Διατροφή Με ποιον τρόπο δίνουμε τα αλευροσκούληκα στις καρδερίνες;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης leon1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

leon1

PB New Member
Εγγραφή
11 Φεβ 2019
Μηνύματα
120
Πόλη
Λαγκαδάς
Με ποιον τροπο δινουμε τα αλευροσκουληκα στις καρδερινες..ζωντανα η σκοτωμενα, στην αυγοτροφη η χωριστα, ποσα ανα ζευγαρικαι ποσες φορες την εβδομαδα;
 
Ανάλογα πως τα έχεις μάθει να τα τρώνε.
Κυρίως όμως θα πρέπει να δίνεις νεαρά σκουλήκια πριν προλάβει να σκληρύνει το εξωτερικό τους.
Αν πάλι δεν τα ξέρουν και δεν τα έχουν στο μενού τότε φοβάμαι πως θα περπατάνε στο χώρο και θα γεννάνε παντού ανεξέλεγκτα.
Γιατί ένα τέτοιο σκουλήκι που θα "επιβιώσει" από τα πουλιά και θα κρυφτεί τρώγοντας κάποια ξεχασμένη ποσότητα τροφής τότε σύντομα θα γεμίσει τον τόπο με απογόνους και μάλιστα σε εκπληκτικά μεγάλους αριθμούς.
Επιπρόσθετα κι ως βασικό πρόβλημα με αυτή την πρωτεΐνη είναι και το γεγονός πως περνούν στο μενού των πουλιών όντας χωρίς καμία μικροβιακή απαλλαγή και συνεπώς αρκετά "βρώμικα" κατά τη γνώμη μου για κατανάλωση.
Το τελευταίο μάλιστα με έκανε να σταματήσω νωρίς κάθε παράλληλη εκτροφή τους.. και να μοιράσω όλα τα "εκτοφικά" τους δώρα στις κότες του γείτονα.
 
Καλύτερα κατεψυγμένα και όχι ζωντανά για τους λόγους που ανέφερε ο Γιάννης, μπορείς αρχικά μέσα αυγοτροφής και βλέπεις αν γίνονται δεκτά απο τα πουλιά ώστε να δίνεις ολόκληρα.
 
Οταν μιλαμε για αλευροσκουληκα, για πιο πραγμα μιλαμε; Για superworms η mealworms? Αυτα τα 2 ειδη που ανεφερα αποκλειεται να σου γεννησουν με την μορφη του "σκουληκιου" (προνυμφες ειναι ) Αρα και στο κλουβι να ξεχαστει το "σκουληκι" θα πρεπει να γινει κουκουλι και μετα σκαθαρι, και το σκαθαρι να βρει αλλο ταιρι σκαθαρι για να κανουν αυγα, και αυτο μονο οταν ειναι mealworm , τα superworms ως προνυμφη πρεπει να τελειωσει το φαγητο για να γινει κουκουλι και μετα σκαθαρι που θα γεννησει αυγα. Πριν χρονια ασχολιουμουν με την εκτροφη superwors , και η αποψη μου ειναι οτι αν δεν εχεις εντομοφαγα πτηνα καλυτερα τα κατεψυγμενα η αποξηραμενα σκουληκια, διοτι η εκτροφη σκουληκιων θα σου ξεφυγει, και η αληθεια ειναι οτι οι καρδερινες δεν χρειαζονται τοσο σκουληκι. Τωρα θα διαφωνήσω με τον Σταματη και τον κυριο Γιαννη, διοτι αν εισαι προσεκτικος και εμπειρος στην εκτροφη σκουληκιων, και ξερεις τι τα ταιζεις και ποσο υγρασια χρειαζεται το αλευρι, πίτουρο, φρυγανια, κλπ μπορεις ανετα να ελέγξεις το μικροβιακο φορτιο. Επισης ταιζοντας εσυ τα σκουλικια σου, τους παρεχεις και τις βιταμινες που χρειαζονται την συγκεκριμενη εποχη τα πτηνα σου.
 
αν εισαι προσεκτικος και εμπειρος στην εκτροφη σκουληκιων
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα Τάσο... Το αντίθετο μάλιστα
Αυτά που περιγράφεις για την εκτροφή τους είναι στη σφαίρα του ιδεατού και απέχουν από το ρεαλιστικό.
τα superworms ως προνυμφη πρεπει να τελειωσει το φαγητο για να γινει κουκουλι και μετα σκαθαρι που θα γεννησει αυγα
Πόσες μέρες θέλουν γι αυτό τον κύκλο όταν υπάρχει ζέστη και φαγητό?
Πόσα ζωντανά σκουλήκια βρήκες στα κλουβιά όταν τα έδινες στα πουλιά;
Και πως είναι δυνατό να ελέγχεις το μικροβιακό φορτίο στη "μούχλα" και τη "σήψη" πάνω στην οποία ακροβατεί η εκτροφή των σκουληκιών;
Πως σταματάς τον κανιβαλισμό τους;
Δε διαφωνώ με τη χρησιμότητά τους.. αλλά με το αν πρέπει να μπούμε σε ζωντανά ή κατεψυγμένα και από όλα όσα έχω γράψει θα πρέπει να βγει πως έχω δοκιμάσει για μεγάλο διάστημα και τις δύο μορφές για να καταλήξω στην τελευταία μου.
 
