Ασθένειες Μπορώ να δώσω συνδυασμό esb με baycox;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης gregog7
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

gregog7

PB Member
Εγγραφή
4 Νοε 2008
Μηνύματα
567
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα, το πουλάκι είναι σε καλύτερη κατάσταση αλλά όχι εντελώς καλά. Έχει αίσθηση του περιβάλλοντος, απλά κάθεται συνήθως σε μία μεριά ψιλοφουσκωμενο, αλλά ευτυχώς δεν κοιμάται. Μπορώ να δώσω συνδυασμό esb με baycox? Ή να σταματήσω το esb και να ξεκινήσω baycox; Επίσης διατροφικά μπορώ να το βοηθήσω, βάζοντας σκέτο κανναβουρι ή κάτι άλλο;
 
Γρηγόρη, πώς κατέληξες στο συμπέρασμα ότι το πουλί έχει κοκκίδια; Ποιο είναι το ιστορικό του;
 
Λοιπόν, το πουλάκι αγοράστηκε πέρυσι τον Ιούνιο ζευγάρι με ένα αρσενικό. Ως τώρα δεν είχε εμφανίσει ποτέ σημάδια ασθένειας και δεν έχει λάβει ποτέ ως προληπτική αγωγή. Την Τρίτη το πρωί παρατηρώντας το ζευγάρι είδα ότι ήταν ατονο, ενώ πάντα ήταν ζωηρό. Επίσης ήταν φουσκωμενο με ανασηκωμενα τα φτερά σε στήθος και κοιλιά. Έβαζε το κεφάλι του κάτω από την φτερουγα και δεν αντιδρουσε εύκολα, παρά μόνο σε αν το ενοχλουσα αρκετά. Οι κουτσουλιές του ήταν αρκετά υγρες. Ίσως ήταν στο όριο να εμφανίσει σημάδια καρινας.
Ξεκίνησα αγωγή με esb3, στο ίδιο και προληπτικά στο αρσενικό. Επειδή φοβόμουν μήπως δεν πίνει νερό του έδωσα την Τρίτη δύο φορές με σύριγγα καθώς και το πρωί της Τετάρτης. Τώρα πίνει μόνο του καθώς και τρώει κανονικά.
Το περίεργο είναι ότι παρά την ασθένεια, συνεχίζει να έχει θέληση καθώς παρατήρησα ότι τα ταισματα συνεχίζονται.
Και εδώ έρχεται η ερώτηση, τι μου προτείνετε να κάνω; Συνεχίζω με esb3 μέχρι την Δευτέρα ή ξεκινώ baycox? Όπως το βλέπω και κρίνω λέω να συνεχίσω με esb3.
 
Το περίεργο είναι ότι παρά την ασθένεια, συνεχίζει να έχει θέληση καθώς παρατήρησα ότι τα ταισματα συνεχίζονται.
Γιατί άρρωστο πουλάκι είναι σε διαδικασία αναπαραγωγής και μαζί με το αρσενικό? Τα κοκκίδια (αν είναι κοκίδια) κολλάνε πολύ εύκολα και ειδικά στις καρδερίνες. Για μένα αρχικά να τα βάλεις σε ξεχωριστά κλουβιά. Και μετά η συμβουλή μας να πας τις κουτσουλιές και των 2 για ανάλυση κοπράνων.
 
Τα πουλιά πρέπει να χωριστούν. Ο πρώτος λόγος είναι επειδή σε αυτήν την κατάσταση η αναπαραγωγή αποκλείεται και δεύτερον τα περιττώματα δύο πουλιών στον ίδιο χώρο κάνουν πολύ εύκολη την επιμόλυνση και τη μετάβαση της ασθένειας από ένα κύκλο σε άλλο μέχρι να καταλήξουν τα πουλιά.

Αυτά για την περίπτωση που μιλάμε όντως για κοκκίδια. Για να διαπιστωθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει εξέταση σε δείγμα περιττώματων από το γιατρό. Για τα κοκκίδια θα ελέγξει στο μικροσκόπιο ενώ αν υποπτεύεται βακτηριακή μόλυνση θα χρειαστεί καλλιέργεια.

Στην περίπτωση που δεν τα δει γιατρός, κυρίως για να γίνουν οι εξετάσεις, τότε πηγαίνεις στα τυφλά με κίνδυνο να χάσεις χρόνο που όπως ξέρεις είναι πολύτιμος σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ESB3 είναι και αντιβιοτικό και παρόλο που η δραστική του ουσία δεν είναι σύγχρονη, μπορεί να καλύψει ένα μέρος του φάσματος των βακτηριδίων.

Η θεραπεία με αντιβιοτικά πρέπει να ολοκληρώνεται για να θεωρείς ότι την έχεις κάνει. Διαφορετικά, πες ότι δεν έγινε ποτέ και μένει μόνο η επιβάρυνση στον οργανισμό από το φάρμακο.

Τέλος, εξίσου σημαντική με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της κοκκιδίωσης είναι η αποτροπή των κύκλων μετάδοσης. Αυτό σημαίνει, απόλυτη καθαριότητα και στον πάτο του κλουβιού αλλά και στα σκεύη τροφής και νερού. Λέγοντας καθαριότητα μιλάμε για χειρουργείο (όχι ελληνικό). Διαφορετικά, η πιθανότητα να απαλλαγείς από την ασθένεια είναι μικρή, ακόμη και αν έχει δοθεί σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Εδώ μπορείς να ενημερωθείς περισσότερο για την κοκκιδίωση.
Χρήσιμο επίσης το κοκκιδίωση και προληπτικές θεραπείες.
 
Το ασθενές πουλί χρειάζεται επιπλέον ζεστό και στεγνό περιβάλλον, δηλαδή 30 βαθμούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά την γνώμη μου.
Ένα κλουβί νοσοκομείο με κεραμική λάμπα είναι απαραίτητο.
 
Back
Top