Διατροφή Μπορώ να δώσω προληπτικά μια πολυβιταμίνη στο καναρίνι;

Toliscr7

PB Member
Εγγραφή
22 Αυγ 2020
Μηνύματα
571
Πόλη
Λάρισα
Καλησπέρα σε όλους και καλό καλοκαίρι αν έχουμε επανήλθα μετά από πολύ καιρό απουσίας από το petbirds και τι ερώτημα μου είναι αν μπορώ να δώσω καμία πολύβιταμινη στο κάναρινι που έχω
 
εξαρτάται την εικόνα που έχει το πουλί. Εάν δεν σου γέμιζε το μάτι ο χώρος εκτροφής, εάν το καναρίνι δείχνει κουρασμένο ή δεν κελαηδάει, δώσε το . Εάν είναι μια χαρά και κελαηδάει εγώ δεν θα το έδινα.
 
Το ίδιο έψαχνα κι εγώ πριν δυο μέρες. Σύμφωνα με ένα άρθρο που διάβασα εδώ στο site, οι συχνότερες ελλείψεις στα καναρίνια είναι σε βιταμίνη Α, βιταμίνη D3 και ασβέστιο.

Όπου:
Βιταμίνη Α: Αυγό, καρότο, σπανάκι κ.α.
Βιταμίνη D3: Ήλιος
Ασβέστιο: Σουπιοκόκκαλο, σπανάκι, μπρόκολο, φύλλα παντζαριού κ.α.

Η ανασφάλεια που προκύπτει συνήθως βασίζεται στο σκεπτικό ότι “Οκ, εγώ δίνω σπανάκι στο καναρίνι μου. Του δίνω όμως αρκετό ώστε να πάρει όσο ασβέστιο χρειάζεται;”.

Οπότε έψαξα να βρω πόσο σπανάκι πρέπει να φάει ένα καναρίνι για να ισοφαρίσει την ποσότητα που παίρνει από ένα πλήρες πολυβιταμινούχο που περιέχει και ασβέστιο. Αν θυμάμαι καλά, υπολόγισα ότι το σκεύασμα δίνει στο καναρίνι τόσο ασβέστιο σε μια εβδομάδα όσο δίνουν συνολικά 5-6γρ σπανάκι, δηλαδή 3 περίπου φύλλα. Δηλαδή δεν είναι και κάτι τρελό. Όλοι μπορούν να το κάνουν. Και το ίδιο λογικά ισχύει και για τις υπόλοιπες βιταμίνες -όλες μπορούν να συμπληρωθούν στο 100% τους μέσω φαγητού, και όχι υπερβολικού.

Παρόλα αυτά, αν πιστεύεις πως δεν του έκανες σωστή διατροφή για κάποιο καιρό, βγάζει νόημα να του δώσεις κάποιο πολυβιταμινούχο για ένα διάστημα, από το να τον στουμπώσεις στα λαχανικά.
Για την περίπτωση της γενικότερης ενδυνάμωσης που θες να τα "πιάσεις" όλα, ένα καλό σκεύασμα μου φάνηκε πως είναι το Multi Vitamins+Minerals+Amino acids της Landmark, που έχει μέσα τα πάντα. Έχει πολλή D3, αμινοξέα και αρκετό ασβέστιο.

Επίσης, βγάζει νόημα και το να δίνεις πολυβιταμινούχο, ακόμα και υπό συνθήκες σωστής διατροφής, αρκεί να το δίνεις σε λιγότερο συχνή βάση από τη συνιστώμενη. Εγώ προσωπικά σε αυτή τη λύση κατέληξα και πήρα το Omnivit για τη συντήρηση και το MutaVit για την πτερρόροια, συν ξεχωριστό σκεύασμα ασβεστίου μιας και το καναρίνι μου δεν τρώει ποτέ σουπιοκόκκαλο.

