Φροντίδα Μπορώ να έχω μόνιμα το ζευγάρι σε ζευγαρώστρα με χώρισμα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης cplk
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

cplk

PB New Member
Εγγραφή
30 Νοε 2017
Μηνύματα
75
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σας! Μόλις σήμερα βρήκα το forum σας και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι το οποίο όσο και αν έψαξα στο forum δεν βρήκα. Είχα πάρει ένα Μοσαΐκ καναρίνι πριν ένα χρόνο, κλασσικά μου το πουλήσανε αρσενικό, το πλήρωσα αρσενικό, το εκπαίδευα να κελαηδά, μέχρι που κατάλαβα ότι ήταν θηλυκό. Το αγαπήσαμε όμως όλον αυτόν τον καιρό και δεν θέλουμε να το αποχωριστούμε. Όμως μας λείπει το τραγούδι ενός αρσενικού.

Η ερώτηση λοιπόν είναι:
Επειδή υπάρχει πρόβλημα χώρου στο σπίτι, το μόνο που με βολεύει είναι μια ζευγαρώστα των 60 εκατοστών με το αρσενικό αριστερά και το θηλυκό δεξιά και χώρισμα να μην βλέπονται στη μέση. Δεν σκοπεύω να τα ζευγαρώσω ποτέ. Τι προβλήματα επιφέρει αυτό εάν τα έχω για όλη τους τη ζωή με χώρισμα στην ίδια ζευγαρώστα και ποτέ δεν ειδωθούνε; Το αρσενικό θα σταματήσει να κελαηδάει; Το θηλυκό θα κάνει συνεχώς τους περίεργους ήχους; Θα πυρώνεται συνεχώς οπότε θα το χάσουμε πρόωρα;

Σας ευχαριστώ πολύ! Οι απαντήσεις σας θα με βοηθήσουν για να πεισθώ να πάω να αγοράσω ένα Orpheus που βρήκα στη γειτονιά και λάτρεψα τους ήχους του.
 
Δυστυχώς στο πρωταρχικό σου ερώτημα θα απαντήσω οτι ναι, μπορεις να τα εχεις εσαεί με χώρισμα και μάλιστα οπτικό ώστε να μην βλέπονται καθόλου και να κελαηδά το αρσενικό σου και όχι δεν μπορεις να τα εχεις σε μια ζευγαρωστρα 60 πόντων χωρισμένη στη μέση, με 30 εκατοστά σκάρτα για καθε πουλι και να αναμένεις τα πουλιά να ειναι καλά και να έχουν ευζωία σε τόσο μικρό χώρο.
Υπαρχει η δυνατότητα να τοποθετήσεις τη μία ζευγαρωστρα πάνω στην άλλη και να εχεις τον αρσενικό στην πάνω; Αν ναι, τότε κάνε αυτό. Αν όχι, και θελεις οπωσδήποτε αρσενικο καναρινι, φρόντισε να χαρίσεις το θηλυκό σου κάπου που θα το φροντίσουν σωστά και θα το αγαπούν και τότε, εφόσον ο χώρος που διαθέτεις θα ελευθερωθεί βάζεις τον αρσενικο μονο του σε ζευγαρωστρα 60 εκατοστών.
Πες μας τι εννοείς με περίεργους ήχους του θηλυκού; Τα τσίου και τα τριτ ή κατι άλλο; Ειναι βραχνό ας πουμε;
Το ότι το θηλυκό πουλί για καποια χρονια την Άνοιξη θα ειναι πυρωμένο και θα γεννά άσπορα αυγά ειναι και το πιο πιθανό, μια και συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα θηλυκά καναρίνια, και με την κατάλληλη διατροφή δεν φαίνεται να επηρεάζεται το προσδόκιμο της ζωής τους, διότι ούτως ή άλλως το να κάνουν αυγά, παρουσία ή απουσία αρσενικού ειναι στη φύση τους.
Από που θα αγοράσεις Orpheus?
 
