Γενικά Μετά μικρής απουσίας, βρήκα κόκκινα έντομα στον πάτο του κλουβιού

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ζιζι
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ζιζι

PB Known Member
Εγγραφή
25 Μαρ 2009
Μηνύματα
4.160
Πόλη
Κωνσταντινούπολη
Καλημέρα παιδιά...
Έπρεπε να λείψω για 2 εβδομάδες λόγω δουλειάς και μια φίλη μου ανέλαβε να φροντίζει τα πουλιά μου, αλλά όχι και να τα καθαρίζει..
Επιστρέφοντας σήμερα άρχισα να καθαρίζω τα κλουβιά και σε ένα από αυτά, συγκεκριμένα στο κλουβί με τα κοκατίλ, βρήκα το "έντομο" που βλέπετε.. Τα πουλιά φαίνονται μια χαρά και τα έντομα αυτά δεν βρίσκονταν στις κουτσουλιές αλλά στην τροφή που υπήρχε στον πάτο...
Ο πάτος ήταν γεμάτος.. Τι μπορεί να είναι; Ελπίζω να βοηθάει η φωτογραφία..
Μου θυμίζουν πάντως ότι όταν έμενα στο χωριό, τα ντουλάπια με τα τρόφιμα γέμιζαν κάθε φθινόπωρο με τέτοια έντομα όταν ο γείτονας έφερνε στην αποθήκη του το σιτάρι..
ti einai.webp
 
Το οτι δεν είναι επικίνδυνο για τα πουλιά σε πρώτο χρόνο είναι βέβαιο. Καθαρίζεις καλά κλουβιά κλπ και παρακολουθείς την τροφή τους.
 
Τροφή τους δίνω πάντα συσκευασμένη και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να κοιτάξω μήπως τα είχε η τροφή γιατί την άνοιξε η φίλη μου όταν έφυγα και επειδή τα άλλα πουλιά μου τρώνε διαφορετική τροφή και δεν βρήκα σε εκείνα τίποτα, αλλά είναι καθαρή και δεν έχει ληξει..
Εγώ φοβήθηκα μήπως τα πουλιά είναι άρρωστα και βγαίνουν αυτά με τις κουτσουλιές και μετά εξαπλώνονται στο κλουβί.. Νομίζω όμως οτι δεν μοιάζουν με σκουλήκια, ακάρεα, ψείρες κτλ, έτσι δεν είναι;
 
Νομίζω πως μοιάζουν πολύ με τις ψείρες του σιταριού.. Η φίλη μου ερχόταν στο σπίτι μου.. Τα πουλιά δεν άλλαξαν περιβάλλον..
Τι μπορώ να κάνω; Είναι επικίνδυνα για τα πουλιά; Εγώ τα καθάρισα πολύ καλά και το δωμάτιο το ίδιο, αν και δεν βρήκα στον υπόλοιπο χώρο κάτι, όμως σίγουρα δεν έφυγαν όλα.. Να ψεκάσω μήπως με κάτι;
 
Δεν είναι κάτι για να τρελλαίνεσαι, ψέκασε με pinex , καθάρισε καλά, κάνε επανάληψη σε μία εβδομάδα και παρακολούθησε. Ρίξε και μερικά φύλλα δάφνης στην τροφή.
Ρίξε και μια ματιά στο σώμα του πουλιού και ψέκασέ το καλού κακού προσέχοντας τα μάτια του.
Κοίτα μήπως υπάρχει κοντά κάποιο αλλοιωμένο δημητριακό που τα δημιούργησε.
Τι μέγεθος έχουν; Γιατί δεν βοηθάει η φωτογραφία να συγκρίνουμε.
Η διάθεσή του πουλιού είναι καλή;
 
Λέγονται ψείρες του σταριού αλλά πάνε και σε άλλους σπόρους όπως και στο αλεύρι. Εδώ στο χωριό μου τις ανταμώνουμε συχνά. Μήπως έχεις εκεί κοντά κάτι σχετικό;
 
Τα πουλιά είναι μια χαρά.. Τα έντομα είναι αρκετά μικρά, εγώ έκανα μεγέθυνση για να φαίνονται καλά τα χαρακτηριστικά τους.. Έψαξα τώρα και το ντουλάπι με τα τρόφιμα αλλά δεν υπάρχει κάτι..
Η αλήθεια είναι οτι ζω έξω από τη θεσσαλονίκη και υπάρχουν αρκετά χωράφια, αλλά θα πήγαιναν σε ένα μόνο κλουβί;
Σας ευχαριστώ πολύ... Μαρία θα πάω τώρα να πάρω pinex και βλέπουμε..
 
