Εξωτικά Μεξικανικός Καρποντάκος (Carpodacus mexicanus)

Ο Μεξικανικός Καρποντάκος είναι ένα πουλάκι που προέρχεται από περιοχές της Αμερικανικής ηπείρου. Συναντάται από τον Καναδά μέχρι το Μεξικό.

Καρποντάκος, η Μεξικάνικη "Ροδόσπιζα"​

Μεξικανικός Καρποντάκος

Είναι ένα από τα πιο κοινά και αναγνωρίσιμα είδη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά βρισκόταν μόνο στις δυτικές περιοχές και άρχισε να επεκτείνεται ανατολικά κατά τη δεκαετία του 40. Πλέον ο πληθυσμός του έχει εξαπλωθεί σχεδόν παντού.

Περιγραφή​

Το συνολικό του μέγεθος δεν ξεπερνάει τα 14 εκατοστά. Κατά την πτήση, το άνοιγμα των φτερούγων του αγγίζει τα 25 εκατοστά, ενώ το βάρος του κυμαίνεται από 16 - 27 γραμμάρια.

Ο αρσενικός Καρποντάκος διακρίνεται για το κοκκινωπό χρώμα στο κεφάλι, το λαιμό τους ώμους και την κοιλιά. Η απόχρωσή του μεταβάλλεται ανάλογα με τις εποχές και ανάλογα με τις διατροφικές του συνήθειες. Αν τρώει μούρα ή φρούτα με έντονο κόκκινο χρώμα διαβαθμίζεται και το φτέρωμά του από πορτοκαλί μέχρι βαθύ κόκκινο.

Όσο περισσότερες φυσικές χρωστικές διαθέτουν τα φρούτα, τόσο εντονότερο είναι η απόχρωση του φτερώματος. Όσο πιο έντονο χρώμα διαθέτει το φτέρωμά του τόσο περισσότερο προσελκύει τα θηλυκά την αναπαραγωγική περίοδο.

Έχει φαρδιά τετραγωνισμένη ουρά και φτερά σε καφετιές και γκρίζες αποχρώσεις ενώ στα φτερά πτήσης διακρίνονται δυο λευκές γραμμές.

Τα θηλυκά έχουν καφετιές αποχρώσεις με ρίγες στο στήθος και την κοιλιά και συχνά συγχέονται με τα σπουργίτια.

Βιότοπος​

Ζει και αναπαράγεται σε ανοιχτές αγροτικές εκτάσεις, σε φάρμες, σε αστικές περιοχές και προάστια με πλούσια θαμνώδη βλάστηση αλλά και σε πάρκα με ψηλά δέντρα και πυκνά φυλλώματα. Μπορεί κανείς να τα παρατηρήσει στα κλαδιά των δέντρων να συλλέγουν καρπούς και σπόρους, αλλά πολύ συχνά τα συναντάμε και σε μικρές ομάδες στο έδαφος.

Διατροφή​

Αποτελείται από διάφορους σπόρους όπως τσουκνίδα και νίζερ, από καρπούς και φρούτα όπως μούρα και ηλίανθοι. Συχνές είναι οι επισκέψεις του στους οπωρώνες, από όπου και κορφολογεί τα μπουμπούκια των οπωροφόρων κάνοντας αρκετές φορές ζημιές στις καλλιέργειες. Σαφή προτίμηση δείχνει και στα διάφορα έντομα και τα μικρά παράσιτα. Οι νεοσσοί διατρέφονται αποκλειστικά με σπόρους.

Αναπαραγωγή​

Η αναπαραγωγική περίοδος για τον καρποντάκο αρχίζει από τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Κατά την φάση αυτή, εφόσον ζευγαρώσουν τα πουλιά, αρχίζουν το χτίσιμο της ανοιχτής καλαθωτής φωλιάς τους το κτίσιμο της οποίας αναλαμβάνει η θηληκιά και την ολοκληρώνει μέσα σε 2 μέρες.

Επιλέγουν συνήθως φυσικές κοιλότητες, κτίρια ή ψηλά δέντρα Προκειμένου να προφυλαχτούν από τους φυσικούς του εχθρούς επιλέγουν σημεία αρκετά ψηλά από το έδαφος, γύρω στο 1,80 εως 2,5 μέτρα.

Σαφή προτίμηση δείχνει και στις τεχνητές φωλιές. Για το πλέξιμο της φωλιάς χρησιμοποιεί κλαδάκια, ξερά χόρτα, μαλλί από θάμνους, τρίχες ζώων και πούπουλα. Εκεί εναποθέτει από 2-6 γαλαζοπράσινα αυγά με καφετιά στίγματα τα οποία και επωάζει για 13-14 ημέρες.

Ο αρσενικός αναλαμβάνει το τάισμα της μητέρας όσο εκείνη επωάζει τα αυγά, και στη συνέχεια και οι δυο γονείς φροντίζουν για την διατροφή των νεοσσών τους. Οι μικροί νεοσσοί απογαλακτίζονται σταδιακά μέχρι την 19 μέρα, οπότε και οι γονείς προετοιμάζονται για την επόμενη γέννα.

Κελαηδεί συνήθως από ψηλά δέντρα σε εκτεθειμένες θέσεις, για μεγάλα χρονικά διαστήματα με γρήγορους, καθαρούς, μελωδικούς αλλά και μερικές φορές αδύναμους ήχους και συχνά το τραγούδι του θυμίζει το κελάηδημα του σπουργιτιού.

Ονομασία και Συστηματική Ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Carpodacus mexicanus
Ελληνική Ονομασία: Μεξικανικός Καρποντάκος
Αγγλική ονομασία: House Finch
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Σπιζίδες
Γένος: Carpodacus
Είδος: C. mexicanus

Υποείδη​

Cm. amplus
Cm. centralis
Cm. clementis
Cm. coccineus
Cm. frontalis
Cm. griscomi
Cm. mcgregori
Cm. mexicanus
Cm. potosinus
Cm. rhodopnus
Cm. roseipectus
Cm. ruberrimus

Σχετικό περιεχόμενο​

Ροδόσπιζα η κοινή (Carpodacus erythrinus)
 
Έχω στην κατοχή μου ένα αρσενικό κι έχω εντυπωσιαστεί από τον δυναμισμό του. Είναι υπέροχο πραγματικά πουλί, τόσο που σκέφτομαι του χρόνου να βρω και θηλυκό για ζευγάρωμα.
 
Υπάρχει περίπτωση να έχω δει ζευγάρι από τέτοια σε πάρκο των Αθηνών; Η θα ήταν φανέτα και θα τα μπέρδεψα.
 
Μάλλον αυτό θα ήταν γιατί είχε πολύ κόκκινο το αρσενικό για να ήτανε φανέτο. Εντύπωση μου έκανε ότι τα είδα σε πολύ κεντρικό μικρό παρκάκι κοντά στα Εξάρχεια!
 

Σχετικά θέματα

Back
Top