Διατροφή Μυκοτοξίνες σε σπόρους

evaluieva

PB Member
Εγγραφή
8 Δεκ 2007
Μηνύματα
1.512
Μυκοτοξίνες σε σπόρους

Οι μυκοτοξίνες είναι ευρέως γνωστό ότι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, με πλειάδα συμπτωμάτων.
-

Μυκοτοξίνες
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μυκοτοξίνες - Mykotoxines - Wikipedia.gr

Χρησιμοποιούνται και σαν βιολογικό όπλο και πάράγονται από είδη του γένους Fusarium, γνωστό και ως "κίτρινη βροχή". Χρησιμοποιήθηκαν στην Νοτιοανατολική Ασία το 1983,

ενώ στη σύρραξη Ιράν-Ιράκ στη δεκαετία του 1980 ανεξάρτητες ιατρικές πηγές διαγνώσανε συμπτώματα οξειας μυκοτοξίνωσης σε στρατιώτες που έλαβαν μέρος σε απόρρητες

επιχειρήσεις. Το ίδιο έγινε και στον Πόλεμο του Κόλπου, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθεί από το Αμερικανικό υπουργείο άμυνας.

Λόγω επικινδυνότητας, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει θέσει όρια περιεκτικότητας μυκοτοξινών στα τρόφιμα. Π.χ. Για τις αφλατοξίνες είναι 5μg/Kg. Ελάχιστα μεγαλύτερες

περιεκτικότητες σε δημητριακά. κρέας και γαλακτομικά αποκλείουν την κατανάλωση σε 60 τουλάχιστον αναπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα τα όρια έχουν θεσπιστεί μόνο για τις
ζωοτροφές.
-

Δ. ΕΛ. ΚΟ.Φ Α. Ε. - Υπηρεσίες - Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Χημικών Αναλύσεων

ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Νο 6


ΟΙ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΟΥΛΙΝΗΣ

Μυκοτοξίνες :
Οι μυκοτοξίνες είναι προϊόντα του μεταβολισμού αρκετών ειδών μυκήτων, όπως των Aspergillus flavous, Penicillium και Fusarium. Οι μύκητες αυτοί αναπτύσσονται σε πολλά

νωπά προϊόντα όπως τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα μπαχαρικά, τα όσπρια, τα φρούτα και άλλα. Η προσβολή των προϊόντων αυτών από τους μύκητες μπορεί να λάβει χώρα

κατά την παραγωγή, την συλλογή, την μεταφορά και την αποθήκευσή τους (ιδιαίτερα σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας). Οι μυκοτοξίνες θεωρούνται από τις

ισχυρότερες φυσικές τοξίνες, έχοντας κατηγορηθεί στο παρελθόν για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, καθώς και αρκετές περιπτώσεις δηλητηρίασης και θανάτου ανθρώπων, που

κατανάλωσαν προσβεβλημένες τροφές. Οι μυκοτοξίνες έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο του ήπατος στους ανθρώπους. Μερικές από τις σημαντικότερες μυκοτοξίνες και τα

τρόφιμα στα οποία απαντώνται παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΗΣ

ΤΡΟΦΙΜΟ
Αφλατοξίνη Μ1
Γαλακτοκομικά

Αφλατοξίνες B+G
Δημητριακά, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα

Οχρατοξίνη
Μπαχαρικά, όσπρια

Πατουλίνη
Φρούτα

Βομιτοξίνη
Προϊόντα ζύμης

Οι τρέχουσες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, καθώς και οι βελτιώσεις των πρακτικών παραγωγής και αποθήκευσης, δεν προλαμβάνουν την ανάπτυξη των μυκήτων αυτών

και κατά συνέπεια, δεν καθιστούν δυνατό το να απαλειφθεί πλήρως η παρουσία των μυκοτοξινών στα τρόφιμα. Πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση των

συνθηκών παραγωγής, συγκομιδής και αποθήκευσης προκειμένου να μειωθεί η ανάπτυξη των μυκήτων. Έχει αναγνωρισθεί ότι οι μέθοδοι διαλογής ή άλλες φυσικές διαδικασίες

