Γενικά Μικρό φυτώριο για τα πουλιά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Georgina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Georgina

PB Supporter
Εγγραφή
11 Σεπ 2006
Μηνύματα
6.134
Πόλη
Αθήνα
Σε κατάστημα με βιολογικά προιόντα βρήκα και αγόρασα μικρά γλαστράκια με μυρωδικά οπως ρίγανη,θυμάρι, βασιλικό, μαιντανό, άνιθο, και δεντρολίβανο που προορίζονται για χρήση των ανθρώπων αλλά και των πουλιών. 😉

Επειδή όμως το κρύο είναι δριμύ και στον κήπο πίστευα πως δεν θα επιβιώσουν,(είτε απο τον καιρό, είτε απο τα αδέσποτα γατιά που περιφέρονται) τα μεταφύτεψα σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα την οποία και έχω προσωρινά μέσα στο σπίτι.

Θα μπορούσε κάποιος που γνωρίζει να μου πεί, πως να περιποιηθώ τα συγκεκριμένα φυτά, πόσο συχνό πότισμα χρειάζονται, αν έχουν καποιες ιδιαιτερότητες και γενικά αν πρέπει να προσεξω κατι όσον αφορά τα συγκεκριμένα φυτά; :)
 
Εγώ έχω από την άνοιξη ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα και δεντρολίβανο φυτεμένα στον κήπο και παραμένουν ακόμη ολόκληροι θάμνοι. Δεν τα ποτίζω δεν τα πειράζω μετά τον Οκτώβριο. Έχω επίσης τα ίδια φυτά σε γλάστρες στο μπαλκόνι τα οποία ποτίζω μια φορά την εβδομάδα, αυτή την εποχή.

Το δεντρολίβανο το έχω σχεδόν δέκα χρόνια στον κήπο χωρίς πρόβλημα.
 
Γεια σου Georgina
Εγω δεν θα τα φυτευα σε ζαρτνινιερα ολα μαζι γιατι ειναι φυτα που εχουν διαφορετικους ρυθμους αναπτυξης και την ανοιξη θα πνιξει το ενα το αλλο. Θα τα εβαζα μονα τους σε ποιο μεγαλη γλαστρα (2 λιτρα) για να αναπτυχθουν ποιο καλα.Βασικα επειδη εχει τωρα πολυ λιγο φως πρεπει οπωσδηποτε να ειναι κοντα σε παραθυρο. Εαν εχει λιγη υγρασια πρεπει να τα ψεκαζεις μια με δυο φορες την ημερα για να μην πιασουν τετρανυχο (αρρωστια) και σου χαλασουν. Να τα ποτιζεις παντα οταν το χωμα ειναι μισοστεγνο και να μην αφηνεις ποτε νερο στο πιατακι απο κατω. Οταν κοβεις κομματια για τα πουλια τωρα τον χειμωνα να αφηνεις παντα τα δυο τριτα του φυτου γιατι αλλιως το στρεσαρεις και μπορει να ξεραθει. Την ανοιξη μπορεις να τα κουτσουρεψεις μεχρι χαμηλα αυτα θα ξαναπεταξουν αμεσως. Ουτως η αλλως θελουν κοψιμο για να φουντωσουν. Επειδη εχει τωρα τον χειμωνα λιγο φως τα φυτα δινουνε σε υψος και μαλλον μερικα θα χρειαστουνε και καλαμακι για στηριγμα. Ο βασιλικος ελπιζω να ειναι ο χειμωνιατικος αλλοιως δεν εχει ελπιδες... Παντως καποια στιγμη οταν αρχιζουν να κιτρινιζουν θα πρεπει να τους ριξεις λιγο βιολογικο λιπασμα. Και μια τελευταια συμβουλη, μην τα αφησεις να βγαλουν λουλουδια γιατι θα σταματησει η αναπτυξη
Σου ευχομαι καλη επιτυχια

Φιλικα Γιαννης
 
Πρεπει να διευκρινισω οτι αυτα που εγραψα ειναι για φυτα μεσα στο σπιτι με θερμανση.

