Γενικά Μπορεί να υπάρξει γόνιμο καρδερινοκάναρο;

pameinos84

PB New Member
Εγγραφή
11 Μαρ 2008
Μηνύματα
26
Πόλη
Αγρίνιο
Ειχα μια κουβεντα πριν καμποσο καιρο με εναν εκτροφεα(καρδερινα, καρδερινοκαναρα) και πως το εφερε η κουβεντα συζητησαμε για αναπαραγωγη μουλων. Για να μην μακρυγορω μου ειπε το εξης περιεργο:
Οτι μιλωντας με εναν γενετιστη,του ειπε πως υπαρχει ενα ειδος καναρας απο ταυλανδη που εχει ενα συγκεκριμενο γονιδιο και πως αν τη ζευγαρωσεις με καρδερινα, οι μουλοι που θα βγουνε ειναι γονιμοι.
Να πω την αληθεια παραξενευτηκα παρα πολυ, στην αρχη δεν τον πιστεψα, αλλα με την κουβεντα τον ειδα πολυ ψαγμενο. Μου κινησε το ενδιαφερον και ξεκινησα να ψαχνω στο web και σε βιβλια αλλα δε βρηκα απολυτως τιποτα.
Δεν θελω να δημιουργησω εντυπωσεις αλλα αν καποιος ξερει κατι...
Δυστυχως με τον ιδιο δεν μπορω να επικοινωνησω γιατι βρεθηκαμε τυχαια σε μια παρεα και δεν εχω το θαρρος μετα απο 1 χρονο να τον παρω τηλ
Ευχαριστω για το χρονο σας
 
Ο λόγος για τον οποιο τα υβριδια ειναι στειρα ειναι ο εξης. Θα εξηγησω το παραδειγμα με τα μουλαρια (γαιδαρος-αλογο) και το ιδιο συμβαινει και στα πουλια. Το αλογο εχει στο DNA του64 χρωμοσωματα (32 απο τον πατερα και 32 απο την μητερα και ως γονιος δινει τα μισα στην αναπαραγωγη δηλαδη 32. Ο γαιδαρος εχει στο DNA του 62 χρωμοσωματα (31 απο τον πατερα και 31 απο την μητερα και ως γονιος θα δωσει 31 για αναπαραγωγη. Ετσι ο συνδυασμος αλογο x γαιδαρος θα εχει αχτιστοιχια σε χρωμοσωματα 63 για τον απογονο μουλαρι.

Ο λογος τωρα που ειναι στειρα ειναι ο εξης. Ας φανταστουμε τα 31 γονιδια του πατερα γαιδαρου ενωμενα στη σειρα σε μια συνεχομενη αλυσιδα. Η αλυσιδα αυτη θα εχει 31 κρικους. Τα γονιδια της μητερας αλογου αντιστοιχα θα ειναι μια αλυσιδα με 32 κρικους. Για να εκφραστει καποιο χαρακτηριστικο ειναι συναρτηση δυο η περισσοτερων γονιδιων, θα πρεπει οι αλυσιδες αυτες να ερθουν διπλα διπλα στο πλαι και να ενωθουν σε παραλληλη θεση. Βλεπουμε λοιπον στο παραπανω παραδειγμα οτι αν βαλουμε διπλα διπλα τις 2 αλυσιδες υπαρχει κατι που περισσευει και δεν εχει ζευγαρι. Αυτο προκαλει τη στειροτητα. Η περιπτωση να ειναι γονιμος ο απογονος ειναι 1 ) ειτε τα δυο ειδη που διασταυρωνονται να εχουν ιδιο αριθμο χρωμοσωματων (φανταζομαι κατι τετοιο συμβαινει στην περιπτωση που ανεφερε ο pameinos84) ειτε 2 ) ενας απο τους δυο γονεις να παρουσιασει μια μικρη ''ακινδυνη'' ανωμαλια κατα την αναπαραγωγη και για καποιο λογο να δωσει αριθμο χρωμοσωματων ισο με αυτο του γονεα του αλλου ειδους. Αυτος ειναι και ο λογος που ακουμε για γονιμα μουλαρια η αλλα υβριδια, περιπτωσεις εξαιρετικα σπανιες!
 
Σχετικά με τη γονιμότητα των ειδών και τη στειρότητα των υβριδίων, η δική μου εξήγηση είναι ότι αυτή είναι η άμυνα της φύσης, προκειμένου να διατηρηθούν τα είδη των ζώων.
Δηλαδή, αν κάθε ζώο μπορούσε εκτός του να αναπαραχθεί με ζώο άλλου είδους, να δώσει και γόνιμους απογόνους, σε βάθος χρόνου δεν θα υπήρχε κανένα από τα είδη που γνωρίζουμε, αλλά μόνο παράξενα υβρίδια, τα οποία όντας γόνιμα, θα ήταν το αποτέλεσμα των πιο ποικίλων διασταυρώσεων.
 
Και βεβαια ειναι ενας μηχανισμος διατηρησης των ειδων!

Απλα εγω εξηγησα το πως δουλευει αυτος ο μηχανισμος.
 
Ευχαριστω παρα πολυ παιδια και πιστευω οτι κατι τετοιο μπορει να παιζει και στο θεμα των πουλιων(οπως εξηγησε ο φιλος ο Φοιβος). Το ιδιο ακριβως μου ειπε και η αδερφη μου που σπουδαζει Βιολογια.Φανταζαστε σε λιγα χρονια να μπορουμε να βγαζουμε γονιμους μουλους... Ομως μπαινει και το ηθικο διλλημα εδω, γιατι παρεμβαινουμε στους μηχανισμους της φυσης... Ενα αλλο τεραστιο θεμα αυτο, με πολυ συζητηση.
 
Back
Top