Διατροφή Μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο η ρίγανη μέσα στην αυγοτροφή;

ζιζι

PB Known Member
Εγγραφή
25 Μαρ 2009
Μηνύματα
4.160
Πόλη
Κωνσταντινούπολη
Είχα διαβάσει κάπου ότι η ρίγανη μέσα στην αυγοτροφη μπορεί να προκαλέσει θάνατο, δεν θυμάμαι όμως αν αναφερόταν μόνο σε νεοσσους ή και ενήλικα πουλάκια. Ισχύει;
 
Πρωτη φορα "ακουω" κατι τετοιο και θα σου ελεγα οτι οχι μονο δεν απαγορευεται αλλα επιβαλλεται ( νεοσσoι) κιολας λογω της αντιβακτηριακης της δρασης.

Και σε καναρινια και σε ιθαγενη δινω ριγανη και μεσα στην αυγοτροφη αλλα και φρεσκα κλωναρια.

Το μονο "προβλημα" που μπορει να υπαρξει ειναι οτι αν βαλεις πολυ να μην γινει αποδεκτη η αυγοτροφη λογω της πικρης γευσης που θα δωσει σε μεγαλη ποσοτητα.

Αυτη την εποχη βρισκεις και γλυστριδα, την τιμανε ιδιαιτερως
 
Είχα διαβάσει κάπου ότι η ρίγανη μέσα στην αυγοτροφη μπορεί να προκαλέσει θάνατο, δεν θυμάμαι όμως αν αναφερόταν μόνο σε νεοσσους ή και ενήλικα πουλάκια. Ισχύει;
Με αυτή τη λογική δεν θα είχα ούτε ένα καναρίνι εν ζωή εγώ.
Όπως θα διαβάσεις και στο άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BE%CE%B7%CF%81%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%82.25060/ η ρίγανη είναι βασικό συστατικό της αυγοτροφής που δίνω για πολλά χρόνια στα πουλιά μου.
Και τη δίνω σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
 
Ευχαριστώ πολύ. Φτιάχνω κι εγώ μόνη την αυγοτροφη τους εδώ και πολλά χρόνια και δεν το τολμούσα. Είχα βάλει μια φορά ριγανη σε αυγοτροφη για ζεμπρακια με νεοσσους και την επόμενη μέρα διάβασα ότι είναι επικίνδυνη. Δεν έπαθαν κάτι τα πουλάκια αλλά πήρα τέτοια τρομάρα που δεν το επιχείρησα πότε ξανά.
 
και την επόμενη μέρα διάβασα ότι είναι επικίνδυνη
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας έβαζες το σύνδεσμο προς την πληροφορία αυτή... Περισσότερο για "εγκυκλοπαιδική γνώση".
Σου είναι εύκολο;
 
Πέρασαν πάνω από 7 χρόνια από τότε και ειλικρινά δεν θυμάμαι. Θα κοιτάξω όμως μήπως το διάβασα σε κάποιο από τα βιβλία που έχω αγοράσει και θα σας πω.
 
Με αφορμή την απορία της ζιζι, αναφέρω ότι φέτος έδωσα ένα μίγμα από ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, ταράξακο και εχινάτσια, το οποίο πρόσφερα σε ζευγάρι καναρινιών με 3 νεοσσούς σε ξεχωριστή ταίστρα από το βασικό μίγμα σπόρων. Όταν πήγα να δακτυλιδώσω τα μικρά την 5η μέρα, διαπίστωσα πως τα 2 ήταν νεκρά και ζούσε μόνο το 3ο. Μετά από μια μέρα έχασα και το 3ο.Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η φωλιά δεν ήταν καθαρή. Κουτσουλιές δεν υπήρχαν, αλλά τα νήματα ήταν σαν να είχε πέσει κάτι και είχε ξεραθεί. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο μίγμα προκάλεσε διάρροια στους νεοσσούς η οποία ήταν πιθανόν και η αιτία θανάτου τους. Όλα αυτά με επιφύλαξη, καθώς ήταν η πρώτη χρονιά που επιχείρησα να δώσω σε γονείς που ανατρέφουν νεοσσούς το συγκεκριμένο μίγμα. Δεν κατηγορώ τη ρίγανη ή κάποιο από τα υπόλοιπα βότανα, τα οποία χρησιμοποιώ καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου σε ενήλικα πουλιά, χωρίς κανένα πρόβλημα...

υ. Γ. Τα βότανα ήταν αποξηραμένα και το μίγμα το έφτιαξα εγώ.
 
