Διατροφή Μηλόξυδο στα πτηνά

Το μηλόξυδο είναι μια συμπληρωματική τροφή με υψηλή θρεπτική αξία τα οφέλη της οποίας μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους στη διατροφή των πουλιών.

Το Μηλόξυδο ως συμπλήρωμα διατροφής στα πτηνά​

Μηλόξυδο στα πτηνά

Το ξύδι γενικά, παράγεται και χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είτε ως ενισχυτικό της γεύσης στα γεύματα, είτε ως μέσο για την απολύμανση πληγών, διαφόρων σκευών, ως απωθητικό για τις ψείρες στον άνθρωπο και τα ζώα, για την ανακούφιση από τα τσιμπήματα εντόμων, ως θεραπεία στα κονδυλώματα, ως ζιζανιοκτόνο και πολλά άλλα.

Το μηλόξυδο λειτουργεί και ως ενισχυτικό της πέψης, αφού διασπά τα μέταλλα, τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Επίσης εμποδίζει την ανάπτυξη των μη φιλικών βακτηριδίων στο πεπτικό σύστημα.

Σήμερα, εκτός από τη διατροφή χρησιμοποιείται στο πλύσιμο των λαχανικών, για την εξουδετέρωση πιθανών υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα.

Δράση του μηλόξυδου στο γαστρεντερικό​

Καθώς το μηλόξυδο εισέρχεται στον πρόλοβο του πτηνού, εξισορροπεί και βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού pH στο εσωτερικό του. Όταν το περιεχόμενο μετακινείται προς τα κάτω, στον αδενώδη και μυώδη στόμαχο, συναντά ένα ισχυρό οξύ το υδροχλωρικό, το οποίο μειώνει το pH του στομάχου στο εύρος μεταξύ 1 και 3.

Το στρες ή οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης και το άδειο στομάχι δεν παράγει οξέα. Έτσι, το pH του στομάχου ανεβαίνει με αποτέλεσμα το αυξημένο pH (αλκαλικό) να δημιουργεί αφιλόξενο περιβάλλον για τα ευεργετικά βακτήρια ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ευνοϊκό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων.

Τα οξέα του στομάχου δεν προσφέρουν μόνο προστασία από τα μικρόβια και τα παράσιτα, αλλά ενεργοποιούν επίσης ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη της πρωτεΐνης. Χωρίς αυτά τα ένζυμα, η πρωτεΐνη στη διατροφή των πτηνών γίνεται ανεπαρκής και εμφανίζονται συμπτώματα της ανεπάρκειάς της στον οργανισμό.

Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι το pH στο πεπτικό είναι πολύ υψηλό, είναι η εμφάνιση υδαρών περιττωμάτων (νερουλές κουτσουλιές).

Προσοχή, τα υδαρά περιττώματα δεν είναι αποκλειστική ένδειξη υψηλού pH στο πεπτικό σύστημα, αλλά μπορεί να είναι επίσης ένδειξη αρκετών ασθενειών. Εάν αντιμετωπίζεται πρόβλημα διάρροιας στα πουλιά σας, πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Τι είδους μηλόξυδο να προτιμήσετε​

Το ακατέργαστο μηλόξυδο έχει ανώτερη θρεπτική αξία από τα παστεριωμένα, διότι (όπως το γιαούρτι) περιέχει ζωντανά βακτήρια (ωφέλημα) που παράγουν οξικό οξύ και ένζυμα, γνωστά και ως "μάνα" του ξυδιού.

Όταν όμως το πτηνό καταναλώσει ωμό ξύδι που περιέχει ζωντανά βακτήρια, η "μάνα" του ξυδιού δεν επιβιώνει στο αναερόβιο περιβάλλον του πεπτικού με αποτέλεσμα οι όποιες ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες της "μάνας" να βρίσκονται σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν μπορεί να έχουν κάποια αξία στην υγεία του πτηνού.

