Ιθαγενή Μελισσοφάγος (Merops apiaster)

Ο Μελισσοφάγος (Merops apiaster) είναι ίσως το ομορφότερο πτηνό που επισκέπτεται τη χώρα μας. Τον συναντάμε την άνοιξη στα βόρεια της χώρας μας, σε περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Μελισσοφάγος ο Μέροπας​

Μελισσοφάγος

Ο Μελισσοφάγος είναι ένα μεταναστευτικό πτηνό στη χώρα μας. Στην Ελλάδα έρχεται τον Απρίλιο για να αναπαραχθεί και φεύγει τον Σεπτέμβριο με προορισμό θερμότερα κλίματα.

Το μέγεθός του μελισσοφάγου κυμαίνεται από 20 έως 28 cm. Η εμφάνισή του αποτελεί πραγματικά, μια πανδαισία χρωμάτων. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι το πολύχρωμο φτέρωμά του, στο οποίο διακρίνονται το κόκκινο, το μαύρο, το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το λευκό χρώμα. Το ράμφος του είναι μακρύ και ισχυρό.

Ο Μελισσοφάγος προτιμά περιοχές με θάμνους και λίγα δέντρα, ξέφωτα μέσα στο δάσος, καθώς και περιοχές κοντά σε λίμνες και ποτάμια.

Διατροφή​

Ως εντομοφάγο πτηνό τρέφεται με μεγάλα έντομα και μέλισσες τις οποίες πιάνει ενώ πετάει. Το μακρύ ράμφος του το βοηθάει να αποφεύγει τα τσιμπήματα από τις μέλισσες. Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει μηχανισμούς απομάκρυνσης του κεντριού σκουπίζοντας το στα κλαδιά των δέντρων.

Αναπαραγωγή​

Κατά την περίοδο αναπαραγωγής που ξεκινά στις αρχές του Μάη, οι μελισσοφάγοι φτιάχνουν τις φωλιές τους στο έδαφος σκάβοντας σε πλαγιές, σε αμμώδεις όχθες ποταμών και αμμόλακους. Δημιουργούν μια σχετικά μεγάλη σήραγγα, στην οποία αποθέτουν πέντε έως οκτώ σφαιρικά λευκά αυγά στις αρχές Ιουνίου.

Τα αυγά επωάζουν τόσο το θηλυκό όσο και το αρσενικό για περίπου τρεις εβδομάδες, όπου και γεννιούνται οι νεοσσοί τους. Συνεχίζουν επίσης να ζεσταίνουν και να ταΐζουν τους νεοσσούς εναλλάξ. Ο αρσενικός προσφέρει το μεγαλύτερο κομμάτια τροφής στο θηλυκό και κρατά τα μικρότερα για τον εαυτό του.

Τα περισσότερα αρσενικά είναι μονογαμικά πουλιά ενώ έχουμε παρατηρηθεί και περιπτώσεις περιστασιακής διγαμίας.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Merops apiaster.
Ελληνική ονομασία: Μέροπας ο μελισσοφάγος, μελισσοφάγος.
Αγγλική ονομασία: European bee-eater
Τάξη: Κορακιόμορφα (Coraciiformes)
Οικογένεια: Μεροπίδες (Meropidae)
Γένος: Μέροπας (Merops)
Είδος: M. apiaster

Media gallery Μερόπων​


Σχετικό περιεχόμενο​

 
Να προσθέσω επίσης ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των μελισσοφάγων είναι το φίδι, γιατί μπαίνει μέσα στις φωλιές, αφού είναι χτισμένες πάντα χαμηλά και τους τρώει τα αυγά τους η τους νεοσσούς. Μετά κάθεται μέσα στη φωλιά και όταν μπουν οι γονείς για να ταΐσουν τους νεοσσούς ή για να κλωσήσουν τα αυγά, αρπάζει και τους γονείς.
 
Διάβασα σε άρθρο της μελισσοκομικής επιθεώρησης ότι το πτηνό αυτό τρώει πολλά επιβλαβή έντομα πέρα από τις μέλισσες στις οποίες κάνει μεγάλες επιδρομές κατά την περίοδο της σμηνουργίας (όταν η παλιά βασίλισσα φεύγοντας παίρνει τον μισό πληθυσμό και αφήνει την νέα με τον άλλο μισό). Ουσιαστικά είναι το οικολογικό και ανέξοδο εντομοκτόνο.

Επιβλαβή έντομα δεν υπάρχουν, απλά οι αγρότες έτσι αποκαλούν αυτά που όταν η πυκνότητα τους ανα μονάδα έκτασης ξεπεράσει κάποια όρια τότε κάνουν κακό στις καλλιεργιες. Αυτό το πτηνό κρατά χαμηλά αυτά τα επίπεδα.
 
Εγώ έχω να πω πως ο μεγαλύτερος εχθρός του μελισσοφάγου είναι ο άνθρωπος που σε περιοχές όπου "καλλιεργεί" μελίσσια τους σκοτώνει με καραμπίνες ανηλεώς.
 
Εγώ δεν συμφωνώ και θα πω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του, είναι τα ζιζανιοκτόνα, όπως και πολλών άλλων ειδών της πανίδας. Παλιότερα πριν 20 χρόνια οπού επιτρεπόταν το κυνήγι του, οι αριθμοί ήταν ικανοποιητικοί, πλέον όμως έχει πέσει στη μάστιγα της ανεξέλεγκτης χρήσης φαρμάκων. Άλλωστε δεν ήταν ποτέ αξιόλογο θήραμα.
 
@GONOUSAS Όταν λέω εχθρούς δεν εννοώ μόνο τους κυνηγούς αλλά και τους μελισσοκόμους (είναι ο νονός μου), που τους σκοτώνουν για να μην τρώνε και καλά τα μελίσσια, ότι κάνουν και με τις αρκούδες δηλαδή.
 
Back
Top