Ασθένειες Μεγάλη απώλεια φτερών σε καναρίνι

george pap

PB New Member
Εγγραφή
2 Απρ 2024
Μηνύματα
3
Καλησπέρα σε όλους. Το καναρινι εχασε καποια φτερα και το θεωρησα φυσιολογικο. Ειναι 1 χρονου περιπου. Ομως το πραγμα συνεχισε και φτασαμε σε αυτο που φαινεται στις φωτο. Εχει περιπου 2 μηνες τωρα. Αγορασα καποιες σταγονες acarine αλλα δεν ειδα βελτιωση, ενω πηρα και βιταμινες pterophene χωρις καποια διαφορα. Τον τελευταιο μηνα και το κελαιδημα εχει μειωθει παρα πολυ. Επισης του αλλαξα κλουβι 2 φορες εως τωρα για να ειμαι σιγουρος οτι δεν θα εχει μεινει κατι μη καθαρο. Δυστυχως δεν καθαριζα πολυ συχνα το κλουβι του πιο παλια και ισως αυτο να φταιει. Ειμαι απο Λαρισα και δεν υπαρχει υποστηριξη απο τα pet shop. Οτι διάγνωση ή οδηγια για σκεβασμα μπορειτε να κανετε θα ημουν υπόχρεως.1000012880.webp1000012879.webp1000012875.webp1000012880.webp1000012879.webp1000012875.webp
 
@george pap πόσο καιρό έχανε φτερά ή αν τραβαγε τα φτερά του από πότε ξεκίνησε; Ανέβασε επίσης φωτογραφία από τον χώρο που το έχεις όπως και σχετικές πληροφορίες για αυτόν (εντός ή εκτός σπιτιού, φώς στον χώρο, κλπ). Αν δεν είναι από ακάρεα ή έλλειψη βιταμινών, d3, E, αμινοξέων κλπ είναι από στρες. Δώσε πολυβιταμινη καθώς και αμινοξέα μέχρι να πας σε γιατρό. Αν είναι στρες πρέπει να το βάλεις σε μέρος ήσυχο, με φώς άμεσο και ώρα ύπνου που να συμβαδίζει με ανατολή και δύση ηλίου. Συχνά μπάνια με ειδικά άλατα για την περιποίηση του πτερώματος. Και σε γιατρό οπωσδήποτε. Η κατάσταση είναι πολύ προχωρημένη για να μένεις σε μια θεραπεία τυχαία και αν πιάσει διότι αν δεν πιάσει θα χάσει την ζωή του.
[automerge]1712090214[/automerge]
Επίσης στο ένα του πόδι διακρίνω κεράρινη πλάκα από ακάρεα. Βγάλε μία φωτογραφία από στο πόδι του, όχι από πολύ κοντά και βγει θαμπή για να φανεί καλύτερα. Μπορείς επίσης να στείλεις κάποια φτερά και περιττώματα στο κτηνιατρικό εργαστήριο Κομοτηνής....
[automerge]1712090289[/automerge]
...κεράτινη....
 
Τελευταία επεξεργασία:
[automerge]1712119744[/automerge]
Επίσης σύμφωνα με μια χρησιμότατη πληροφορία από @Vada υπάρχει κ η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Διάγνωση θα κάνει ο πτηνιατρος. Πήγαινε το το άμοιρο κ μην περιμένεις άλλο. Η εικόνα του είναι θλιβερή κ σε εμένα (που δεν έχω εμπειρία όμως) φαίνεται παθολογική πτερόροια. Ήλιος το βλέπει καθόλου; Η διατροφή του ποια είναι;
[automerge]1712120131[/automerge]
Μέχρι να το πας, θα σου έλεγα να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κου Μάκη σε παρόμοια περίπτωση @mgerom .
 
Τελευταία επεξεργασία:
@george pap υπάρχουν πολλές ασθένειες οι οποίες οδηγούν σε τέτοιου τύπου παθολογική εικόνα. Ασθένειες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.
Αυτό που προέχει λοιπόν είναι να το πας σε γιατρό ειδικευμένο στην παθολογία πτηνών. Και αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να κάνεις, σαν πρώτη προτεραιότητα, όσο υπάρχει χρόνος ακόμα.
Εύχομαι να βρεθεί η θεραπεία και να γίνει καλά το πουλάκι.
 
Καταρχήν χίλλια ευχαριστώ σε όλους για την άμεση βοήθεια και το πνεύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης! Παραθέτω φωτο απο τα ποδαρακια και απο τομ χωρο του. Θα προσπαθησω να επικοινωνησω με πτηνίατρο. Επισης ξεκινησα να ακολουθω τις συμβουλες και ελπιζω..
 