κλασσικά μου το πουλήσανε αρσενικό, το πλήρωσα αρσενικό, το εκπαίδευα να κελαηδά, μέχρι που κατάλαβα ότι ήταν θηλυκό
Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίζεις τα μωσαϊκού τύπου πουλιά και απορώ για το μπέρδεμα...
Να υποθέσω δική σου άγνοια και προσπάθεια εξαπάτησης από τον πωλητή του;
Επειδή υπάρχει πρόβλημα χώρου στο σπίτι, το μόνο που με βολεύει είναι μια ζευγαρώστα των 60 εκατοστών με το αρσενικό αριστερά και το θηλυκό δεξιά και χώρισμα να μην βλέπονται στη μέση.
Μπορεί να σε βολεύει αλλά είναι εντελώς λάθος τακτική.
Αν μάλιστα όπως γράφεις δε σκοπεύεις να τα ζευγαρώσεις αυτό θα είναι απίθανα δύσκολο

Να θυμίσω στην παρέα μας πως τα καναρίνια έρχονται σε αναπαραγωγική ετοιμότητα κυρίως από:
  1. την ένταση και τη διάρκεια του φωτός
  2. τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος
  3. την αφθονία τροφής
  4. τα οπτικά σήματα του ζευγαριού (φτερουγίσματα, κινήσεις κορμού κλπ)
  5. τα ηχητικά σήματα (κελάηδισμα, τιτιβίσματα κλπ)
Σε μια ζευγαρώστρα με χώρισμα... Το μόνο που περιορίζεται κάπως είναι το 4ο και αυτό όχι απόλυτα. Αρκεί μια τρυπούλα στο χώρισμα, μια χαραμάδα ή ένα κενό για να μπει και η οπτική επαφή στο παιχνίδι.

Με όλα τα παραπάνω προτείνω όχι μόνο διαφορετικό κλουβί αλλά και εντελώς διαφορετικό χώρο που θα παρέχει και διαφορετικές συνθήκες στα πουλιά.

Αν όντως δεν έχεις χρόνο θα πρότεινα επίσης να μπεις σε διαδικασία ανταλλαγής έστω και με μικρό αντίτιμο που θα καλύπτει τη "διαφορά" και τις απαιτήσεις του συναλλασσόμενου.
Τι λες cplk;
 
Ευχαριστώ για την απάντηση και το φοβερό forum! Έχω ξεκινήσει το διάβασμα... Πολύ πληροφορία που δεν την βρίσκεις πουθενά!

Το καναρίνι μου είναι τρομερά κοινωνικό. Το μόνο που δεν κατάφερα να του κάνω είναι να κελαηδήσει. Και μετά από ψάξιμο και ερωτήσεις σε καταστήματα κατάλαβα ότι είναι θηλυκό. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος που μας το πούλησε για αρσενικό, αφού το ξανακοίταξε μετά από 1 μήνα που το είχαμε, μάσαγε τα λόγια του. Τελικά μας είπε να μας δώσει τα λεφτά πίσω, ή να το ανταλλάξει. Αφού του είπαμε ότι δεν το αποχωριζόμαστε, και γενικά είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που έχουμε, μας ανακοίνωσε όλο ανακούφιση ότι μάλλον είναι θηλυκό. Και το βλέπουμε, ότι κάνει μόνο ένα μονότονο τιτίβισμα και πολλά... Πάρα πολλά τσίου πρωί μεσημέρι βράδυ, εδώ και 1,5 χρόνο που το έχω.

Στο ερώτημά σας λοιπόν για να σας απαντήσω... Προτιμώ να έχω μόνο αυτήν, παρά να προκαλέσω πρόβλημα με έναν νέο ερχομό στο περιβάλλον του. Και όχι, δεν θα το αντάλλαζα :)

Φωτό:
k74a1bE.jpg


FdWY2de.jpg


Σας ευχαριστώ!
 
προτιμώ να έχω μόνο αυτήν, παρά να προκαλέσω πρόβλημα με έναν νέο ερχομό στο περιβάλλον του. Και όχι, δεν θα το αντάλλαζα
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εκτιμώ αυτή τη συμπεριφορά...
 
