λιπόχρωμα, δημιουργεί ένα οπτικό αποτέλεσμα πολύ πιο όμορφο και ταυτόχρονα πολύ πιο "εμπορικό". Αυτό το τελευταίο είναι ένας κρίσιμος παράγοντας. Κανείς εκτροφέας δεν μπορεί να διατηρήσει την εκτροφή του αν δεν είναι δυνατόν να διαθέτει κάθε χρόνο τα πουλιά που είναι πέραν από τις δυνατότητες διαχείρισης που έχει.
 
mgerom είπε:
Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που φέρνει αυτά τα αποτελέσματα
Θα ήταν παράλογο να υποθέσει κάποιος πως μαζί με όλα αυτά ή χώρια από μόνη της, θα αρκούσε μια υβριδοποίηση;

Και αυτό γιατί είναι και η οξείδωση μέσα στο παιχνίδι, η οποία μοιάζει υπερφυσική. Αφετέρου γιατί αυτοί οι νέοι τύποι υπάρχουν μόνο ή τουλάχιστον τα έχω δει μόνο σε μαύρα και αχάτες;

Έχετε ακούσει τίποτα παράξενα για την διαχείρισή τους από Έλληνες εκτροφείς;
 
Deukalion είπε:
Θα ήταν παράλογο να υποθέσει κάποιος πως μαζί με όλα αυτά ή χώρια απο μόνη της,θα αρκούσε μια υβριδοποίηση;
Όταν μιλάμε για το χρώμα στα καναρίνια έχω μάθει να μην αποκλείω τίποτα. :) Μια υβριδοποίηση όμως για να δώσει σταθερά στελέχη κοντά στον βασικό στόχο, είναι μια πολύ χρονοβόρα και εξειδικευμένη δουλειά. Δίνει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και αφού έχει διασπαρεί το γενετικό υλικό σε μερικές δεκάδες εκτροφέων, οι οποίοι θα δουλέψουν με γνώση και συνέπεια.

Τα υπερμελανινικά πουλιά που εδώ και μια δεκαετία έχουν εμφανιστεί στη Γερμανία με κύριο εκφραστή τον Fritz Hailer, παρουσίασαν ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και κάποιοι από τους αρχικά ενδιαφερόμενους τα εγκατέλειψαν.

Δεν έχεις σωστή εικόνα για τους νέους τύπους μεταλλάξεων. Υπάρχουν και εκτρέφονται και στην Καφέ σειρά, αλλά λέω και πάλι, η εμπορευσιμότητα κρατάει τα Αχατοειδή μακρυά και ψηλά στις προτιμήσεις.
 
mgerom είπε:
Μια υβριδοποίηση όμως για να δώσει σταθερά στελέχη κοντά στον βασικό στόχο, είναι μια πολύ χρονοβόρα και εξειδικευμένη δουλειά. Δίνει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και αφού έχει διασπαρεί το γενετικό υλικό σε μερικές δεκάδες εκτροφέων, οι οποίοι θα δουλέψουν με γνώση και συνέπεια.
Η παρακάτω ανάρτηση είναι από site που γενικά έχει λάθη και δεν εμπιστεύομαι, ωστόσο, αναφέρει:
  • Την υπεροξείδωση ως παράγοντα και μάλιστα αυτοσωμικά κυρίαρχο
  • Lethal factor ή μπελάδες στην ομοζυγωτία αυτού
  • Προβλήματα στον θυρεοειδή και γενικά θνησιμότητα
  • Έτος "εισαγωγής" το 1971, ενώ εικάζεται η προέλευση από διασταύρωση με τον Μαγγελάνο
birds2u.info/superoxidation_in_canaries.htm
mgerom είπε:
Δεν έχεις σωστή εικόνα για τους νέους τύπους μεταλλάξεων. Υπάρχουν και εκτρέφονται και στην Καφέ σειρά
Ναι δεν λέω ότι δεν υπάρχουν. Όταν δω όμως κοβάλτιο σε αυτόν τον νέο τύπο θα το ψάξω παραπάνω και θα στείλω και τον πουνέτ που χρωστάω. Αναμένω φωτογραφία για να ξεκινήσω! 😉
 
Back
Top