Ασθένειες Μεταφορά κοκκιδίων σε νεοσσούς καρδερίνας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ianos

PB Supporter
Εγγραφή
31 Ιαν 2011
Μηνύματα
13.010
Πόλη
Νέα Σμύρνη
Γειά σας. Το ερώτημά μου είναι άκρως θεωρητικό και μου προήλθε τόσο από θέματα που κατά καιρούς έχω διαβάσει, όσο και από το ενημερωμένο άρθρο του Paianas σχετικά με την αναπαραγωγή καρδερινών.
Λέγεται ότι τα κοκκίδια είναι φυσικά παράσιτα στις καρδερίνες balcanica. Υπάρχουν δλδ σε αυτές ούτως ή άλλως και αν τα πουλάκια αγχωθούν ή σε περιόδους υγρασίας κλπ. (διορθώστε με αν τα γράφω λάθος), τότε πέφτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού τους, τα κοκκίδια αυξάνονται σε πληθυσμό οδηγώντας τα πουλιά έως και το θάνατο.
Αναρωτιόμουν το εξής: τα κοκκίδια τα κολούν τα νεογνά καθώς ταίζονται από τους γονείς; ή τα φέρουν ήδη από την περίοδο πριν την εκκόλαψη;
Η σκέψη μου ήταν η εξής: πως θα κατάφερνε κανείς να έχει καρδερίνες εκτροφής χωρίς κοκκίδια.
αν πράγματι τα κολλούν κατά το πρώτα ταίσματα ή αργότερα από τη φωλιά ως νεοσσοί, τότε με μια κανάρα ως παρένθετη μητέρα δημιουργείται ήδη μια γραμμή απογόνων καρδερίνας ελεύθερων κοκκιδίων.
αν από την άλλη μεριά τα έχουν ως έμβρυα και δεν τα έχουν αποκτήσει ως έμβρυα, αλλά είναι ήδη μέσα στο σπερματοζωάριο ή μάλλον στο ωάριο δεν γίνεται τίποτα.
αν όμως το αυγό είναι διαπερατό από τα κοκκίδια που είναι στη φωλιά, τότε απλώς με κοκκιδοκτόνο στο υλικό της φωλιάς και με αφαίρεση των αυγών αμέσως μετά τη γέννησή τους, ίσως θα μπορούσε να δημιουργηθεί πάλι μια γραμμή καρδερινών ελεύθερη κοκκιδίων.

Ελπίζω να μη σας κούρασα, και φαντάζομαι ότι μάλλον τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα όσο θα τα ήθελα ή όσο τα λέω στο μήνυμά μου. αλλά όσο ζω θα ελπίζω.
Να πω και κάτι άλλο: δεν ασχολούμαι καθόλου με καρδερίνες, οπότε αν γράφω πατάτες πιο πάνω δείξτε λίγη κατανόηση.

Ευχαριστώ
 
Όχι δεν θα κολλήσουν κοκκίδια γιατί τα κοκκίδια isospora lacazei είναι μόνο στο έντερο αλλά τα isospora serini γνωστό ατοξόπλασμα μπορεί να περάσει στο αίμα και να κάνει αγενή αναπαραγωγή σχιζογονία και έτσι να πάει στα μικρά που είναι μια αιτία της μαύρης τελείας στους νεοσσούς. Όχι καρδερίνα χωρίς κοκκίδια δεν μπορεί να υπάρξει. Τα πρωτόζωα αυτά ανήκουν στην οικογένεια apicomplexa ( Οι Apicomplexa είναι μονοκύτταροι και σχηματίζουν σπόρια. Όλα τα είδη είναι υποχρεωτικά ενδοπαράσιτα των ζώων, https://en.wikipedia.org/wiki/Apicomplexa
Αλλά καθαριότητα για πρόληψη ναι μπορείς,
Τα κοκκίδια της κανάρας δεν πιάνουν την καρδερίνα και το αντίθετο κάθε είδος έχει τα δικά του.
 
Ανδρέα,
Δε μου ήταν πολυ κατανοητή η απάντηση. Μένω στο οτι καρδερίνα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοκκίδια, επομένως εφόσον περνά και στο αίμα, προφανώς περνά και στο έμβρυο.
 
Εγώ κατάλαβα ότι είναι παθογόνα στον οργανισμό τους και ενεργοποιούνται όταν από κάποιους εξωτερικούς παράγοντες αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους.
 