Να το χαίρεσαι το πουλάκι. Είναι πολύ όμορφο.
Όπως και να έχει όμως, εφόσον είσαι διατεθειμένος -η να αγοράσεις ζευγαρώστρα 60 εκατοστών, μην διστάσεις να την αγοράσεις. Πρόσεχε να έχει αποσπώμενη σχάρα και ταψί.
Επίσης από τη φωτό που μας έβαλες οφείλω να σου πω ότι: η κούνια και η κάτω πατήθρα είναι αχρείαστες (η πατήθρα μάλιστα πολύ πιθανά να λερώνεται από κουτσουλιές στη θέση που είναι), κόβουν ζωτικό χώρο πετάγματος στο πουλί και καλό θα ήταν να αφαιρεθούν. Το στικ που έχεις είναι επίσης από αχρείαστο έως επικίνδυνο, μια και περιέχει αμφίβολης ποιότητας σπρόρους και πιθανά γλυκαντικές ουσίες.
Οι κατάλληλες πατήθρες θα μπορούσαν να είναι από φυσικό ξύλο όπως αυτές:
patithres.webp
Κόκκαλο σουπιάς θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο όλον τον χρόνο.
 
Χθες κοιμήθηκα στις 3:00 διαβάζοντας ό,τι μπορούσα περισσότερο για τα καναρίνια στο forum. Οι αλλαγές που λέτε είναι να γίνουν σήμερα κιόλας! 🙂 Όπως επίσης και θα πετάξω την χύμα τροφή, θα πάω σε σούπερ μάρκετ να δοκιμάσω τις συνταγές που έχετε ως αυγοτροφές, θα του αλλάξω τη θέση όταν είναι μέσα στο σπίτι γιατί βρισκόταν στη κουζίνα, τρόπους φροντίδας για τις διακοπές κτλ κτλ. Το forum σας είναι απίθανο και τρελαίνομαι όταν μπορώ να βρω σωστή και τεκμηριωμένη πληροφορία για τα χόμπυ μας. Το μόνο που δεν μπόρεσα να βρω είναι ποιά είναι τα όρια της εξωτερικής θερμοκρασίας και ποτέ το φέρνουμε μέσα. Κατάλαβα ότι δεν πρέπει να ρωτάω πόσο κρύο έχει αλλά πόσο αέρα έχει και ότι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία θα βάζω νάυλον. Έχασα κάπου αυτή τη πληροφορία;
 
Τελικά μας είπε να μας δώσει τα λεφτά πίσω, ή να το ανταλλάξει. Αφού του είπαμε ότι δεν το αποχωριζόμαστε, και γενικά είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που έχουμε
προτιμώ να έχω μόνο αυτήν, παρά να προκαλέσω πρόβλημα με έναν νέο ερχομό στο περιβάλλον του. Και όχι, δεν θα το αντάλλαζα
Συγχαρητήρια για το τρόπο σκέψης σου.
Να το χαίρεσαι και να το προσέχεις.
Συνέχισε έτσι.
 
θα πάω σε σούπερ μάρκετ να δοκιμάσω τις συνταγές που έχετε ως αυγοτροφές,
Κάλλιστα όμως μπορείς να καλύψεις την ανάγκη του για ζωική πρωτεΐνη δίνοντάς του λίγο αυγό (με το τσόφλι) αφού το έχεις βράσει επί 12 λεπτά.
θα του αλλάξω τη θέση όταν είναι μέσα στο σπίτι γιατί βρισκόταν στη κουζίνα,
Καλά θα ήταν να είναι είτε μέσα στο σπίτι μόνιμα είτε έξω από το σπίτι μόνιμα, αλλά όχι μέσα - έξω. Στο μέσα χρειάζεσαι προστασία από τα κουνούπια την εποχή που έχει κουνούπια, για το έξω θα χρειαστείς επιπλέον προστασία για τα αρπακτικά (κυρίως τα ιπτάμενα) η οποία να είναι σταθερή, γερή και σε κάποια απόσταση από το κλουβί. Το μέσα - έξω δεν ενδείκνυται διότι τα πουλάκια είναι ευάλωτα στις μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών που επικρατούν τον χειμώνα και το καλοκαίρι.
ο μόνο που δεν μπόρεσα να βρω είναι ποιά είναι τα όρια της εξωτερικής θερμοκρασίας και ποτέ το φέρνουμε μέσα. Κατάλαβα ότι δεν πρέπει να ρωτάω πόσο κρύο έχει αλλά πόσο αέρα έχει και ότι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία θα βάζω νάυλον.
Βασικά το νάυλον το βάζεις για να μην μπαίνει μέσα στο κλουβί έντονα ο αέρας όταν φυσά, κατά τα άλλα, δεν νομίζω ότι αλλάζει τη θερμοκρασία του κλουβιού σε σχέση με την εξωτερική. Υπάρχουν αναφορές ότι τα καναρίνια ζουν και με βαθμούς υπό του μηδενός, αρκεί το νερό τους να μην παγώνει στην ποτίστρα, αλλά αυτό για να γίνει, θα πρέπει το πουλάκι να έχει συνηθίσει σε τέτοιες θερμοκρασίες, με άλλα λόγια από Σεπτέμβριο να είναι έξω, και κυρίως να διαβιώνει έξω και κατά τη φάση της πτερόρροιας του ώστε να έχει "ντυθεί" κατάλληλα. Για Αθήνα, ο ίδιος τα έχω έξω, ακόμα και σε θερμοκρασίες -1, αλλά το κάθε κλουβί το έχω ήδη τυλίξει με αεροπλαστ, αφήνοντας την πρόσοψη κενή, αλλά το τμήμα που θα την καλύψει όταν η θερμοκρασία φτάνει στους 3 βαθμούς το έχω ήδη μαζεμένο κάτω από το κλουβί και ήδη έχω βάλει σκρατς, ώστε με μια κίνηση να μπορώ να κλείνω το κλουβί. Όμως στο σημείο της θερμοκρασίας αντοχής - ανοχής που ρωτάς, καλά θα ήταν να αναφερθούν και άλλα μέλη μας, που ίσως έχουν εμπειρία και από μικρότερες θερμοκρασίες π.χ. patrickios , gianniskilkis George98.
 
