Αναπαραγωγή Μια βδομάδα μετά το πρώτο αυγό, έκανε σήμερα κι άλλο

Kanarinatos

PB New Member
Εγγραφή
1 Ιουν 2019
Μηνύματα
65
Καλησπέρα. Η κανάρα μου ενώ βρισκόταν με χώρισμα, έκανε ένα αυγό μόνη της στις 8/4 προφανώς άσπορο. Αποφάσισα εκείνη την μέρα να την βάλω μαζί με τον αρσενικό, να κάνει όλα τα άσπορα αυγά της στη φωλιά και μετά να προσπαθήσω 2η γέννα. Παρόλο που είχα προβλήματα, καθώς δεν της άρεσε η θέση της φωλιάς και μέχρι να βρω την σωστή έκανε τα αυγά στον πάτο και τα βρισκα σπασμένα, γέννησε 5 αυγά εκ των οποίων έσωσα τα δύο και τα έβαλα μαζί να τα κλωσήσει στις 12/4. Σκοπός μου λοιπόν ήταν να τα κλωσάει για 5-6 μέρες, να κάνω ωοσκόπηση τότε και αφού δώ αν είναι ένσπορα ή άσπορα να πράξω αναλόγως. Σήμερα λοιπόν (15/4), μια βδομάδα μετά το πρώτο της αυγό, βλέπω στην φωλιά κι άλλο αυγό. Είναι φυσιολογικό αυτό για την κανάρα, μήπως έχει χάσει το "μπούσουλα"; Το νέο αυγό είναι πιθανό να είναι ένσπορο, αφου πλέον τα έχω μαζί; Και τώρα πως πρέπει να κινηθώ, να ξανβγάλω όλα τα αυγά και να βάλω ομοιώματα μέχρι να τελειώσει και αυτός ο κύκλος αυγών που ετοιμάζει ή αυτή τη φορά να τα αφήσω ως έχουν (χωρίς δηλαδή ταυτόχρονη εκκόλαψη);
 
Κάθισε επάνω στα παλιά αυγά στις 12 του μήνα;
Αν το καινούριο αυγό το κλωσαει από το πρωί μην το βγάλεις.
Σημάδεψε τα παλιά αυγά και αν συνεχίσει και αύριο με αυγό, αυτά τα παλιά πέτα τα.
Έχεις δει βατεμα;
Αύριο μπορείς να κάνεις και ωοσκοπηση στα παλιά αυγά και να βασιστείς πάνω στο αποτέλεσμα για την επιλογή σου.
 
Nαι... Τα δύο άσπορα (λογικά) αυγά τα έβαλα να τα κλωσήσει στις 12/4. Βάτεμα δεν έχω δει, παρά μόνο μια φορά, πού προσπάθησε να την βατέψει ο αρσενικός αλλά αυτή έφυγε μετά από λίγο, και υποθέτω ότι για να προσπάθησε ο αρσενικός ίσως κάτι έγινε αργότερα. Δεν νομίζω αυτή τη φορά να είναι άσπορα πάντως, τόσο γρήγορα μετά την πρώτη φουρνιά. Συνεπώς αν κάνει κι άλλα αύριο προχωράει με ασύγχρονη εκκόλαψη.
 
Θεωρώντας τα παλιά αβγά άσπορα, το δίλημμα είναι αν θα αφήσεις τα πχ 1,2,3,4,5 αυγά στην φωλιά με δεδομένο την κανάρα να κάθεται απο το 1ο αυγό ή να αντικαταστήσεις τα 2,3 με ομοιώματα και να τα επιστρέψεις στο 4ο.

Αν είναι όλα ένσπορα: Στην πρώτη περίπτωση τότε τα 4,5 δεν ξέρω αν θα την βγάλουν. Στην δεύτερη περίπτωση με έναν μοναδικό νεοσσό να έχει βγει, δεν ξέρω αν η κανάρα θα συνεχίσει να κλωσά 3/4 μέρες ακόμα.

Αν το πρώτο αβγό όμως δεν είναι ένσπορο;
Θα ζητήσουμε την βοήθεια του κοινού,τον κύριο Μάκη @mgerom

Τα καινούρια αυγά τα βλέπεις καλά ή αρρωστιάρικα, μικρά και χωρίς στίγματα;
Τα παλιά τα έσωσες με το χαρτί στον πάτο που σου έγραψα;
 
Μα γιατί ο σκοτωμός και η ανησυχία; Αφού έχουμε πάντα την δυνατότητα ωοσκόπησης.Ακόμα και κάθε μέρα μπορεί κανείς να κάνει ωοσκόπηση(την στιγμή που σηκώνεται το θηλυκό), αν θέλει να "βλέπει" πως πάει το πράγμα. Είτε με παρουσία είτε όχι αρσενικού, πάντα υπάρχουν κάποιες πιθανότες γονιμοποίησης ωαρίων (ακόμα και 25 μέρες χωρίς αρσενικό έχουν υπάρξει γόνιμα). Δεν πετάμε τίποτα και κάνουμε ωοσκόπηση 4-5 μέρες μετά το τελευταίο αυγό. Ετσι θα έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης και τότε αφήνουμε στην φωλιά μόνον τα "σποριασμένα" (πάντα τουλάχιστον 4αυγά ακόμα κι' αν υπάρχουν τρία άσπορα).
 
