Φροντίδα Μπορώ να αφήνω έξω τα μπάτζι μου το βράδυ

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης vaggelhs
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

vaggelhs

PB New Member
Εγγραφή
28 Αυγ 2018
Μηνύματα
12
Πόλη
Αγρίνιο
θα ηθελα να ρωτησω τους εμπειροους αν μπορω να αφηνω εξω τα μπατζι μου το βραδυ... Εχω παρατηρισει οτι οταν σκοτινιαζει αυτα σκαρφαλωνουν στα καγκελα του κλουβιου και καθονται εκει με τις ωρες... Ισως να φοβουνται;. Γι αυτο τον λογο και εγω τα βαζω μεσα στο σπιτι... Εξαλλου νωρις το πρωι κανουν και παρα πολυ φασαρια και φοβαμαι μηπως μου κανουν παρατηρηση οι γειτονες
 
Εγώ τα πουλιά έξω το βράδυ δε τα αφήνω ποτέ. Και δε δίνω δεκάρα για κανέναν γείτονα βασικά, είναι θέμα υγείας και ευζωϊας των πουλιών.
Εχω τρελλαθεί με αυτά που ακούω και διαβάζω ότι κάποιους τους "ενοχλούν" οι φωνές των πουλιών. Τα αυτοκίνητα ας πούμε και η αστική φασαρία δε τους ενοχλεί; Ειλικρινά αν μου τύχει ποτέ κάτι τέτοιο απλά θα αδιαφορήσω για τον "ανθρωπο" (απαραίτητα τα εισαγωγικά) που κάνει το "παράπονο".

Μέσα, σε ελεγχόμενες συνθήκες οπότε χειμώνα-καλοκαίρι να προστατεύονται απ' τις καιρικές συνθήκες και τις πιθανές επιθέσεις αρπακτικών.Λογικό είναι επίσης να φοβούνται καθώς βρίσκονται μόνα σε εξωτερικό χώρο και με καμία πιθανότητα να ξεφύγουν εάν συμβεί κάτι.
Στη γειτονιά μου αρκετοί έχουν πουλιά στα μπαλκόνια τους και τα αφήνουν όλη μέρα εκεί. Για μένα αυτό συνιστά έως και βασανισμό του πουλιού. Γιατί να το πάρεις αν είναι να το κρεμάσεις σα διακοσμητικό στον εξωτερικό σου τοίχο; Καλό είναι να βγαίνουν έξω για να τα δει ο ήλιος και να αναπνεύσουν λίγη ώρα κάθε μέρα, αλλά ή δική μου άποψη είναι πως θα πρέπει η καθημερινότητά τους να είναι μέσα στο σπίτι και μάλιστα ελεύθερα ει δυνατόν.
 
εγω τα εχω ολη μερα εξω και τα βαζω μεσα μονο το βραδυ... Μια χαρα περνανε την ημερα τους εξω... Οσο το να ειναι ελευθερα με στο σπιτι νομιζω πως δεν ειναι και οτι το καλυτερο γιατι δεν ειναι εκπαιδευμενα... Επισης εγω θελω να τα ζευγαρωσω οποτε πρεπει να τα εχω κλεισμενα στο κλουβι τους για να αναπτυξουν συντροφικες σχεσεις
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
@ErnestoTheParrotlet, Κύριε Διονύση, μάλλον είχατε και έχετε πολύ καλούς γείτονες. Σαν φοιτήτρια πήγαινα κάθε καλοκαίρι στο χωριό για να μείνω με τους γονείς μου για έναν μήνα. Σε μονοκατοικία. Το πρωί ανοίγα το παράθυρο για να αεριστει ο χώρος και η γειτόνισσα, μεταξύ το σπίτι της οποίας και του δικού μου υπάρχει ένα κενό οικόπεδο και ένας δρόμος, έβγαινε και τσιριζοντας έλεγε να κάνω τα τέρατα να σκάσουν (βλ. Κοκατιλ).

Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Θα φοβόμουν κι εγώ να αφήσω τα πουλιά μου έξω ειδικά αν δεν υπήρχαν τα κατάλληλα προστατευτικα μέτρα.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δικά σου είναι φίλε μου και φυσικά κάνεις ότι θεωρείς καλύτερο. Μια ερώτηση μόνο, αν ήθελαν να σε... 'αναπαράξουν" και σε κλείδωναν σε ένα δωμάτιο με μια γυναίκα για να αναπτύξετε "συντροφικές σχέσεις" πως θα σου φαινόταν; :D
Μην παρεξηγήσεις, δε σου τη λέω, απλά κάνω συζήτηση, προσπαθώ να δώσω την δική μου "οπτική". Οσο για την εκπαίδευση, είναι απαραίτητο να υπάρχει καθώς θες να κάνεις αναπαραγωγή. Πως θα τα φροντίζεις όσο "αναπαράγονται", πως θα τα πιασεις, θα τα πλησιάσεις χωρίς να αγχωθούν αν δεν τα έχεις εκπαιδεύσει στην επαφή μαζί σου;
Αυτά με κάθε καλή διάθεση, και ελπίζω χωρίς να με παρεξηγήσεις.
 
Κύριε Διονύση, μάλλον είχατε και έχετε πολύ καλούς γείτονες.
Μου έχει τύχει κι εμένα στο παλιό σπίτι Ζωή αλλά εγώ είμαι "βάρβαρος" όσον αφορά τα πουλιά μου. Οποιος μιλήσει καλά θα κάνει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές, γιατί αντιδράω όπως ακριβώς και αυτός. Οτι πει για τα πουλιά μου θα το πω για την πάρτη του και ας γίνει ότι γίνει :D
Πρώτα είναι τα πουλιά μου και μετά οι γείτονες, καλά θα κάνουν να το συνηθίσουν.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Μην παρεξηγήσεις, δε σου τη λέω, απλά κάνω συζήτηση, προσπαθώ να δώσω την δική μου "οπτική".
εννοειται οτι δεν σε παρεξηγω, αλλα δεν ξερω πως να τα εκπαιδευσω... Εψαξα στο ιντερνετ και δεν μπορεσα να βρω κατι...ρωτησα σε πετ σοπ και δεν μου εδωσε σαφη απαντηση... Μπορεις να με βοηθισεις εσυ;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Η εκπαίδευση φίλε μου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θέλει υπομονή και πολύ χρόνο. Δεν ξέρω πόσο καιρό έχεις τα παπαγαλάκια, κι έτσι εξαρτάται το πως θα αρχίσεις να τα εκπαιδεύεις. Αλλο να είναι "νέα" μαζί σου και άλλο να έχουν μάθει σε μια ζωή στα κάγκελα, θέλουν διαφορετική προσέγγιση.
Οπως και να έχει εξαρτάται απο το χρόνο που εσύ έχεις να ασχοληθείς μαζί τους. Να είσαι κοντά τους, να τους μιλάς, να μάθουν να ηρεμούν στον τόνο της φωνής σου. Να τα καλοπιάνεις με σνακ και να μαθεις τις τροφές και τις λιχουδιές που τους αρέσουν. Να νιώσουν ότι είσαι δίπλα τους, ότι τα προσέχεις και φροντίζεις για το τι χρειάζονται. Να προσεγγίσεις μετά από λίγο καιρό το χέρι σου στο κλουβί τους να φάνε από το χέρι σου, και αυτό παίρνει χρόνο. Στη συνέχεια να ανέβουν στο χέρι σου να φάνε μέσα στο κλουβί. Να καταφέρεις να βάζεις το χέρι στο κλουβί τους χωρίς να ταράζονται γιατί "θα σε ξέρουν". Στη συνέχεια θα φτάσεις στο σημείο να τα βγάλεις έξω απ' το κλουβί για να γίνετε "ένα σμήνος" και να σε εμπιστευτούν. Μιλάμε για βάθος ενός χρόνου τώρα και ίσως και περισσότερο. Μετά θα μπορείς να προχωρήσεις σε αναπαραγωγή, γιατί αν το κάνεις τώρα απλά "ρίχνεις το ζάρι" ότι όλα θα πάνε καλά, και αν χρειαστεί να βοηθήσεις, δύσκολα θα το πετύχεις με πουλιά που δε σε εμπιστεύονται αφού σε βλέπουν ως τον "δεσμοφύλακα" που τα ταϊζει απλως και όχι σαν "φίλο" τους.
Τα πουλιά όπως λέω και στην υπογραφή μου σκέφτονται και αισθάνονται, δεν λειτουργούν απλά "μηχανικά".