Δυστυχώς δεν έχω όλα τα βιβλία μαζί μου(ζω σε άλλη χώρα πια) και δεν θυμάμαι αν το διάβασα σε κάποια σελίδα στο ίντερνετ. Βρήκα πάντως το τετράδιο όπου είχα γράψει τη συνταγή από την αυγοτροφη και έχω σημειώσει ότι η ρίγανη είναι επικίνδυνη μέσα στην αυγοτροφη μόνο για τους νεοσσους. Ξαναλέω ότι εγώ έδωσα μόνο μια φορά και ευτυχώς δεν έπαθαν κάτι. Σκέτη ρίγανη ή σε ρόφημα δίνω συχνά αλλά ο συνδυασμός με αυγό έλεγε ότι είναι θανατηφόρος για τα μικρά.

Υπάρχει περίπτωση να το είχε γράψει κάποιος εδώ; Πως μπορώ να το ψάξω; Ξαναμπαίνω εδώ πρώτη φορά μετά από χρόνια και δεν τα θυμάμαι τα κατατόπια :D
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Με αφορμή την απορία της @ζιζι, αναφέρω ότι φέτος έδωσα ένα μίγμα από ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, ταράξακο και εχινάτσια, το οποίο πρόσφερα σε ζευγάρι καναρινιών με 3 νεοσσούς σε ξεχωριστή ταίστρα από το βασικό μίγμα σπόρων. Όταν πήγα να δακτυλιδώσω τα μικρά την 5η μέρα, διαπίστωσα πως τα 2 ήταν νεκρά και ζούσε μόνο το 3ο.

Δεν το εδινες νωριτερα στο ζευγαρι πριν γεννηθουν οι νεοσσοι, το εδωσες εκτακτως για καλυτερα φανταζομαι και δημιουργησε διαρροια η αλλαγη,ισως και να ηταν λιγο υπερβολικες οι ποσοτητες των βοτανων. Θελει ηπια προσαρμογη στην διατροφη και για τα ενηλικα.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό,
Αυτά είναι μόνιμα στα συστατικά της αυγοτροφής μου, σε μεγάλες ποσότητες για πολλά χρόνια χωρίς να παρατηρηθεί τίποτε ενοχοποιητικό. Όπως καταλαβαίνεται και το βάθος του χρόνου αλλά και οι αριθμοί από το δείγμα είναι ικανοποιητικά μεγάλοι.
Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο μίγμα προκάλεσε διάρροια στους νεοσσούς η οποία ήταν πιθανόν και η αιτία θανάτου τους.
Μόνο σ' αυτά έδωσες αυγοτροφή ή υπήρχαν κι άλλα που έφαγαν.
Όλα αυτά με επιφύλαξη,
Ασφαλώς και θα πρέπει να μείνουμε στην επιφύλαξη...
Δεν υπάρχει πιθανότητα αυτά τα τρία βότανα να δημιουργήσουν προβλήματα στους νεοσσούς.
Επίσης πιστεύω πως ακόμη κι αν δεν έτρωγαν τα μικρά αυτά τα παραπάνω βότανα πάλι θα πέθαιναν.
Η θνησιμότητα στη φωλιά έχει άπειρες αιτίες...
Και είναι τόσες πολλές, που σπάνια βρίσκουμε την πραγματική αιτία
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μόνο σ' αυτά έδωσες αυγοτροφή ή υπήρχαν κι άλλα που έφαγαν.

Γιάννη μόνο σε αυτό το ζευγάρι έδωσα το συγκεκριμένο μίγμα βοτάνων μόνο που εκτός από θυμάρι, ρίγανη και βασιλικό περιείχε ταράξακο και εχινάτσια. Διευκρινίζω ότι το πρόσφερα σε ξεχωριστή ταίστρα και όχι αναμεμιγμένο με την αυγοτροφή. Οι γονείς ήταν μια χαρά στην υγεία τους και μετά τον χαμό των πρώτων μικρών προχώρησαν σε δεύτερη προσπάθεια με άλλα 3 μικρά που μεγάλωσαν επιτυχώς. Γενικά δεν έχω απώλειες σε νεοσσούς τα τελευταία 4 χρόνια που αναπαράγω καναρίνια. Εκτός από σπόρους, φρέσκο αυγό και αυγοτροφή εμπορίου δεν δίνω κάτι άλλο μέχρι τον απογαλακτισμό τους και μέχρι στιγμής δεν είχα θέματα. Γι' αυτό ενοχοποιώ, με επιφύλαξη όπως προείπα, το μίγμα αυτό το οποίο είχα αφήσει στην διάθεση του ζευγαριού συνέχεια. Επίσης όπως είπε και ο Δημητριαδης Νικος ίσως οι αναλογίες ήταν μεγάλες...
 
Back
Top