Διατροφή Μεταβαση απο σύριγγα σε κανονική τροφή, σε Ζακό 6 εβδομάδων;

ΤΣΙΠΙΡΙΚΙ

PB Member
Εγγραφή
9 Οκτ 2008
Μηνύματα
419
Πόλη
Νέα Σμύρνη
Πωs θα κανω τον "ΖΑΚ"μου να τρωει απο το χερι μου με συριγγα σε κανονικη τροφη; Την Τριτη που περασε ηταν 6 εβδομαδων. Ποτε θα γινει αυτο και με τι τροπο;
 
Ποσες φορες τον ταιζεις την ημερα; Απο εκει που τον πηρες τι σου ειπανε; Μεχρι 8 εβδομαδων μπορεις να τον ταιζεις κανονικα εσυ αλλα μπορεις να του εχεις ηδη καποιες τροφες στο κλουβι του να τις βλεπει. Μετα να αραιωνεις λιγο τα γευματα και σε αριθμο και σε ποσοτητα. Παραλληλα να κανεις οτι εσυ τρως την τορφη του και να τον παρακινεις να την πιασει με το ραμφος και να τη δοκιμασει. 😉

Εγω θα σου προτεινα να ξεκινησεις με πελετς ως βασικη διατροφη διοτι ειναι "πληρης" διατροφη σε σχεση με τους σπορους. Βεβαια σιγα σιγα να αρχισεις να του δινεις και φρεσκα φρουτα και λαχανικα καθως και αλλες τροφες. Μπορεις να δεις εδω τι δινουν διαφορα μελη του φορουμ. https://community.petbirds.gr/threads/Τι-διατροφή-ακολουθούν-οι-παπαγάλοι-μας.4000/

Τι φορομουλα τρωει; Εαν τρωει αυτη της kaytee υπαρχει και ειδικη τροφη σε πελετς της kaytee για τον απογαλακτισμο. Παρολα αυτα ολα τα ατομα που γνωριζω με παπαγαλους στο εξωτερικο και μεγαλωνουν μωρα χρησιμοποιουν τα πελετς ως αρχικη και βασικη διατροφη χωρις κανενα απολυτως προβλημα. Αυτο συνιστουν και ολοι οι κτηνιατροι στο εξωτερικο ειδικα για τους μεγαλους παπαγαλους. Η επιλογη παντα ειναι δικη σου αλλα οτι και να διαλεξεις ως βασικη διατροφη φροντισε να τρωει καθημερινα λαχανικα και φρουτα. :)
 
Απλα να συμπληρωσω για να μην υπαρξει καμια παρεξηγηση οτι δεν εννοουσα να σταματησεις να τον ταιζεις μολις γινει 8 εβδομαδων απλα τοτε να του εχεις σιγουρα την τροφη που προκειται να φαει στο κλουβι του. Μην τον αναγκασεις να φαει διοτι δεν ειναι σωστο για το πουλι και μπορει να γινει επιγυλακτικο με τους ανθρωπους μιας και τωρα σε εμπιστευεται. Καλυτερα να παρει λιγο περισσοτερο η διαδικασια παρα να γινει βιαια. :)
 
Οπως εχω ξαναγράψει για να εισαι σίγουρος ότι κάνεις τα σωστά βήματα, το καλύτερο θα ήταν να ρωτήσεις έναν πτηνίατρο. Αυτός βλέποντας το παπαγαλάκι θα σου πει, πως να του μειώσεις τα γεύματα και με πιο τρόπο. Εγω στη δική το έκανα ρωτώντας έναν φίλο μου εκτροφέα. Δεν θέλω να πάρω όμως τέτοια ευθύνη και να σου πω τι έκανα εγω. Ο κάθε παπαγαλός έχει διαφορετικές ανάγκες στο τάισμα λόγο ηλικίας. Ρώτα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
 
Μετα τις 8 εβδομαδες, θα αρχισεις να του μειωνεις τα γευματα και σε συχνοτητα και σε σε ποσοτητα, και θα του εχεις στα δοχεια τροφης του σπορους, κροκετες, λαχανικα, και φρουτα. Σιγα σιγα θα αρχισει να ψηλοτρωει οτι του αρεσει, και θα συνηθησει να τρωει μονος του. Αν του ψηλαφιζεις την γουσα του θα αισθανθεις τα σπορακια που εχει φαει και θα καταλαβεις οτι αρχισε να τρωει μονος του.
 