Ναι βρε Μαρία, αλλα απο που τα κολλούν; Εννοω σε ποια φάση; Είναι μέσα στο ωάριο; Περνούν το κέλυφος του αυγού κατα τη γέννηση η μέσα στη φωλιά; Είναι η μετάδοση μέσω του στόματος των γονέων; Δεν ξέρω...
Και μετά, αν τα κοκκίδια της κανάρας δεν πιάνουν στην καρδερίνα και το αντίστροφο, γιατι λέμε οτι όταν βάζει κανείς ένα άγριο, πιασμένο καρδερίνακι με καναρίνια, είναι σα να ρίχνει βόμβα στην εκτροφή του; Γιατι παντα νόμιζα οτι είναι για τα κοκκίδια...
Δεν ξέρω, μάλλον μπερδεύτηκα.

Αντρέα, που εισαι να μας εξηγήσεις;👎
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Άλλο κοκκιδίαση η ισοσπορίοση και άλλο η ατοξοπλάσμωση. Η ατοξοπλάσμωση περνάει μέσω του αγγειακού συστήματος του εντέρου στο αίμα και από εκεί πάει σε κάποια όργανα έτσι περνάει και στο ωάριο. Όταν ο νεοσσός βγεί η μάνα τρώει το τσόφλι την κουτσουλιά και ξανά μανά. Γιατί η καρδερίνα στρεσάρετε εύκολα και λέγοντας στρες δεν είναι παρά μια ορμόνη η αδρεναλίνη. (Ορμόνη είναι η χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό, κυκλοφορεί στο αίμα και έχει ειδική ρυθμιστική δράση στη δραστηριότητα συγκεκριμένων κυττάρων ή οργάνων του σώματος. Οι ορμόνες συμμετέχουν στη διαδικασία μεταβίβασης σήματος από το ένα κύτταρο στο άλλο. Αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα - στόχους τους μέσω ειδικών αλληλεπιδράσεων υποδοχέων - ορμονών.

Τι κάνει: Η αδρεναλίνη, μαζί με τη νορεπινεφρίνη, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις άμεσες αντιδράσεις, που αισθάνεται ο οργανισμός, όταν αγχώνεται. Οι μύες είναι τεταμένοι, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, υπάρχει έντονη εφίδρωση και αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός: αυτά είναι τα συμπτώματα της αδρεναλίνης.

Ωστόσο, η αδρεναλίνη δίνει επίσης ένα κύμα ενέργειας και βοηθά στην εστίαση της προσοχής, ενώ συμβάλει στην κινητοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών του οργανισμού σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, διεγείροντας το νευρικό σύστημα για κάποια επείγουσα ενέργεια κατά τη λεγόμενη «αντίδραση μάχης ή φυγής».)

Οπότε δεν βρίσκει λιπαρά σπόρια γιατί τα έφαγε την τρομάζει ένα γεράκι μένει χωρίς νερό αλλάζει μέρος όλα αυτά είναι αιτίες για αδρεναλίνη. Όμως ο εντερικός σωλήνας είναι ευαίσθητες σε αυτή την ορμόνη σταματά ο προστόμαχος η αδενώδης στόμαχος σταματάει να ρίχνει γαστρικά υγρά ο μυώδης στόμαχος δεν αλέθει μηχανική πέψη το έντερο δεν τραβάει τα θρεπτικά συστατικά και έτσι όπως τρώει φεύγουν στην αμάρα με αποτέλεσμα την ασιτία και την αφυδάτωση αν κρατήσει λίγο πέφτει το ανοσοποιητικό και έτσι δουλεύουν μετά τα κοκκίδια ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα μικρά πουλιά μέχρι ενός χρόνου και πολλές φορές αποκτάνε ανοσία τα κοκκίδια κάνουν αμφιγονική αναπαραγωγή βγάζουν δηλαδή ωοκύστες χωρίς ο ξενιστής πουλί να νοσεί είναι φορέας των κοκκιδίων. Έτσι θα μολύνει άλλα πουλιά άμα τα κάνει στο νερό. Παραέγραψα πολλά σήμερα.
 
αλλα απο που τα κολλούν;
Από το περιβάλλον. Όταν μιλάμε για κοκκίδια μιλάμε για isospora ο κύκλος ζωής των οποίων μοιράζεται στον οργανισμό του ξενιστή και στο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο μεταδίδονται. Κατά τα άλλα, ο Ανδρέας κάνει σωστά το διαχωρισμό των περιπτώσεων.
 
Back
Top