Αναπαραγωγή Μπορούμε να ζευγαρώσουμε κανάρα με τον ανιψιό της;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης dedos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

dedos

PB Member
Εγγραφή
7 Φεβ 2009
Μηνύματα
40
Πόλη
Πάτρα
Καλησπέρα, θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία. Μπορώ να ζευγαρώσω την κανάρα μου με τον ανηψιό της ή θα υπάρξει κάποιο θέμα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
 
Σε γενικές γραμμές η ενδογαμία (αιμομιξία) αυξάνει τις πιθανότητες να εκφραστεί κάποιο παθολογικό γονίδιο στον φαινότυπο του πουλιού. Με άλλα λόγια αν το κάθε ένα από το ζευγάρι φέρει λόγω συγγένειας την ίδια εκδοχή κάποιου γονιδίου που από μόνο του δεν εκφράζεται (δεν δίνει ασθένεια) στο άτομο, και το γονίδιο κληρονομηθεί και από τους δύο γονείς σε έναν απόγονο, τότε θα υπάρξει και η έκφραση της ασθένειας. Όπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, απλά αυξάνονται οι πιθανότητες μια και μιλάμε για το ίδιο γενεαλογικό δέντρο, όσο αυξάνεται και η συγγένεια.
Στην πράξη αποφεύγεται η αναπαραγωγή μεταξύ πτηνών που είναι αδέρφια ή στους συνδυασμούς γονέα με παιδί, ενώ όμως, προκειμένου να κληροδοτηθεί ένα συγκεκριμένο επιθυμητό χαρακτηριστικό, ο τελευταίος συνδυασμός ενίοτε επιλέγεται.
Η σχέση θείας με ανηψιό είναι κάπως πιο απόμακρη από τα παραπάνω, αλλά και πάλι δεν ξέρει κανείς τι γονίδια φέρει το κάθε πουλί.
Συνοπτικά λοιπόν θα ήταν καλύτερα να μην υπάρχει συγγένεια, αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα και για αυτό άλλωστε στην αρχή του μηνύματος αναφέρθηκα σε αύξηση πιθανότητας.
 
Για ποιο λόγο θες να το κάνεις;
Ο Λόγος είναι επειδή θέλω να βγάλω ακόμα καλύτερους απογόνους στα καναρίνια φωνής Σταύρο..
Έχω έναν αρσενικό με πολύ καλές βαθμολογίες και η μία καναρα που έβγαλε επίσης πολύ καλά πουλιά είναι αδερφή του...
Γι'αυτό θέλω να την ζευγάρωσω με έναν ανηψιο της...
 
Ο Λόγος είναι επειδή θέλω να βγάλω ακόμα καλύτερους απογόνους στα καναρίνια φωνής Σταύρο..
Θα πρέπει όμως να σκεφτείς ότι αν ο αριθμός των πουλιών του κοπαδιού σου είναι σχετικά μικρός, αυτό που θα καταφέρεις στο τέλος θα είναι ακριβώς το αντίθετο. Διάβασε προσεκτικά το μήνυμα του Γιάννη και θα καταλάβεις. Όταν ανακυκλώνεις τα ίδια γονίδια ξανά και ξανά θα καταλήξεις κάποια στιγμή να παράγεις άρρωστα πουλιά σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Αφού σε ενδιαφέρουν οι φωνές, θα σου πρότεινα να ψάχνεις και να βρίσκεις αυτό που λείπει από τα πουλιά σου, σε πουλιά που βρίσκονται έξω από την εκτροφή σου και να τα εντάσσεις σταδιακά σε αυτήν (νέο αίμα) για να τη βελτιώνεις συνεχώς.
 
Back
Top