Η μεταβίβαση ενός πουλιού απο την σύριγγα στην κανονική του πλέον τροφή, θα πρέπει να διαρκέσει 3-4 εβδομάδες πριν απο την συμπλήρωση 8 εβδομάδων. Ήδη απο τώρα θα πρέπει να του βάζεις μαλακές τροφές να δοκιμάζει. Έτοιμα γεύμα πλούσια σε πρωτείνες και ιχνοστοιχεία, και μεγάλη ποικιλία φρούτων καθημερινά (για παράδειγμα όχι μόνο μήλο γιατί μπορεί πολύ απλά να μην του αρέσει, θα πρέπει να του φτιάχνεις μια κανονική φρουτοσαλάτα, δεν σε πέρνει για πειράματα του τύπου σήμερα θα δοκιμάσω μήλο αύριο αχλάδι) Καθημερινό ζύγισμα του πουλιού (μια ζυγαριά κούζίνας είναι αρκετή). Η αλλαγή με συνδιασμό την μείωση των ημερισίων γευμάτων απο εσένα, μπορεί να αποφέρει χάσιμο βάρους το οποίο δεν θα πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση. Στο τελικό στάδιο της αλλαγής θα πρέπει να ταίζεις 1-2 φορές την ημέρα, την ίδια όμως ποσότητα τροφής που του έδινες έως τότε. Ένα ακόμα tip είναι να του βάζεις την κρέμα σε κάποιο σκέυος (δηλαδή μια φορά την ημέρα ανάμεσα απο τα δικά σου γεύματα) να την τρώει μόνος του και να λειτουργήσει αυτόνομα.
 
Γρηγορη για African Grey δεν ειναι λιγο μικρος 4-5 εβδομαδων να αρχισει να δοκιμαζει στερεα τροφη; Εγω ξερω πως ο απογαλακτισμος αυτου του ειδους ολοκληρωνεται στις 12-16 εβδομαδες ομαλα χωρις να στρεσαριστει το πουλι και να "αναγκαστει" να φαει στερεα τροφη. Εχω διαβασει οτι σε ηλικια μικροτερη των 11 μηνων οι African Grey εαν "πιεστουν" να φανε και εχουν απογαλακτιστει αποτομα, στρεσαρονται με αντικτυπο στην μετεπειτα ψυχολογια τους.


δυο χρησιμα λινκ.
geocities.com/RainForest/6463/handfeed.html
Grey MattersNew Thoughts on African Grey Parrots by Pamela Clark | parrothouse.com/pamelaclark/greymatters.html
 
  • Like
Αντιδράσεις: mpeln
Η μεταβίβαση ενός πουλιού απο την σύριγγα στην κανονική του πλέον τροφή, θα πρέπει να διαρκέσει 3-4 εβδομάδες πριν απο την συμπλήρωση 8 εβδομάδων. Ήδη απο τώρα θα πρέπει να του βάζεις μαλακές τροφές να δοκιμάζει.
Γρηγορη για African Grey δεν ειναι λιγο μικρος 4-5 εβδομαδων να αρχισει να δοκιμαζει στερεα τροφη; Εγω ξερω πως ο απογαλακτισμος αυτου του ειδους ολοκληρωνεται στις 12-16 εβδομαδες ομαλα χωρις να στρεσαριστει το πουλι και να "αναγκαστει" να φαει στερεα τροφη. Εχω διαβασει οτι σε ηλικια μικροτερη των 11 μηνων οι African Grey εαν "πιεστουν" να φανε στρεσαρονται με αντικτυπο στην μετεπειτα ψυχολογια τους.
Δεν είναι νωρίς Ανέστη, η διατύπωση ήταν λάθος. Έπρεπε να είχα πει οτι διαρκεί 4 εβδομάδες απο τώρα. (ξεκινάει που είναι 6 εβδομάδων και τελειώνει 3-4 εβδομάδες μετά.) Με αυτό τον τρόπο δεν αναγκάζεις κανένα πουλί να φάει μόνο του απλά του δίνεις το κίνητρο να δοκιμάσει, έχοντάς του απο τώρα μαλακές τροφές και όχι σπόρια και πελετς. Δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο και δεν μου έχει συμβεί σε όσα πουλιά έχω μεγαλώσει για να έχω γνώμη για το θέμα που αναφέρεις με τη μετέπειτα ψυχολογία.
 