Συνημμένα

  • 20240403_212517.webp
    20240403_212517.webp
    31,8 KB · Προβολές: 17
  • 20240403_212512.webp
    20240403_212512.webp
    10,4 KB · Προβολές: 17
  • 20240403_212349.webp
    20240403_212349.webp
    56,2 KB · Προβολές: 16
  • 20240403_212418.webp
    20240403_212418.webp
    77,6 KB · Προβολές: 18
  • 1000012965.webp
    1000012965.webp
    53,6 KB · Προβολές: 16
  • 20240403_212939.webp
    20240403_212939.webp
    53,6 KB · Προβολές: 17
Το καναρινι εχασε καποια φτερα
Παρατήρησες κολλημένα σπόρια στα κάγκελα και εξωτερικά στις ταΐστρες ?
Ποια είναι η διατροφή του ? (σπόροι, αυγοτροφή, λαχανικά )
Έχει άμεση επαφή με το φυσικό φως ?
Ξυπνάει και κοιμάται με την Ανατολή και Δύση ?
Οι κουτσουλιές του είναι φυσιολογικές ?
 
@george pap ωραία η Ζευγαρώστρα του. Πρόσεξε το λάστιχο στο βρακάκι του κλουβιού να μην πιαστεί το νύχι του. Βάλε του σουπιοκόκκαλο αν δεν του έχεις. Επίσης ακούμπησε το κλουβί σε έπιπλο ή κρέμασε το στο τοίχο. Με τον ορθοστάτη αιωρείται το κλουβί κ στρεσσαρονται κ αυτό δεν είναι καλό. Είτε σταθερά κρεμασμένο στο τοίχο είτε πάνω σε έπιπλο.
 
  • Χρήσιμο
Αντιδράσεις: ianos
Δεν προσεξα για κολημενα σπορια εως τωρα. Ειναι στο σαλονι οποτε ακολουθει το προγραμμα της οικογενιας, ενω υπαρχει καποιο χαμηλο φως και το βραδυ. Δεν τον βλεπει αμεσα ο ηλιος. Τροφη δινω την ηλιος κελαιδινη και αρκετες φορες και τη κιτρινη ηλιος <<βιταμινες>>. Φυσιολογικες η μη κουτσουλιες δεν γνωριζω να ξεχωριζω δυστυχως. Θα βαλω τωρα το κλουβακι πανω σε επιπλο. Θελω και παλι να ευχαριστησω για ολες τις συμβουλες!
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@george pap επειδή και σε εμάς ακολουθούσε τον πρώτο καιρό τους ρυθμούς της οικογένειας άρχισε να τα παίζει και διάβασα εδώ για το πρόγραμμα ύπνου των πτηνών και το εφαρμόσαμε ... Σκέπασμα την δύση του ηλίου με πανί..εμείς και πάρτυ που κάναμε το πουλάκι ήταν σκεπασμένο με σκοτεινό πανί και κοιμόταν κανονικά μέσα στο σαλόνι ... Κελαιδινη του σούπερ μάρκετ παίζει να είναι στο σούπερ μάρκετ κάτι χρόνια στο ράφι ... Άμεσα αλλαγή τροφής θα έλεγα ...τα ίδια λάθη έκανα και εγώ .. ίσως με κάποιους λιπαρους σπόρους για να πάρει τα πάνω του το πουλάκι ... Να κοιτάξεις ημερομηνία λήξης στην σακούλα των σπόρων και να την μυρίσεις να μην μυριζει ταγκισμενη ..να μυρίζει αγρό ... Εύχομαι να γίνει άμεσα καλά ❤️
[automerge]1712250215[/automerge]
Α και κάτι άλλο ..μήπως έχετε συνέχεια καλοριφέρ μέσα στο σπίτι ;; Γιατι με την πολύ ζέστη επίσης μπερδεύονται χειμώνα καλοκαίρι ..
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@george pap η διατροφή του καλύτερα να αλλάξει σε ένα μείγμα πιο ποιοτικό από την ήλιος. Διάλεξε μια επώνυμη μικρή συσκευασία μείγματος σπόρων όπως manitoba, vadigran, pico. Εγώ χρησιμοποιώ την pico που βγαίνει κ σε συσκευασία του ενός κιλού. Την κίτρινη βιταμίνη την πετάς. Αν θες χρησιμοποιείς συσκευασμένη επώνυμη αυγοτροφή ή απλά βραστό αυγό (το βράζεις καλά, υπό βρασμό 12 λεπτά, το αφήνεις να κρυώσει κ κόβεις το μισό κ το προσφέρεις) με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, ανάλογα την εποχή. Ειδικά το αυγό λόγω της αλλοίωσης που μπορεί να πάθει από την ζέστη το αποσύρεις μετά από μια ώρα. Τώρα λόγω της κατάστασης του, αυγό ή αυγοτροφή ίσως απαιτείται πιο συχνά.Την διατροφή του έτσι κ αλλιώς θα πρέπει να την συζητήσεις με τον πτηνιατρο.
Αν παρεμβάλλεται τζάμι, δεν παίρνει τα οφέλη από τον ήλιο. Για τον ύπνο, πρέπει να του βρεις ένα ήσυχο χώρο κ να κοιμάται κ να ξυπνάει σύμφωνα με την Ανατολή και Δύση του ήλιου. Επειδή κ μέσα στο σπίτι μου, εγώ έχω κουνούπια (όχι πολλά αλλά ένα μπορεί να κάνει τη ζημιά) βάλε πάνω από το κλουβί ένα τούλι ή σίτα να το προστατεύεις. Τοποθέτησε από την έξω μεριά του κλουβιού, μικρά πατηθρακια , ώστε όταν πέφτει το τούλι, να υπάρχει απόσταση από τα κάγκελα για να μην πιαστούν τα νύχια του εκεί.
 
