Ασθένειες Μπάτζι έχασε πολλά μεγάλα φτερά σε μία μέρα

Nausicaa

Budgies Expert
Εγγραφή
6 Απρ 2021
Μηνύματα
1.357
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους, ελπίζω να είστε καλά!
Σήμερα το πρωί βρήκα τρία μεγάλα φτερά από τις φτερούγες στον πάτο του κλουβιού της Αυγής. Επίσης την τελευταία εβδομάδα χάνει λευκά πούπουλα συνέχεια. Θορυβήθηκα κάπως το πρωί, αλλά τώρα πια ανησυχώ, γιατί μόλις βρήκα και τα δύο μακριά της ουράς στο πάτωμα. Κανονικά η πτερόρροια δεν γινεται σταδιακά ώστε να μπορεί το πτηνό να πετάει καθόλη την διάρκεια? Βέβαια, επειδή είναι κλιπαρισμένο το ένα φτερό, δύσκολα μπορώ να κρίνω κανονικά πώς θα πετούσε, αλλά τόσα φτερά δεν είναι κάπως πολλα? Τρώει κανονικά, το ίδιο με την Ίριδα, που δεν έχει πτερόρροια και το πτέρωμά της γυαλίζει, εκτός της αυγοτροφής. Και όπως και η Ίρις δεν πλησιάζει το σουπιοκόκκαλο (η Ίριδα τρώει από την πέτρα και την πατήθρα ασβεστίου όμως). Είναι φυσιολογική η απώλεια τόσων φτερών, της λείπει κάτι, είναι στρες από την αλλαγή από την οποία κλείνουμε μήνα αυριο, αλλά το σπίτι είναι χαοτικό λόγω μετακομίσεων? Συνδυασμός των παραπάνω? Θέλει γιατρό? Ευχαριστούμε
 
@Nausicaa από την στιγμή που δεν τα έχει βγάλει η ίδια και περνάει και πτερορροια δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Βγάζει νέα πούπουλα; Αυτά τα άσπρα που υπάρχουν στο κεφάλι (συνήθως). Εγώ έβρισκα πάνω από 3 την ημερα,είχαμε μείνει χωρίς ουρά. Και από την στιγμή που τρώει και είναι και ευδιάθετη δεν χρειάζεται τέτοιος πανικός.
 
Υποθέτω ότι περνά πτερόρροια, δεν είμαι σίγουρη. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε αυτά τα pin feathers στο κεφάλι και τα μαγουλα και άρχισε να χανει αυτά τα πολύ λεπτά πουπουλάκια, αλλά αυτήν την στιγμή το κεφάλι της είναι λείο και βελουτέ. Επίσης νομίζω ότι έχει βγάλει καινούργια φτερά πτήσης από αυτά που της είχαν κλιπάρει, γιατί τώρα φαίνονται, ενώ πριν φαίνονταν σπανίως κάποιες άκρες. Ένα από τα φτερά που βρήκα στο πάτωμα σήμερα σαφώς ήταν κλιπαρισμένο, κομμένο σχεδόν στην ρίζα. Πάντως από το σώμα δεν φαίνεται να χάνει πολλά, ζήτημα να έχω βρει δύο κίτρινα τις τελευταίες μέρες.
Ευδιάθετη είναι, είναι πολυ καλό πλάσμα, αν και τον τελευταίο καιρό δεν πολυβγαίνει στο πάρκο της (σκεφτόμουν μήπως φταίει το χάος στο σπίτι) και επίσης εχθές ήταν αρκετά κατσούφα: πάντα τραγουδά στον πατέρα μου όταν πηγαίνει να φτιάξει ψωμί, αλλά εχθές ήταν ήσυχη (ή τουλ. δεν έκρωζε, η κώφωση ειναι οικογενειακή υπόθεση). Μουρμούριζε λίγο και τραγούδησε αργότερα ότσν της έβαλα μαγνητοφωνημένα μπάτζι.
Πανικός είναι το μεσαίο μου όνομα... Θα παραμείνω όμως ψύχραιμη προς το παρόν και θα αναζητήσω άλλη αυγοτροφή και μεθόδους παροχής ασβεστίου. Στην Ίριδα δούλεψε καλά αυτή η πατήθρα, ίσως στριμώξω μία και στο κλουβί καραντίνας.
Σευχαριστώ πολύ :)
 