Σε εμάς πέρυσι η θερμοκρασία έπεσε έως και τους - 5 την περίοδο εκείνη όμως, τα είχα βάλει μέσα. Φέτος λόγω έλλειψης χώρου θα κάνω για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου εξωτερική εκτροφή. Το στήσιμο του χώρου και τα προστατευτικα μέτρα θα τα παρουσιάσω μέσα στο σκ που θα είναι έτοιμα, το αν θα πάνε όλα καλά θα φανεί μέσα στον επόμενο μήνα
 
Τη μέρα της μαρμότας βιώνουμε κάθε χρόνο πριν το χειμώνα και πριν το καλοκαίρι. :D

Το μπαλκόνι που έχω την εκτροφή μου είναι βορινό (το θερίζει ο Βαρδάρης), είμαι κοντά στο Θερμαϊκό και με πολλά μέτρα ανοιχτό χώρο μπροστά χωρίς άλλα κτίρια. Το μόνο που έχω κάνει σε όλες τις ραφιέρες είναι να έχουν νάυλον οι 3 από τις 4 πλευρές. Η πρόσοψη είναι πάντα ανοιχτή μιας και έχει ''πλάτη'' στον αέρα.

Στα 13 χρόνια που είμαι εδώ, κρύο σαν το περσινό δεν έχω ξαναδεί. Είχα δει και -12 νομίζω ένα πρωί. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι πάγωναν τα νερά κανα 3 φορές τη μέρα. Κατά τα άλλα τα πουλάκια ήταν μέσα στην τρελή χαρά. Δεν είδα κάποια διαφορά στη συμπεριφορά τους. Γι'αυτό άλλωστε έχουν πούπουλα, για να ζεσταίνονται.

Αν τα πουλιά είναι υγιή δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα. Τώρα μη ζητάτε και ακριβές όριο θερμοκρασίας. Σιγά μη βγαίνουμε να μετράμε κάθε ώρα με το θερμόμετρο.
 
