Γενικά Μπορούν οι παπαγάλοι να καταλάβουν το νόημα των λέξεων που λένε;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kleos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Kleos

PB Member
Εγγραφή
14 Μαρ 2021
Μηνύματα
480
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα και καλη χρονια. Διαβαζα χθες ενα κειμενο στο fb για εναν παπαγαλο african grey με το ονομα Αλεξ στην Αμερικη ο οποιος ηταν το πρωτο πτηνο που καταφερε να κανει ερωτηση στο αφεντικο του κοιταζοντας τον εαυτο του στον καθρεφτη, τον ρωτησε τι χρωμα ειμαι; και διαβαζοντας τα σχολια καποιων χρηστων που ειχανε μεγαλους παπαγαλους παραξενευτηκα πολυ γιατι ενω εχω διαβασει απο επιστημικη ερευνα πως οι παπαγαλοι δε καταλαβαινουν το νοημα των λεξεων που λενε, στα σχολια αυτα διαψευτηκε η θεωρια αυτη. Παραδειγμα ο παπαγαλος καποιου οταν του εδιναν ξηρους καρπους και δεν ηθελε, ελεγε απο μονος του οχι καρυδια, δηλαδη ηθελε να φαει καρυδια. Καποιου αλλου οταν πλησιαζε το κλουβι του παπαγαλου του ο σκυλος, ο παπαγαλος φωναζε φοβαμαι, ενος αλλου οταν βαζανε το κλουβι με τον παπαγαλο στον κηπο και πλησιαζαν αλλα πτηνα ελεγε ο παπαγαλος φυγετε απο δω. Τελικα ισχυει πως οι παπαγαλοι μπορουν να καταλαβουν το νοημα καποιων λεξεων που λενε; η ειναι εξαιρετικα σπανιες περιπτωσεις αναλογως την εξυπναδα του καθε πτηνου;
 
Καλησπέρα και καλή χρονιά, δεν καταλαβαίνουν το νόημα μιας λέξης, μπορούν όμως να συσχετίσουν ορισμένες λέξεις με συμπεριφορές και βασικά συναισθήματα.

Μιλάμε πάντα για την ανθρώπινη γλώσσα, γιατί υπάρχουν έρευνες που έχουν ασχοληθεί με αρκετά είδη, για το αν υπάρχει κάποιου είδους "γραμματική" (δομή των προτάσεων στην επικοινωνία) στη δική του γλώσσα (κελάηδισμα), ή αν είναι σε θέση να μάθουν μια τεχνητή γραμματική - με τη μορφή απλών ήχων με ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η Michelle Spierings και ο Carel ten Cate από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Leiden εκπαίδευσαν 16 σπίνους ζέβρα (Taeniopygia guttata) και έξι παπαγαλάκια (Melopsittacus undulates) για να μάθουν τεχνητή γραμματική - με τη μορφή απλών ήχων - και βρήκαν ότι τα παπαγαλάκια ήταν σε θέση να τα εφαρμόσουν κανόνες σε νέες, άγνωστες «προτάσεις» Μπορείς να διαβάσεις τη δημοσίευση εδώ.

Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης καθώς και άλλων αντίστοιχων που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς, είναι ναι μεν εντυπωσιακά αλλά απέχουν πάρα πολύ από το να κάνεις πραγματικό "διάλογο" με έναν παπαγάλο.
 
Τελικα ισχυει πως οι παπαγαλοι μπορουν να καταλαβουν το νοημα καποιων λεξεων που λενε;
Από την πολύ μικρή πείρα που έχω αποκτήσει φροντίζοντας ένα παπαγάλο African grey, πιστεύω πώς ναι μπορούν.
Σε ερωτήσεις μου πώς κάνει ο σκύλος ή η γάτα μου κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο, όχι πάντα όποτε θέλει εκείνη.
Αυτό σημαίνει ότι έχει συνδέσει την λέξη γάτα με το νιαουρισμα, και την λέξη σκύλος με το γαυγισμα.
Σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις πραγματικό "διάλογο" ,όμως πιστεύω ότι μπορούν να καταλάβουν το νόημα ορισμένων λέξεων ή φράσεων.
 
Σε ερωτήσεις μου πώς κάνει ο σκύλος ή η γάτα μου κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο, όχι πάντα όποτε θέλει εκείνη.
Αυτό σημαίνει ότι έχει συνδέσει την λέξη γάτα με το νιαουρισμα, και την λέξη σκύλος με το γαυγισμα
Βάιε, αν απλά πεις σκύλος ή γάτα (αρκετές φορές) θα κάνει το γαύγισμα ή το νιαούρισμα; (αναρωτήθηκα και σκέφτηκα ότι ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να το δεις)
 
@ianos
Καλημέρα Γιάννη και χρόνια πολλά για την γιορτή σου.
Δεν μπερδεύει τον σκύλο με την γάτα.
Όταν ρωτήσω πως κάνει ο σκύλος γαυγίζει, όταν ρωτήσω πως κάνει η γάτα νιαουρίζει, δεν κάνει ποτέ λάθος.
Γι'αυτό τον λόγο γράφω ότι αναγνωρίζει τις λέξεις.
 
