Φροντίδα Μεγάλο ράμφος καρδερίνας

sophia pj.

PB Member
Εγγραφή
31 Ιαν 2007
Μηνύματα
968
Πόλη
Πειραιάς
Καλημερα! Θα ηθελα να μαθω με ποιον τροπο θα μπορεσω να κοψω το ραμφος απο καρδερινα. Με τι... Ποσο... Αν ειναι απολυτως απαραιτητο... Τι κινδυνοι θα υπαρξουν αν το αφησω... αν υπαρχει καποιος αλλος τροπος ωστε να ''φαγωθουν''.. Μονα τους... Και πως μπορω να το αποφυγω μελλοντικα.
Αντε βρε και... Καλο χειμωνα (λεμε τωρα)!:D
 
Σοφια, καλως όρισες!
αν ειναι απλα μεγαλο το ραμφος, αστο, αν δενκλεινει μπροστα και ειναι σα χιαστη, με ενα μικρο ψαλιδακι κοψε τις ακρουλες για ν αισιωσεικαι βαλτης πετρα να το τριψει και να το ακονισει μονη της!
 
Συμφωνώ με την Κατερίνα και θα ήθελα απλώς να συμπληρώσω ότι θα πρέπει να το κόψεις εάν το ένα από τα δύο μέρη του ράμφους (το πάνω ή το κάτω) είναι μεγαλύτερο από το άλλο. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο το πουλί δυσκολεύεται να συλλέξει από το μείγμα τους μικρούς σπόρους και πρέπει το τμήμα που προεξέχει να κοπεί. Εκτός από το ψαλιδάκι υπάρχει και η λύση του νυχοκόπτη που ίσως σε διευκολύνει περισσότερο.
 
Ευχαριστω Κατερινα και Σταυρο! Να προσθεσω απλως οτι δεν υπαρχει παραμορφωση, απλα ειναι ενα πολυ μεγαλο ραμφος... Επισης εχω μεσα στο κλουβι σουπιοκοκκαλο... Πετρα και εχω αντικαταστησει τα πλαστικα ''ξυλακια'' με φυσικα απο ξυλο.. Ετσι ωστε οταν ξινουν το ραμφος να...υπαρχει φθορα.Αλλα δεν βλεπω διαφορα.. Αντιθετως παρατηρησα οτι και αλλη μια εχει αρχισει και αναπτυσετε υπερβολικα το ραμφος της! Κατι αλλο για προληψη δεν υπαρχει; :D
 
Σοφία καλώς όρισες. Το να μεγαλώνει το ράμφος ενός πουλιού δεν είναι κάτι το σοβαρό. Μπορεί να προέρχεται και λόγω ηλικίας. Πάρε το χαλιδάκι και εκεί που λεπταίνει πολύ η μύτη και εξέχει από την άλλη(πάνω ή κάτω μεριά) εκεί το κόβεις.Αυτή μετά θα το λειάνει μόνη της. Τ ο μόνο που μπορείς να κάνεις σαν πρόληψη είναι να τοποθετήσεις στα ξυλάκια σμυριδόπανο πολύ λεπτό.Αυτή έτσι και τα νύχια της θα λειένει και την μύτη της.Αν χρησιμοποιήσεις νυχοκόπτη πρόσεχε γιατί θέλει λίγο περισσότερη εμπειρία.
 
Σοφια, ειναι συχνο φαινο, εμο στις καρδερινες να μεηαλωνει το ραμφος,το θεμα ειναι να μπορει να φαει...
 
Δεν το γνωριζα Κατερινα... Εχω καποιες φορες δει πουλια με παραμορφωμενο ραμφος.. Και γιαυτο με προβληματισε!
Λοιπον θα τους κανω...ραμφοκιουρ!:D χα χα χα...
 
Φιλαρακια γεια σας. Το ιδιο ακριβως προβλημα εχω και γω με τη μια καρδερινα. Μεγαλο ραμφος και παραμορφωμενο. Ηδη το εχω κοψει 2 φορες, αλλα απ οτι βλεπω παλι εχει προβλημα. Δεν ξερω αν φταιει η ελλειψη χωρου, καθως την εχω σε μικρο κλουβακι και συνεχεια χτυπαει.
 
Δεν νομίζω οτι το κλουβί είναι πρόβλημα. Εχω δεί πολλές άγριες φρεσκοπιασμένες με στραβό ράμφος.
 
Οταν τα πουλια εχουν μεγαλο ραμφος πρεπει να το κοβουμε συνεχεια ωστε να ειναι σε ενα κανονικο μεγεθος ωστε να τρωει ολα τα σπορια αν δεν το κανουμε τρωει μονο αυτα που ανοιγουν ευκολα και δεν εχει τη σωστη διατροφη που χρειαζεται. Δεν νομιζω να ειναι κοπος κανενος μας να το προσεχουμε αυτο!
 
Τα πουλιά επιλέγουν με την άκρη του ράμφους τους σπόρους αλλά τους ανοίγουν με το πλαϊνό του ράμφους (κοντά στο κεφάλι) και παίρνουν τον καρπό από μέσα με τη βοήθεια της γλώσσας.
Εγώ κόβω το ράμφος με νυχοκόπτη γιατί δίνει καλύτερο έλεγχο αλλά μόνο στην περίπτωση που δω παραμόρφωση π.χ. Να κλείνει χιαστή ή όταν μεγαλώνει μόνο το πάνω ή το κάτω. 😉
 
Καλησπέρα στην παρέα,
έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα με μια καρδερίνα η οποία έχει γραβάτα (λευκό άνοιγμα από το ράμφος ως τον λαιμό) και ήδη το ράμφος στις άκρες του έχει αρχίσει να στραβώνει. Φοβάμαι να κάνω την "επέμβαση" μήπως πληγώσω το πουλί αλλά απ' ότι κατάλαβα δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν βλέπω όμως το πουλί να προβληματίζεται ιδιαίτερα γιατί τρώει κανονικά και δεν έχει κόψει το κελαηδημά του. Είναι καλό πουλί και σπάνιο και δεν θέλω να το χάσω.
Ευχαριστω πολύ!
 
Τοτε πηγαινε το σε ενα πετ σοπ που εχεις εμπιστοσυνη οτι ξερουν καλα για πουλια αλλιως σε καποιον εκτροφεα εκει κοντα σου αφου το φοβασαι τοσο πολυ. Παντως πρεπει να την κοψεις οπωσδηποτε!
 
Εχω και γω το ιδιο προβλημα με την γηραιοτερη κοτουλα μου. Το επανω ραμφος μεγαλωνει 3-4 χιλιοστα περισσοτερο απο το κατω. Το εχω κοψει 2 φορες προσεκτικα (ελεγχοντας στο φως το τελειωμα του αισθητηριου νευρου )με νυχοκοπτη και μετα σιαζοντας τα πλαινα με δυο διαφορετικης τριβης λιμες. Υπηρξε διαφορα στην προσληψη τροφης. Με ανυσηχει ομως το θεμα γιατι πιστευω οτι εχει να κανει με τον κακο μεταβολισμο του πουλιου. Πολυ πρωτεινη. Πριν δυο τρια χρονια παρουσιαζε οπισθοτονο σχεδον παραλληλα με την ληψη πρωτεινης.Αν καποιος γνωριζει περισσοτερα για το θεμα θα τον παρακαλουσα να κανει τον κοπο να μας τα πει.
 
Back
Top