Φιλικα Γιαννης
 
ακουσε εαν ποτιζεις τα μυρωδικα αυτα και δεν χρειαζονται νερο θα βγαλουν πιο γρηγορα κλωναρακια καινουργια ΑΛΛΑ δεν θα μυριζουν καθολου οποτε δες και αποφασισε τις αναγκες του φυτου οι οποιες ειναι αναλογα με τον χωρο που υπαρχουν αυτα
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μου δώσατε! Αν και τα φυτά μου είναι πολύ μικρά και αδύναμα ακόμα, ελπίζω με τις οδηγίες σας και την βοήθεια σας να καταφέρουν σύντομα να μεγαλώσουν.

Θα ήταν σωστό αν τα άφηνα προσωρινά στο μπαλκόνι αλλά σκεπασμένα με ενα νάυλον, κατι σαν θερμοκήπιο;(λογω χαμηλών θερμοκρασιών)😕

Σκεφτόμουν, ανεξάρτητα από την πορέια της ανάπτυξης των συγκεκριμένων φυτών, να πάρω και άλλα πιό μεγάλα ώστε να τα φυτέψω κατευθείαν στον κήπο. Ποιά ειναι η καταλληλότερη εποχή για τετοιου είδους μεταφυτεύσεις; Και σε τί απόσταση να φυτέψω το ένα απο το άλλο στον κήπο πλέον;
 
η καλυτερη εποχη ειναι το φθινοπωρο λογω οτι ουτε πολυ κρυο κανει και βρεχει συχνα οποτε προτεινω να περιμενεις μεχρι τοτε για καλυτερα αποτελεσματα
 
Εγω δεν θα αφηνα τα φυτά τωρα με τον παγο στο μπαλκονι θα τα στρεσαρεις αδικα και μερικα ισως να σου χαλασουν.Αμα δεν μπορεις να κανεις αλλιως βαλτα εξω, αλλα οσο γινεται κοντα σε τοιχο και σκεπασετα με πλαστικο για το βραδυ.
Η καλλιτερη εποχη στα αρωματικα για μεταφυτεψη στον κηπο είναι νωρις την ανοιξη μολις σταματησουν οι παγοι, τοτε αρχιζει το φυτο και κανει καινουργιες ριζες και να πεταει καινουργια κλαδακια.Φυσικα μπορεις να τα φυτεψεις και το φθινόπωρο αλλα τοτε τα φυτά αρχιζουν και πεφτουν σε λήθαργο για να αντιμετωπισουν το κρυο του χειμωνα. Τα καινουργια κλαδια στα αρωματικα μυριζουν πιο εντονα, και ειδικά όταν εχει ζεστη δηλ το καλοκαιρι.
Μπορεις να τα φυτεψεις συνηθως με μια αποσταση μισου μετρου το ένα από το άλλο, εκτος από μερικα όπως πχ Δεντρολιβανο, Φασκομηλο και Λεβαντα που γινονται μεγαλα και πιανουν πολύ μερος. Και κατι ακομη,όταν φυτευουμε στο χωμα η μεταφυτευουμε σε γλαστρα παντα να ποτιζουμε καλα ώστε να ενωθεί το καινουργιο χωμα με τις ριζες και να μην μεινουν κενα με αερα.

Φιλικα Γιαννης
 
Εγω θα συμφωνήσω με το Λευτέρη ότι η καλύτερη εποχή για φύτεμα είναι το φθινόπωρο.
Την άνοιξη φυτεύουν οι Ελληνες με την ίδια λογική που χτίζουν και τις οικοδομές τους για εξοχικά το καλοκαίρι...
Στα μεν φυτά, τότε τα βλέπουν να ανθίζουν, οπότε θέλουν και αυτοί, στα δε εξοχικά, τους εμπνέει το καλοκαίρι και οι διακοπές και βιάζονται να τελειώσουν την οικοδομή. (λες και μπορεί κανείς να τελειώσει το χτίσιμο του σπιτιού σε 2-3 καλοκαιρινούς μήνες) ουσιαστικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενοχλούν το γείτονα που κάνει τις διακοπές του...

Στα δε φυτά, την περίοδο της άνοιξης η ενέργεια του φυτού πάει στην ανθοφορία και την ανάπτυξη, ένα ισχυρό σοκ, όπως είναι η μεταφύτευση, το μόνο που καταφέρνει είναι να ανακόψει την ανάπτυξη. Το φυτό θα ζήσει αλλά θα δεν θα αναπτυχθεί όπως αν είχε φυτευτεί τη σωστή εποχή.