Εφ' όσον αποφασίσεις να προχωρήσεις σε εκπαίδευση μπορείς να ζητάς από εδώ, απ' το φορουμ συμβουλές και βήμα το βήμα όλοι θα βοηθήσουμε να τα καταφέρεις.
 
ειναι πολυ δυσκολο απ' οτι καταλαβα και εγω επειδη ειμαι μαθητης 2ας λυκειου μου ειναι πολυ δυσκολο τωρα να αρχισω να τα εκπαιδευω... Εχω και εγω τις υποχρεωσεις μου... Οταν θα βρισκω ελευθερο χρονο θα κανω οτι μπορω... Κατι που ξεχασα να το αναφερω... Τα βλεπω καθε μερα και τα δυο να τρωνε το χαρτι που τους εχω στον πατο του κλουβιου... Ειναι κατι κακο ή απλως παιζουν; Επισης χθες ειδα το αρσενικο να κραταει στο στωμα του ενα φτερο και να κυνηγαει την θηλυκια στο κατω μερος του κλουβιου οπου δεν υπαρχουν πατιθρες, αυτο ειναι ενα παιχνιδι των δυων τους ή σημαινει κατι για αναπαραγωγη;... Ειπα πολλα ελπιζω να μην σας κουραζω, απλως χρειαζομαι βοηθεια...🙁
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν κουράζεις καθόλου, είναι χαρά όλων εδώ απ' οσο γνωρίζω να λένε την γνώμη τους και να προσφέρουν τις δικές τους εμπειρίες για σύγκριση.
Το χαρτί δεν τους κάνει κακό εφ' οσον είναι κουζίνας ή λευκό. Αν έχει επάνω εκτυπώσεις δεν κάνει να το μασουλανε. Επιπλέον επειδή εκεί πεφτουν τα περιττώματά τους καταλαβαίνεις ότι είναι καπως ανθυγειινό. Καλό θα είναι να το καθαρίζεις όσο πιο συχνά μπορείς. Γενικά δεν είναι 'φυσιολογικό" για παπαγαλάκια να παίζουν στο πάτωμα του κλουβιού. Βάλτους κάποια παιγνιδάκια στο κλουβί να απασχολούνται. Επίσης μια φωτογραφία του κλουβιού θα βοηθούσε να σου δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις.
Αν ο αρσενικός κυνηγάει τη θυληκιά ίσως να είναι παιγνίδι, ίσως αναπαραγωγικό αλλά ίσως και να την πληγώσει στην προσπάθειά του. Αν το φτερό ήταν δικό της, τότε ίσως να της έκανε επίθεση, και θα πρέπει να σκεφτείς (αφού τα παρατηρησεις) τη λύση των 2 κλουβιών. Ίσως να μην έχουν "ταιριάξει" μαζι.
Γενικότερα πρέπει να ασχοληθείς παραπάνω μαζί τους και να γίνεις φίλος τους. Αυτό θα δημιουργήσει μια κατάσταση "αυτοσυγκράτησης" οταν είστε όλοι μαζί και θα τα βοηθήσει να "γνωριστούν" ομαλότερα.

Ξαναλέω η γνώμη μου είναι να μην προχωρήσεις σε αναπαραγωγή καθώς και τα πουλάκια μοιάζουν ανέτοιμα κι εσύ δεν έχεις ακόμα την απαραίτητη εμπειρία γι' αυτό :)

Οτι θες να ρωτήσεις, ρώτα, κι αν εγώ δεν ξέρω θα σου απαντήσει σίγουρα κάποιο άλλο απ' τα παιδιά.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top