Γενικά Μην δίνετε καταξανθίνη στα καναρίνια

THODORIS1982

PB Member
Εγγραφή
22 Οκτ 2007
Μηνύματα
759
Πόλη
Λάρισα
Παιδιά καλησπέρα. Δεν εχω ασχοληθεί ποτέ με το βάψιμο των πουλιών απλά αυτό που θέλω να πω ειναι οτι τα περισσοτερα σκευασματα που κυκλοφορουν για αυτη τη δουλεια περιεχουν συνηθως καταξανθινη. Η συγκεκριμέμη ουσία είναι χημική και προκαλεί καρκινογεννέσεις. Η ευρωπαικη ενωση επιτρεπει τη χρηση της σε πολυ μικρη ποσοτητα. Τη χρησιμοποιουν οι πτηνοτρόφοι για να εχει ο κροκος των αυγων κοκκινο χρωμα. Καλο ειναι οσοι δεν ασχολουμαστε με εκθεσεισ να μη χρησιμοποιουμε τετοια σκευασματα. Μπορουμε να δινουμε απλα κοκκινεσ αυγοτροφες οι βιταμίνες. Μην ξεχναμε οτι το κοκκινο καναρινι ειναι μια μεταλλαξη που δημιουργησε ο ανθρωπος διασταυρωνοντας τον κοκκινο σπινο Βενεζουελας με καναρινι. Τα καναρινια στη φύση δεν ήταν κοκκινα
 
Καλο ειναι οσοι δεν ασχολουμαστε με εκθεσεισ να μη χρησιμοποιουμε τετοια σκευασματα. Μπορουμε να δινουμε απλα κοκκινεσ αυγοτροφες οι βιταμίνες. Μην ξεχναμε οτι το κοκκινο καναρινι ειναι μια μεταλλαξη που δημιουργησε ο ανθρωπος διασταυρωνοντας τον κοκκινο σπινο Βενεζουελας με καναρινι. Τα καναρινια στη φύση δεν ήταν κοκκινα
Χωρίς να έχω πολύ μεγάλη γνώση σε θέματα που αφορούν στα καναρίνια χρώματος, θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ καταρχήν με το τμήμα της άποψης του Θοδωρή που έχω βάλει σε παράθεση.

Δεν γνωρίζω με ακρίβεια ποιες είναι οι επιπτώσεις των χρωστικών ουσιών στον οργανισμό, αλλά η άποψή μου είναι επίσης ότι όσοι δεν ασχολούνται με εκθέσεις θα ήταν καλό να προσπαθούν να διατηρούν το χρώμα των πουλιών τους με φυσικούς τρόπους μέσα από τη διατροφή τους. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι όμοια με αυτά των χημικών μέσων αλλά σίγουρα μπορούμε να διατηρήσουμε το χρώμα των πουλιών εάν εφαρμόσουμε ένα τακτικό πρόγραμμα διατροφής με τροφές που βάφουν.

Έχω μόνο μια ένσταση στο θέμα των "κόκκινων βιταμινών". Αν εννοούμε αυτή την κόκκινη σκόνη που πουλάνε στα πετ σοπ ή οποία έχει βαπτιστεί με αυτόν τον λανθασμένο όρο προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού, πιστεύω πως δεν θα πρέπει να χορηγείται στα καναρίνια χρώματος, αλλά ούτε και σε οποιασδήποτε άλλης ράτσας καναρίνια. Δεν βρίσκω κάποιο λόγο για τον οποίο θα πρέπει να δίνουμε στα πουλιά μια τροφή η οποία βρίσκεται σε ένα διάφανο νάιλον σακουλάκι, που δεν αναφέρεται πουθενά τι περιέχει, αλλά και που δεν γνωρίζει κανείς να μας πει τι περιέχει. Είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε ξανασυζητήσει άλλωστε στο παρελθόν.

