Ιθαγενή Μπλε σπίνος Τενερίφης - Tenerife blue chaffinch (Fringilla teydea)

Ο Μπλε σπίνος της Τενερίφης ή Tenerife blue chaffinch όπως είναι γνωστός στα αγγλικά, είναι πτηνό του γένους φριγγίλος που περιλαμβάνει όλα τα είδη των σπίνων. Ιθαγενές πουλί της Τενερίφης με εντυπωσιακό μπλε χρώμα.

Ο Μπλε Σπίνος της Τενερίφης - Tenerife Blue Chaffinch​

Μπλε Σπίνος της Τενερίφης - Tenerife Blue Chaffinch

Ο Tenerife blue chaffinch μοιάζει αρκετά με τον κοινό Σπίνο, αλλά είναι αισθητά μεγαλύτερος με ποιο ογκώδες ράμφος. Επίσης είναι μονόχρωμος χωρίς το σκούρο χαρακτηριστικό σημείο στο πάνω μέρος του κεφαλιού του.

Τα αρσενικά έχουν μπλε ομοιόμορφο πτέρωμα με ανοιχτόγκριζο κωνικό, δυνατό και μακρύ ράμφος ενώ τα θηλυκά έχουν ένα θαμπό γκρι-καφέ χρώμα.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Μέχρι το 2015 το είδος χωριζόταν σε δύο υποείδη, το Fringilla teydea polatzeki από την Γκραν Κανάρια και το Fringilla teydea teydea από την Τενερίφη. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2016 έδειξε ότι τα δύο υποείδη πρέπει να ταξινομηθούν ξεχωριστά ως είδη και έτσι προέκυψαν τα Fringilla polatzeki και Fringilla teydea.

Media gallery σπίνων​


Σχετικό περιεχόμενο​

Κοινός Σπίνος - Common chaffinch (Fringilla coelebs)
Χειμωνόσπινος - Brambling (Fringilla montifringilla)
 
Καταπληκτικό πουλάκι, όλο στο φάσμα του διαστρωματικού χρωματισμού, μέχρι και το ράμφος είναι μπλε. Το θηλυκό βέβαια το λες και σπουργίτι.

Τρέφεται από τις κουκουναριές, η εκμετάλλευση των οποίων το έχει κάνει να απειλείται. http://www.arkive.org/blue-chaffinch/fringilla-teydea/
 
Back
Top