Αναπαραγωγή Με τι κανάρα να ζευγαρώσω αχάτη κόκκινο μωσαϊκού;

NIKOS_PAP

PB New Member
Εγγραφή
24 Απρ 2009
Μηνύματα
6
Πόλη
Αθήνα
Εχω ενα καναρο αχατη κοκκινο μωσαικο και θελω να αγορασω και μια καναρα με σκοπο του χρονου να τα ζευγαρωσω. Η ερωτηση μου ειναι η εξης καθως εχω ακουσει πολλες γνωμες...

Ζευγαρωνουμε αχατη κοκκινο μωσαικο (αρσενικο) Χ αχατη κοκκινο μωσαικο (θηλυκο) ή αχατη κοκκινο μωσαικο (αρσενικο) Χ αχατη οπαλ κοκκινο μωσαικο (θηλυκο) για την αποφυγη δημιουργιας κυστων;

Ευχαριστω πολυ.
 
Αυτό που άκουσες αλλά το αντίθετο Αρσενικό Αχάτη Οπάλ Χ Θηλυκό Αχάτη το κάνουν για να βγάλουν φορείς οπάλ και οπάλ θηλυκά επειδή στην οπάλ μετάλλαξη όταν ζευγαρώνουμε επί πολλές γενιές οπάλ Χ οπάλ χάνουν το μέγεθος τους. Έτσι ζευγαρώνουν Οπάλ Χ Φορέα Οπάλ.

Αυτό όμως από ότι ξέρω δεν ισχύει για τον Αχάτη οπότε ζευγαρώνεις Αχάτη Χ Αχάτη χωρίς πρόβλημα.

Φυσικά και το ζευγάρωμα που ανέφερες να κάνεις δεν θα έχεις ιδιαίτερα προβλήματα εκτός από το ότι δεν θα ξέρεις ποια πουλιά θα είναι φορείς οπάλ και ποια καθαροί αχάτες.
 
εγω τετοιο ιδιο εχω ζευγαρωσει με μοζαικ καναρα και εχω παρει σε 3 γεννες 9 πουλακια.
αυτo ειναι το ζευγαρι μου
 

Συνημμένα

  • DSC02212.webp
    DSC02212.webp
    22,1 KB · Προβολές: 761
Γιώργο φαντάζομαι παρδαλά όμως τα μικρά έτσι; Το σωστό ζευγάρωμα δεν είναι μελανίνης με λιποχρωμικό αλλά μελανίνης μεταξύ τους. Καλό είναι σε καναρίνια χρώματος και όχι κοινά να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες για την αναπαραγωγή τους. Αναπαραγωγή δεν είναι μόνο ποσότητα στο αποτέλεσμα αλλά και ποιότητα (χρώμα, στάση, μέγεθος κλπ.) εκεί πιστεύω έχει και περισσότερο ενδιαφέρον για τον εκτροφέα, το πως θα βελτιώσει τα χαρακτηριστικά της κάθε ράτσας.
 
Βασίλη αν κάνω λάθος διόρθωσέ με αλλά απ' ότι έχω καταλάβει κύστες προκύπτουν απο ζευγαρώματα που ο τύπος του πτερώματος είναι και στα δυό πουλιά ΕΝΤΟΝΟΥ (INTENSIVE). Εδώ ο τύπος του πτερώματος είναι ΜΩΣΑΙΚΟΥ-ΔΙΜΟΡΦΙΚΟ (mosaic). Δέν υπάρχει μάλλον τέτοιο θέμα, αν και σ' αυτόν τον τύπο (mosaic) υπάρχουν κάποια "μυστικά" που έχουν να κάνουν με την υφή του πτερού.
 