Όσοι έχετε έγχρωμα καναρίνια και ενδιαφέρεστε να μάθετε κάποια βασικά πράγματα για αυτά, μην ξεχνάτε το άρθρο Χορήγηση χρωστικών ουσιών στα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα
 
Από όσο διάβασα επί του θέματος, τόσο σε ελληνικά όσο και σε site του εξωτερικού, ο σπίνος της Βενεζουέλας, από τον οποίο προέρχονται τα κόκκινα καναρίνια, οφείλει το ερυθρό του χρώμα, εκτός από τα γονίδια του και στην τροφή του. Πράγματι, σημαντικό μέρος της δίαιτας του αποτελλούν τα όστρακα και το κέλυφος καβουριών.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα γνωστά μας flamengos, τα οποία οφείλουν επίσης το ροζ χρώμα τους στη διατροφή τους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τα flamengos σε αιχμαλωσία που δεν τρέφονται σωστά, χάνουν το χρώμα τους.

Ακόμα και αν τραφεί με την εν λόγω χρωστική ένα καναρίνι διαφορετικού χρώματος π.χ κίτρινο, τα αποτελέσματα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση όμοια με εκείνα των καναρινιών κόκκινου παράγοντα, λόγω γονιδίων.

Ως εκ τούτου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα καναρίνια τη σήμερον, δεν μπορούν να τρέφονται μόνο με ό,τι βρίσκεται στη φύση πρωτογενώς, αλλά είναι αναγκαίες κάποιες επεξεργασμένες τροφές.
Χαρακτηριστικά, είχα διαβάσει ότι δεν νοείται καναρίνι που να μην τρέφεται με βραστό αυγό, κάτι που στη φύση δεν υφίσταται. Αντίστοιχα και η χρωστική δεν απαντάται στη φύση, όμως παγκόσμια θεωρείται από τους εκτροφείς, ως απαραίτητο συμπλήρωμα.

Προσωπικά είμαι οπαδός της "χρυσής τομής". Η άποψη μου δηλαδή είναι να μην χορηγούμε τη χρωστική καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, παρά μόνο κατά την περίοδο της πτερόρροιας (και αυτό με τα αναγκαία διαλείμματα, για τη χορήγηση βιταμινών).
 
Me tin sira mou ta itela na po tin apopsi mou,sigoura ta kanarinia sitn fisi den ine kokina-portokali-kitrina-aspra-ivouar-pal, episis stin fisi den iparxoun oles i ratses ke i tipi pou ine anagnorismenes apo tin COM , den mporoume na leme oti epidi den iparxi stin fisi den prepi na to kanoume.
Ta kanarinia gia na ftasoun se afti tin ekseliksi opos ta gnorizoume ke ta apolabanoume simera , xiliades antropi PROBLIMATISTIKAN - PIRAMATISTIKAN ke dietisan ores.
Episis simera poli antropi EKSELISOUN TA KANARINIA KE ALLA POULIA (BLEPETE TA APOTELESMATA TA TELEFTEA 30 XRONIA STIS METALAKSIS KARDERINAS)me skliri ke polli doulia , perimenontas ena apotelesma gia to opio ke afti den ine sigouri., alla otan ftanoun se ena apotelesma oli emis to apolavanoume ( aspres kaderines).
Etsi ta protimousa na min leme DEN INE STIN FISI DEN TO KANOUME ( i fisi tou antropou den ine na petai alla petame) an iotetousame afti tin apopsi ta prepi na stamatisoume tin ekseliksi , afti i apops ine mirolatriki.
Oso gia ta skevasmata xromatismou ton kanarinion an xrisimopiounte stis protinomenes dosologies ine toso epikindika oso epikindina ine ta sintiritika stis diafores trofes pou trome , stamatame na trome; OXI .
Den ipostirizo oti prepi na ta bafoume , afto ine kati pou o kate ektrofeas ta to apofasisi , alla ke den mporo na po oti ta SKOTONOUME SIGA-SIGA giati ta bafoume.
Fantastite ena kokino lipoxromiko abafo-ana mosaic abafo-ena yorl , o mi xomatismos tou ta dixni apo tin plevramas oti den ektimoume tis prospaties ton antropon pou anaptiksas aftes tis ratses.
O KATENAS APOFASIZI GIA TA KANARINIA TOU
 
Back
Top