Πιστεύω ότι και τώρα μόλις κοπάσει λίγο το κρύο, μπορείς να τα φυτέψεις. Αυτά σιγα σιγα θα συνηθίσουν και την άνοιξη θα "εκραγούν"!
 
Τα 3 από τα φυτά που αναφέρεις ( θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο ) είναι θάμνοι που τους συναντάς στα βουνά, άρα σκληρά φυτά, άρα κακώς τα έβαλες μέσα!
Για το βασιλικό θα συμφωνήσω ότι θα έχει ελπίδες μόνο αν είναι ο χειμωνιάτικος!
Για το μαϊντανό και τον άνιθο θα σου πώ ότι μου τα είχε σκεπάσει το χιόνι και δεν έπαθαν τίποτα, αλλά ίσως να ήταν τυχαίο γιατί δε γνωρίζω τη συμπεριφορά αυτών των 2 φυτών στο κρύο.
Ένα είναι σίγουρο όμως:
Κακώς τα φύτεψες όλα μαζί γιατί έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης και μπορεί να σου πνίξει το ένα το άλλο!
 
Tα φυτά ήταν σε μικρά γλαστράκια διαμέτρου 10 εκατοστών περίπου. Οι ρίζες τους ήδη έβγαιναν από κάτω. ΄Εκρινα πως έχριζαν μεταφύτεψης και η μόνη επιλογή που έιχα ήταν μια ορθογώνια ζαρντιέρα 1 μέτρου περίπου. Τα φυτά είναι ακόμα μικρά και τελικά λόγω στενότητας χώρου τα έβγαλα τελικά στο μπαλκόνι σε σκεπαστό σημείο. Τον Βασιλικό ( πλατύφυλλος) τον κράτησα στην κουζίνα σε σημείο που τον βλέπει ο ήλιος.

Σκεφτόμουν μόλις δυναμώσουν λίγο να τα μεταφυτέψω στον κήπο... αλλα μπερδεύτηκα... Να τα φυτέψω σε λίγες μέρες ή να περιμένω την Ανοιξη; 😕
 
Επειδή ήδη στρεσαρήστηκαν από την πρώτη μεταφύταευση, καλό είναι να μείνουν κάποιο διάστημα στη ζαρντινιέρα. Άρα άστο για την άνοιξη τώρα!
 
Ζινακι..η ριγανι φυτρωνει την ανοιξη ανθιζει το καλοκαιρι. Και το χειμωνα.. Εξαφανιζεται. Για να εμφανιστει παλι την ανοιξη.. Οποτε θελει μεσα φως ζεστη.. Και οχι πολλα ποτισματα. Το θυμαρι και το δεντρολιβανο δεν εχουν αναγκη απο το κρυο.. Και ουτε απο πολλα ποτισματα. Ο μαιντανος ειναι ανθεκτικος στο κρυο. Ο ανιθος ομως οχι. Κακως το εβαλες ολα μαζι.. Εχουν διαφορετικες αναγκες σε νερο. Καπου παραπανω ειδα την συμβουλη.. Περι "τετρανυχου" αν προοριζεις αυτα τα φυτα για οποια χρηση εσυ ή τα πουλια σου καλα θα κανεις να μην χρησιμοποιησεις φυτοφαρμακα.. Και μαλιστα τοσο ισχυρα.Αλλωστε τοσο η ριγανη,θυμαρι και το δεντρολιβανο δεν ειναι ευαισθητα στην προσληψη... Τετοιων ασθενειων.Βαλτα αφου τα εχεις ολα μαζι..στο παραθυρο σου.. Να εχουν φυσικο φως... Και αν γινεται ηλιο... Μην τα βγαζεις εξω... Και καθε φορα που θελεις να βεβαιωθεις για το αν πρεπει να τα ποτισεις.. Βαλε απλα το δακτυλο σου στο χωμα.. Αν ειναι νωπο μην τους ριξεις αλλο νερο.Αν ειναι ξερο ριξε αλλα οχι υπερβολες. Καλυτερα να διψανε παρα να σαπισουν απο το πολυ νερο που..λογω εποχης.. Δεν εξατμιζεται γρηγορα.
Οχι αρκετα τα ταλαιπωρησες.. Την μεταφυτευση αστην για αργοτερα. (φτου.. Ξεχασα τον βασιλικο.. Δυσκολα θα την βγαλει μεσα ή εξω... Παντως εσυ να την κανεις την προσπαθεια!)
 
