Φροντίδα Μπορεί ένας παπαγάλος να ζει μόνιμα σε κλουβί, σε εξωτερικό χώρο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Evabou
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Evabou

PB New Member
Εγγραφή
25 Ιουν 2021
Μηνύματα
4
Πόλη
Αττική
Καλησπέρα σε όλους!
Ως παντελώς άσχετη με πτηνά και ιδιαίτερα παπαγάλους θα ήθελα τη συμβουλή σας...
Η κόρη μου, που είναι φυσιολατρης, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα πτηνά, και εδώ και καιρό ζητάει να πάρουμε έναν παπαγάλο. Επειδή όμως έχει ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα (λόγω μιας αλλεργίας παθαίνει κρίσεις άσθματος) εγώ δεν θέλω να έχουμε μέσα στο σπίτι κανένα πτηνό.
Η ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξης:
Μπορεί ένας παπαγάλος να ζήσει σε κλουβί, σε εξωτερικό χώρο χωρίς να έχει προβλήματα υγείας?
Και αν ναι ποια φυλή προτείνετε?
 
  • Like
Αντιδράσεις: myr
@Evabou Τα budgie είναι ένα πολυ ωραίο οικονομικό παπαγαλακι . Δυστυχώς είναι λίγο δυσκολο να είναι στο μπαλκόνι αλλά όχι ανέφικτο! Μπορείτε τον χειμώνα να έχετε ενα προστατευτικό κλουβιου από το κρυο ( το ίδιο ισχύει και για το καλοκαίρι μόνο που πρέπει να είναι σε σκιερο μέρος ενώ τον χειμώνα στον ήλιο) Επίσης υπάρχει προστατευτικό κλουβιου και για την προστασία από τα αρπακτικά. Ευχομαι η κόρη σας να είναι καλά καθώς και ο παπαγαλος.
 
Δεν είναι τόσο απλό. Καταρχάς το πτηνό θα υπάρχουν μέρες που θα πρέπει να μπει μέσα, όπως οι σημερινές. Ακραίες κρύες θερμοκρασίες τα μπάτζι μπορούν να αντέξουν, αλλά όχι κάτω από 10 βαθμούς πχ. Ακόμα, όλων των ειδών τα οικόσοτα πτηνά έχουν ευαισθησία στα μικρόβια και τα παράσιτα των άγριων πτηνών, είτε είναι πόλης είτε εξοχής. Άρα πρέπει να προστατεύονται από αυτά με κάποιο τρόπο. Τέλος, τα παπαγαλάκια ειδικά είναι πολύ έξυπνα ζώα και, αν και επιβιώνουν απλά σε ένα κλουβί, θέλουν παιχνίδι και προσοχή από τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Υποθέτω η κόρη σας, ως φιλόζωη, δεν θέλει τον παπαγάλο ως διακόσμηση, και θα μπορούσε να αναπτύξει άριστο δεσμό με μπάτζι, αν είναι άνω κάποιας ηλικίας. Αλλά αυτό απαιτεί επαφή, κατά προτίμηση εντός σπιτιού, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να το σκάσουν. Η σύντομη απάντηση λοιπόν είναι ναι, αλλά εξαρτάται πώς το βλέπετε ηθικά το θέμα. Θα πρότεινα να κάνετε μια έρευνα για τις συνηθειες και τις αναγκες των μικρών παπαγάλων ώστε να κρίνετε αν ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τις αναγκες της κόρης σας, και επίσης να μιλήσετε με τον αλλεργιολόγο της. Προσωπικά, πάντως, θα έλεγα αν είναι να έχετε τα πουλάκια απλά έξω, και κάποιος να πηγαίνει και να αλλάζει νερό και φαγητό κάθε μέρα... όχι. Και εσεις και εκείνα αξίζουν και μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα.
 
Ένας παπαγάλος μόνος του είναι ακατάλληλο κατοικίδιο για μπλακόνι. Είνια πολύ κοινωνικά ζώα τα οποία μαραζώνουν με τη μοναξιά. Τα μπάτζι συγκεκριμένα, δεν κάνουν καθόλου για μπαλκόνια το χειμώνα, μπορεί να επιζούν αλλά μείώνεται το προσδόκιμο ζωής τους.
 
Όμως, θα μπορούσατε ίσως να επιλέξετε ένα καναρίνι, να το βάλετε σε ένα σχετικά άνετο κλουβάκι, το μεγαλύτερο είναι και το καλύτερο, επομένως μια 60ρα ζευγαρώστρα θα είναι κατάλληλη, μια 90ρα ακόμα καλύτερη, να βρείτε (αν υπάρχει) μια κατάλληλη μεριά (γωνία θα ήταν ιδανικότερη) στο μπαλκόνι σας, μακριά από ρεύματα αέρα, σε σημείο να μην πέφτουν οι ακτίνες του ηλίου κατευθείαν πάνω στο κλουβί, να αγοράσετε ή κατασκευάσετε ένα προστατευτικό για τα αρπακτικά, ώστε το πουλάκι να είναι ασφαλές, και να ακούτε το σφύριγμα (θηλυκό) ή το τραγούδι του. Φυσικά αφού συζητήσετε με τον γιατρό του παιδιού, και εννοείται ότι η ηλικία της θα ήταν καλό να είναι τέτοια ώστε να μπορεί από μόνη της να το φροντίζει. Εναλλακτικά ίσως στη θέση σας να αναζητούσα κάποιο ερπετό (μπλιαχ) μέσα στο σπίτι, γάτα / σκύλο ή κουνέλι στην περίπτωση που δεν υφίσταται αλλεργία σε αυτά (στις γάτες είναι αρκετά συχνή). Εννοείται ότι μπορεί ο γιατρός, αν έχετε κάνει τα τεστ αλλεργίας, ότι θα μπορούσε να γνωμοδοτήσει πιο κατάλληλα και πιο εμπεριστατωμένα για το είδος.
 