Το πουλί πρέπει να το δει γιατρός. Το λίγο φως, όχι άμεσο είναι σίγουρα ο ένας αρνητικός παράγοντας αν συνδυαστεί με θορύβους και ανεξάρτητα αν η ώρα που κοιμάται είναι κανονική θα ξυπνάει στον παραμικρό θόρυβο. Μάλλον έχει στρεσσαριστεί πολύ και το ότι χάνει και φτερά το στρεσσαρει ακόμα περισσότερο. Πολύ πιθανόν στην αρχή να τα τράβαγε από το στρες και να μην το πρόσεξες. Ίσως και τώρα να το κάνει.Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες όπως λοιμώξεις που μόνο ύστερα από επίσκεψη σε πτηνίατρο και εξετάσεις θα βρεις. Γενικά τα καναρίνια θέλουν ησυχία και ηρεμία σε ένα περιβάλλον με θορύβους από ανθρώπους ή παρουσία άλλων ζώων θα στρεσσαρονται συνέχεια. Επειδή ένας από τους παράγοντες που προκαλεί πτερόρροια είναι και η υπερχορήγηση αμινοξέων (που δεν νομίζω να είναι σε αυτή την περίπτωση) μην δώσεις ξεχωριστά αμινοξέα μόνο το αυγουλάκι μια φορά όπως δίνουμε φυσιολογικά την περίοδο της συντήρησης μέχρι να δεις τι είναι. Αν θές να το έχεις μέσα να το βγάζεις 2 ώρες το μεσημέρι εγώ (όχι να το χτυπάει ο ήλιος απευθείας σε ζέστη) να μετά μέσα σε σε μέρος με ησυχία. Και τροφή όπως είπε η @MARY58 επώνυμη από αυτές που έγραψε, σουπιοκοκαλο, λαχανικά βιολογικά, φρούτα δες τα σχετικά άρθρα στο φόρουμ.
 
Καλησπέρα.
Ειναι στο σαλονι οποτε ακολουθει το προγραμμα της οικογενιας,
Δεν τον βλεπει αμεσα ο ηλιος
Τροφη δινω την ηλιος κελαιδινη
και τη κιτρινη ηλιος <<βιταμινες>>
'Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι το πουλάκι έχει πάθει αβιταμίνωση από την ελλιπή διατροφή και τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα Ανατολής Δύσης στην καθημερινότητα του, το σκέπασμα του κλουβιού είναι μια καλή λύση όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος ή τοποθεσία που να εξυπηρετεί.

Θα πρέπει να έχει άμεση επαφή με το φυσικό φως (χωρίς να παρεμβάλλονται τζάμια, πάντα με την δική σας επίβλεψη γιατί υπάρχουν και αρπακτικά)

Μια καλή και πλούσια συσκευασία σπόρων, προσωπικά θα πρότεινα την MANITOBA Canary Best Premium 1kg
(θα την βρεις σε όλα τα pet shop)
Επίσης χρειάζεται μια καλή συσκευασμένη αυγοτροφή , στα pet shop θα βρεις συσκευασίες των 250gr ή και μεγαλύτερες.
Το βραστό αυγό επίσης θα βοηθήσει, 3 φορές την εβδομάδα μέχρι να δείξει σημάδια βελτίωσης.
Δώσε καλοπλυμένα λαχανικά όπως μπρόκολο και τριμμένο καρότο.
Μια καλή πολυβιταμίνη στο νερό όπως η Multi-Vit θα βοηθήσει.
Το επάνω μέρος του ράμφους χρειάζεται κόψιμο (με ένα νυχοκόπτη)

Η κατάσταση του πουλιού θα βελτιωθεί σίγουρα, χρειάζεται υπομονή και συστηματική φροντίδα.

Καλή επιτυχία.
 
Back
Top