Φροντίδα Μπορεί ένα ζευγάρι να συγκατοικεί μόνιμα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Φανή
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Φανή

PB New Member
Εγγραφή
1 Ιουν 2008
Μηνύματα
65
Πόλη
Παλαιό Φάληρο
Διαβάζω γενικά ότι είναι καλύτερο να κρατάμε τα πουλιά χωρισμένα εκτός περιόδου αναπαραγωγής.
Υπάρχει πρόβλημα αν το ζευγάρι (μιλάω για καναρίνια) συγκατοικεί σε μόνιμη βάση; Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά το σκέφτομαι αρκετά για το μέλλον, γιατί παρατηρώ ότι η κανάρα μου δεν φαίνεται να αντέχει τη μοναξιά.
Πέθανε πριν ένα μήνα ο σύντροφός της, με τον οποίο τους είχα αφήσει μαζί όλο το καλοκαίρι για να τους μεταφέρω εύκολα μαζί μου στις διακοπές (και τα πήγαιναν μια χαρά όλο το διάστημα του καλοκαιριού). Ήταν πολύ πεσμένη απ'όταν έμεινε μόνη της μέχρι πρόσφατα που απέκτησα καινούριο αρσενικό και αμέσως είδα διαφορά στη διάθεσή της (στην όρεξη για φαγητό, στην κινητικότητα). Μένουν βέβαια σε χωριστά κλουβιά, δεν έχει κλείσει ούτε βδομάδα που ήρθε ο καινούριος.
Συγχρόνως, βλέπω ότι είναι συχνά κολλημένη προς την πλευρά που είναι το κλουβί του αρσενικού και τον κοιτάζει, μιλάνε μεταξύ τους κτλ. Αλλά κι εκείνος δείχνει έντονο ενδιαφέρον.
Με λίγα λόγια μου δίνει την εντύπωση ότι θα ήθελε πολύ να μένουν μαζί, παρά το γεγονός ότι δεν είναι εποχή που να θέλουν να ζευγαρώσουν.
Τα φώτα σας;
 
Κοίτα αφού δεν έχει κλείσει ούτε βδομάδα ο καινούργιος, καλό θα είναι να τα έχεις χωριστά σε καραντίνα για περίπου ένα μήνα. Δεν εννοώ μόνο χωριστά κλουβιά αλλά και σε άλλο δωμάτιο! Δεν ξέρεις αν είναι υγιές το νέο πουλάκι που έχεις και είναι κρίμα να κολλήσει κάτι και τη κανάρα σου!
 
Πολυ σωστες οι παρατηρησεις της Εφης. Καραντινα {πληρης απομονωση}. Δεν το συζηταμε. Τωρα εγω θα προτεινα, να τα βαλεις, χωριστα. Τα καναρινια δεν λειτουργουν με αισθηματα, παρα μονο με το ενστικτο.Ζευγαρωνουν για διαιωνιση του ειδους τους και δεν τους επηρεαζει το ποια θα ειναι η συντροφος. Δεν ειναι μονογαμικα. Οσο για παρεα, σε χωριστα κλουβια, καλο θα τους κανει. Επειτα δεν θελεις να ακους το κελαηδισμα του αρσενικου; Τωρα που ειναι και απαλοτερο απο οτι την ανοιξη;Φανη δικη σου η αποφαση. Γεια χαρα.
 
Σιγουρα στην καναρα σου δεν αρεσει η μοναξια. Τα παιδια που μιλησαν περι καραντινας εχουν απολυτο δικιο και τηρησε την αυστηρα.Αν θελησεις εν καιρο τα πουλια να τα εχεις μαζι σε μονιμη βαση.. Θα πρεπει να ξερεις πως θα εχεις γεννες.. Αν μπορεις να αντεξεις και δεν θα εχεις προβλημα με τα μικρακια.. (χωρος.. Διαθεση ποιο σε ποιον).. Να ξερεις πως καποια στιγμη ολο αυτο θα ειναι κουραστικο για τα ιδια τα πουλια. Κουραστικο με την εννοια της εξαντλησης με οτι αυτο συνεπαγεται.
Γνωμη μου και συμβουλη μου.. Μετα το σταδιο της καραντινας βαλτα κοντα κοντα... Και οταν αποφασισεις εσυ.. Και αυτα ειναι ετοιμα βαλτα μαζι να ζευγαρωσουν. Ειδαλως... Κοντα κοντα.. Και οχι μαζι για μεγαλο χρονικο διαστημα ή για παντα.
 
Τα πουλάκια όταν έρθει η εποχή τους θα τα βάλεις να ζευγαρώσουν υποχρεωτικά για να μην υποφέρουν, θα πάρεις και ψεύτικα αυγά και θα αντικαταστάς τα αληθινά αν θέλεις πουλιά θα γυρίσεις πίσω τα αληθινά αν πάλι δεν θέλεις θα αφήσεις την θηλυκιά να κλωσάει τα ψεύτικα.
 
Υποχρεωτικα ζευγαρωμα για να μην υποφερουν;Δεν μπορει δηλαδη να μην προβει σε διαδικασια πυρωματος των πουλιων αν δεν θελει μικρα; Και ειναι προτιμοτερο να αφησει την θηλυκια να λιωνει κλωσσοντας ψευτικα αυγα; Τοτε δεν θα υποφερει;Εχετε την εντυπωση οτι με την αντικατασταση των αυγων η θηλυκια θα ξεπυρωσει; Αντιθετως.. Οσο βλεπει αυγα στην φωλια τοσο θα καθεται. Δεν μπορει να τα πεταξει δηλαδη;
(Τα πλαστικα αυγα τα χρησιμοποιουμε οταν θελουμε να εκκολαφθουν τα μικρα την ιδια μερα, αυτο γνωριζα και οχι για ξεπυρωμα-"παραμυθιασμα" της καναρας...)..
 
Όταν έρθει η άνοιξη τα πουλιά θα πυρώσουν ούτως ή άλλος, αν δεν θέλει να μαζεύει αυγά από το δάπεδο και τις ταΐστρες και να τη βλέπει να προσπαθεί να τα κλωσήσει τότε θα αφήσει τα πουλιά να κάνουν το κύκλο τους.
 
Καλά προφανώς θα μείνουν χώρια ένα ικανό διάστημα για λόγους υγιεινής.
Ευχαριστώ όλους σας για τις παρατηρήσεις.
Κάποια φίλη είπε ότι οι πολλές γέννες μπορεί να είναι κουραστικές για τα πουλιά.
Δηλαδή από πόσες γέννες και μετά είναι βλαπτικό κι εξαντλητικό;
 
Μία, δύο άντε τρεις γέννες το χρόνο είναι εντάξει! 🙂 Παραπάνω γέννες είναι εξαντλητικές για το θηλυκό, με ίσως ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως ο θάνατος του θηλυκού.🙄
 
μετά την καραντίνα μπορείς να τα βάλεις μαζί. από προσωπική εμπειρία θα σου πώ ότι είχα ένα ζευγάρι μαζί για 3 χρόνια, ζευγάρωναν και βγάλανε μικρά κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα
 
Back
Top