Έτσι, όταν θέλουμε απλά να μειώσουμε τα επίπεδα του pH στο πεπτικό σύστημα, το είδος του μηλόξυδου (αφιλτράριστο/παστεριωμένο) που θα χρησιμοποιηθεί στη διατροφή των πουλιών, δεν είναι το κυριότερο κριτήριο επιλογής. Το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής σε αυτή την περίπτωση, είναι η περιεκτικότητα του σε οξικό οξύ, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 4%.

Το ποσοστό οξικού οξέως των επιτραπέζιων ξυδιών, είτε είναι φτιαγμένο από μήλα, είτε από σταφύλια, είτε από διάφορα άλλα φρούτα, είναι συνήθως 5% κατά το μέγιστο.

Το pH των λευκών ξυδιών κυμαίνεται γενικά από 2,3 έως 2,6, ενώ η τιμές του pH των light μηλόξυδων κυμαίνονται από 3 έως 3,3.

Διατροφικά στοιχεία​

Ακολουθεί διατροφική ανάλυση του μηλόξυδου. Οι τιμές αντιστοιχούν σε ποσότητα 100 ml.

Στοιχείο, Ποσότητα
  • Θερμίδες, 21
  • Ολικά λιπαρά, 0,12g
  • Κορεσμένα, 0.02
    • Πολυακόρεστα, 0.035g
    • Μονοακόρεστα, 0.005g
    • Χοληστερόλη 0mg - 0%
  • Νάτριο 5mg
  • Καλίο, 125mg
  • Σύνολο Υδατάνθρακων 12.24g
    • Φυτικές ίνες 0,1g - 0%
    • Σάκχαρα 11.43g
  • Πρωτεΐνη 0.06g
  • Ασβέστιο: 7 mg
  • Μαγνήσιο: 5mg
  • Σίδηρος: 0,2 mg

Δοσολογία​

Η αύξηση της οξύτητας του πόσιμου νερού με την προσθήκη 10 mL/L μηλόξυδο, βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας και στον έλεγχο των Gram-αρνητικών βακτηρίων και των ζυμομυκήτων.2

Tip: Διπλασιάστε τη δόση εάν έχετε σκληρό νερό (αλκαλικό pH).

Χορήγηση, 10-14 ημέρες.

Το μηλόξυδο δεν είναι πανάκεια​

Το μηλόξυδο μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία των πουλιών σας ή και να προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λύση σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πτηνά. Φροντίζετε συνεχώς για τη σωστή υγιεινή, διατροφή και φροντίδα των πουλιών σας και συμβουλευτείτε ειδικό γιατρό όταν αυτά ασθενούν.

Media gallery Μηλόξυδο​


Σχετικό περιεχόμενο​

Χρήση και δοσολογία του μηλόξυδου στα πτηνά
Παρασκευή σπιτικού βιολογικού μηλόξυδου
 
Μηλόξυδο υπάρχει σε όλα τα super-market. Προσωπικά χρησιμοποιώ βιολογικό αφιλτράριστο μετά από εισήγηση φίλου.
 
Αν δεν βρίσκεις με ίζημα, αγόρασε το καθαρό, αφού πρώτα διαβάσεις και τον τρόπο παρασκευής του ή ότι λεπτομέρειες γράφει για να ξέρεις ΤΙ αγοράζεις τουλάχιστον.
 
Το μηλόξιδο εκτός από το πόσιμο νερό μπορούμε να το βάζουμε και στη μπανιέρα;
 
Δεν ξέρω αν τα ενοχλεί στα μάτια τους. Δεν το έχω βάλει. Δεν ξέρω πόσο επηρεάζουν. Θα σου έλεγα να πάρεις κάποιο από βιολογικά είδη. Το κόστος είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά όχι σημαντικό.

* Κορίτσια το μηλόξυδο κάνει καλό στην μη κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό, βασική αιτία του μεγάλου εφιάλτη σας της κυττ... εντάξει δεν το λέω. :D
 
@fragos, Φραγκίσκο, πρέπει να είναι ακατέργαστο! Το ακατέργαστο έχει μέσα διάφορα κομματάκια και δεν το βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ, αλλά στα μαγαζιά με βιολογικά είδη! Εγώ προσωπικά το βάζω μόνο στην μπανιέρα με 3 σταγονίτσες!
 
