Αναπαραγωγή Μικροι και μεγαλοι νεοσσοί budgie στην ιδια φωλια

nounoukos

PB New Member
Εγγραφή
14 Οκτ 2014
Μηνύματα
4
Πόλη
Κιλκίς
Οσο κι αν έψαξα δεν μπορεσα να βρω απάντηση για αυτο το θέμα, και ζητώ την βοήθεια όποιου έχει παρόμοια εμπειρία.
Η παπαγαλίνα μου η Σούζι, αποφάσισε στα μέσα Σεπτεμβρίου να γινει μαμά για πρώτη φορα.
Ο μπαμπάς, ο Τζότζο, επίσης άπειρος αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά και εκκολάφτηκαν και τα τρία πρώτα αυγά τους. τα μωρά τώρα ειναι πανω κατω 18 ημερών.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω ειναι το εξής.
Λιγο πριν εκκολαφθεί το πρώτο αυγό, η Σούζι άρχισε δεύτερη γέννα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεσα στη φωλιά τρεις νεοσσοί και τέσσερα φρέσκα αυγά.
Οι γονείς λες και διαβάζουν ολη νύχτα εγχειρίδια με οδηγίες, τα κάνουν όλα τέλεια! ταίζουν, ταίζονται, κλωσσάνε, κρατάνε τη φωλιά ζεστή (πιάσανε και τα κρύα ξαφνικά και εφερα το κλουβί εντός σπιτιού).
Χθες, γνωρίζοντας οτι όπου ναναι θα βγουν και τα καινούρια μωρά και βλεποντας την κατάσταση μέσα στη φωλιά ασφυκτική -μαμα+μπαμπας+τρια αρκετά μεγάλα πια μωρα+ 4 αυγά +ενα λοφάκι κουτσουλιές-, αποφάσισα να καθαρίσω τη φωλιά για να φιλοξενησει πιο άνετα τα επικείμενα νεογέννητα.
Εβγαλα τα μικρά και τα άφησα για λίγο σε ενα κουτί με χαρτί κουζίνας, έβγαλα προσεκτικά και τα αυγά και καθάρισα γρήγορα την φωλιά.
Βάζοντας τα αυγά πάλι μέσα, άκουσα ένα απο αυτά να τιτιβίζει. ήταν απίστευτο, αλλα το γεγονός επιβεβαίωσε και ο γιός μου που ηταν δίπλα και δεν πιστευε κι ο ίδιος στα αυτιά του..
αμέσως βαλαμε τα αυγα στη θεση τους και τα πουλάκια στη φωλιά, η μαμά που περίμενε υπομονετικά όλη αυτήν την ώρα ξαναμπήκε μέσα και συνέχισε το κλώσσημα και το τάισμα.
Πραγματικά μετά απο μερικές ώρες έσπασε το αυγό και το νέο μέλος, και βρέθηκε ανάμεσα στους υπολοιπους.
Η Σούζι την ώρα που είδα, το τάιζε κανονικά και εδειχνε να τα εχει όλα υπο έλεχγο.
Σήμερα το μεσημέρι ομως βρήκα τον νεοσσό άψυχο, και πιθανολογώ οτι καταπατήθηκε απο το τσούρμο κατα την διάρκεια της νύχτας που κοιμούνται όλοι μαζί κουλουριασμένοι.
Φοβούμενος λοιπον να μην παθουν το ίδιο και οι τρείς νεοσσοί που ειναι στις μέρες τους, έβαλα ένα κουτάκι με χαρτί κουζίνας μεσα στο κλουβί, το σκέπασα με χαρτονάκια ωστε να ειναι κατα κάποιο τρόπο κλειστό, και παρατήρησα τι θα συμβεί.
Τα μικρά αρχικά θέλησαν να βγουν, αλλα τελικά μαζεύτηκαν σε μια άκρη και κοιμήθηκαν.
Οι δυο γονείς είδαν το καινούριο σκηνικό αλλα συνέχισαν να ειναι μέσα στην φωλιά με τα αυγά.
Όταν λιγο αργότερα τα μικρά φώναξαν για τροφή, η μαμά εσπευσε και τα τάισε.
Αργότερα έγινε ξανά το ίδιο κι άλλες φορες.
προσωπικά ήλπιζα να αναλαμβανε το τάισμα ο Τζότζος, και να έμενε και μαζί τους για να τα ζεσταίνει, αλλα ως τώρα τα μικρά είναι μόνα τους, η μαμά κλωσσάει κι ο μπαμπάς όταν δεν τρώει, ειναι στην φωλιά με την μαμά και την ταίζει.
Οταν η μαμα ειναι με τα μικρά, ο μπαμπας περιμενει στη φωλιά με τα αυγά (ή τρώει).
Θέλω να επιστρέψω τα μικρά ξανά στην φωλιά γιατι φοβάμαι μηπως κρυώσουν μόνα τους το βράδυ, επίσης ανησυχώ οτι αν πρέπει να τα ταίζει η μαμά, θα την κουράσει αυτο το μέσα-έξω.
Είμαι σίγουρος όμως οτι και τα καινούρια μωρά μόλις βγουν απο το αυγό τους θα πέσουν θύματα ποδοπατήματος και είναι κρίμα.
Τα τρία μικρά έχουν βγάλει πουπουλα, το μεγαλύτερο έχει και ενα χνούδι στην πλάτη περισσότερο απο τα μικρότερα δύο.
Αν ήταν καμιά βδομάδα μεγαλύτερα δεν θα ανησυχουσα τόσο.
Αν καποιος εχει αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση, θα ήταν πολύ χρήσιμη κάθε συμβουλη, οπως βεβαια ειναι ευπρόσδεκτη και κάθε ιδέα απο τους εμπειρότερους.
 