Σοφια προσλαμβανεσαι στην δουλεια αλλα χωρις βιογραφικο με φωτογραφια pls!:D
Σωστα τα οσα ειπες θα συμπληρωσω μονο οτι οταν η ριγανη δεν ειναι εξω, αμα δεν την αφησεις να κανει λουλουδι και σπορο, πεταει συνεχεια καινουργια κλαδακια. Για τον τετρανυχο υπαρχουν συνταγες με βιολογικα σκευασματα δεν ειναι αναγκη να χρησιμοποιηθουν δυνατα φυτοφαρμακα.
Οσο για την μεταφυτεψη, αλλοι ακουμπανε φυτο και ξεραινεται και αλλοι βαζουν ενα ασχετο κλαδακι στο χωμα και βγαζει ριζες; διαλεγεις κατηγορια

Φιλικα Γιαννης
 
Να συμπληρωσω και κατι ακομα, αυτη την εποχη τα μικρα αυτα γλαστρακια ειναι συνηθως εισαγωγης και προοριζονται για το παραθυρο της κουζινας.Αντι να αγορασεις αρωματικα απο μαγαζι εχεις φρεσκα στην κουζινα σου, κοβεις κανα δυο φορες και μετα βουρ στην χωματερη για να παρεις καινουργια αφου δεν ειναι ακριβα και ειναι δυσκολο να τα μεγαλωσης τετοια εποχη...

Φιλικα Γιαννης
 
Σοφια προσλαμβανεσαι στην δουλεια αλλα χωρις βιογραφικο με φωτογραφια pls!:D
Σωστα τα οσα ειπες θα συμπληρωσω μονο οτι οταν η ριγανη δεν ειναι εξω, αμα δεν την αφησεις να κανει λουλουδι και σπορο, πεταει συνεχεια καινουργια κλαδακια. Για τον τετρανυχο υπαρχουν συνταγες με βιολογικα σκευασματα δεν ειναι αναγκη να χρησιμοποιηθουν δυνατα φυτοφαρμακα.
Οσο για την μεταφυτεψη, αλλοι ακουμπανε φυτο και ξεραινεται και αλλοι βαζουν ενα ασχετο κλαδακι στο χωμα και βγαζει ριζες; διαλεγεις κατηγορια

Φιλικα Γιαννης
Ντροπη βρε! Τι εχει η φωτο μου;(Η κατηγορια μου ειναι αγγιζω οδοντογλυφιδα και φυτρωνει)...😀..🙄
Ζινα! Μην κουραζεσαι αδικα εχει δικιο ο Γιαννης..η εποχη ειναι ακαταλληλη.. Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να τα αλλαζεις συνεχεια. Στα σουπερ μαρκετ γινεται χαμος απο αυτα και με ελαχιστο κοστος.:D
 
Καλησπερα σας! Σημερα στην Τ.V ειδα για τη καταπολεμηση του τετρανυχου και τις μελιγκρας βαζουμε σε ενα λιτρο νερο 20γρ πρασινο σαπουνι(το τριβουμε με τριφτη)και λιγο διαφανες οινοπνευμα και ψεκαζουμε το φυτο!
 
Τελικά να σας ενημερωσω 10 μήνες σχεδόν μετά, οτι τα φυτάκια μου πρόκοψαν πάρα πολύ μεσα στην ζαρντινιέρα, έγιναν τεράστια και σε τακτά χρονικά διαστήματα τα κλαδευω και δίνω στα πουλάκια μου κυρίως τα καναρίνια. Ανάλογα με τις ορέξεις τους άλλοτε τα τιμούν και άλλοτε όχι. Μεσα στην ίδια ζαρντινιέρα φυτρωσε αυτοβούλως μια λαχανίδα και δυο ρίζες γλιστρίδα. Αυτά τα προτιμούν ιδιάιτερα και τα καναρίνια και οι παπαγαλοι! Το κυριότερο είναι οτι είναι χωρίς την χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων!
 
Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσω κι εγώ φυτώρια για τα καναρινάκια μου, που μόλις μου χάρισαν;
 
Back
Top