επιτρέπουν να μειωθεί η περιεκτικότητα σε τοξίνες σε αρκετά τρόφιμα. Τα ανώτερα επιτρεπτά όρια, σε διάφορα τρόφιμα, για τις περισσότερες από τις παραπάνω μυκοτοξίνες

ορίζονται στον κανονισμό 466/2001 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πατουλίνη
Η πατουλίνη είναι μια μυκοτοξίνη η οποία παράγεται από αρκετά είδη των μυκήτων Penicillium, οι οποίοι αναπτύσσονται σε αρκετά φρούτα όπως μήλα, αχλάδια και ροδάκινα. Με

δεδομένα όμως την φύση των φρούτων και την βιομηχανική επεξεργασία τους, τα περισσότερα προϊόντα αυτών δεν θέτουν σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία με εξαίρεση

τον χυμό φρούτων και ιδιαίτερα των μήλων. Τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα κατά την επεξεργασία των φρούτων και κυρίως

η απομάκρυνση των φρούτων που έχουν προσβληθεί από μύκητες. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά την αποθήκευση των φρούτων διότι αρκετές φορές

δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης μυκήτων. Η πατουλίνη αναφέρεται ότι καταστρέφεται κατά την διεργασία της αλκοολικής ζύμωσης για την παρασκευή

αλκοολούχων ποτών και ξυδιού από χυμούς φρούτων, παρουσιάζει όμως σχετική σταθερότητα κατά την διαδικασία της παστερίωσης κάνοντας επιτακτική την προσεκτική

διαλογή των φρούτων πριν την επεξεργασία τους.
Ερευνητές έχουν αποδείξει ότι απομακρύνοντας τα προσβεβλημένα μήλα από την γραμμή παραγωγής χυμού μήλου, η μείωση της περιεκτικότητας του χυμού σε πατουλίνη

φτάνει το 90%. Επιπλέον μείωση της περιεκτικότητας σε πατουλίνη μπορεί να επιτευχθεί εάν προηγηθεί καθαρισμός των φρούτων με νερό. Πολλοί διεθνείς και εθνικοί

οργανισμοί, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της πατουλίνης για την δημόσια υγεία, προσανατολίζονται να θέσουν ως ανώτατο επιτρεπτό όριο συγκέντρωσης της πατουλίνης

στους χυμούς τα 50 μg/kg (WHO, FDA, Ευρωπαϊκή Ένωση).


Θεοχάρης Γ. Δάνης
Διδάκτωρ Χημικός
-

πιο αναλυτικά

Food-Info.net : Μυκοτοξίνες
 
Ολο αυτο τι σχεση εχει με την διατροφη των καναρινιων;Να αρχισω να ανησυχω για την υπαρξη μυκοτοξινων..στα σπορια των πουλιων;Να τα στειλω στο χημειο του κρατους;Να κανω, αγωγη κατα αγνωστων; Να απευθηνθω στην Χαγη;
 
Αφλατοξίνες
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_aflatoxins.htm#04.
 
ακουστηκε για επανασυσκευασια
(με πολυ πιθανο κινδυνο δημιουργιας μυκοτοξινων)
ληγμενων σπορων εξωτερικου στην ελλαδα κ ανανεωση ημερομηνιας ληξεως (!)
αυτος ειναι κ ο λογος που εψαξα το θεμα...

(για τους τυχον, απορημενους... )
 
υπαρχει συντηριτικω ζωοτροφων για την προσροφηση μυκοτοξινων στα πτηνα γενικα με την ονομασια MYCOFIX PLUS περιεχει ποβιδονη +πυριτικα αλατα αργιλιου+ξανθανη τωρα κατα ποσον μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε στα μειγματα σπορων δεν γνωριζω ασε που μπορει να περιεχουν και κατα την συσκευασια! Οποτε ειμαστε οκ!
 
εμεις, απ οσο ξερω δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα για τις μυκοτοξινες, παρα μονο να μην αγοραζουμε υποπτες τροφες.

απ την ωρα που θα εμφανιστουν μεσα στο σπορο, η οποιαδηποτε επεξεργασια του για απαλλαγη απο μυκοτοξινες τον καθιστα "μη βρωσιμο"... (απ οσο γνωριζω εγω τουλαχιστον-απ τον γιατρο)
αν ξερει κανεις κατι αλλο, ας μας διαφωτισει :)

τωρα τα συντηρητικα lee, μπαινουν προκαταβολικα.