Κίνδυνος υπερβιταμίνωσης στο να χρησιμοποιείς σωστή διατροφή με μια πολυβιταμίνη στη χάση και στη φέξη, δε νομίζω πως υπάρχει, κι αυτό το βασίζω στο ότι ήδη βλέπω ψιλομεγαλούτσικες διαφορές στις συγκεντρώσεις συστατικών από σκεύασμα σε σκεύασμα, οπότε αυτό είναι ένα ζήτημα που ούτε οι ίδιες οι εταιρείες δε φαίνεται να παίρνουν τοις μετρητοίς.
 
Επίσης, βγάζει νόημα και το να δίνεις πολυβιταμινούχο, ακόμα και υπό συνθήκες σωστής διατροφής, αρκεί να το δίνεις σε λιγότερο συχνή βάση από τη συνιστώμενη. Εγώ προσωπικά σε αυτή τη λύση κατέληξα και πήρα το Omnivit για τη συντήρηση και το MutaVit για την πτερρόροια, συν ξεχωριστό σκεύασμα ασβεστίου μιας και το καναρίνι μου δεν τρώει ποτέ σουπιοκόκκαλο.
Τώρα που το ξανασκέφτομαι βέβαια υπάρχει και μια δόση υπερβολής στο να δίνεις βιταμίνες, έστω και σε μικρή ποσότητα, σε ένα καναρίνι που είσαι σίγουρος πως το ταΐζεις καλά και όλες οι ενδείξεις τείνουν στο ότι είναι όντως καλά. Είναι καθαρά λόγω ανασφάλειας του ιδιοκτήτη. Στοχευμένη ενίσχυση ναι -πχ έξτρα D3 σε καναρίνι που είναι σε εσωτ. χώρο. Ή στην πτερόρροια που είναι πιο περίπλοκη περίοδος και πράγματι το πουλί δε δείχνει στα καλύτερα του.
Αλλά κατά τ' άλλα, πράγματι, η πρόληψη με πολυβιταμίνες δε βγάζει πολύ νόημα. Με τις πολυβιταμίνες προλαμβάνεις την αβιταμίνωση, η οποία δεν υπάρχει αν τρώει τα λαχανικά του και κάνα φρούτο 3-4 φορές τη βδομάδα.
Ίσως η πρόληψη αναπνευστικών και εντερικών προβλημάτων με βότανα να είχε περισσότερη λογική, αν όντως κάνουν δουλειά.
 
Βασικά το ζήτημα με την κατανάλωση βιταμινών είτε αυτές προέρχονται από ωμά τρόφιμα είτε από σκεύασμα είναι όχι μόνο πόση βιταμίνη περιέχεται στο δείγμα που καταναλώνουμε, αλλά και πόση από αυτή απορροφάται από τον οργανισμό, κάτι για το οποίο χρειάζονται ιδιαίτερες μελέτες, ειδικά για την περίπτωση σκευασμάτων. Ανάλογα ισχύουν και για τα μέταλλά, όπως το ασβέστιο. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι οποτεδήποτε δίνουμε ασβέστιο στα πτηνά από φαρμακευτικό σκεύασμα, αποφεύγουμε να δίνουμε την ίδια ημέρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά διότι τα τελευταία περιέχουν οξαλικό οξύ, που συμπλοκοποιεί το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η βιοδιαθεσιμότητά του στον οργανισμό.
 
Στην πτεροροια χρειάζεται το πουλί οπωσδήποτε περισσότερες ποικιλίες χρησιμων στοιχείων στον όργανισμο του. Πχ μια αλλαγή που κάνουμε ειναι η αύξηση την περιλλας στην διατροφή του που βοηθάει στην πτεροροια σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Αν το καναρίνι σου είναι υγείες μου φαίνεται λίγο «υπερβολικό» να του δώσεις πολυβιταμινες. Αν δείχνει κάπως αδύναμο, μπορείς να δώσεις πολυβιταμινη , κακό δεν κάνει. Πάντως επειδή το καναρινακι σου είναι υγιέστατο μην ανησυχείς! Να το χαίρεσαι παντως και να απολαμβάνεις πάντα την συντροφιά του! 😀😊
 
Back
Top