Ναι, λέει ότι περιέχει θειώδη και ότι είναι 6 βαθμών.

Δηλαδή γινεται να το δωσω στη μπανιέρα;
 
Ναι, λέει ότι περιέχει θειώδη και ότι είναι 6 βαθμών.

Δηλαδή γινεται να το δωσω στη μπανιέρα;

Διάβασε το πρώτο σχόλιο αυτού του θέματος και θα καταλάβεις ποιό ειδος μηλόξυδο είναι το καλύτερο για τα πουλιά σου.

Και φυσικά μπορείς να βάζεις 2-3 σταγονες και το νερο της μπανιερας. Βοηθαει το φτέρωμα να διατηρειται σε άψογη κατάσταση, αλλά λειτουργει και σαν απωθητικό για τις ψείρες. :)
 
Εντάξει θα το βάζω μόνο στη μπανιέρα και θα ψάξω να βρω το άλλο.

Υπάρχει σε οινοποιεία;
 
Εννοείται Φραγκίσκο, το ίδιο είναι και οι υπόλοιπες μάρκες στο μάρκετ αν δεν είναι βιολογικό είδος. Αν δεν έχετε μαγαζί με βιολογικά εκεί (που σίγουρα έχετε) και στο μάρκετ το προϊόν του οποίου τώρα συζητάμε, έχει ράφι με βιολογικά (προτίμησε όμως μαγαζί ξέχωρο με βιολογικά).
 
Μήπως κάποιος γνωρίζει πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας μηλοξυδο; Έχω μαζέψει κάποια ποσότητα μήλων για αυτό το σκοπό αλλά προς το παρόν, τα κοιτάζω! Εννοείται ότι έχω κάνει αναζήτηση αλλά δεν με κάλυψε. Παλιά παραδοσιακή συνταγή θα ήταν το τέλειο. Ακόμη και για προσθήκη από ρόδια έχω ακούσει, αλλά, δεν ξέρω δοσολογία.
 
Έχω διαβάσει από πολλούς ότι το μηλόξυδο είναι πολύ καλό για πρόληψη κυρίως, βάζοντας μια κουταλιά γλυκού ανά ποτίστρα 5 φορές τον μήνα. Επίσης, κάπου είχα διαβάσει ότι μπορείς να το βάλεις στο μπανάκι του νερού, είτε ακόμη και να το αραιώσεις με νερό σε "ψεκαστήρι" και να ψεκάσεις τα παπαγαλάκια.

Η ερώτηση είναι, το μηλόξυδο του εμπορίου επιτρέπεται; Μερικοί εδώ αναφέρουν βιολογικό ή ακατέργαστο μηλόξυδο!

Αυτά του εμπορίου (2 γνωστές μάρκες βρήκα στο σούπερ μ., και διάφορες τοπικές π.χ. Μηλόξυδο Πάρου), δεν αναφέρουν σύσταση! Μόνο σε ένα ανέφερε, και είδα ότι περιείχε και λίγο αλάτι, που φαντάζομαι δεν επιτρέπεται... ή μήπως είναι τόσο μικρή η ποσότητα που είναι ok;

Το βιολογικό πως ξέρουμε ότι δεν έχουν αναμείξει αλάτι; Το ακατέργαστο που το βρίσκουμε;

thanks
 
Στο άρθρο μας θα διαβάσεις ακριβώς τι ισχύει για το μηλόξυδο.

Στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή σε κάποια super markets με ειδικά ράφια με βιολογικά, βρίσκεις βιολογικό μηλόξυδο.

Η διαφορά μεταξύ των εμπορικών είναι εμφανής, αφού το βιολογικό είναι θολό με αιωρούμενα σωματίδια, το ίζημα.
Το βιολογικό δεν περιέχει αλάτι, ούτε άλλα πρόσθετα. Φυσικά διάβασε τα συστατικά στην ετικέτα.

Πάντα έχεις και την εναλλακτική, να φτιάξεις εύκολα δικό σου βιολογικό από μήλα στο σπίτι σου. Διάβασε σχετικά και δες το video εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Παρασκευή-σπιτικού-βιολογικού-μηλόξυδου.18257/
 
Back
Top