εκ των υστερων το συντηρητικο τι νοημα μπορει να εχει;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Pigaki
υπαρχει συντηριτικω ζωοτροφων για την προσροφηση μυκοτοξινων στα πτηνα γενικα με την ονομασια MYCOFIX PLUS περιεχει ποβιδονη +πυριτικα αλατα αργιλιου+ξανθανη τωρα κατα ποσον μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε στα μειγματα σπορων δεν γνωριζω ασε που μπορει να περιεχουν και κατα την συσκευασια! Οποτε ειμαστε οκ!

τελικα lee πολυ χρησιμο το post που εκανες,
ευχαριστω! :D

εψαξα -χτυπησα MYCOFIX PLUS ξανα κ βρηκα την Διδακτορικη Διατριβή του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κ. ΑΛΕΓΚΑΚΗ ΦΥΣΙΚΟΥ σε pdf

http://dlib.libh.uoc.gr/Dienst/Repository/2.0/Body/uch.med.phd/2001alegakis/pdf

οπου αναφερει για την προσροφηση

1.1. Η προσρόφηση ως φυσικοχημική διαδικασία
Με τον όρο προσρόφηση (adsorption) εννοούμε την σύνδεση λόγω μεγέθους, φορτίου ή
συγγένειας που μπορεί να έχουν τα μόρια ή ενώσεις με την επιφάνεια ενός στερεού. Φαινόμενα
όπως η καθυστέρηση έκλουσης μιας αναλυόμενης ουσίας από ένα χρωματογραφικό σωλήνα, η
χορήγηση ενεργού άνθρακα σε ένα ασθενή που έλαβε από στόματος μια τοξική ουσία, η
προσθήκη πυριτικών αλάτων σε ζωοτροφές για την δέσμευση πιθανώς μολυσμένων τροφών από
μυκοτοξίνες, έχουν ως κοινό παρονομαστή προσροφητικά φαινόμενα [1-3].

κ πολλα ακομα ενδιαφεροντα για οποιον εχει την διαθεση να διαβασει.

παραγραφος 4 στο pdf σελιδες 45 -46 οπως πολυ χρησιμα ακομα σημεια οπως

Γενικά οι αφλατοξίνες είναι δυσδιάλυτες στο νερό, ενώ έχουν υψηλή διαλυτότητα σε
οργανικούς διαλύτες. Παρουσιάζουν μοριακά βάρη που κυμαίνονται για τις διάφορες αφλατοξίνες
από 289-346, ενώ ο γενικός μοριακός τους τύπος είναι CxHyOz όπου τα x,y,z κυμαίνονται από 16-
19, 10-18 και 5-8 αντίστοιχα. Παρουσιάζουν σταθερότητα στην θέρμανση. Παράδειγμα ποσότητες
αφλατοξίνης Β1 που βρέθηκαν σε φυστικέλαιο και καλαμποκέλαιο δε διασπάστηκαν παρά μόνο σε
θερμοκρασίες κοντά στους 250 οC. Υψηλή σταθερότητα παρουσιάζει η αφλατοξίνη B1 στην
υπεριώδη ακτινοβολία, σε ακτινοβολία γ και Χ

-
γραφει ακομα...

...Ανάλογα με το είδος της μυκοτοξίνης μπορούν να προκληθούν ποικίλα συμπτώματα όπως, έμετοι
(βομιτοξίνη), διόγκωση των γεννητικών οργάνων, στειρότητα (ζεαραλενόνη), λευκοεγκεφαλοπάθεια
(φουμονισίνη) αστάθειες, νευροτοξικότητα (τρεμοργενείς). Λιγότερο συχνά σε περιπτώσεις οξειών
μυκοτοξικώσεων μπορεί να προκληθεί θάνατος. Από τον θάνατο χιλιάδων ορνίθων στην Αγγλία
στις αρχές τις δεκαετίας του ’60 ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά οι αφλατοξίνες...

καταπληκτικη μελετη. 🙂
 
Back
Top