Γι'αυτό άλλωστε έχουν πούπουλα, για να ζεσταίνονται.
Το φτέρωμα των πουλιών έχει προικιστεί από τη φύση με εξαιρετικά απίθανες ιδιότητες που το κατατάσσουν πρώτο στα θερμομονωτικά. Η κατασκευαστική δομή και η θαυμαστή λειτουργία των φτερών, τους επιτρέπει να παγιδεύουν αέρα ανάμεσά τους, αποτρέποντας τη θερμοκρασία του κορμιού των πουλιών να διαφύγει προς το κρύο περιβάλλον.
Ένα καλά στην υγεία του καναρίνι, που έχει ολοκληρώσει σωστά το πτέρωμά του, έχει καλή διατροφή και έχει εγκλιματιστεί στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντός του, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από το "ελληνικό κρύο" των μεγαλουπόλεων ακόμη κι αν αυτό για μια δυο μέρες κινηθεί σε αρνητικές θερμοκρασίες.
Έχω δει κανάρα να επωάζει αυγά σε φωλιά σκεπασμένη με χιόνι...
Στ΄ αλήθεια δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν.
Αρκεί το κλουβί να βρίσκεται σε απάνεμο σημείο ώστε ο αέρας να μην του μετακινεί το φτέρωμά του.
Τα υπόλοιπα με τα αμπαλαρισμένα κλουβιά για μένα είναι μη απαραίτητες, ανθρώπινες υπερβολές.
 
Τα υπόλοιπα με τα αμπαλαρισμένα κλουβιά για μένα είναι μη απαραίτητες, ανθρώπινες υπερβολές.
Δυστυχώς όμως σε μερικές περιπτώσεις, ακριβώς για το αναφουφούλιασμα του πτερώματος από τον αέρα και ειδικά από τα ρεύματα ανέμου, είναι απαραίτητα.
 
Παιδιά εγώ εδώ και χρόνια τα πουλιά τα αφήνω έξω, Είναι μέσα σε ένα κομάτι του μπαλκονιού μας, διαμορφωμένο ως δωμάτιο με ναύλον, μην φανταστείτε πολά πράγματα απλά δεν τα χτυπάει ο αέρας. Πέρυσι μέχρι -18 ήταν μια χαρά. Απλά τα σκεπάζω το βράδυ, ρίχνοντας στα μεγάλα κρύα επάνω στα κλουβιά κουβέρτα φλιζ και τους αλλάζω δύο τρεις φορές το νερό, επειδή παγώνει. Ποτέ δεν έχασα πουλί και είναι μια χαρά. Εννοείται ότι τ΄τούτες τις μέρες που μιλάμε πάμε το βράδυ +2 ,0 . Καλή συνέχεια σε όλους.
 
Και η μετακόμιση έγινε σε ζευγαρώστρα 60cm!

Το stick και την βιταμίνη τις έχω για να τελειώσω αυτά που είχα και δεν πρόκειται να ξαναπάρω. Δεν πρόκειται να ξαναπάρω τίποτα από αυτά. H χύμα τροφή πετάχτηκε και αγοράστηκε Verselle-Laga! Πάνω αριστερά βλέπετε την σπιτική αυγοτροφή που έχετε στο forum εδώ στα άρθρα 😛 Σήμερα πάω να αλλάξω και την κάτω πατήθρα από μπλε σε άσπρη και τέλος.

Από το πέταγμά της και μόνο νομίζω ότι εγκρίνει τις αλλαγές! Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας και το forum που συντηρείτε! Βοηθήσατε ακόμα ένα πουλάκι να ζήσει αξιοπρεπείς ζωή :)

8zubOxW.webp
 
Πολύ ωραία! Σαφέστατα θα περνά καλύτερα.
Την κεντρική πατήθρα απλά αφαιρέσέ την, διότι δεν χρειάζεται.
Επίσης, το Στικ και τη βιταμίνη, ειδικά εφόσον ειναι βιταμίνη μονο κατ´ ευφημισμό, ο ίδιος θα τα πετούσα, μια και αχρείαστα ειναι και εν δυνάμει επιβαρυντικά στην υγεία και γενικότερη κατάσταση βάρους του πτηνού.
 
αν κατάλαβα καλά... έχεις ένα πουλάκι στο κλουβί ναι;
οι 2 ποτίστρες είναι πάρα πολλές
μία μόνο είναι αρκετή
έτσι κι αλλιώς το νερό το αλλάζουμε καθημερινά
επειδή αναπτύσονται βακτήρια
οπότε για την καλύτερη υγεία των φίλων μας το αλλάζουμε κάθε μέρα
και πλένουμε συχνά ποτίστρα και τα'ί'στρες
 
"Βιταμίνη" πετάχτηκε.
Τα sticks πετάχτηκαν.
Μια ποτίστρα έφυγε.
Η κάτω πατήρθα έφυγε.

Έχω λοιπόν 2 ακόμα ερωτήσεις.
 
Back
Top