Μετά τον καθαρισμό να ρίξεις στο κλουβί φροντλινε ώστε να μην υπάρχει επιστροφή για τα έντομα.
 
Τα έντομα που βρήκες λέγονται Tribolium confusum (Coleoptera:Tenebrionidae)
red and confused flour beetles - Tribolium Spp.
και τρέφονται με αποθηκευμένους σπόρους μεταξύ των οποίων και κεχρί. Έχουν μικρό μέγεθος περίπου 3-4 mm. Φρόντισε να μην έχεις εκτεθειμένα τέτοια προϊόντα, ψάξε επίσης και την τροφή.
Δε χρειάζεται ψεκασμός με pinex ή κάποιο άλλο φάρμακο (αν το πρόβλημα δεν είναι γενικευμένο), παρά μόνο σχολαστική καθαριότητα των κλουβιών και του χώρου γενικότερα για να μην υπάρχουν διαθέσιμα υπολείμματα τροφής.
(Αν σκουπίσεις με ηλεκτρική σκούπα άλλαξε σακούλα να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου) 😉.
 
Γρηγόρη αυτό με την σακούλσ της σκούπας δεν το σκέφτηκα, ευχαριστώ πολύ! Την τροφή πώς μπορώ να την ελέγξω πιο σχολαστικά; Έτσι όπως την κοιτάζω δεν βλέπω κάτι..
 
Προσωπικά πιστεύω ότι ένας ψεκασμός (που έτσι κι αλλιώς κάνουμε που και που) δεν είναι άχρηστος. Γι αυτό πρότεινα ένα ήπιο σκεύασμα και όχι κάτι τόσο ισχυρό όπως το frontline.
 
τα γνωστα αλευροσκουληκια. Δεν ειναι βλαβερα για τα πουλια εκτος και αν καποιος ξενιστης τα... Μολυνει. Ειναι ιδια με τα mealwarms αλλα τα δικα σου ειναι κοκκινα τα σκαθαρια ενω στα αλλα πορτοκαλομπορντω και μαυρα
 
Γρηγόρη αυτό με την σακούλσ της σκούπας δεν το σκέφτηκα, ευχαριστώ πολύ! Την τροφή πώς μπορώ να την ελέγξω πιο σχολαστικά; Έτσι όπως την κοιτάζω δεν βλέπω κάτι..

Αν είναι μικρή ποσότητα την απλώνεις σε ένα δίσκο ή λευκή πετσέτα και τη βλέπεις. Αν δείς κίνηση τότε απομακρύνεις τα έντομα με το χέρι ή όπως σε βολεύει. Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, τότε προτείνω κατάψυξη για 24 ώρες και είσαι οκ. Μπορείς να το κάνεις και προληπτικά αν θέλεις 🙂. Δες και αυτό Σχετικά με τα έντομα στους σπόρους | PetBirds
 
Παιδιά εχθές έκανα όλα αυτά που είπαμε και σήμερα τα καθάρισα πάλι και δεν βρήκα τίποτα.. Ελπίζω μόνο να μην έφυγαν από τα πουλια και άρχισαν επιδρομές στο υπόλοιπο σπίτι...
Σας ευχαριστώ όλους πολύ για την πολύτιμη βοήθειά σας..
Η αλήθεια είναι οτι στην αρχή τρόμαξα πολύ, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά..
 
παιδιά μοιάζει και με το παρακάτω έντομο και στην φώτο που έχει στο site, μοιάζει πολύ με την φώτο που ανάρτησε η ζιζι.

Τribolium castaneum – Σκούρο σκαθάρι των αλεύρων
Τέλειο
: Μήκος 3,5 mm, πεπλατυσμένο ερυθρό καστανό, γυαλιστερό.
Προνύμφη: Μήκος 5 mm, ολιγόπους, λευκοκίτρινη, φέρει πυλωρικά τριχίδια.
Βιολογία – Προσβολές: Έχει μέχρι 5 γενεές το χρόνο, το θηλυκό γεννά 600 αυγά. Προτιμά ήδη προσβεβλημένους ή σπασμένους σπόρους. Προσβάλλει όλα τα είδη σπόρων (σιτηρά, όσπρια, ζωοτροφές, μπαχαρικά και λιγότερο το βαμβακόσπορο).
Πηγή: http://www.apentomotiki.com.cy/ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ/ΈντομαΑποθηκών.aspx
 
Back
Top