Η ουρά έχει το ρόλο του τιμονιού, είμαι σίγουρος ότι αν έχει βγάλει καινούρια φτερά πτήσης ότι μπορεί να πετάξει κανονικά. Καμιά φορά χάνουν παρπάνω απο ένα τη φορά. Δεν βλέπω το λόγο ανησυχίας ειδικά τη στιγμή που το πουλάκι ζει μέσα στο κλουβί του αποκλειστικά αν δεν κάνω λάθος.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Η ουρά έχει το ρόλο του τιμονιού, είμαι σίγουρος ότι αν έχει βγάλει καινούρια φτερά πτήσης ότι μπορεί να πετάξει κανονικά. Καμιά φορά χάνουν παρπάνω απο ένα τη φορά. Δεν βλέπω το λόγο ανησυχίας ειδικά τη στιγμή που το πουλάκι ζει μέσα στο κλουβί του αποκλειστικά αν δεν κάνω λάθος.
Ακριβώς γιαυτό το λέω, αλλά κλιπαρισμένη που είναι, γέρνει είτε την εχει είτε όχι. Τα καινούργια φτερά πτήσης είναι κοντά ακόμα.
Όχι, η Αυγή είναι ήμερη και συχνά πηγαίνει στο πάρκο της για να παίξει. Κάθε μέρα το στήνω δίπλα στο κλουβί και ανοίγω το πορτάκι. Κάποιες φορές βγαίνει αμέσως, άλλες της παίρνει ώρα, και κάποιες δεν βγαίνει καθόλου. Φυσικά τώρα που έχει πτερόρροια δεν θα την βγάζω, αρκτή δουλειά έχει τώρα ο οργανισμός της με το να φτιάχνει φτερά.
Μήπως έχει να προτείνει κανείς καλή αυγοτροφή? Δίνω Versele-Laga στην Ίριδα και την καταβροχθιζε από την πρώτη ημέρα, αλλά η Αυγή την αγνοεί. Μόνο όταν βάζω σπόρους μίλλετ μέσα ασχολείται, αλλά νομίζω ότι τρώει ελάχιστη αυγοτροφή ακόμα και τότε, απλά σκάβει και βρίσκει τους σπόρους.
 
Φυσικά τώρα που έχει πτερόρροια δεν θα την βγάζω, αρκτή δουλειά έχει τώρα ο οργανισμός της με το να φτιάχνει φτερά.
Μήπως έχει να προτείνει κανείς καλή αυγοτροφή?
Ο οργανσιμός της είναι φτιαγμένος να φτιάχνει φτερά αλλά και να πετάει ταυτόχρονα. Δεν θα άλλαζα κάτι στο πρόγραμμά της λόγω της πτερόρροιας, δεν είναι άρρωστη, περνάει μια πολύ φυσιολογική φάση. 🙂 Θα δοκίμαζα αυγό αντί της αυγοτροφής, αν δεν το τρώει ίσως και λιωμένο με το πιρούνι με ελάχιστο νερό ίσως και μυρωδικά βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι κτλ.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Περισσότερο είναι ότι είναι φοβισμένη - δεν την κατηγορώ έτσι μισομαδημένη που είναι - και ανησυχώ μήπως μέσα στον πανικό της "πετάξει", κάτι που κάνει καμιά φορά, αλλά τώρα πιο φοβισμένη ή θα χτυπήσει ή θα κρυφτεί κάπου και δεν θα δέχεται να την ανεβάσω στο κλουβί/πάρκο με το κλαδί όπως κάνουμε συνήθως. Το σπίτι είναι λίγο παγίδα θανάτου γιατί μόλις πέθαναν ο παππούς και η γιαγιά μου και αδειάζουμε το σπίτι τους, τακτοποιούμε και ξεδιαλέγουμε πράγματα, καταλαβαίνετε. Αν καταφέρω να μαζέψω πολλά πράγματα και καθαρίσω και η Αυγή δεν φρικάρει όταν πλησιάζω, το νέο της χόμπι..., θα την βγάζω.
[automerge]1626026201[/automerge]
Θα δοκίμαζα αυγό αντί της αυγοτροφής, αν δενττο τρώει ίσως και λιωμένο με το πιρούνι με ελάχιστο νερό ίσως και μυρωδικά βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι κτλ.
Ντρέπομαι που το λεω, αλλά το δοκίμασα στην αρχή, γιατί ο μπαμπάς της άυτό της έδινε συνήθως, ήταν πολύ του homemade, και γιαυτό σκέφτομαι να καλλιεργήσω και τέτοια πράγματα (κεχρί έχει φυτρώσει μόνο του σε γλάστρα εσωτερικού φυτού, δεν είμαστε καλά), αλλά είμαι άχρηστη στο μαγείρεμα. Κάτι δεν έκανα καλά και δεν τους άρεσε, ακόμα και η Ίριδα που δεν έχει ιδιαιτερο θέμα με το φαγητό ούτε που το άγγιξε. Αν είναι προς το μελάτο πειράζει? Και όταν λέτε βότανα, είναι οκ αν είναι αποξηραμένα, ΄γ πρέπει να είναι από γλαστρούλα? Γιατί δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα. Τώρα μελετάω τα άρθρα για την καλλιέργια τέτοιων φυτών. Δυστυχώς, για κόρη γεωπόνου δεν έχω green fingers.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Στην ιδια κατασταση ειναι και η Οne , απο χθες αρχισε να χανει και φτερα.
 
@HxC Πολλά και μεγάλα? Πάντα με αγχώνει αυτό... Είναι ακόμα καφέ ο χαλινός της?
 
  • Like
Αντιδράσεις: HxC
Παράξενο, πολύ στρες για έναν οργανισμό. Η Αυγή δεν είναι πυρωμένη, αν και είναι ε΄λασχιστα πιο καφέ ο χαλινός της μεταξύ των ρουθουνιών.
 
  • Like
Αντιδράσεις: HxC
Back
Top