Αναπαραγωγή Μπορεί αρσενικό καναρίνι 11 μηνών να έχει επιτυχία στο ζευγάρωμα;

orgest

PB New Member
Εγγραφή
8 Μαρ 2022
Μηνύματα
16
Πόλη
Αθήνα
Ήθελα να ρωτήσω αμα μπορει να έχει επιτυχία στο ζευγάρωμα ενα αρσενικό καναρίνι που είναι 11 μηνών ρωτάω γιατί τώρα ειναι 6 μέχρι το Απρίλιο έχει πάει 11 οπότε γίνετε? και ποσο μηνών χρειάζεται να ειναι μια θυλικια για να γεννήσει ενσπορα και όχι κλουβια
 
...μπορει να έχει επιτυχία στο ζευγάρωμα ενα αρσενικό καναρίνι που είναι 11 μηνών
Aπο άποψη ηλικίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορεί άνετα να ζευγαρώσει αρκεί να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία.
 
Τα αρσενικά συνήθως είναι γόνιμα στην ηλικία των 11 μηνών και τα θηλυκά δυνητικά μπορούν και από 10 μηνών, παρότι όσο πιο νεαρό το πουλί (μιλάμε για μηνών) τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα δυστοκίας ή άσπορων αυγών. Φυσικά όπως σου είπαν η αναπαραγωγική επιτυχία εξαρτάται και από τη διατροφική προετοιμασία, που θα πρέπει να είναι κατάλληλη και επαρκής καθώς επίσης και από την φωτοπερίοδο, βασικά τη διάρκεια του φωτός στο οποίο εκτίθεται το καναρίνι, γιατί έτσι επηρεάζεται κατάλληλα το ορμονικό του σύστημα.
Το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι σωστή διατροφή αρκετούς μήνες πριν προηγηθεί η διατροφική προετοιμασία, κατάλληλη παρατήρηση της συμπεριφοράς και των δύο, διατροφική προετοιμασία του αρσενικού με έναρξη περίπου μισό μήνα πριν ξεκινήσει η αντίστοιχη του θηλυκού, και τα πουλιά να ακολουθούν τον φυσικό κύκλο του φωτός (ξύπνημα με την ανατολή, κούρνιασμα με το σούρουπο).
Επιπρόσθετα θεωρείται ότι το κελάηδημα του αρσενικού την κατάλληλη περίοδο επιταχύνει / προκαλεί την αναπαραγωγική διάθεση στο θηλυκό, αν και η οπτική επαφή μεταξύ τους ενίοτε, και στα περισσότερα αρσενικά προκαλεί μείωση της διάρκειας κελαηδήματος.
Όπως ανέφερα στη δεύτερη παράγραφο τα θηλυκά συνήθως πυρώνουν πιο σύντομα από τα αρσενικά (τίποτα βέβαια δεν είναι απόλυτο), για αυτό ξεκινά η προετοιμασία τους αργότερα από αυτήν των αρσενικών, ώστε να αποφύγουμε άσπορες γέννες, και στην περίπτωση που έχουμε θηλυκό οριακά μικρό σε ηλικία προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την πρόωρη ωοτοκία (εξαλείφουμε δλδ όσους παράγοντες μπορούμε που αφορούν στο πύρωμα του πουλιού). Εδώ μάλιστα παίζουμε με τις ισορροπίες....γιατί και η αυξημένη παροχή τροφών στο αρσενικό και η παρατεταμένη περίοδος διατροφικής προετοιμασίας του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του λίπους του, με ταυτόχρονη μείωση της τεστοστερόνης του (απορροφάται μέρος της στον λιπώδη ιστό) το οποίο θα σημάνει ότι δεν θα είναι και τόσο γόνιμος όσο αν ήταν σε φυσιολογικό βάρος. Οπότε κάνουμε σωστό χρονικό προγραμματισμό και καλή διαχείριση της διατροφής τους.
Τέλος ο προγραμματισμός έχει να κάνει και με την εποχή...ξεκινώντας αργότερα (ενώνοντάς τα αργότερα) μπορεί ίσως και να επιτύχουμε λιγότερους αναπαραγωγικούς κύκλους (λιγότερες ωοτοκίες) καθώς αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος δύο τη χρονιά θεωρούνται ασφαλείς, ενώ από 3 και επάνω εξαντλείται το θηλυκό.
Για αναλυτικές λεπτομέρειες μπορείς να ανατρέξεις στο άρθρο και να ρωτήσεις φυσικά επί των σημείων που σε προβληματίζουν https://community.petbirds.gr/threads/Η-αναπαραγωγή-των-καναρινιών.29538/
Επίσης αν θέλεις πες μας ποιες είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης του καναρινιού σου, ώστε να συζητήσουμε περαιτέρω για την τακτική που πρόκειται να ακολουθήσεις.
 
@ianos
Έχω ξανά κάνει γέννες καναρινιων και βγήκαν με πολυ μεγάλη επιτυχία.
Η διαβίωση των πουλιών είναι οτι ζουν έξω στο μπαλκόνι καλυμμένα πολύ καλά με νάιλον προστατευμενα με ειδικές τέντες και γενικα δεν κρυώνουν ετσι όπως ταχω καλύψει έχουν επαφή το πρωί με τον ήλιο για κανα 45 λεπτό η τροφή τους είναι
vesrele laga prestige premium και λευκή η αλλιώς ουδέτερη αυγοτροφη αποφεύγω τις χρωστικές τώρα το χειμώνα λιγότερα φρούτα και λαχανικά νερό αλλάζω σχολαστικό με μηλοξιδο 1 η 2 φορές την εβδομάδα και έχω 5 καναρινια τα 2 ειναι αρσενικα και μια θυλικια καρδερίνα η οποία τις δίνω Manitoba Carduelidi θέλω συμβουλή τι αλλο να τις δίνω.
 
Back
Top