@Deukalion, Από τα παλιά. αλλάζοντας την θέση της φωλιάς, πήγε και έκανε τα 4,5 εκεί από μόνη της. Τα αντικατέστησα με ψεύτικα και τα έβαλα όλαμαζί στις 12/4 όπου σταμάτησε να κάνει άλλα. Το νέο αυγό είναι ελάχιστα μικρότερο από τα 4,5 αλλά έχει κανονικά στίγματα. Επίσης στα 4 και 5 στο φώς της μέρας φαίνεται κάτι κόκκινο μέσα. Στην κάτοψη φαίνεται η διαφορά μεγέθους (δεν ξέρω αν είναι άξια αναφοράς).
[automerge]1586960585[/automerge]
@mgerom, Καλησπέρα κ. Μάκη. Ωοσκόπηση θα κάνω αύριο για να δω τα παλιά αυγά. Από την στιγμή όμως που μόνο 2 αυγά είχα στη φωλιά και τώρα 3, θα πρέπει να βάλω ψεύτικο αυγό σύμφωνα με τα λεγόμενά σας; Και γιατί το κάνουμε αυτό; Υπάρχει περίπτωση να παρατήσει την φωλιά άμα έχει λίγα αυγά; Επίσης η ξαφνική σημερινή γέννα δείχνει ότι ίσως υπήρξε βάτεμα; Συγχωρέστε με για τον καταιγισμό ερωτήσεων, αλλά εμάς τους Κεφαλλονίτες μας τρώει η περιέργεια!
 

Συνημμένα

  • 92952970_840385906480264_6877807589539708928_n.webp
    92952970_840385906480264_6877807589539708928_n.webp
    88,3 KB · Προβολές: 27
  • 93665933_947387249028435_4361233448761819136_n.webp
    93665933_947387249028435_4361233448761819136_n.webp
    124,1 KB · Προβολές: 27
Τελευταία επεξεργασία:
Nα βάλεις ένα πλαστικό στο κέντρο, εκεί που υπάρχει η τρύπα απ' ότι βλέπω . Το αυγό που είναι εκει μέσα δεν μπορεί να γυρίσει ούτως ή άλλως. Τα 3-4 αυγά δίνουν όγκο στην φωλιά και στήριξη στους νεοσσούς. Δεν θα χάλαγε ο κόσμος αν ήσαν και τρία, δεν εγκαταλείπεται μια τέτοια φωλιά, αλλά είναι εύκολο να διατηρούμε έναν αριθμό 4-5 και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Αφού υπάρχει μπλέ αυγό, ο κύκλος έκλεισε,όποια ανωμαλία και άν υπήρξε. Την Κυριακή ωοσκόπηση και για το μπλέ.
 
@mgerom @Deukalion Σήμερα λοιπόν βρέθηκε κι άλλο αυγό στη φωλιά. Φτάσαμε τα 7 αυγά συνολικά (5 από την πρώτη φουρνιά και 2 μέχρι στιγμής από την δεύτερη φουρνιά). Και ρωτώ, αφού άρχισε να κάνει την πρώτη φουρνιά από την μεριά της και μάλλον είναι άσπορα, μήπως τώρα έγινε το βάτεμα; Βλέπω σημάδια ζευγαρώματος (σηκωμένη ουρά και φτερά που χτυπάνε, τάισμα από του αρσενικού στη θηλυκή όσο αυτή κλωσάει κλπ). Επίσης είναι φυσιολογικό αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο αυγών, άσπορων ή μη, μετά από δύο μέρες να μπεί στον επόμενο; Σας έχει τύχει κάτι ανάλογο;
 
Για μενα κανε ωοσκοπιση μετα απο μια βδομαδα και θα δωθουν οι απαντησεις!
Επίσης είναι φυσιολογικό αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο αυγών, άσπορων ή μη, μετά από δύο μέρες να μπεί στον επόμενο;
Φυσιολογικο δεν το λες αλλα συμβαινει αμα η καναρα δεν εχει πυρωσει καλα. Εμενα δεν μου εχει τυχει αλλα εχω δει κατι παρομοιο!
 
Αν για καλό σου έχεις σημειώσει τα 2 προηγούμενα αβγά,όταν θα φτάσει τα 5 στην φωλιά, κάνε ωοσκόπηση στα παλιά και αν είναι άσπορα πέτα τα.
https://community.petbirds.gr/threads/Μέσα-και-τρόποι-ωοσκόπησης.29732/
Αν δεν σου κάνει άλλα αυγά κράτα τα όλα μέσα και βλέπουμε.

Δεν μου έχει τύχει, ούτε και έχω ακούσει για κάτω της μιας εβδομάδας δεύτερη ωοτοκία.Αυτό δεν είναι και πολύ καλό για τα καινούρια αβγά και το μέλλον τους.
 
Σίγουρα θα κανω ωοσκοπηση σε λιγες μέρες, τα αυγα δεν τα σημειωσα γιατι φοβηθηκα μηπως τα σπασω, μπορω να τα ξεχωρίσω ομως. Και εγώ σκέφτηκα το ενδεχομενο προβλήματος των νεοσσων, αλλά ευελπιστώ να μην συμβεί λόγω του οτι η προηγούμενη ωοτοκία έγινε χωρίς παρέμβαση αρσενικού. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω να δω. Σας ευχαριστώ για την παράθεση των απόψεων σας!
 
Back
Top