Επειδή τυχαίνει να σκόπευα να πάρω φίδι προτού η Ίρις αυτοπροσκλήθηκε, η φροντίδα είναι αρκετά απλή, αλλά δεν είναι τέρατα ευφυΐας και οπωσδήποτε δεν αναπτύσσουν "δεσμό" με τον άνθρωπο που τα φροντίζει, ειδκά τα μικρότερα. Πάντως δεν είναι μπλιαχ, γιατί και τα πτηνά ανήκουν στα ερπετά, απλά έχουν πούπουλα. Επίσης, μπορεί να υπάρξει αλλεργία και σε ερπετό, το εχω δει live στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου και δεν είχε καθόλου πλάκα. Τα τεστ αλλεργιων οπωσδήποτε βοηθούν, αλλά ακόμα κι αν βγουν αρνητικά, δεν είναι σίγουρο ότι το παιδί δεν θα έχει πρόβλημα. Συχνά η αλλεργία μπορεί να μην είναι στην σκόνη που παράγει το ζώο, το οποίο εύκολα το ελέγχει ένα εργαστήριο, αλλά σε μικροοργανισμούς που ενδεχομένως να ζουν πάνω του (όχι παράσιτα), και αυτού του είδους η χλωρίδα μπορεί να διαφέρει από ζώο σε ζώο ακόμα και μεταξύ ίδιου είδους.
 
Ένα καναρινάκι δεν θα ήταν κακή ιδέα! Αλλά η κόρη σας θέλει παπαγαλο. Αυτές η αγορές θέλουν σκέψη , χρόνο και υπευθυνότητα και πιστεύω ότι το καναρίνι είναι κατάλληλο...
 
Η πιο σωστη τοποθετηση η οποια με βρισκει σύμφωνο ειναι του @ianos

Απο την στιγμη που υπαρχει αλλεργικό ασθμα ΚΑΝΕΝΑ ειδος παπαγαλου δεν ειναι καταλληλο.
Μονο στεναχωρια θα φερει στο παιδί το γεγονος οτι θα εχει εναν παπαγαλο τον οποιο δεν θα μπορει να συναναστραφει και να φροντισει.
Νομοτελειακά η πουδρα ενος παπαγαλου θα επηρεασει αργα ή γρηγορα την υγεια του.
 
Νομίζω για το ότι δεν είναι κατάλληλος ο παπαγάλος για μπαλκόνι με κάλυψαν οι προηγούμενοι. Γενικά κανένα ζωντανό δεν είναι για μόνιμα σε κλουβί, πρέπει να έχουν ευκαιρίες να πετάνε/ τρέχουν, να παιζουν και να κοινωνικοποιούνται καθημερινά. Γενικά ό,τι κατοικίδιο επιλέξετε (εαν επιλέξετε) να το ψάξετε καλά στο ιντερνετ (στα περισσοτερα πετσοπ δίνουν λαθος πληροφορίες είτε για να πουλήσουν ειτε επειδή δεν ξέρουν) να βεβαιωθείτε οτι σας ταιριάζει, μπορείτε να διαχειριστειτε τα εξοδα του, τους ειδικούς κτηνιάτρους, την καθαριοτητα, την φύλαξη του στις διακοπές και πως το θέλετε και εσείς εκτός από το παιδί. Γιατί τα παιδιά εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν την ευθύνη ενός ζωντανού και θα πληγωθούν και αυτά και το ζωάκι με κάποια δυσαρεστη εξέλιξη.