Κύστες προκύπτουν από το ζευγάρωμα δύο χιονέ πουλιών ή δύο μαλακόφτερων. Και τα μωσαϊκού (τα λιποχρωμικά τουλάχιστον) νομίζω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζουν κύστες, πρέπει να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε εκτός από τον γενικό τύπο (έντονο, χιονέ, μωσαϊκού) και το μακρύ από το κοντό φτερό όπως και το μαλακό από το σκληρό. Πλέον στις ράτσες δεν ισχύει πάντα Χιονέ = μακρύ = μαλακό και Έντονο = κοντό = σκληρό. Δυστηχώς αυτοί οι διαχωρισμοί είναι πολύ δύσκολοι και θέλουν αρκετή εμπειρία και δεν περιγράφονται αν δεν έχεις τα πούπουλα μπροστά σου για να συγκρίνεις. Πάντως θέμα για κύστες από ζευγάρωμα αχάτη Χ αχάτη δεν υπάρχει. Οι υπόλοιποι παράγοντες που ανέφερα παίζουν ρόλο και όχι το χρώμα.
 
αγαπητε βασιλη συμφωνω, εγκρινω και επαυξανω οτι δεν πρεπει να ζευγαρωνουμε οτι να΄ναι και κατα συνεπεια να χαλαμε τις ρατσες. Ο μακης με προλαβε και σου εγραψε ποιο ειναι το μυστικο, στο φτερωμα! Οταν παω να φτιαξω 1 ζευγαρι παντα παιρνω ενα πουπουλο απο καθε πουλι και εκει καταλαβαινω αν θα βγαλω σωστα πουλια. Και επειδη φετος εμαθα απο καποιον πως ειναι ο σωστος συνδιασμος εβαλα μονο ενα ζευγαρι για να δοκιμασω. Τα δικα μου μικρα δεν βγηκαν καθολου παρδαλα... Ουτε ενα. Και με την καταλληλη δοση χρωστικης τον σεπτεμβριο θα σου στειλω photo να τα δεις αν δεν με πιστευεις!
μην βιαζεσαι να με κρινεις... Πλακα κανω!
α... Και κατι τελευταιο αυτο που λεει ο μακης για τα intensive ειναι παρα πολυ σωστο!
 
α... Και κατι τελευταιο αυτο που λεει ο μακης για τα intensive ειναι παρα πολυ σωστο!
"Γενικά, τα πουλιά μη έντονου πτερώματος έχουν μαλακό πτέρωμα, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει πάντα."
Παράθεση από Έλεγχος του τύπου πτερώματος πριν από το ζευγάρωμα

Επειδή τα ΜΗ έντονα συνήθως είναι και μαλακόφτερα γιαυτό δημιουργούνται οι κύστες. Το μαλακό φτερό δεν μπορεί να βγει από τη φωλίδα του δέρματος και αναπτύσεται κάτω από το δέρμα δημιουργώντας μια κύστη. Έντονο Χ Έντονο αν χρησιμοποιηθεί για κάποιες γενιές στο τέλος παρατηρούμε πουλιά με μικρότερο μέγεθος και πιο φτωχό πτέρωμα (χάνουν τον όγκο τους) αλλά όχι κύστες.
 
δεν αμφιβαλω για αυτα που λες εχεις δικιο βασιλη μου. Εγω απλα σου απαντησα για τα δικα μου!
 
Δεν κατάλαβα, όταν λέει ο Μάκης για τα έντονα τι σχέση έχουν τα δικά σου; Έβαλα παράθεση πιο πάνω το κομμάτι για το οποίο απάντησα.

Για τα δικά σου την θέση μου την έγραψα, από κει και πέρα ο καθένας κάνει ότι θέλει με τα πουλιά του και επιλέγει όπως θέλει τα ζευγάρια του. Εμείς απλά λέμε τι είναι σωστό για την επιλογή αν ο άλλος θέλει συνηδειτά πλέον να κάνει το λάθος δικαίωμά του.
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
α... Και κατι τελευταιο αυτο που λεει ο μακης για τα intensive ειναι παρα πολυ σωστο!
Οχι-Οχι, αυτό που έγραψα είναι λάθος και γράφτηκε εκ παραδρομής-αφηρημένα.

κύστες προκύπτουν απο ζευγαρώματα που ο τύπος του πτερώματος είναι και στα δυό πουλιά ΕΝΤΟΝΟΥ (INTENSIVE).
Επρεπε να γράψω ΜΗ ΕΝΤΟΝΟΥ(NON INTENSIVE)..
 
Back
Top