Υποθετω οτι μιλαμε για budgies σωστα; Δεν ειναι φυσιολογικο σαφως που ξεκινησε η δευτερη γεννα τοσο νωρις πριν καλα καλα ξεκινησει εστω κι ο πρωτος νεοσσος να βγαινει απο τη φωλια. Το τι εφταιξε, μπορει να ειναι ενα σωρο αιτιες οπως η συνεχιζομενη προσφορα αυγοτροφης, βιταμινων και γενικα πλουσιας διατροφης καθολη τη διαρκεια του κλωσσηματος. Η κατασταση αυτη που μπορει να βρεις στη βιβλιογραφια ως over-brooding(δεν θα βρεις και πολλα παντως για να διαβασεις) διορθωνεται με δραστικες αλλαγες της καθημερινοτητας των πουλιων αλλα οχι οσο εχουν ακομη τοσο μικρα μωρα. Τωρα δεν μπορεις να κανεις και πολλα πραγματα περα απο το να αφησεις τα γεγονοτα στη διαθεση των πουλιων ειτε να αποσυρεις την πρωτη φουρνια για να τα ταισεις εσυ απο εδω και περα με ειδικη κρεμα νεοσσων. Αυτο σαφως χρειαζεται εμπειρια κι αρκετη διαθεση χρονου μιας και το ταισμα θα χρειαζεται να γινεται ωστε να εχουν τα μικρα πιθανοτητες επιβιωσης. Απο μερα σε μερα κι αφου λες οτι ειναι σχεδον 18 ημερων, τα πρωτα μωρα θα πρεπει να "ξεπορτιζουν" σιγα σιγα χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν μπαινουν παλι στη φωλια αναστατωνοντας ισως τα πολυ μικροτερα αδερφια τους.
 
Ναι μιλάμε για budgies.
Ευχαριστώ για την απάντηση, αυτό που λες όντως συνέβη.
Η γνώμη σου δηλαδή είναι αν κατάλαβα καλά, να αφήσω και πάλι τα μωρά μέσα στην φωλιά κι ας κινδυνεύουν τα νεογέννητα;
 
Σου εγραψα τις επιλογες που εχεις κι οχι τη γνωμη μου στο τι πρεπει να κανεις. 😉 Αν τα ειχα εγω, θα τα επαιρνα απο τη φωλια τελειως ετσι οπως ηρθαν τα πραγματα. Αλλα για καποιον χωρις προηγουμενη σχετικη εμπειρια αυτο μπορει να ειναι δυσκολο και να αποβει επικινδυνο ως και μοιραιο για τα πουλακια, αν δεν αφοσιωθεις σε αυτα οπως πρεπει για το επομενο διαστημα του απογαλακτισμου.
 
παιδια το να τα ξεκοψω απο τους γονεις και να τα μεγαλωσω ταιζοντας τα με το χέρι, ειναι αδύνατον και απο άποψη χρόνου και εμπειρίας.
Το καλύτερο που μπορούσα να σκεφτώ το έκανα και εχω τις αμφιβολίες μου για την λύση που εφάρμοσα.
 
Back
Top