Ναι, το κατάλαβα Βάιε. Αυτό που ήθελα να βλέπαμε (αν γίνεται) είναι να πεις μόνο τη λέξη σκύλος ή γάτα, και όχι να ρωτήσεις πώς κάνει ο σκύλος ή η γάτα. Για να δούμε αν θα κάνει τους ίδιους ήχους.
 
@ianos
Καλημέρα Γιάννη και χρόνια πολλά για την γιορτή σου.
Δεν μπερδεύει τον σκύλο με την γάτα.
Όταν ρωτήσω πως κάνει ο σκύλος γαυγίζει, όταν ρωτήσω πως κάνει η γάτα νιαουρίζει, δεν κάνει ποτέ λάθος.
Γι'αυτό τον λόγο γράφω ότι αναγνωρίζει τις λέξεις.
Προφανώς έχει να κάνει με το συσχετισμό της ερώτησης (των ήχων που η ερώτηση παράγει) με μια συγκεκριμένη απάντηση και την αντίδραση που είχες / έχεις όταν απαντά σωστά και όχι με την κατανόηση της ερώτησης και των λέξεων της.

Να υποθέσω ότι υπήρξε κάποια "εκπαίδευση" για να απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις και μια ενθουσιώδης αντίδραση από εσένα ή κάποια επιβράβευση με μια λιχουδιά με κάθε σωστή απάντηση. Άρα συσχετίστηκε η απάντηση με αυτά.

Αν του τα είχες μάθει ανάποδα, Πώς κάνει ο σκύλος; - Νιάου και Πώς κάνει η γάτα; -Γαβ, ακόμα και αν άκουγε το σκύλο να γαυγίζει και τη γάτα να νιαουρίζει, τι απαντήσεις θα έπαιρνες στις αντίστοιχες ερωτήσεις;
 
Το ερώτημα που έθεσα έχει να κάνει όχι με την κατανόηση της έννοιας των λέξεων "σκύλος" "γάτα". Αυτό είναι βέβαιο ότι ο παπαγάλος το γνωρίζει κατά τη γνώμη μου. Με άλλα λόγια το συγκεκριμένο είδος, έχει μάθει να αναγνωρίζει ότι η λέξη σκύλος αντιπροσωπεύει την έννοια σκύλος. Μπορεί βέβαια αν βλέπει έναν συγκεκριμένο σκύλο να έχει μάθει ότι αυτό το συγκεκριμένο ζώο λέγεται σκύλος και αν δει κάποιον άλλο σκύλο μεν, αλλά π.χ. με διαφορετική εμφάνιση να μην γνωρίζει ότι και αυτός είναι σκύλος. Το ερώτημα που έθεσα είναι για να δούμε αν αντιλαμβάνεται την ερώτηση "πώς κάνει ο σκύλος" δλδ τι ήχο βγάζει ο σκύλος.
Είναι θέμα εκμάθησης πράγματι, αλλά και εμείς μαθαίνουμε τη γλώσσα.
Αν του τα είχες μάθει ανάποδα, Πώς κάνει ο σκύλος; - Νιάου και Πώς κάνει η γάτα; -Γαβ, ακόμα και αν άκουγε το σκύλο να γαυγίζει και τη γάτα να νιαουρίζει, τι απαντήσεις θα έπαιρνες στις αντίστοιχες ερωτήσεις;
Μια φορά βρισκόμουν στο κάστρο της Λήμνου, στη Μύρινα.υπήρχαν κατσίκες και ελαφάκια και άκουγα μια μαμά να λέει στο παιδάκι της (κάπου στα 3 ήταν το κοριτσάκι).πώς κάνει η κατσικούλα μωρό μου; Μπε, απαντά το κοριτσάκι. Όχι, όχι λέει η μάνα του.γαβ, γαβ.και πως κάνει το ελαφάκι; .(καμία απάντηση). Νιάου, νιάου λέει η μαμά.κι εγώ φυσικά δεν πίστευα ότι συμβαίνει😀
 
@Chrisad
Κάπως έτσι είναι, δεν καταλαβαίνουν την σημασία της λέξης ή των φράσεων με τον πολύπλοκο τρόπο που εμείς το αντιλαμβανόμαστε,
μπορούν όμως να καταλάβουν και να αναπαράγουν κάποιους συγκεκριμένους ήχους , λέξεις και φράσεις οι οποίες είναι οι κατάλληλες με τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα που έχουν εκείνη την στιγμή.
 
Ίσως ναι δε ξέρω...το δικό έχει μάθει από μένα το 'ελα εδω' κ πολλές ακόμη λέξεις. Το έλα εδώ όταν το έλεγα έκανα κ κίνηση με το χέρι η το κεφάλι κ του έδειχνα που να έρθει η όταν είχα λιχουδια η του έβαζα φρούτα κτλ το έλεγα ασυναίσθητα πχ έλα εδώ για να φάει... Οπότε το έχει συνδιάσει μάλλον ότι με το έλα εδώ κάτι έρχεται κ αυτό συμβαίνει με τα υπόλοιπα παπαγαλάκια όταν τα βλέπει τους λέει έλα εδώ έλα εδώ μέχρι κ στο ίδιο είδος πάλι αυτό λέει κ πεθαίνω στα γέλια του λέω καλέ μιλά στην γλώσσα σου δεν θα σε καταλάβει έτσι.
 
Back
Top