Μονο για African Grey το ειπα διοτι το διαβασα στο δευτερο λινκ που εδωσα πιο κατω απο μια κυρια την Pamela Clark, που ειναι Avian Behavior Consultant

Most baby birds are still weaned today by what is called the �deprivation weaning� method. This means simply that the babies are fed and weaned on a schedule, and that once they reach a certain age, feedings are dropped at intervals, with the idea that the baby will get hungry enough to eat. However, being hungry creates an extreme sense of anxiety in baby birds, and many African Greys, because of their innate personality characteristics, become distrustful of their human caregivers when this most basic need for food is not met.
μεταφραση:

Τα περισσοτερα μωρα απογαλακτιζονται ακομη και σημερα με αυτο που καλειται μεθοδος απογαλακτισμου στερησης. Αυτο σημαινει απλα οτι τα μωρα ταιζονται και απογαλακτιζονται με προγραμμα, και μολις φτασουν μια συγκεκριμενη ηλικια τα ταισματα μειωνονται με διαλειμματα, με την ιδεα οτι το μωρο θα πεινασει αρκετα για να φαει. Παρολαυτα το να πεινανε δημιουργει μια μεγαλη αισθηση αγχους στα μωρα πουλια, και πολλοι African Greys, λογω των εμφυτων χαρακτηριστικων της προσωπικοτητας τους, γινονται δυσπιστοι προς τους ανθρωπους που τα φροντιζουν οταν δεν τους καλυπτουν την βασικη τους αναγκη για φαγητο.


Εαν διαβασετε παρακατω στο αρθρο εξηγει οτι τα πουλια που πωλουνται σε αυτες τις ηλικιες (10-11 μηνων) απογαλακτισμενα εχουν απογαλακτιστει κατα αυτον τον τροπο με τη μεθοδο στερησης. Η κυρια αυτη συμβουλευει οτι ενας African Grey απογαλακτιζεται τελειως και σωστα στους 4 μηνες ζωης. 🙂
 
Καλησπερα Ανεστη. Να σου πω τι με απασχολει. Τωρα κανονικα ειναι η ωρα για να τον ταισω για βραδυ. Ο μικροs ομωs εχει πεσει μεσα στα σπορια και τα ροκανιζει. Τι να κάνω; Να τον τραβηξω και να του δωσω τη κρεμα του η΄να τον αφησω; Και μετα; Να του δωσω πιο λιγεs δοσειs? Απο φρουτα ενδιαμεσα;
 
Καλυτερα πιστευω να τον αφησεις να φαει οσο θελει και μολις σταματησει, κοιτα ποσο εχει φαει ελεγχοντας τον προλοβο του και ταισε τον και εσυ συμπληρωματικα μεχρι να σταματησει να ζηταει τη συριγγα. Μην τον πιεσεις παραπανω απ'οτι θελει ομως. 🙂

Φρεσκα φρουτα και λαχανικα εποχης καλα πλυμμενα στη διαρκεια της ημερας και με μετρο. Απο λιγο θα σου προτεινα τωρα στην αρχη. :) 6 εβδομαδων δεν ειναι;
 
Την Τριτη που ερχετε,7 εβδομαδων. Τη συριγγα εδω και 3 μερεs δεν τη ζηταει καθολου. Αλλα με λιγο ζορι, πολυ λιγο,τρωει ολεs τιs δοσειs. Στην αρχη εκανε σαν τρελο. Τωρα, αδιαφοροs. Μονο το παιχνιδι τον ενδιαφερει. Μηπωs σε ενδιαφερει να σου γραψω το νουμερο του δαχτυλιδιου του; Kαπου νομιζω οτι το εχω ξαναγραψει.
 
Μαρια καλημερα

Καλημερα. Ολα πανε πολυ καλα. Τον ειδεs και χθεs στιs 4 φωτο που εβαλα. Το Σαββατο εκανε και τη πρωτη του βολτα γυρω γυρω στο κλουβι! Ειχε κοψει τη κρεμα του και ετρωγε κανονικα, αλλα τη Κυριακη μαs τα χαλασε. Και ετσι τον ξαναταιζω. Εσειs καλα; Τι κανει ο μικροs σαs?
 
Tάιζέ τον 'οποτε κ όσο θέλει.Απλά το πρωί ερέθισέ τον λίγο και τάισέ τον με το χέρι ζεστές τροφές. Πέλλετς μην του δίνεις πολύ. Παίξτε μαζί με την τροφή του και παρουσίασε τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία. Πρέπει επίσης να αρχίσεις να τον εκπαιδεύεις -αν ξέρεις πως βεβαια- και αν μπορείς μην τον αφήνεις σ αυτό το στάδιο μόνο του πάνω από μία ώρα.
 
Back
Top