Επίσης αν μενετε καπου που δεν εχετε κτηνίατρο με ειδικότητα στα εξωτικά ζωα (πτηνα τρωκτικά ερπετα λαγομορφα αρθροποδα κτλ) θα σας συμβούλευα να μην σκέφτεστε τέτοιο κατοικίδιο. Κάποια στιγμή κάτι τυχαίνει και δεν προλαβαινεις να το τρεξεις σε αλλη περιοχη σε ειδικό ή το πας σε απλό κτηνιατρο που μπορει να στοιχίσει την ζωή του ζωου...
[automerge]1624652770[/automerge]
Πάντως δεν δημιουργούν όλοι οι παπαγαλοι και σε ολους τους ανθρώπους πρόβλημα στο αναπνευστικό (είμαι και εγώ αλλεργικη σε πολλά). Τα κοκατουοειδή και οι γκρίζοι εχουν σίγουρα αρκετή πούδρα που αν κάποιος εχει ευαισθησία καλό ειναι να επιλέξει κατι άλλο, αλλά και αυτή μειώνεται με τακτικό μπάνιο και καθάρισμα του χώρου. Σίγουρα θα ήταν σημαντικό να μην βρίσκεται στο ιδιο δωμάτιο και επειδή χρειάζονται και τα πτηνά ησυχία, σκοτάδι και αρκετες ώρες ύπνου θα χρειαζοσασταν άλλο δωμάτιο.
Αν βρείτε κάποιο κατοικίδιο που να ταιριάζει στις δυνατότητες σας, ισως θα μπορούσατε να αλληλεπιδρασετε κάποιες φορές (συνήθως εμφανίζουμε αλλεργία την 2η φορά που ερχομαστε σε επαφή με κάτι) με κάποιο του είδους πριν ώστε να δείτε αν υπάρχει κάποια αλλεργία.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπορείτε επίσης να την ενθαρρύνετε να μάθει και να ασχοληθεί με τα αγρια πτηνά, με birdwatching, φωτογράφιση τους, αναγνώριση των φωνών τους, ειδικά βιβλία και συμμετοχή στις δραστηριότητες της ορνιθολογικής εταιρίας. Ως παιδί εγώ έτσι εκτόνωνα το ενδιαφέρον μου για την φύση και έμαθα πολλά χρήσιμα πράγματα.
 
@Sissy @Vada Όχι μόνο. Στην πραγματικότητα, αν θέλει κανείς να φτιάξει κλάση που περιλαμβάνει φίδια και κροκοδίλους, πρέπει να συμπεριλάβει και τα πτηνά, δεν γίνεται αλλιώς! *Είναι* δεινόσαυροι, και όχι μόνο αυτό, αλλά οι πιο σύγχρονες ανακαλύψεις και μελετες δείχνουν ότι πολλοί περισσότεροι δεινοσαυροι απόσοι νομίζαμε είχαν φτερά.Τα βιβλία τουλ. που είχα ως παιδί 15~20 χρόνια πριν, και είχα βαρύ ψώνιο με τους δεινοσαύρους, σας διαβεβαιώ, τους έδειχναν σχεδόν όλους σαν φανταχτερά φίδια με άκρα, πλην των πολύ γνωστών απολιθωμάτωνόπου τα φτερά έχουν συντηρηθεί. Απότι φαίνεται όμως αυτό δεν ισχύει, και μπορεί ακόμα και ο τυραννόσαυρος να είχε φτερά σε κάποια σημεία. Όχι για να πετά, φυσικά, ίσως είχε σχέση με την θερμοκρασία, σεξουαλική εξελικτική επιλογή, δυστυχώς δεν θυμάμαι. Επειδή έχω διαγώνισμα στις 12 και δεν είμαι βιολόγος, βάζω λινκ για κανονική εξήγηση και αν δεν πάει πολύ χάλια η εξέταση θα ψαξω μετά λινκ και στις μελέτες για τα φτερά.
birds are reptiles
 
  • Συμφωνώ
Αντιδράσεις: myr
@Nausicaa Εκπληκτικό δεν το ήξερα! Άρα είναι αληθεια ότι οι δεινόσαυροι είχαν φτερά?
Απότι φαίνεται, ναι, οι περισσότεροι είχαν δομές που μοιάζουν πολύ με φτερά. Ίσως όχι παντού, μπορεί πχ να είχαν ένα λοφίο ή σε σημεία που εκπέμπουν πολλή θερμότητα για μόνωση, αλλά ναι. Η σύντομη έρευνα που έκανα τώρα δείχνει ότι μάλλον μόνο δεινόσαυροι που μοιάζουν με τον στεγόσαυρο δεν είχαν καθόλου, αν και πρόκειται για υπόθεση, όχι επιβεβαιωμένη θεωρία.
Ορίστε μερικές πηγές, η wikipedia σε πηγαίνει σε πολλά άρθρα κάτω στις αναφορές, και επίσης αν κανείς ξέρει γερμανικά βρήκα πολλά γερμανικά άρθρα.
Fearhered Dinos
Feathered Dinos Found in the South Pole
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Μπορείτε επίσης να την ενθαρρύνετε να μάθει και να ασχοληθεί με τα αγρια πτηνά, με birdwatching, φωτογράφιση τους, αναγνώριση των φωνών τους, ειδικά βιβλία και συμμετοχή στις δραστηριότητες της ορνιθολογικής εταιρίας. Ως παιδί εγώ έτσι εκτόνωνα το ενδιαφέρον μου για την φύση και έμαθα πολλά χρήσιμα πράγματα.
Όλα αυτά τα κάνει ήδη... Έχουμε φτιάξει και μια φωλιά και κάθε χρόνο έχουμε τους δικούς μας γκιωνηδες με τα μωρά τους.. Αλλά δυστυχώς δεν της αρκούν...
[automerge]1624975694[/automerge]
2482302.webp
 
Back
Top