Κι όμως κυριε Γιαννη ειναι πολυ πιο απλα τα πραγματα.Απλα πρεπει να σκεφτεις minimal και οχι να βαρυφορτωνεις την εκτροφη με οτι σκουπιδια/αποφαγια εχεις σπιτι σου. Μια περιήγηση στο youtube και θα δεις "εκτροφεις" να συμβουλεύουν για μιση φετα απο πορτοκαλι η μηλο. Καταλαβαινεις τωρα για ποσο υγρασια μιλαμε που μενει στο υποστρωμα, εκει δημιουργείται και η μουχλα, Αλλοι λενε οταν αρχισει και μυριζει το υποστρωμα τοτε το αλλαζουμε, εαν αρχισει και μυριζει το υποστρωμα, δεν αλλαζουμε υποστρωμα, αλλαζουμε εκτροφη, ειναι ηδη πολυ αργα για τα σκουλικια. Ο κοσμος πεφτει στην παγιδα, οτι οτι υπολλειματα τροφης εχουμε σπιτι, τα πεταμε στα σκουλικια. ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΜΕ ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΚΛΟΥΒΙΩΝ ΜΑΣ. Εαν τα ταιζεις με κροκετες γατας και βαζεις για υγρασια απλη φλουδα απο μηλο η πατατα (το παραπανω αυξανει και το μικροβιακο φορτιο) και αλλαζεις τακτικα το υπόστρωμα, τοτε το μικροβιακο φορτιο ειναι εντος επιτρεπτών οριων. Ταιζα με σκουλικια για πανω απο 10 χρονια και ολα ηταν μια χαρα.

Κυριε Γιαννη στην παραθεση που βαλατε εχετε ρωτησει μονο για το superworm , για μενα το superworm ειναι το καλυτερο σκουληκι για να αρχισει καποιος την εκτροφη του, πρωτων ποτε δεν ξεφευγει η αποικια, το συγκεκριμενο σκουληκι οσο το ταιζεις τοσο μενει στην ιδια κατασταση, το βγαζεις απο το φαγητο μονο οταν εχει σκουρινει το χρωμα του, ετσι εκτος φαγητου για 2-3 μερες εξαρταται και η θερμοκρασια, γινεται κουκουλι, και μετα σκαθαρι, αρα ειναι στο χερι σου ποτε θες να κανεις την αποικια γεννητορων (σκαθαρια).

Η απαντηση για το αν εβρισκα ζωντανα σκουληκια στα κλουβια, σας την δινω παραπανω, με το superworm εσυ διαλεγεις ποτε να αναπαραχθουν, οπως επισης να επισημάνω, οτι η εκτροφη superworm εχει 2 αγκαθια, 1ο ειναι κανιβαλοι, εαν κανεις λαθος και κατα την περιοδο επιλογης γεννητορων (σκαθαριων ) αφαιρεσεις υποστρωμα (τροφη τους) και αφησεις 10 σκουληκια μονα τους για να γινουν κουκουλια, τοτε μετα απο 2-3 μερες τα 10 θα εχουν γινει 1, για αυτο τα βαζουμε ενα ενα σε ποτηρακια πλαστικα, και ταν γινουν σκαθαρια τα βαζουμε στην αποικια σκαθαριων. Το 2ο ειναι οτι δαγκωνουν, δεν σου κοβουν κομματι ουτε απο το πτηνο βεβαια, αλλα αυτο το δαγκωμα ευκολα μπορει να τρομαξει το πτηνο και να μην δεχτει ξανα σκουληκι, για αυτο το λογο πριν ταισουμε του πτηνο με το σκουληκι, του κοβουμε το κεφαλι, το σκουληκι συνεχιζει να κινειται, τοσο οσο να δινει αφορμη στο πτηνο για να το φαει.

Αρα και την σαπιλα/μουχλα αποφευγεις με μια απλη ξηρα τροφη γατας και με φλουδα απο μπανανα, μηλο, πατατα, και τροπος υπαρχει να μην εχεις αναπαραγωγη εντος των κλουβιων.
 
Τάσο μιας και έχεις μεγάλη εμπειρία στην εκτροφή των superworm μήπως θα μπορούσες να αναφέρεις την διαδικασία εκτροφής τους βήμα-βημα για άσχετους όπως εγώ; Μπορείς να τα βράσεις και να τα δώσεις στα πουλιά κερδίζεις τπτ με το βράσιμο όσο αφορά την αποστείρωση ή το χαλάς;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σταματη θα σου στειλω σε pm , γιατι εχω ξεφυγει πολυ εκτος θεματος, απλα να τονισω, οτι πραγματικα καποιος που δεν εχει εντομοφαγα πουλια, δεν χρειαζεται να εχεις εκτροφη superworms
 
Οκ όταν μπορέσεις στείλε μου ή άνοιξε ένα νέο θέμα, είναι πολύ ενδιαφέρον τουλάχιστον για εμένα. Στο ψάρεμα τα έχεις χρησιμοποιήσει;

[automerge]1551873486[/automerge]
 
Σταματη θα σου στειλω σε pm , γιατι εχω ξεφυγει πολυ εκτος θεματος
Τάσο, εάν ανοίξεις ένα νέο θέμα προς όλους και περιγράψεις τη διαδικασία θα είναι πολύ χρησιμότερο για όλους. Προτείνω αυτόν τον τρόπο εάν θέλεις.
 
Back
Top